2012 June UGC NET Examination in Music, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet (Vocal, Instrumental & Musicology and Percussion Instrument)
Special Instructions: Candidates are required to answer all the 25 questions in Part – I, which are compulsory. They should select any one of the groups from Part – II, Part – III, Part – IV and Part – V and answer all the 25 questions, in that part. Each question carries two (2) marks.

Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

1. How many Gram Ragas have been described in Nardiya Shiksha?
(A) 5
(B) 10
(C) 7
(D) 6
Answer: (C)

2. Which is the main component of Research Methodology?
(A) Magazines – Journals
(B) Memoirs
(C) Selection of Topic
(D) Disc-Tape
Answer: (C)

3. These are associated with the Keertans of Haveli Sangeet (Pusthi Marg).
(A) Jati Gayan
(B) Asthapadis
(C) Prabandha Gayan
(D) Dhruva Gayan
Answer: (B)

4. Sign of Sam in Bhatkhande notation system
(A) +
(B) O
(C) ×
(D) S
Answer: (A)

5. Total matras of Brahma taal is
(A) 20
(B) 24
(C) 26
(D) 28
Answer: (D)

6. Ustad Zakir Hussain is associated with
(A) Delhi gharana
(B) Punjab gharana
(C) Ajarada gharana
(D) Lucknow gharana
Answer: (B)

7. Which of the following belongs to Geeti Natya of Rabindranath Tagore?
(A) Chitrangada
(B) Chandalika
(C) Balmiki Pratibha
(D) Shyama
Answer: (C)

8. Jana Gana Mana was composed as in which type of Rabindra Sangeet?
(A) Brahma Sangeet
(B) Patriotic Song
(C) Devotional Song
(D) Love Song
Answer: (B)

9. Who was the recipient of Sangeet Natak Academy Award (Central) in 2011?
(A) Pt. Channulal Mishra
(B) Rajan Sajan Mishra
(C) Prof. Shruti Sadolikar Katkar
(D) Pt. Jasras
Answer: (C)

10. A Swar lower by one semitone in staff Notation is called
(A) Sharp
(B) Natural
(C) Flat
(D) Double Flat
Answer: (C)






11. Which instrument is not used mostly in Rabindra Sangeet?
(A) Esraj
(B) Khol
(C) Violin
(D) Dholak
Answer: (D)

12. Which song is composed as janmotsav Anusthanicgeet by Rabindranath Tagore?
(A) Hey Nutan, Dekhadicar-bar Janmer Pratham Subhkhan
(B) Sabare Kori Aahoban
(C) Aaj Basantojagrotodware
(D) Somukhe Shanti Parabar
Answer: (A)

13. Sangita Makaranda is written by
(A) Saranga Deva
(B) Matanga
(C) Narada
(D) Parsvadeva
Answer: (C)

14. A decorative anga which comprises both Sangita and Sahitya
(A) Jati
(B) Yati
(C) Sangati
(D) SolkettuSvara
Answer: (B)

15. Ustad Abdul Baheed Khan was associated with which Gharana?
(A) Agra Gharana
(B) Patiyala Gharana
(C) Gwalior Gharana
(D) Kirana Gharana
Answer: (D)

16. Which Karnatak Mela is similar to Hindustani Raga Bhairav?
(A) Gamanpriya
(B) Kharharpriya
(C) Shubha Pantuvarali
(D) Maya Malav Gaud
Answer: (D)

17. Pakhawaj player popularly known as Swami Pagal Das
(A) Ramkrishna Das
(B) Shivshankar Das
(C) Ramshankar Das
(D) None of these
Answer: (C)

18. Value of Plut
(A) 1 matra
(B) 3 matra
(C) 5 matra
(D) 7 matra
Answer: (B)

19. Which is the vocal range of women?
(A) Alto
(B) Bass
(C) Tenor
(D) Baritone
Answer: (A)

20. This is the subjective art.
(A) Music
(B) Poetry
(C) Architecture
(D) Literature
Answer: (C)






21. Which is the chief component of formulating a methodology of music teaching?
(A) Preparation of Question paper
(B) Evaluation
(C) Formulation of syllabus
(D) Applied theory
Answer: (C)

22. The first stage in the development of musical scale is known as
(A) Gathik period
(B) Saminogayanam
(C) Ekasvaragayanam
(D) Aranyaka period
Answer: (C)

23. The existence of 22 srutis of the present day classical music was first devised by
(A) Dattilla
(B) Somnath
(C) Bharata
(D) Ramamatya
Answer: (C)

