2012 June UGC NET Examination in Philosophy, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The arguments presented in favour of Vedas include
(A) Power of the authors
(B) Characters of the authors
(C) Purpose of the authors
(D) None of the above
Answer: (D)                                                                                                                     

2. On the question of nature of self the Charvaka philosophy can be classified as
(A) Dehatmavadins
(B) Pranavadins
(C) Indriyatmavadins
(D) All the above
Answer: (A)

3. The havya of Yajna results in benefiting
(A) Rtvik
(B) Consumer of the havya
(C) Devata
(D) None of these
Answer: (B)

4. The Vedic word Rta stands for
(A) Moral order
(B) Cosmic order
(C) Both moral and cosmic order
(D) Neither moral nor cosmic order
Answer: (C)

5. Which out of the following does not refute perception as a valid means of knowledge?
(A) Jayarashi Bhatta
(B) Sri Harsha
(C) Goutama
(D) Nagarjuna
Answer: (C)

6. Which of the following does not form a part of Brahma Vihara?
(A) Maitri
(B) Daya
(C) Mudita
(D) Upeksa
Answer: (B)

7. The Buddhist doctrine of Pratityasamutpada can be defined aswww.netugc.in
(A) There is no permanent self
(B) Whatever is, is momentary
(C) There is no origination of some elements
(D) Whatever originates, originate on some conditions
Answer: (D)

8. Liberation according to Jainism is
(A) Freedom from life and death only
(B) Freedom from Karma only
(C) Freedom from matter only
(D) All the above
Answer: (D)

9. Liberation according to Jainism is termed as
(A) Bhava-Moksa
(B) Dravya Moksa
(C) Bhava Moksa and Dravya Moksa Both
(D) Neither
Answer: (C)

10. Which of the following sets is consistent?
(A) Shunyavada – Chandrakirti
(B) Nirguna – Ramanuja
(C) Satkaryavada – Goutama
(D) Karmavada – Charvaka
Answer: (A)






11. The view that all types of Pratyaksa are nirvikalpaka is upheld by
(A) Nyaya
(B) Vaisesika
(C) Bauddha
(D) Visistadvaita
Answer: (C)

12. Prapathi is the relation between
(A) Jiva and Jagat
(B) Brahma and Jagat
(C) Jiva and Isvara
(D) Jiva and Brahman
Answer: (D)

13. According to the Vaisesika School the universal ‘Cowness’ is
(A) Non-eternal and many
(B) Eternal and many
(C) Eternal, one and residing in many
(D) Non-eternal and one
Answer: (C)

14. Vyapti can be properly defined aswww.netugc.in
(A) Invariable concomitance
(B) Causal relation
(C) Sequence
(D) None of the above
Answer: (A)

15. An unique innovation of Mimamsa Philosophy about the source of knowledge is
(A) Anupalabdhi
(B) Inference
(C) Comparison
(D) Testimony
Answer: (A)

16. Which one of the following alternatives is accepted by mimamsa?
(A) Svatah-pramanya, Svatahapramanya.
(B) Paratah- pramanya, Paratahapramanya.
(C) Svatah- pramanya, Paratahapramanya.
(D) Paratah- pramanya, Svatahapramanya.
Answer: (C)

17. Samkhya theory of causation is based upon
(A) Effect is not related with the cause.
(B) Effect does not pre-exist in the cause.
(C) Effect is produced out of nothing.
(D) Effect pre-exists in the cause.
Answer: (D)

18. To Patanjali Sasmita is a kind of
(A) Yoga
(B) Samadhi
(C) Asana
(D) Pranayama
Answer: (B)

19. The theory of causation as proposed by Sankaradwaita is corroborated by
(A) Experience
(B) Logic
(C) Scriptures
(D) All the above
Answer: (B)

20. The theory that the effect is only the apparent result of the cause is known as
(A) Satkaryavada
(B) Asatkaryavada
(C) Parin.amavada
(D) Vivartavada
Answer: (D)






21. Point out from the following reason why Dr. B.R. Ambedkar opposes the caste system prevalent in India?
(A) …. as it creates discrimination, social injustice and inequality within the Indian Nation.
(B) …. as it is foreign innovation.
(C) …. as it is vedic heritage.
(D) …. as it is suggested by smritis.
Answer: (A)

22. The theory of evolution accepted by Sri Aurobindo is known aswww.netugc.in
(A) Emergent Evolution
(B) Mechanical Evolution
(C) Integral Evolution
(D) None of the above
Answer: (C)

23. To whom of the following statement can be rightfully attributed to ‘He reads Shankara from a Hegelian point of view’?
(A) Swami Vivekananda
(B) Sri Aurobindo
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) J. Krishnamurthy
Answer: (B)

24. True knowledge according to J. Krishnamurthy is as follows:
(A) Accepted by Religious Text
(B) Prescribed by masters
(C) Unconditional awareness
(D) Conditional reactions
Answer: (C)

25. Mahatma Gandhi criticized industrialisation in one of the following writings:
(A) Autobiography
(B) Hind Swaraj
(C) Key to health
(D) Harijan
Answer: (B)

