2012 June UGC NET Examination in Music, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






(Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument – Vocal/ Instrumental and Musicology)

Special Instructions: This paper has two parts. Part-I consists of 50 questions common to all, which is compulsory and carries 2 marks each.
Part – II has Four sections viz Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet and Percussion Instruments with 25 questions each of 2 marks each. Candidates should select any one of the Part II section / Part III / Part IV / Part V as per his / her discipline.

Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. Which of the following instrument is used by ‘Bhopas’ of Rajasthan while reciting ‘Lok Katha’ of ‘Pabuji’?
(A) Rabab
(B) Tasha
(C) Khanjri
(D) Ravan hatta
Answer: (D)

2. ‘Langas’ and ‘Manganiars’ are the folk singer of which of the following states?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Tamilnadu
Answer: (B)

3. The number of Srutijaties mentioned in Sangita Ratnakara
(A) 5
(B) 7
(C) 15
(D) 10
Answer: (A)

4. The Sapta talas give rise to 35 talas on account of
(A) Jati bhedam
(B) Graha bhedam
(C) Gati bhedam
(D) Sruti bhedam
Answer: (A)

5. Who wrote Grantha ‘Kalanidhi’?
(A) Abhinav Gupt
(B) Kallinath
(C) Vidyaranya
(D) Sri Kanth
Answer: (B)

6. Who is the author of “Music of India”?
(A) S.M. Tagore
(B) Captain Williard
(C) William Jones
(D) D.R. Widdes
Answer: (C)

7. Which one of the following statement is correct?
(A) Music has the quality of nonverbal communication.
(B) The society disagrees with the psychotherapeutic value of Music.
(C) Creative self-expression cannot be expressed through music.
(D) Music is the main cause of the ailments related to nervous system.
Answer: (A)

8. Which one of the following statement is correct?
(A) Choirs are composed only for the purpose of Marching Songs.
(B) ‘Rasa Nishpatti’ is not expected from choir singing.
(C) Choir singing generates the feeling of responsibility, cooperation, self-control and attentiveness.
(D) Participants of choir, gradually deteriorate their voice quality.
Answer: (C)

9. Which of the following ‘rasa’ is derived from ‘Sandhiprakash ragas’ having ‘Re Dha Komal’ according to Pt. Bhatkhande?
(A) Hasya Rasa
(B) Raudra Rasa
(C) Vibhatsa Rasa
(D) Shanta and Karuna Rasa
Answer: (D)

10. The folk song of Rajasthan – “Kesariya Balam Aao Ni Padharo Mhare Desh”, is sung by which of the following artist?
(A) Allah Jilai Bai
(B) Manjari Kelkar
(C) Bhasker Bua
(D) M.S. Laxmi
Answer: (A)






11. Which Sarangi Player was awarded by Padmbhushan?
(A) Pt. Ramnarain
(B) Mehboob Khan
(C) Ustad Sultan Khan
(D) None of these
Answer: (B)

12. Which of the following term is used as a synonym of ‘swara’ in Samveda?
(A) Niyam
(B) Aharya
(C) Sam
(D) Yam
Answer: (D)

13. Seven notes of ‘Sam swara saptak’ were known as
(A) Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Tar, Swarita
(B) Krushta, Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Atiswarya
(C) Krushta, Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Atitar
(D) Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Pancham, Dhaiwat, Nishad
Answer: (B)

14. How many ‘Kakus’ are mentioned in the ‘Prakirnadhyaya’ of Sangeet Ratnakar?www.netugc.in
(A) 10
(B) 8
(C) 6
(D) 4
Answer: (C)

15. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I                           List-II
(a) Tatta vadya            (1) Shehnai
(b) Avnadya vadya     (2) Manjeera
(c) Sushir vadya          (3) Sarod
(d) Ghan vadya           (4) Mridangam
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (1) (3) (4) (2)
(B) (2) (1) (3) (4)
(C) (1) (3) (2) (4)
(D) (3) (4) (1) (2)
Answer: (D)