24. Select the correct pair from the following:
(A) Rabindranath’s Uncle Prince Dwarkanath Tagore
(B) Rabindranath’s Brother Satyendranath Tagore
(C) Rabindranath’s Cousin Rathindranath Tagore
(D) Rabindranath’s Son Maharshi Devendranath Tagore
Answer: (B)

25. Which taal is usually played in Tappa Gayaki?
(A) Deepchandi
(B) Trital
(C) Punjabi
(D) Dhamar
Answer: (C)

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

26. Which one of the (that-raga) pair is not correct?
(A) Raga Puriya – Thata Marva
(B) Raga Puriya Kalyan – Thata Marva
(C) Raga Puriya Dhanshree – Thata Marva
(D) Rag Sohini – Thata Marva
Answer: (C)

27. Identify the correct group which depicts the ‘dhatu’ of ‘prabandha’.
(A) Arohi, Avrohi, Abhog, Sanchari
(B) Oudgrah, Melapak, Dhruv, Abhog
(C) Sthai, Antra, Kadamb, Roopak
(D) Tala, Chhanda, Bhavini, Sanchari
Answer: (B)

28. Which one of the following ragas is the ‘Ashraya-raga’ of ‘Bhairavthata’?
(A) Ahir Bhairav
(B) Bairagi Bhairav
(C) Nat Bhairav
(D) Bhairav
Answer: (D)

29. Which of the following factors contribute to shape a raga?
(i) Alpatva – Bahutva
(ii) Vadi – Samvadi
(iii) Bhatyali – Chatka
Select the correct answer using the codes below:
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (i) and (ii)
Answer: (D)

30. Raga ‘Vilaskhanitodi’ comes under which ‘thata’?
(A) Todi
(B) Asawari
(C) Kafi
(D) Bhairavi
Answer: (D)






31. Concept of ‘Rag-ragini’ classification according to ‘Hanumat Mat’ is
(A) 6 Ragas – 36 Raginies
(B) 6 Ragas – 25 Raginies
(C) 6 Ragas – 30 Raginies
(D) 5 Ragas – 36 Raginies
Answer: (C)

32. How many ‘thats’ are given for ‘Rag-vargikaran’, according to Pt. Vyankatmakhi?
(A) 105
(B) 72
(C) 32
(D) 12
Answer: (B)

33. ‘Adhvadarshakswara’ ‘madhyam’ is important because it indicates
(A) ‘Rasabhav of Raga’
(B) ‘Swar-Samvad of Raga’
(C) ‘Samay Vibhajan of Raga’
(D) Classification of Raga
Answer: (C)

34. Which of the Karnatak music composers are known as Trinity?
(A) Vyankatmakhi, Lochan, Shriniwas
(B) Tyagraja, MuttuswamiDikshitar, Shyamashastri
(C) Tyagraja, Shyamashastri, Vyankatmakhi
(D) Shriniwas, Tyagraj, Ramamatya
Answer: (B)

35. ‘Udgata’ is the main singer of which of the following musical form?
(A) Sadra
(B) Salagsuda
(C) Samveda
(D) Seena-ba-seena
Answer: (C)

36. What is the meaning of Tenak in “Prabandha”?www.netugc.in
(A) Mangal Dhwani
(B) Garud Dhwani
(C) Hansa Dhwani
(D) Nirmal Dhwani
Answer: (A)

37. Where is the birthplace of Amir Khushro?
(A) Delhi
(B) Lucknow
(C) Patiala
(D) Lahore
Answer: (C)

38. Name the artist who plays North Indian &South Indian music with the same ease.
(A) Pt. Gajananrao Joshi
(B) Puttur Devdas Joshi
(C) T.N. Krishnan
(D) M.S. Gopalkrishnan
Answer: (D)

39. Raga sung in the evening time is
(A) Ahir Bhairav
(B) Marubihag
(C) Shudda Sarang
(D) None of these
Answer: (D)

40. Sitar string of ‘Chikari’ is tuned in which note?
(A) Tar Sa
(B) Madhya Sa
(C) Mandra Sa
(D) None of these
Answer: (A)






41. Number of frets in the sitar of Mushtaque Ali Khan.
(A) 24
(B) 23
(C) 17
(D) 21
Answer: (C)

42. Which does not belong to Maihar Gharana?
(A) Ustad Sujat Khan
(B) Ustad Aliakbar Khan
(C) Pt. Ravi Sankar
(D) Pt. Nikhil Bannerjee
Answer: (A)

