2012 June UGC NET Examination in Philosophy, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The view that cit and acit are two parts of Brahman is upheld by
(A) Sa.nkara
(B) Maddhva
(C) Ramanuja
(D) Jaimini
Answer: (C)

2. The Kara. nata between a cloth and its threads is
(A) Asamavayi
(B) Samavayi
(C) Both Samavayi and Asamavayi
(D) Nimitta
Answer: (B)

3. The relation between atman and manas is
(A) Samavaya
(B) Samyoga
(C) Svarupa
(D) None of the above
Answer: (B)

4. Which one among the following is not a nitya dravya?
(A) Akasa
(B) Kala
(C) Savayava
(D) Niravayava
Answer: (C)

5. Which satta is not refuted?
(A) Vyavaharika
(B) Paramarthika
(C) Both Vyavaharika and Paramarthika
(D) Neither Vyavaharika nor Paramarthika
Answer: (B)

6. Who advocates that matter is pervaded by mind?
(A) Descartes
(B) Spinoza
(C) Leibnitz
(D) Hume
Answer: (C)

7. Point out from the following statements the correct reasoning as regards Hume’s statement that ‘self is a fiction’.
(A) Self is ego.
(B) Self is unreal ‘I’ entity.
(C) Self is mere association of semi-impression.
(D) Self is a witness.
Answer: (C)

8. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(Philosopher)               (Theory)
(a) Spinoza                  (i) Intellectual love of God
(b) Leibnitz                 (ii) Unmoved mover
(c) Aristotle                 (iii) transcendental unity of apperception
(d) Kant                      (iv) Pre-established Harmony
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (ii) (iii)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (a)

9. The basis of Samkara’s philosophy of self iswww.netugc.in
(A) Dualism
(B) Non-dualism
(C) Qualified monism
(D) Pluralism
Answer: (B)

10. Which one of the following causes does not belong to Aristotle’s Philosophy?
(A) Necessary
(B) Formal
(C) Material
(D) Efficient
Answer: (A)






11. Prama according to the Buddhists is
(A) Ajnata tattvartha jnana
(B) Tadvati tatprakarakam jnanam
(C) Samyak jnanam
(D) None of the above
Answer: (A)

12. Consider the List – I and List – II and select the code correctly matched:
List – I                                    List – II
(a) Akhyati                              (i) Nyaya
(b) Anirvacaniyakhyati           (ii) Kumarila
(c) Viparitakhyati                    (iii) Prabhakara
(d) Anyathakhyati                   (iv) Advaita Vedanta
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (B)

13. Select the code which is not correctly matched:
(A) Upamana, Bhuyodarsana, Vivarana
(B) Vyakarana, Kosa, Vivarana
(C) Kosa, Aptavakya, Vakyasesa
(D) Vyakarana, Kosa, Aptavakya
Answer: (A)

14. Who among the following is an anvit abhidhanavadin?
(A) Gautama
(B) Sankara
(C) Prabhakara
(D) Kumarila
Answer: (A)

15. Who among the following holds that the Karana - samagri of jnana is also the Karana-Samagri of its validity?
(A) Gautama
(B) Kanada
(C) Kumarila
(D) Nagarjuna
Answer: (C)

16. Prama literally means the experience which iswww.netugc.in
(A) Real
(B) Unreal
(C) Doubtful
(D) All of the above
Answer: (C)

17. The invariable relation between the Hetu and the Sadhya in Nyaya Philosophy is known as
(A) Paramarsha
(B) Anuman
(C) Vyapti
(D) Comparison
Answer: (A)

18. The knowledge of relation between a name and the thing in Nyaya Philosophy is known as
(A) Perception
(B) Inference
(C) Comparison
(D) Testimony
Answer: (D)

19. The basis of false knowledge according to Shankar is
(A) Brahman
(B) Atman
(C) Jiva
(D) Maya
Answer: (C)

20. The imposition of an object upon another due to illusion is known as
(A) Atmakhyativada
(B) Anyathakhyativada
(C) Akhyativada
(D) Asatkhyativada
Answer: (C)






21. Khyati according to Indian Philosophy means
(A) Theory of Error
(B) Theory of Truth
(C) Theory of Falsehood
(D) None of the above
Answer: (A)

22. Savikalpakapratyaka in Buddhist epistemology is
(A) Sometimes valid
(B) All times valid
(C) Valid in no way
(D) Indeterminable
Answer: (C)

23. Vyapti can be properly defined as______.
(A) Invariable concomitance
(B) Causal relation
(C) Sequence
(D) None of the above
Answer: (A)

24. The Karana of anumiti according to Nyaya is
(A) Paksadharmatajnana
(B) Bhuyodarsa a
(C) Vyaptijnana
(D) Sadrsyajnana
Answer: (C)

25. Sound is eternal because it has soundhood is an instance of
(A) Viruddhahetvabhasa
(B) Svabhicarahetvabhasa
(C) A valid inference
(D) Asiddhahetvabhasa
Answer: (B)