16. National Song of Bangladesh composed in Bhatiyali style by Rabindranath Tagore is
(A) Basante Ki Sudhu
(B) Gram Chara ooi rangamatir path
(C) Amar Sonar Bangla
(D) Bhidhir Bandhon Bandhbe
Answer: (C)

17. Rabindranath used which nickname to compose Vaishnav padavali?
(A) Sri Singh
(B) Madhu Singh
(C) Bhanu Singh
(D) Ram Singh
Answer: (C)

18. The rustic band Naiyandi Melam is used in the folk form
(A) Lavani
(B) Kaikottikkali
(C) Pinnal Kolattam
(D) Dummy horse show
Answer: (D)

19. The raga Madhuvanti is a
(A) Audava Sampurna raga
(B) Shadava Sampurna raga
(C) Sampurna Shadava raga
(D) Audava Shadava raga
Answer: (A)

20. Samvadi swaras are separated by an interval of
(A) Seven or twelve srutis
(B) Six or twelve srutis
(C) Eight or twelve srutis
(D) Five or twelve srutis
Answer: (C)






21. Matras of Tisra triputa tala is equal to which tala of Hindustani music?
(A) Rupak
(B) Teental
(C) Dadra
(D) Keharva
Answer: (A)

22. Title of the 3rd chapter of Sangita Ratnakara is
(A) Prakirnaka Adhyay
(B) Prabandha Adhyay
(C) Ragaviveka Adhyay
(D) Narttana Adhyay
Answer: (B)

23. Which one of the following scale is used in folk and classical music both?
(A) Sa Re M |a Pa Ni S ×a
(B) Sa Re Ga M |a Dha Ni S ×a
(C) Sa Re Ga M |a Pa Dha Ni S ×a
(D) Sa Re Ga Pa Dha S ×a
Answer: (D)

24. An art form in which least tools are required is considered to be the best art form. From this point of view, which of the following is the best art form?
(A) Sculpture
(B) Painting
(C) Architecture
(D) Music
Answer: (D)

25. Which one of the following statement is correct?
(A) Hindustani classical music is a completely precomposed music which does not provide space for improvisation.
(B) ‘Jati Gayan’ is the main musical form of modern Hindustani classical music.
(C) Hindustani Classical Music provides sufficient space for the imagination of an artist within the discipline of Raga.
(D) Hindustani Classical Music does not have a definite ‘Tala System.
Answer: (C)

26. Kishori Amon kar is a leading vocalist of which of the following ‘Gharana’?
(A) Agra
(B) Gwalior
(C) Kirana
(D) Jaipur
Answer: (D)

27. Composition played in the beginning of tabla solo playing
(A) Quaida
(B) Rela
(C) Peshkar
(D) Gat
Answer: (C)

28. Writer of the book “Table Par Dilli Aur Poorab”
(A) Bhagwat Prasad
(B) Bhagwan Das Sharma
(C) Satyanarayan Vasishtha
(D) Bhagwat Sharan Sharma
Answer: (C)

29. Match the following:
(a) Sawagun                (i) 11/4
(b) Paungun                 (ii) 5/4
(c) Sawadogun            (iii) 9/4
(d) Paune teen gun      (iv) 3/4
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (ii) (iv) (i) (iii)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (A)

30. Name the Gharana which Pt. Bhimsen Joshi represented
(A) Patiyala
(B) Agra
(C) Jaipur
(D) Kirana
Answer: (D)






31. Name the author of “Universal History of Music”
(A) Rabindranath Tagore
(B) Raja Sorindramohan Tagore
(C) Sir William Jones
(D) Narayan Menon
Answer: (B)

32. The bandishes which contain the title name of “Mohamedsa Rangeele” are written by
(A) Adarang
(B) Manrang
(C) Sadarang
(D) Subrang
Answer: (C)