26. The Philosopher interviewed by young Socrates was _____.
(A) Heraclitus
(B) Plato
(C) Parmenides
(D) Zeno
Answer: (C)

27. Who established the theory of Becoming?
(A) Plato
(B) Parmanides
(C) Heraclitus
(D) St. Anselm
Answer: (C)

28. Who said, “Man is the measure of all things”?
(A) Plato
(B) Anaximenes
(C) Protagoras
(D) Zeno
Answer: (C)

29. Who believed that “good and ill are one”?
(A) Thales
(B) Heraclitus
(C) Aristotle
(D) Anaximenes
Answer: (B)

30. Who ultimately reduced the number of causes from four to two only?
(A) Parmanides
(B) Pythagoras
(C) Plato
(D) Aristotle
Answer: (D)






31. Which one among the following is real to Plato?
(A) Objects
(B) Ideas
(C) Soul
(D) None of the above
Answer: (B)

32. Entire Western Philosophy is the foot note on the Philosophy of _____
(A) Socrates
(B) Aristotle
(C) Plato
(D) Parmanides
Answer: (C)

33. Who considers that ‘an unexamined life is not worth living’?
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Socrates
(D) Thales
Answer: (C)

34. Who proved the existence of God through arguments based on Ontology?
(A) St. Thomas Acquinas
(B) St. Anselm
(C) St. Augustine
(D) All the three
Answer: (B)

35. Concept of ‘Unmoved Mover’ for God was developed by ______
(A) St. Thomas Acquinas
(B) St. Anselm
(C) Aristotle
(D) Plato
Answer: (C)

36. According to whom ‘to start with, mind is a clean state’?
(A) Plato
(B) Descartes
(C) Spinoza
(D) Locke
Answer: (D)

37. Who said that ‘Reason must approach nature not as a pupil, but as a judge’?
(A) Kant
(B) Locke
(C) Hegel
(D) Spinoza
Answer: (A)

38. The Philosopher who defended common sense philosophy is
(A) Berkeley
(B) Hegel
(C) Moore
(D) Green
Answer: (C)

39. Which one of the following statements was propounded by Wittgenstein?
(A) To be is to be perceived
(B) I think therefore I am
(C) I am therefore I think
(D) Where of one cannot speak, there of one must remain silent.
Answer: (D)

40. The Philosopher who is associated with the doctrine of Language-games is
(A) Moore
(B) Russell
(C) Wittgenstein
(D) William James
Answer: (C)






41. The verifiability theory of meaning is introduced bywww.netugc.in
(A) Existentialists
(B) Logical Positivists
(C) Phenomenologists
(D) Pragmatists
Answer: (B)

42. The Philosopher who criticized the Cartesian dualism of descaste as the ‘Doctrine by Ghost in the Machine’ is
(A) A.J. Ayer
(B) G.E. Moore
(C) Bertrand Russell
(D) Gilbert Ryle
Answer: (D)

43. According to which theory truth depends upon practical consequences?
(A) Correspondence theory
(B) Coherence theory
(C) Pragmatic theory
(D) Semantic theory
Answer: (C)

44. Which one of the following pairs is not theoretically harmonious?
(A) Moore and Russell
(B) Pierce and James
(C) Schlick and Carnap
(D) Heidegger and Husserl
Answer: (D)

45. The ‘Vienna Circle’ is associated with
(A) Logical Positivism
(B) Pragmatism
(C) Existentialism
(D) Phenomenological Movement
Answer: (A)

46. Which one of the following is considered as the essence of Philosophy by Russell?
(A) Aesthetics
(B) Ethics
(C) Logic
(D) Axiology
Answer: (C)

47. Descartes introduced
I. Mathematical Method
II. Advanced Proofs for the existence of God.
III. Explained body-mind relation.
IV. Introduced the distinction between primary and secondary qualities.
Find the correct answer by using the code below:
Codes:
(A) Only I and II are correct.
(B) Only II and III are correct.
(C) Only III and IV are correct.
(D) Only I, II & III are correct.
Answer: (D)

48. Out of following two statements the first is Assertion (A) and second is Reason (R).
Assertion (A): Early Wittgenstein subscribes Picture theory of meaning.
Reason (R): For later Wittgenstein the function of Language is to state facts.
Select only the correct answer from given two statements through codes given:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not a correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

49. Identify the correct sequence of woks.
(A) An Essay Concerning Human Understanding, Meditations, Organon, Republic.
(B) Republic, Meditations, Organon, an Essay Concerning Human Understanding.
(C) Republic, Organon, Meditations, an Essay Concerning Human Understanding.
(D) Meditations, Republic, An Essay Concerning Human Understanding, organon.
Answer: (C)

50. Match the following by using the code below and select the correct answer using the code given below:
List – I                        List – II
(Author)                      (Texts)
(a) Gilbert Ryle           (i) Philosophical Studies
(b) Bertrand Russell    (ii) either/or
(c) Heidegger              (iii) The Concept of Mind
(d) G.E. Moore           (iv) An inquiry into meaning and truth
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (C)