2012 June UGC NET Examination in Performing Arts - Dance, Drama, Theatre, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Special Instructions
1. Candidates are required to answer all the 25 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and answer all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.
2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer Sheet, the Part Number which they have selected.

Part – I: Common to Dance / Drama / Theatre

1. Pick the odd one out
(A) Kovalan - Kannagi
(B) Indrajit - Sulochana
(C) Lakshmana - Uramila
(D) Ravana – Madhavi
Answer: (D)

2. Who has been given transformation by the touch of ‘Rama’?
(A) Jataayu
(B) Ahalya
(C) Sugreeva
(D) Guha
Answer: (B)

3. Which character creates conflict between Pandavaa-s and Kauravaa-s?
(A) Sakuni
(B) Krishna
(C) Karna
(D) Dussasana
Answer: (A)

4. Who is the eldest ‘son’ of Kunthi ?
(A) Dharma Raj
(B) Duryodhan
(C) Karna
(D) Bheem
Answer: (C)

5. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Gaandhari              (i) Ravana
(b) Draupadi                (ii) Dhritaraashtra
(c) Mandodari             (iii) Karna
(d) Vrishalini               (iv) Paandavas
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (A)

6. ‘Bhishma’ a character in ‘Mahabharat’ killd by
(A) Sikhandi
(B) Sahadeva
(C) Aswathama
(D) Durjaya
Answer: (A)

7. Trace out the wife of ‘Vaali’, a character in Ramayana
(A) Mandara
(B) Urmila
(C) Tara
(D) Soorpankha
Answer: (C)

8. Assertion (A): Performing Arts of India brings to mind the single body and many armed image of Durga or of Siva in the form of Natraj. These symbols are the continual play of energy and rhythm in plural forms.
Reason (R): There are traditions, and not one tradition of the performing Arts in the vast Geographical area, all are characterised by a staggering multiplicity of genres, forms, styles and techniques.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is true
(B) (A) is false and (R) is true
(C) (A) is false and (R) is false
(D) (A) is true and (R) is false
Answer: (A)

9. Matching the following:
List – I                                                List – II
(a) Bhojya Rasa                                   (i) Sri Sankuka
(b) Chitraturga Nyaya                         (ii) Bharat Muni
(c) Tadanuroop Anusandhan              (iii) Bhat Nayak
(d) Sadharanikaran                              (iv) Bhatlollata
Code:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (C)

10. The blissful state created by the experience of RASA is called as
(A) Ananda
(B) Paramananda
(C) Brahmananda
(D) Akhandananda
Answer: (C)






11. ‘Dharmi’ point of view, one of the ‘Rupaka-s’ given here is different from others. Pick it.
(A) Prahasana
(B) Veedhi
(C) Samavakara
(D) Nataka
Answer: (A)

12. ‘Mukha raga’ means
(A) Size of the body
(B) Size of eyes
(C) Colour of the face
(D) Photogenic
Answer: (C)

13. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Sub-division of ‘Sringara’             (i) 4
(b) Sub-division of ‘Haasya’               (ii) 3
(c) Sub-divisions of ‘Karuna’             (iii) 6
(d) Independent ‘Raga-s’                   (iv) 2
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (A)

14. Assertion (A): The tongue experiences, the tastes (Physical rasa-s) and in ‘Natya’ (Drama) the mind experiences pleasures from the various aesthetic rasa-s caused by distinctive emotions.www.netugc.in
Reasons (R): If mind won’t permit even the physical rasa-s also cannot be identified/ experienced. So no relativity between physical and mental experiences.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong
(B) Both (A) and (R) are wrong
(C) (R) is right and (A) is wrong
(D) (A) and (R) both are right
Answer: (A)

15. Here, we have the ‘Kaaryavasthas’. Put in order as mentioned in Natya Sastra
(A) Prayatna, Praaptisambhava, Phalayoga, Niyatapti, Prarambha
(B) Niyatapti, Prarambha, Phalayoga, Praaptisambhava, Prayatna
(C) Praaptisambhava, Prayatna, Prarambha, Niyatapti, Phalayoga
(D)Prarambha, Prayatana, Praapatisambhava, Phalyoga, Niyatapti
Answer: (D)