33. In Bharat era the orchestra was known as
(A) Karan
(B) Kutap
(C) Pushkar
(D) Kukubha
Answer: (B)

34. Assertion (A): Tihai is very important in the field of Tabla playing.
Reason (R): Because most of the compositions end with Tihaies.
(A) (A) is correct (R) is wrong.
(B) (A) is wrong (R) is correct.
(C) (A) is correct (R) is correct.
(D) (A) is wrong (R) is wrong.
Answer: (C)

35. Group Kriti ‘Navaretna Malika’ is composed by
(A) Thyagaraja
(B) Muthuswami Dikshitar
(C) Syamasastri
(D) Vinakuppier
Answer: (C)

36. Name of the 61st Mela in the scheme of 72 Melakartas
(A) Nitimati
(B) Chitrambari
(C) Kantamani
(D) Dhavalambari
Answer: (C)

37. Which treatise is known as the fifth Veda?www.netugc.in
(A) Brihaddesi
(B) Sangita Retnakara
(C) Chaturdendiprakasika
(D) Natyasastra
Answer: (D)

38. The Sruti name ‘Kumudvati’ is in the Sruti nomenclature of
(A) Narada
(B) Sarangadeva
(C) Bhavabhatta
(D) Somnath
Answer: (B)

39. Author of ‘Radha Govind Sangeet Saar’
(A) Sawai Madhav Rao
(B) Sawai Pratap Singh
(C) Raja Tuljaji
(D) Raja Mansingh
Answer: (B)

40. Who is not a singer from the following?
(A) Ustad Ameer Khan
(B) Ustad Alladia Khan
(C) Haddu Khan
(D) Ustad Habibuddin Khan
Answer: (D)






41. Which Sitar Player does not belong to Etawa Gharana from the following?
(A) Ustad Imdad Khan
(B) Ustad Inayat Khan
(C) Ustad Halimzafar Khan
(D) Ustad Vilayat Khan
Answer: (C)

42. Maseetkhani Gat’s Mukhada starts from
(A) Eleventh Beat
(B) Twelveth Beat
(C) Thirteenth Beat
(D) Fourteenth Beat
Answer: (B)

43. ‘Ga Ma Dha Dha Pa’ belongs to which Raga?
(A) Todi
(B) Bhairav
(C) Marva
(D) None of these
Answer: (B)

44. Farad is related to
(A) Quaida
(B) Peshkar
(C) Gat
(D) Paran
Answer: (C)

45. String instrument, which used as laya vadya
(A) Swar Mandal
(B) Upang
(C) Rabab
(D) Israj
Answer: (B)

46. The old name of the Taal ‘Adachautala’
(A) Triput Taal
(B) Jhampa Taal
(C) Math Taal
(D) Champak Taal
Answer: (D)

2012 June UGC NET in Music, Paper III, Part I, Question 47











Answer: (A)

48. Ateet-Anagat are related with
(A) Kriya
(B) Jati
(C) Anga
(D) Graha
Answer: (D)

49. Book Authored by Swami Haridas
(A) Brij Bhairav
(B) Sangeet Dhrupad
(C) Kelimal
(D) Rasa Nikunj
Answer: (C)

50. Dattatry Veena player is
(A) Gopal Krishna
(B) Matanga
(C) Nanapanse
(D) Swami D.R. Parwatikar
Answer: (D)

Part – II: Hindustani Music

51. Pt. Vishnu Digambar was the disciple of
(A) Bhasker Bua Bakhle
(B) Ram Krishna Vajhe
(C) Bal Krishna Bua Ichalkaranjikar
(D) Vinayak Rao Patwardhan
Answer: (C)

52. Jaipur Gharana of Kathak dance is specially known for its
(A) ‘Hasta Sanchalan
(B) ‘Geeva Sanchalan’
(C) ‘Netra Sanchalan’
(D) Foot work
Answer: (D)

53. Concept of Bharat’s ‘Rasasutra’, illustrated by Abinav Gupta is known as
(A) ‘Abhivyaktivad’
(B) ‘Utpattivad’
(C) ‘Anumitivad’
(D) ‘Bhuktivad’
Answer: (A)