43. ‘Sangeet Darpan’ book is written in which year?
(A) 1625
(B) 1626
(C) 1627
(D) 1628
Answer: (A)

44. Author of ‘Sangeet-Raga Kalpdrum’ is
(A) Mohammad Raja
(B) Savai Pratapsingh
(C) Krishnan and Vyas
(D) None of these
Answer: (C)

45. Who created Raga Parmeshwari?www.netugc.in
(A) Pt. Ravishankar
(B) Pt. Nikhil Bannerjee
(C) Pt. Balram Pathak
(D) Vidushi Sharan Rani Mathur
Answer: (A)

46. In which year Central Sangeet Natak Academy was established?
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1948
(D) 1954
Answer: (B)

47. Who made Bharat Natyam famous?
(A) Rukminidevi Arundel
(B) Yamini Krishnamurthi
(C) Bal Saraswati
(D) Dr. Padma Subramanyam
Answer: (A)

48. Which artist was honoured with “Aftabe Mussiki” by the King of Baroda Maharaja?
(A) Ustad Abdul Karim Khan
(B) Ustad Fayyaj Khan
(C) Ustad Ameer Khan
(D) Ustad Bade Gulam Ali Khan
Answer: (B)

49. The principal centre of teaching education in Buddha Period was
(A) Varanasi
(B) Takshshila
(C) Rajgruh
(D) Avadh
Answer: (B)

50. What is the name of Meend in Western Staff Notation?
(A) Pause
(B) Uppermordent
(C) Slur
(D) Crescendo
Answer: (C)

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

26. The author of Sangita Samayasara
(A) Bharata
(B) Parsvadeva
(C) Matanga
(D) Venkatmakhi
Answer: (B)

27. The divisions of the rhetorical beauty yamaka are.
(A) Sudha and Bhinna
(B) Ahata and Anahata
(C) Sudha and Vikrita
(D) Bhinna and Vikrita
Answer: (A)

28. The common name that comes in the Sangita Ratnakara and Sangita Makaranda
(A) Rohini
(B) Hladi
(C) Ugra
(D) Kshobhini
Answer: (C)

29. The instrument _______ is used as the rhythmic accompaniment for the folk form lavanies.
(A) Ektara
(B) Dilruba
(C) Tuntina
(D) Dep
Answer: (D)

30. Hasya rasa is expressed by the raga
(A) Mayamalavagoula
(B) Sriraga
(C) Vasanta
(D) Kedaragoula
Answer: (C)

31. Sutragitas are
(A) Lakshana Gita
(B) Lakshya Gita
(C) Mnemonical Gita
(D) Sutrakanta
Answer: (C)

32. Earlier name for Raga Mohana was
(A) Bhoop
(B) Regupti
(C) Revagupti
(D) Sadari
Answer: (B)

33. The Deekshitar Kriti ‘Nannubrovarada’ in Sama raga comes in the group of
(A) Sivanavavaranam
(B) Abhyambanavavaranam
(C) Panchalingastalakrities
(D) Kalahastisa Pancharetnam
Answer: (D)

34. Udgraha corresponds to the present day
(A) Pallavi
(B) Chittasvara
(C) Charana
(D) Anupallavi
Answer: (A)

35. Nirveda is the stayibhava for
(A) Karuna rasa
(B) Vatsalya rasa
(C) Atbhuta rasa
(D) Santa rasa
Answer: (D)

36. DarbariKanada raga is a
(A) Audavasampoorna raga
(B) Arohanavakrashadava raga
(C) Ubhayavakrasampoorna raga
(D) Shadavaaudava raga
Answer: (C)

37. The sixth chapter of Natya Sastra is titled as
(A) Bharavyanjaka
(B) Rasavikalpa
(C) Dasarupaka
(D) Purvavidhana
Answer: (B)

38. Senchurutti raga of Karnatak music corresponds to
(A) Jhinjotti
(B) Jhog
(C) Julavali
(D) Jhonpuri
Answer: (A)

39. The application of one of the following set of Panchadasagamaka is more or less the same:
(A) Tiripa, Sphurita, Humpita
(B) Lina, Andolita, Kurula
(C) Jaru, Tribhinna, Kampita
(D) Mudrita, Namita, Ullasita
Answer: (B)

40. The Thyagarajakriti which brought a person back from death to life.
(A) Mokshamugalata
(B) Najivadhara
(C) Nidhichala Sukhama
(D) Entaro Mahanubhavulu
Answer: (B)