16. Assertion (A): The stratified attitude of the tradition often drags and is rigid.
Reason (R): This dampens the spirit of creativity and experimentation. Considered the prana of Performing Arts.
Codes:
(A) (A) and (R) both are wrong
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is wrong and (R) is correct
(D) (R) is wrong and (A) is correct
Answer: (A)

17. ‘Narasimha-Prahlad’, a traditional theatre form popular in
(A) Odisha
(B) Rajasthan
(C) Goa
(D) Tamilnadu
Answer: (A)

18. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Glove puppets        (i) Rajasthan
(b) Rod puppets          (ii) Andhra Pradesh
(c) String puppets        (iii) Kerala
(d) Leather puppets     (iv) West Bengal
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (A)

19. ‘AMPHI’ Theatre located in
(A) Saanchi
(B) Amarnath
(C) Nagarjuna Konda
(D) Amaravathi
Answer: (C)

20. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Ranganatha Ramayan                    (i) Tamil Nadu
(b) Pamba Ramayana                          (ii) Uttar Pradesh
(c) Tulasi Ramayana                            (iii) Karnataka
(d) Kamba Ramayana                         (iv) Andhra Pradesh
Codes:
         (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (A)






21. Pick the odd man out
(A) Vidushaka
(B) Kethigadu
(C) Komali
(D) Katti Veshagadu
Answer: (D)

22. Here we have modern street theatre activists. Put them in older:
(A) Safdar Hashmi, Prasanna, Badal Sarkar, Pralayan
(B) Prasanna, Safdar Hashmi, Pralayan, Badal Sarkar
(C) Badal Sarkar, Safdar Hashmi, Prasanna, Pralayan
(D) Pralayan, Safdar Hashmi, Badal Sarkar, Prasanna
Answer: (C)

23. Pick the odd one out
(A) Costumes
(B) Lights
(C) Kuchal
(D) Stage
Answer: (C)

24. Which is the instrument used in “Yakshagana”?
(A) Maddale
(B) Piano
(C) Flute
(D) Dilruba
Answer: (A)

25. Select the correct pair
(A) Mardal – Ballet
(B) Jhumara – Muscial composition
(C) Dhenuka – Name of the Instrument
(D) Gokula – Name of the Nirgamona Raga
Answer: (B)

Part – II: Dance

26. What is the Varnam of Bharatanatyam?
(A) A combination of steps and facial expressions
(B) A combination of Bhava, Raga, Abhinaya
(C) A combination of Nritta and Natya
(D) A combination of Nritta and Nrutya
Answer: (D)

27. Match items in List-I with List-IIwww.netugc.in
List – I                        List – II
(a) Parakiya                 (i) Human Nature
(b) Pragalbha               (ii) Social Status
(c) Shankhini               (iii) State of being
(d) Vipralabdha           (iv) Age
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (A)

28. Which item of Kathak came from the Mughals?
(A) Paran
(B) Aamada
(C) Toda
(D) Tattakar
Answer: (B)

29. Identify the correct sequence:
(A) Mangalacharan, Moksh, Batu, Pallavi
(B) Mangalacharan, Batu, Moksh, Pallavi
(C) Mangalacharan, Pallavi, Batu, Moksh
(D) Mangalacharan, Batu, Pallavi, Moksh
Answer: (D)

30. Assertion (A): Rigveda compares Usha-s to Apsara-s, Nartaki-s, Nayika-s.
Reason (R): All of them are beautiful
(A) (A) is true (R) is false
(B) (A) is false (R) is true
(C) (A) is false (R) is false
(D) (A) is true (R) is true
Answer: (D)