54. Correct serial of foot note
(A) Bhartiya Sangeet Vadya, Mishra Lalmani, Page No., Year
(B) Mishra Lalmani, Bhartiya Sangeet Vadya, Year, Page No.
(C) Bhartiya Sangeet Vadya, Mishra Lalmani, Year, Page No.
(D) Lalmani Mishra, Page No., Bhartiya Sangeet Vadya, Year
Answer: (B)

55. Sangit Ratnakar is also known as
(A) Astadhyaye
(B) Saptadhyaye
(C) Panchadhyaye
(D) Dwiadhyaye
Answer: (B)

56. Identify the pair of tala which contain 14 beats
(A) Dhamar – Sultala
(B) Zhoomra – Deepchandi
(C) Sultala – Deepchandi
(D) Mattatala – Dhamar
Answer: (B)

57. Identify the correct group which depicts the components of ‘Chaturanga’?
(A) Khayal, Trivat, Dhrupad, Dhamar
(B) Pada, Sargam, Bole of Tabla / Pakhawaj, Tenak (Nirarthak Shabda)
(C) Trivat, Tarana, Dhrupad, Khayal
(D) Dhrupad, Dhamar, Sargam, Tarana
Answer: (B)

58. Which of the following posture is ideal for singing?
(A) Slightly forward bended
(B) Keeping the spine straight
(C) Keeping the eyes closed
(D) Singing in the group
Answer: (B)

59. Who is the first Woman ‘Shenai’ player of Hindustani Music?
(A) Perveen Sultana
(B) Sharan Rani
(C) Zareen Daruwala
(D) Bageshwari Qamar
Answer: (D)

60. Which of the following term is used for the wavelength of sound?
(A) Loudness
(B) Pitch
(C) Timbre
(D) Reverberation
Answer: (B)

61. Ghulam Mustafa Khan is an exponent of
(A) Rampur Sahaswan Gharana
(B) Gwalior Gharana
(C) Bhindi Bazar Gharana
(D) Patiala Gharana
Answer: (A)

62. Which of the following ‘Gharana’ is known for ‘Ashtanga gayki’?
(A) Vishnupur Gharana
(B) Shyam Chaurasi Gharana
(C) Darbhanga Gharana
(D) Gwalior Gharana
Answer: (D)

63. This scale is meant for fixed key instruments
(A) Diatonic scale
(B) Sam Swar Saptak
(C) Shuddha Gram
(D) Equally Tempered Scale
Answer: (D)

64. Major Scale of Western music is equivalent to which scale of Hindustani Music?
(A) Shankarabharanam
(B) Bilabal
(C) Kafi
(D) Kalyan
Answer: (B)

65. Several tones or melodies sounding simultaneously form this style
(A) Melody
(B) Harmony
(C) Khyal
(D) Dhrupad
Answer: (B)

66. The Western music composition sung in the Church was known as
(A) Harmony
(B) Chamber music
(C) Sonata
(D) Plain song
Answer: (D)

67. Which instrument is not played by Mizrab from the following?
(A) Sitar
(B) Guitar
(C) Surbahar
(D) Sarod
Answer: (D)

68. Which baj is not belonging to Sitar from the following?
(A) Maseetkhani
(B) Razakhani
(C) Firozkhani
(D) Kirwani
Answer: (D)

69. Which one of the following statement is correct?
(A) Pt. Omkar Nath Thakur had served as music teacher in Maris Music College Lucknow
(B) Pt. Omkar Nath Thakur is the author of ‘Pranav Bharti’ and ‘Sangeetanjali.’
(C) Pt. Omkar Nath Thakur was trained under the guidance of Pt. Narayan Moreshwar Khare.
(D) ‘Hamare Sangeet Vadya’ is a great treatise of Pt. Omkar Nath Thakur.
Answer: (B)