26. Samyak Darsana in Jaina ethics means
(A) Correct perception
(B) The realisation of truth
(C) The respect for the teaching of the Tirthankara
(D) None of the above
Answer: (C)

27. Consider the List – I and List – II and select the code correctly matched:
List – I                        List – II
(a) Brahma a                (i) Academic activities
(b) Ksatriya                 (ii) Fight for the country
(c) Vaisya                    (iii) Serving other classes
(d) Sudra                     (iv) Business
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (C)

28. Which one is the correct sequence of the four kinds of purusarthas?
(A) Artha, Kama, Dharma, Mok. sa
(B) Kama, Artha, Dharma, Mok. sa
(C) Dharma, Artha, Kama, Mok. sa
(D) Mok. sa, Dharma, Artha, Kama
Answer: (C)

29. The correct sequence of Asramadharma is
(A) Garhastha, Vanaprastha, Brahmacarya, Sannyasa
(B) Vanaprastha, Garhastha, Brahmacarya, Sannyasa
(C) Brahmacarya, Garhastha, Vanaprastha, Sannyasa
(D) Brahmacarya, Vanaprastha, Sannyasa, Garhastha
Answer: (C)

30. The notion of Brahmavihara is found in
(A) Advaita Vedanta
(B) Dvaita Vedanta
(C) Both Dvaita and Advaita Vedanta
(D) Buddhism
Answer: (D)






31. Select the code that contains the three Kantian postulates of morality:
(A) Freedom, Will and Intuition
(B) Freedom, God and Immortality
(C) Freedom, Knowledge and Emotion
(D) Necessity, Category and Sensibility
Answer: (B)

32. Hatred and attachment according to Yoga School of Philosophy belong to
(A) Klesas
(B) Cittabhumis
(C) Yama
(D) Niyama
Answer: (A)

33. What is the moral criterion selected by Charvaka?
(A) Intuitive
(B) Rationalistic
(C) Hedonistic
(D) Eudaemonistic
Answer: (C)

34. A man who seeks pleasure and fails to get it, is facing the paradox of
(A) Eudaemonism
(B) Hedonism
(C) Rigourism
(D) Altruism
Answer: (B)

35. Select the code that contains two theories of punishment.www.netugc.in
(A) Reactionary & Reassuring
(B) Retributive & Reformative
(C) Preventive & Reactionary
(D) Reassuring & Retributive
Answer: (B)

36. Who among the following worked for the upliftment of women by way of opposing SATEE PRATHA?
(A) Dayanand Saraswati
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Mahatma Gandhi
(D) Vallabh Bhai Patel
Answer: (B)

37. Kant has explained moral theories in
(A) The critique of pure reason
(B) The critique of practical reason
(C) Religion within the Limits of reason
(D) None of these
Answer: (B)

38. Intuitionism is _______Intuitionalism. (Fill in the blank)
(A) equivalent to
(B) Similar to
(C) Distinct from
(D) None of these
Answer: (C)

39. Categorical imperatives command______
(A) Conditionally
(B) Unconditionally
(C) Neither (A) nor (B) above
(D) Both (A) and (B) above
Answer: (B)

40. Which system rejects theology, happiness or practical consequences as the basis for morality?
(A) Realism
(B) Intuitionism
(C) Critical Idealism
(D) Utilitarianism
Answer: (C)






41. The figure of a syllogism is determined by the position of
(A) Major Term
(B) Middle Term
(C) Minor Term
(D) Copula
Answer: (B)

42. In a valid syllogism the ‘middle term’ must be distributed in the
(A) Major premise
(B) Minor premise
(C) In any one of the premises
(D) Conclusion
Answer: (C)

43. Truth and falsehood characterize
(A) Propositions
(B) Arguments
(C) Both propositions and arguments
(D) Neither propositions nor arguments
Answer: (A)

44. In Universal Negative Propositions, which of the following term/terms is/are distributed?
(A) Subject Term
(B) Predicate Term
(C) Neither Subject Term nor Predicate Term
(D) Both Subject and Predicate Terms
Answer: (D)

45. Indicate which one of the following pairs refer to E and O proposition?
(A) No men are good; some men are not good.
(B) All men are good; some men are good.
(C) All men are good; No men are good.
(D) Some men are good; some men are not good.
Answer: (A)

46. Select the pair of contrary propositions:
(A) I, O propositions
(B) A, E propositions
(C) A, O propositions
(D) E, I propositions
Answer: (B)

47. pVq is ‘false’ when
(A) p is true and q is true.
(B) p is true and q is false.
(C) p is false and q is true.
(D) p is false and q is false.
Answer: (B)

48. A statement form that has only TRUE substitution instances is called
(A) Tautology
(B) Contradiction
(C) Contingent
(D) Implication
Answer: (B)

49. If A and B are true statements and X and Y are false statements, the compound statement ~ (AÚX) is
(A) True
(B) False
(C) Doubtful
(D) None of the above
Answer: (C)


2012 June UGC NET in Philosophy, Paper III, Question 50

















Answer: (D)