31. Identify the correct sequence:
(A) Udhwahita, Dhuta, Kampita, Ukshipta
(B) Dhuta, Kampita, Udhwahita, Ukshipta
(C) Udhwahita, Ukshipta, Dhuta, Kampita
(D) Ukshipta, Udhwahita, Dhuta, Kampita
Answer: (A)

32. Assertion (A): It is not good for a classical dancer to learn more than one style.
Reason (R): It pollutes the styles and confuses the body
(A) (A) is true (R) is false
(B) (A) is false (R) is true
(C) (A) is false (R) is false
(D) (A) is true (R) is true
Answer: (B)

33. Match items in List-I with List-II
List – I                                    List – II
(a) Kerala kala Mandalam       (i) Padma Subrahamaniam
(b) Shantiniketan                     (ii) Vallathol
(c) Nrityodaya                         (iii) Ravindranath Tagore
(d) Kadamba                           (iv) Kumudinilakhia
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (C)

34. What is the full form of IGNCA?
(A) Indo Georgian National Centre for Arts
(B) Indira Gandhi National Centre for Arts
(C) International Gandhi Natya Centre for Arts
(D) Indira Gandhi Nrutya Centre for Arts
Answer: (B)

35. In Odissi, the men who dance are traditionally called?
(A) Natuvanars
(B) Gotipua
(C) Rasadhari
(D) Rasiya
Answer: (B)

36. Match items in List-I with List-II
List – I                        List – II
(a) Swastika                (i) Vrutti
(b) Arala                      (ii) Pada
(c) Kaisiki                    (iii) Gati
(d) Hansini                  (iv) Hasta
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (A)

37. One of the most important movements in Ballet is
(A) Chakkar
(B) Araimandi
(C) Chauka
(D) Ufli
Answer: (A)

38. Match items in List-I with List-II
List – I                        List – II
(a) Brihadishwara        (i) Sun temple
(b) Modhaera              (ii) Rasa mandala
(c) Khajuraho              (iii) 1000 Years
(d) Bankura                 (iv) Dance Festival
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (C)

39. Who Choreographed ‘Yaksh’?
(A) Anand Shankar
(B) Daksh Sheth
(C) Madhu Nataraj
(D) Astad Dabu
Answer: (A)

40. Which Cave is known for the ancient Natya Mandap?
(A) Ellora
(B) Elephanta
(C) Bhimbetaka
(D) Sitavenga
Answer: (D)






41. Learning of dance is important for all as
(A) It keeps the body in shape
(B) It introduces one to culture and tradition
(C) It helps in controlling the emotions
(D) It gives all of above
Answer: (D)

42. Match items in List-I with List-II
List – I                        List – II
(a) Sticks                     (i) Bhangada
(b) Claps                      (ii) Dandia
(c) Jumps                     (iii) Danginrutya
(d) Running                 (iv) Kummi
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (C)

43. Assertion (A): Ballet is similar to present day dance-drama.
Reason (R): Both have dance technique, a story line, musical score and stage performance.
(A) (A) is true (R) is false
(B) (A) is false (R) is true
(C) (A) is false (R) is false
(D) (A) is true (R) is true
Answer: (D)

44. Pick the odd one out:www.netugc.in
(A) Shruti
(B) Nartana
(C) Kadambari
(D) SNA Journal
Answer: (C)

45. Match items in List-I with List-II
List – I                        List – II
(a) Rakudi                   (i) Kathak
(b) Zumar                    (ii) Bharatanatyam
(c) Chevikuttu             (iii) Odissi
(d) Vengipotial            (iv) Kathakali
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (B)

46. Identify the correct sequence:
(A) Vajid Ali Shah, Samanya Kshati, Chandalika, Dhabakar
(B) Vajid Ali Shah, Dhabakar, Samanya Kshati, Chandalika
(C) Samanya Kshati, Vajid Ali Shah, Chandalika, Dhabakar
(D) Vajid Ali Shah, Chandalika, Samanya Kshati, Dhabakar
Answer: (C)