70. According to which notation system the ‘swaras’ are known as Do, Re, Me, Fa, Sol, La, Si?
(A) Solfa Notation
(B) Neums Notation
(C) Cheve Notation
(D) Staff Notation
Answer: (A)

71. ‘Kharaj Bharna’ is used for which of the following process?
(A) Bandish Bharna
(B) Extempore Singing
(C) Scale Change
(D) Shadja Sadhana
Answer: (D)

72. This is not included in the Raga Vargikaran method during ‘Madhya Yug’
(A) Shuddha Raga
(B) Raganga Vargikaran
(C) Chayalag Raga
(D) Sankirna Raga
Answer: (B)

73. Which set is not correct?
(A) Sringar – Rati
(B) Hasya – Has
(C) Shant – Nirbed
(D) Bhayanak – Krodh
Answer: (D)

74. Which musicologist adopted the Sansthan system for Rag Ragini classification?
(A) Parswadev
(B) Lochan
(C) Ramamatya
(D) Somnath
Answer: (B)

75. In which text the scientific analysis of ‘Shruti’ is found?
(A) Naradia Shiksha
(B) Samveda
(C) Natyashastra
(D) Brihaddeshi
Answer: (C)

Part – III: Karnatak Music

51. The name ‘Gurudruta virama’ comes in
(A) Shadangas
(B) Shodasangas
(C) Navasandhi talas
(D) 108 talas
Answer: (B)

52. The instrument ‘Grahabheda pradarsini’ is devised by
(A) Bharata
(B) Venkitamakhi
(C) Prof. Sambamoorthy
(D) Maharajah Sarafojee
Answer: (C)

53. A Sarvaswaramurchanakaraka raga
(A) Hansadhwani
(B) Suddhadhanyasi
(C) Mohana
(D) Suddha Saveri
Answer: (C)

54. Gamaka ‘Thribhinna’ is peculiar to
(A) Violin
(B) Veena
(C) Vocal music
(D) Flute
Answer: (B)

55. The author of the work ‘Meladhikara Lakshana’ iswww.netugc.in
(A) Venkita Makhi
(B) Ahobala
(C) Unknown
(D) Ramamatya
Answer: (C)

56. Pan ‘Kausikam’ corresponds to
(A) Kamboji
(B) Kalyani
(C) Kedaragoula
(D) Bhairavi
Answer: (D)

57. A tri-anya svara bhashanga raga
(A) Bilahari
(B) Atana
(C) Hindustan Behag
(D) Hindustan Kafi
Answer: (D)

58. An example of valera shadava vakra sampurna raga
(A) Narayanagoula
(B) Bindumalini
(C) Bangala
(D) Dipika
Answer: (A)

59. Panniyatiram in ancient Tamil music is a
(A) Shadava raga
(B) Audava raga
(C) Swarantara raga
(D) Sampoorna raga
Answer: (A)

60. ‘Radhamangala bhasha’ was a mnemonical language which was fluently spoken by
(A) Pattanam Subramania Iyer
(B) Mahavaidyanatha Iyer
(C) Ramaswami Deekshitar
(D) Subbarama Iyer
Answer: (B)

61. ‘Harikesa’ is the mudra of
(A) Sreenivasa Iyenkar
(B) Ramaswami Sivan
(C) Muttaih Bhagavatar
(D) Gopalakrishna Bharati
Answer: (C)

62. The frequency value of a Purna dvisruti interval is
(A) 135/128
(B) 81/80
(C) 256/243
(D) 16/15
Answer: (D)

63. ‘Azhagarkuravanchi’ is a brilliant composition written by
(A) King Sarfojee
(B) Papanasa Mudaliar
(C) Tirukuta Rajappak Kaviraya
(D) Kavi Kunjara Bharati
Answer: (D)