51. Which one of the following religious worships scripture as the ideal of divinity?
(A) Hinduism
(B) Christianity
(C) Jainism
(D) Sikhism
Answer: (D)

52. Which of the following pairs of religion could be considered as ‘non-theistic’ in perspective?
(A) Judaism – Christianity
(B) Islam – Zoroastrianism
(C) Jainism – Buddhism
(D) Hinduism – Sikhism
Answer: (D)

53. Which of the following set of religions believe in the concept of salvation?
(A) Jainism and Islam
(B) Islam and Christianity
(C) Hinduism and Christianity
(D) Buddhism and Jainism
Answer: (C)

54. Which of the following set of religions can be formed as Semitic religions?www.netugc.in
(A) Islam – Jainism – Judaism
(B) Jainism – Buddhism – Sikhism
(C) Hinduism – Islam – Christianity
(D) Judaism – Christianity – Islam
Answer: (D)

55. Consider List – I and List – II and select the code correctly matched:
List – I                        List – II
(a) Hinduism               (i) Bible
(b) Zoroastrianism       (ii) Avesta
(c) Jainism                   (iii) Bhagvadgita
(d) Christianity            (iv) Tattvarthasutra
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (i) (iv) (iii) (ii)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (D)

56. Name the author of the celebrated article “On Denoting”.
(A) Quine
(B) Davidson
(C) Russell
(D) Frege
Answer: (C)

57. Frege makes a distinction between the following:
(A) Sense and Common Sense
(B) Sense and Reference
(C) Sense and Truth Condition
(D) Sense and Nonsense
Answer: (B)

58. According to J.L. Austin the “locationary act” is the act of
(A) Saying something grammatically and intelligently
(B) Doing something in making the utterance
(C) Doing something by saying something
(D) All the above
Answer: (A)

59. According to whom language functions not on the sentence-to sentence basis, but as a whole?
(A) Frege
(B) Russell
(C) Early Wittgenstein
(D) Quine
Answer: (D)

60. P.F. Strawson’s metaphysics is called
(A) Descriptive
(B) Revisionary
(C) Idealistic
(D) Nihilistic
Answer: (A)

61. Name the philosopher who is not a phenomenologist.
(A) Brentano
(B) Meinong
(C) Husserl
(D) Quine
Answer: (D)

62. Name the author of Logical Investigations:
(A) Wittgenstein
(B) Husserl
(C) Dummett
(D) Heidegger
Answer: (B)

63. Husserl’s transcendental-phenomenological reduction is aimed at discovering
(A) Empirical ego
(B) Phenomenological ego
(C) Intersubjective ego
(D) Transcendental ego
Answer: (B)

64. The term hermneutics covers
(A) Understanding Text
(B) Interpretation of Text
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: (C)

65. Hermeneutic humanism was subscribed by
(A) Heidegger
(B) Gadamer
(C) Ronald Barthes
(D) Richard Rorty
Answer: (B)

66. In Advaita Vedanta maya is
(A) Real
(B) Unreal
(C) Both real and unreal
(D) Neither real nor unreal
Answer: (D)

67. According to Ramanuja, human soul is
(A) All pervading
(B) Of Atomic size
(C) Of Medium size
(D) None of the above
Answer: (B)

68. According to Ramanuja, the relation between self and God is that of
(A) Identity
(B) Difference
(C) Both identity and difference
(D) Neither identity nor difference
Answer: (C)

69. Liberation, according to Ramanuja, means
(A) Identity between God and Soul
(B) Similarity between God and Soul
(C) Both identity and similarity between God and Soul
(D) Neither identity nor similarity between God and Soul
Answer: (B)

70. The theory of error accepted by Samkara is known as
(A) Akhyativada
(B) Anirvacaniyakhyativada
(C) Anyathakhyativada
(D) Satkhyativada
Answer: (B)

71. For Gandhi, the political and economic organization of the State should be based on
(A) Growing mechanization and physical satisfactions
(B) The moral and intellectual development of the individual
(C) Full state control and direction
(D) By representation of workers
Answer: (B)

72. Gandhi’s solution of all social problems ultimately rests on
(A) Establishing the kingdom of God on earth
(B) Total and unprecedented humanistic outlook
(C) Total self-sacrificing
(D) Total love and feeling for all
Answer: (A)

73. Gandhi developed the ideology of ‘Sarvodaya’
(A) Through the influencing writings of Henry David and Thoreau
(B) Through the influencing writings of Srimad Rajchandra
(C) Through the influencing writings of Ruskin
(D) Through the influencing writings of Leo Tolstoy
Answer: (C)

74. For Gandhi, the method of non violence has to be
(A) Non-involving at all with others
(B) Non-involving in conflicts with others
(C) Defying the enemy and still winning and converting him
(D) All of the above
Answer: (C)

75. Non-violence as a law of love is
(A) Loving those that are affectionate
(B) Loving those whom one likes
(C) Loving those who even hate one
(D) None of the above
Answer: (C)