47. Which is the mask dance of Arunachala Pradesh?
(A) Narasimhanach
(B) Khampati
(C) Kawadi-Karagam
(D) Kalbelia
Answer: (B)

48. Match items in List-I with List-II
List – I                        List – II
(a) Kavita                    (i) Bharatanatyam
(b) Sholakuttu             (ii) Kathak
(c) Shabdam                (iii) Manipuri
(d) Sankirtan               (iv) Mohiniattam
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (iii)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (A)

49. The concept of Nataraja was introduced by
(A) Dr. V. Raghavan
(B) Anand Kumar Swami
(C) Shivaram Murthy
(D) Max Mular
Answer: (B)

50. The many fold use of dance can be
(A) Choreography
(B) Therapy
(C) Teaching
(D) All of above
Answer: (D)

Part – III: Drama/Theatre

26. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) Galileo                               (i) O’ Neill
(b) Emperor zones                   (ii) Leo Tolstoy
(c) My Fair Lady                     (iii) Brecht
(d) The power of Darkness     (iv) G. B. Shaw
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (iv) (ii)
(B) (i) (iii) (ii) (iv)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (A)

27. Assertion (A): Stories trying to explain that tragedy originated from Dithyrambs song in honour of Dionysus…But not all tragedies were about Dionysus.
Reason (R): Gradually, Greek spectators might forgotten the gods and Goddesses
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is not
(B) (R) is correct but (A) is not
(C) Both (A) and (R) are wrong
(D) Both (A) and (R) are correct
Answer: (A)

28. Here we have some of the tragedy plays written by William Shakespeare. Put them in order.
(A) Romeo and Juliet, Othello, Hamlet, King Lear
(B) Othello, King Lear, Romeo and Juliet, Hamlet
(C) Hamlet, Romeo and Juliet, Othello, King Lear
(D) King Lear, Othello, Hamlet, Romeo and Juliet
Answer: (A)

29. Pick up the odd man out
(A) Samuel Beckett
(B) Grotowsky
(C) Jean Paul Sartre
(D) Harold Pinter
Answer: (B)

30. ‘My Life in Art’ an autobiography written by
(A) G. B. Shaw
(B) Stanislavsky
(C) Peter Brook
(D) Oscar Brockett
Answer: (B)

31. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Zocasta                  (i) Clouds
(b) Cyclops                  (ii) Oedipus
(c) Aristophanes          (iii) Euripides
(d) The Trackers          (iv) Sophecles
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (C)

32. Assertion (A): Moliere have been accused of not having a ‘Specific purpose’ in giving performances and tried to show unnecessary things which spectators doesn’t like.
Reason (R): Moliere responded seriously and said that it may be true, but this is the resourcefulness of his technique.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are wrong
(C) (A) is right and (R) is wrong
(D) (R) is right and (A) is wrong
Answer: (A)

33. Here we have four plays written by the ‘father’ of modern Realistic Dramas. Put them in chronological order.
(A) Ghosts, Pillars of society, Hedda Gabbler, A Doll’s House
(B) A Doll’s House, Hedda Gabbler, Ghosts, Pillars of Society
(C) Hedda Gabbler, A Doll’s House, Pillars of Society, Ghosts
(D) Pillars of Society, A Doll’s House, Ghosts, Hedda Gabbler
Answer: (D)

34. Which is not the ‘general percept’ of ‘Realism’ among these?
(A) Truth resides in material objects
(B) The scientific method and observation would solve all the problems
(C) No person is responsible, since forces are beyond control
(D) Art had its purpose to better making
Answer: (C)

35. ‘Theatron’ means
(A) Viewing place
(B) Dancing space
(C) Passage way
(D) Green Room
Answer: (A)

36. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) Histrionics                          (i) Actors / Performers
(b) Pantomime                         (ii) Form of Roman Theatre
(c) Commedian Dell ‘Art’       (iii) Improvised Drama
(d) Diction                              (iv) Expression of the meaning in words
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (A)