64. Arunagirinatha Iyer is the composer of
(A) Tevaram
(B) Thiruvachakam
(C) Tiruppugazh
(D) Ramanatakam
Answer: (C)

65. The ‘ga’ murchana of the avarohana of the raga Garudadwani is
(A) Saramati
(B) Bilahari
(C) Mohanakalyani
(D) Nilambari
Answer: (A)

66. The name of opera in India
(A) Nritya nataka
(B) Geya nataka
(C) Bhagavatamela natakam
(D) Kalakshepam
Answer: (B)

67. ‘Dasarapadagalu’ is the other name for
(A) Utsava sampradaya Kirtanas
(B) Devarnamas
(C) Samkshepa Ramayana Kirtanas
(D) Manasapuja Kirtanas
Answer: (B)

68. The composer to whom Thyagaraja pays his homage in his opera ‘Prahlada-Bhakti Vijayam’
(A) Govinda Marar
(B) Giriraja Kavi
(C) Bhadrachalam Ramdas
(D) Kshetrayya
Answer: (C)

69. The Tevaram pan ‘Megharagakurunji corresponds to
(A) Kurunji
(B) Nilambari
(C) Megharenjini
(D) Renjini
Answer: (B)

70. The Srutijati of the Sruti ‘Tivra’ of Sarangadeva is
(A) Dipta
(B) Mridu
(C) Madhya
(D) Ayata
Answer: (A)

71. The composer who was popularly known as Chinna Thyagaraja
(A) Dharmapuri Subbarayar
(B) Muvallur Sabhapati Iyer
(C) Pattabhiramayya
(D) Ramnad Srinivasa Iyenkar
Answer: (B)

72. Raga ‘Hindustan Behag’ is the derivative raga of
(A) Kharaharapriya
(B) Sankarabharana
(C) Todi
(D) Natabhairavi
Answer: (B)

73. Ancient name for Present Day Gamaka
(A) Grama
(B) Alankara
(C) Udatta
(D) Jati
Answer: (B)

74. The distinctive musical form in Kalakshepam
(A) Sutra Khanda
(B) Abanga
(C) Nirupanam
(D) Hymns
Answer: (C)

75. Amrithavarshini is the Janya of
(A) Gamanasrama
(B) Simhendramadhyama
(C) Chitrambari
(D) Subhapantuvarali
Answer: (C)

Part – IV: Rabindra Sangeet

51. Which Rabindra Sangeet is composed in Raga Malkauns?
(A) A parobase Rabe ke
(B) Anondodhara Bahiche Bhuwane
(C) Anando Loke Mangaloke
(D) Alo amar aalo ogo
Answer: (B)

2012 June UGC NET in Music, Paper III, Part IV, Question 52

















Answer: (A)

53. Which classical vocal style is influenced Rabindranath Tagore mostly?
(A) Drupad
(B) Dhamar
(C) Tappa
(D) Khyal
Answer: (A)

54. Which taal is founded by Rabindranath Tagore?
(A) Jhaptal
(B) Dadra
(C) Rupkara
(D) Teentaal
Answer: (C)

55. Which song is not composed in Shasthi Taal?
(A) Aei lobhinu sango tabo
(B) Je dhuvopado diyecho badhi
(C) Aamare jodi jagale aasinath
(D) Kapichhe deholata
Answer: (D)

2012 June UGC NET in Music, Paper III, Part IV, Question 56

















Answer: (A)

57. Which is not a drupadang composition of Rabindranath Thakur?
(A) Bani Tabo Dhaye
(B) Shubro Aasone Birajo
(C) Nibiro Ghano Aadhare
(D) Kotha Je Odhao
Answer: (D)

58. Which song is not included in the “Vichitra Paryaye” section of Rabindra Sangeet?
(A) Tomar holo suru, amar holo sara
(B) Sudhu jaoya aaso, sudhu srote bhasa
(C) Anander e sagor hote asechhe aj baan
(D) Amar mon mane na dino rajoni
Answer: (D)

59. Which set is correct for the song “Tomare e Koriaachhi Jibaner Dhurvotara”?
(A) Prem, Jhaptal
(B) Puja, Jhaptal
(C) Swadeshi, Ektal
(D) Prem, Tiwra
Answer: (A)

60. What is name of Rabindranath Thakur’s wife?
(A) Mrinalini
(B) Soudamini
(C) Indira
(D) Kadambini
Answer: (A)

61. Which song is not included in the ‘Hemanta Parayaye’ of Rabindra Sangeet?www.netugc.in
(A) Haye Hemanto Lakhi
(B) Himero Rate Aue Gagane
(C) Sedin Amaye Bolechhile
(D) Tomaro Asime Prano Mano Laye
Answer: (D)

62. Which song is not included in the Prem Parayaye of Rabindra Sangeet ?
(A) Bhalobese Shokhi Nrivite Jotone
(B) Amar Jibanpatro Ujjaliya Malhuri Korechho Dan
(C) Swapan Parer Dak Sunechhi
(D) Amar Parano Jaha Chaye
Answer: (C)

63. Which song is not included in Bhanu Singh Padawali written by Rabindranath Thakure?
(A) Gahan kusum kunja majhe
(B) Sunal sunal balika
(C) Bajo re basuri bajo
(D) Maran re tuhu mamo shyam saman
Answer: (C)

64. Which song is not a Dhamarango Rabindra Sangeet?
(A) Haroshe jage aaji
(B) Hiya kapichhe sukhe ki dukhe
(C) Pathe chale jete jete
(D) Jage nath jyotsna rate
Answer: (C)

65. Raag Yaman Kalyan based on Rabindra Sangeet “Mahaviswe Mahakashe Mahakalo Majhe” iscomposed in
(A) Choutal
(B) Tiwra Taal
(C) Teen Taal
(D) Dhamar Taal
Answer: (B)

66. Which Rabindra Sangeet is not included in Kirtan style?
(A) Ohe Jibano Ballavo
(B) Jibaner Akul Okul Dukul Bahe Jaye
(C) Basante Ki Sudhu Kebal Phota Phuler Mela
(D) Jago Mangalo Loke
Answer: (D)

67. Which Rabindra Sangeet is based on Western Music?
(A) Tomar Nam Janina
(B) Phule Phule Dhole Dhole
(C) Ami Jenesune Bish Korechhi Pan
(D) Jodi Jantem
Answer: (B)

68. Debendranath Thakur gave his son Rabindranath Thakur a five hundred rupees cheque for his singing
(A) Nayan Tomare Paye naDekhite
(B) Ami Marer Sagar Par Korechhi
(C) Hriday Nandan Bane
(D) O Amar Chander Aalo
Answer: (A)

69. The character Uttiya is in which Rabindranath’s Dance drama
(A) Chandalika
(B) Shyama
(C) Chitrangada
(D) Shapmochan
Answer: (B)

70. The character Amar is in which Rabindranath’s Gitinatya
(A) Balmiki Pratibha
(B) Mayar Khela
(C) Kalmrigaya
(D) Natir Puja
Answer: (B)

71. In which of song Rabindranath use taalpherta?
(A) Hey nirupama
(B) Gahane ghan bane
(C) Vani tabo dhaye
(D) Ek mone tor ektarate
Answer: (A)

72. Identify the raga and taal of the song “Subro Aasone Brirajo”
(A) Bhairavi, Jhaptaal
(B) Yaman Teentaal
(C) Bhairav Sultaal
(D) Hamir Chartaal
Answer: (C)

73. Identify the Philosophical theme behind the creation of Natir Puja?
(A) Jain
(B) Bhoudhya
(C) Hindu
(D) Muslim
Answer: (B)

74. What according to Ravindranath Tagore the relation of Vani and Sur is
(A) Ardhanariswar
(B) Radha krishna
(C) Nar Narayan
(D) Shivshakti
Answer: (A)

75. Tagore compose the song for his death ceremony
(A) Samukhe Shanti Paravar
(B) Maron Sagar Pare Tomar
(C) Kenore aie duwar tuku
(D) Ke jaye amritapath yatri
Answer: (A)