37. Assertion (A): Drama was to involve the direct observation of human behaviour; therefore, the thrust to use contemporary elements, and it was to deal with real life and problems of the subjects.
Reason (R): Realism came about partly as response to new social / artistic conditions of the contemporary society.
Code:
(A) (A) is correct and (R) is wrong
(B) (R) is correct and (A) is wrong
(C) Both (A) and (R) are wrong
(D) Both (A) and (R) are correct
Answer: (D)

38. Here we have different schools of ‘Dramas’ put them into order.
(A) Environmentalist, Existential, Realistic, Naturalistic
(B) Existential, Realistic, Environmentalist, Naturalistic
(C) Realistic, Naturalistic, Existential, Environmental
(D) Naturalistic, Environmentalist, Realistic, Existential
Answer: (C)

39. Pick the odd one out
(A) Moscow Art Theatre – Russia
(B) Poor Theatre – Poland
(C) Royal court Theatre – Germany
(D) International Theatre Institute – Paris
Answer: (C)

40. The only family theatre group in the world
(A) Globe B. Orisun Theatre
(B) Orisun Theatre Company
(C) Epic Theatre
(D) Surabhi Theatre
Answer: (D)

41. Assertion (A): Artists are not merely to copy the outer appearance of life in all its facets and profoundness to show what is behind the phenomena of life.
Reason (R): In the name of Realism and Naturalism materialistic world outlook has been reigning in the sphere of Art as well as in science and everyday life.
Code:
(A) (A) is true and (R) is true
(B) (A) is false and (R) is true
(C) (A) is true and (R) is false
(D) (A) is false and (R) is false
Answer: (A)

42. Select the correct sequence:
(A) Author, Actor, Audience, Director
(B) Actor, Audience, Author, Director
(C) Audience, Actor, Director, Author
(D) Author, Director, Actor, Audience
Answer: (D)

43. Pick the odd one out
(A) Lighting – Setting
(B) Costume – Make-up
(C) Mime – Movement
(D) Play-Reading – Blocking
Answer: (D)

44. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Symbolism             (i) Bertold Brecht
(b) Realism                  (ii) Meyerhold
(c) Bio-Mechanism      (iii) Gorden Craig
(d) Epic Theatre          (iv) Stanislavsky
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (B)

45. Select the correct sequence:
(A) Roman Theatre, Greek Theatre, Renaissance, Middle Ages Theatre
(B) Greek Theatre, Roman Theatre, middle ages Theatre Renaissance
(C) Renaissance, Middle Ages Theatre, Roman Theatre, and Greek Theatre
(D) Greek Theatre, Middle Ages Theatre, Roman Theatre, and Renaissance
Answer: (B)

46. Pick the odd one out
(A) Orchestra pit – Proscenium
(B) Set line – Settings
(C) Cyclorama – Lighting Floods
(D) Off-stage – Borders
Answer: (D)

47. Assertion (A): Theatre director should have knowledge on Art and Craft.
Reason (R): Because he has to coordinate the technical and artistic elements during the production process.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false
(B) (A) is false (R) is true
(C) (A) is true (R) is true
(D) (A) is false and (R) is false
Answer: (C)

48. Pick the odd one out
(A) Sophecles – Trackers
(B) Euripidus – Cyclopes
(C) Aeschylus – Media
(D) Aristophanes – Agmemon
Answer: (D)

49. Match the following:www.netugc.in
List – I                        List – II
(a) B. V. Karanth        (i) Rangayana
(b) UtpalDutt              (ii) Swopanam
(c) K. N. Panikkar       (iii) NSD
(d) Vijay Mehta          (iv) IPTA
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (B)

50. Arrange items in sequence:
(A) Performing text, Dramatic text, self – expression, Transmission of secrets
(B) Transmission of secrets, Self-expression, Dramatic text, performing text
(C) Dramatic text, performing text, transmission of secrets, self-expression
(D) Self-expression, Transmission of secrets, Dramatic text, performing text
Answer: (C)