Part –V: Percussion

51. Number of Marg Taalas
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
Answer: (B)

52. Number of Taal Jaaties
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
Answer: (B)

53. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Pakhawaj               (i) Dhi-Ikd Dhindha
(b) Tabla                      (ii) Pam Furram
(c) Nakkara                 (iii) Dhumkit
(d) Side Drum             (iv) Dha Tin Na Da
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (C)

54. Matras of Taal ‘Dhumali’
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Answer: (B)

55. Matras of the Taal ‘Khemata’
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Answer: (A)

56. Number of Pranas of Taal
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 10
Answer: (D)

57. Number of Principle Taalas of Karnatak system
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
Answer: (C)

58. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Pt. Anokhelal                                 (i) GamaMaharaj
(b) U. Habibuddin Khan                     (ii) Khaleefa
(c) Pt. Bikku Maharaj                          (iii) Magician of Na dhin Dhin na
(d) Pt. Ramayan Prasad Mishra          (iv) Sangat Samrat
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (C)

59. Which one is not a kind of yati from the following?
(A) Gopuchha
(B) Pipilika
(C) Ateet
(D) Mridanga
Answer: (C)

60. Kriya, beating by right hand on the left hand is called
(A) Dhruva
(B) Shamya
(C) Aavap
(D) Sannipat
Answer: (B)

61. Assertion (A): The tabla players of Banaras gharana produce Ta or Na on Lav (maidan) with index finger making ring finger in round shape.
Reason (R): Due to this resonance is increased and ‘Khula Naad’ is produced.
Codes:
(A) (A) correct (R) wrong
(B) (A) wrong (R) correct
(C) (A) correct (R) correct
(D) (A) wrong (R) wrong
Answer: (C)

62. Title of the book written by Yogmaya Shukla
(A) Pakhawaj aur tabla ke gharane aur paramparaen
(B) Table ka udgam, vikas aur vadan shailiyan
(C) Taal prakash
(D) Taal martand
Answer: (B)

63. Symbol of Matthya taal of Karnatak music
(A) 10
(B) 100
(C) 101
(D) 1100
Answer: (C)

64. Jal Tarang belongs to which category of instruments?
(A) Tat Vadya
(B) Sushir Vadya
(C) Avanaddha Vadya
(D) Ghan Vadya
Answer: (D)

65. Quaida ends with
(A) Tihai
(B) Mukhada
(C) Rela
(D) Peshkar
Answer: (A)

66. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Shikher Taal           (i) 15 Matras
(b) Vasant Taal            (ii) 11 Matras
(c) Rudra Taal             (iii) 17 Matras
(d) Yatishekhar           (iv) 9 Matras
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)

2012 June UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 67





Answer: (A)

68. Which patakshar from the following is played by Mukta Prahar?
(A) Tat
(B) Kat
(C) Tta
(D) Din
Answer: (D)

69. Which from these is not a two faced Avanaddha Vadya?www.netugc.in
(A) Daff
(B) Dholak
(C) Mridangam
(D) Pakhawaj
Answer: (A)

70. Western name for ‘Rishabh’ of Indian music
(A) Fa
(B) Me
(C) Do
(D) Re
Answer: (D)

71. d d this symbol of Western time signature depicts the fraction of
(A) 2/2
(B) 2/4
(C) 2/8
(D) None of these
Answer: (A)

72.
Answer: (D)

73. Match the following:
List – I                        List – II
(a) Tishtra Jaati            (i) 9
(b) Chatastra Jaati       (ii) 7
(c) Mishra Jaati            (iii) 4
(d) Sankerna Jaati       (iv) 3
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (D)

74. ‘NA’ of GDIGN’ is produced on
(A) CHANTI
(B) LAVA
(C) SYAHEE
(D) BANYA
Answer: (C)

2012 June UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 75









Answer: (B)