41. The earlier name of the raga Pantuvarali
(A) Kamavardhini
(B) Ramakri
(C) Sadari
(D) Thakkesi
Answer: (B)

42. Assertion (A): Music is one of the lamps of human culture that has continued to burn with undiminished lusture all through the ages. It is a rich heritage that has come to us from the past.
Reasoning (R): Music can promote world solidarity. Music is a language of friendship and reconciliation.
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) (A) and (R) are false.
(D) (A) and (R) are true.
Answer: (D)

43. ________ is known as Rasa raja.
(A) Hasya
(B) Sringara
(C) Vatsalya
(D) Bhibatsa
Answer: (B)

44. The frequency of Begada Ma is
(A) 4/3
(B) 27/20
(C) 45/32
(D) 5/4
Answer: (B)

45. Rishabha of Kharaharapriya taken as Shadja and the self-same notes are sung or played the resultant scale is
(A) Thodi
(B) Kalyani
(C) Natabhairavi
(D) Sankarabharana
Answer: (A)

46. Chitraveena had
(A) 7 strings
(B) 9 strings
(C) 4 strings
(D) 5 strings
Answer: (A)

47. Sabdapallavi is a musical form of
(A) Svaras in Pallavi and Anupallavi
(B)Jatis in Pallavi and Jatis and Svaras in Charana
(C) Jatis and Svaras in Anupallavi
(D) Jatis, Sahitya and Svaras in Pallavi
Answer: (B)

48. In ancient Tamil Music the Suddhamela was the Madhyama Murchana of
(A) Gandharagrama
(B) Madhyamagrama
(C) Shadjagrama
(D) Panchamagrama
Answer: (C)

49. Sindhubhairavi is the janya raga of
(A) Hanumatodi
(B) Kharaharapriya
(C) Natakapriya
(D) Natabhairavi
Answer: (C)

50. A compound wind instrument:
(A) Kombu
(B) Flute
(C) Nagasvaram
(D) Magudi
Answer: (D)

Part – IV: Rabindra Sangeet

26. Which of the following songs is based on ‘Baul’?
(A) Aabareshechheashadh
(B) Keno jamininajetejagalena
(C) Aamarhiarmajhelukiechhile
(D) Anandalokemangalaloke
Answer: (C)

27. Select the correct pair from the following:
(A) Kadambari Devi Debendranath’s mother
(B) Gyanadanandini Devi Dwarkanath’s wife
(C) Sarada Devi Rabindranath’s mother
(D) Sarala Devi Satyendranath’s wife
Answer: (C)

28. Select the correct pair from the following:
(A) Aamaretumiasheshkorecho– Prem
(B) Tumikemonkoregaankoroheygooni– Pujo
(C) Aamarjeevan-patrauchhalya – Bichitra
(D) Dinguli more shonarkhanchay– Prem
Answer: (B)

29. The song ‘gram chhadaoirangamateer path’ belongs to the thematic category called
(A) Pujo
(B) Vichitra
(C) Prem
(D) Swadesh
Answer: (B)

30. In which language were the lyrics of ‘Bhanusingher Padavali’ written?
(A) Hindi
(B) Bangla
(C) Nepali
(D) Maithili
Answer: (D)

31. Which country has declared the composition of Tagore as the National Anthem?
(A) Sri Lanka
(B) Bangladesh
(C) Bhutan
(D) Nepal
Answer: (B)

32. During which time/hour of the day is raag ‘Sohini’ sung?
(A) At dawn
(B) After 1.30 pm
(C) In the forenoon
(D) At midnight
Answer: (B)

33. The song ‘Shangangaganeyghorghanaghata’ is from
(A) Bhanusingher Padavali
(B) Mayar Khela
(C) Valmiki Pratibha
(D) Chandalika
Answer: (A)

34. The song ‘Lajja ! Chhi Chhi Lajja’ is from
(A) Mayar Khela
(B) Chitrangada
(C) Chandalika
(D) Bhanusingher Padavali
Answer: (C)

35. When was Tagore awarded the Nobel Prize?
(A) 1901
(B) 1915
(C) 1913
(D) 1941
Answer: (C)

36. When was the reading of Tagore’s lecture ‘Crisis in Civilization’ carried out?
(A) 1940
(B) 1918
(C) 1923
(D) 1941
Answer: (D)

37. Who was responsible for introducing ‘Tappa’ to Bengali music?
(A) Madhusudan Kinnar
(B) Abanindranath Tagore
(C) Ramnidhi Gupta
(D) Surendranath Tagore
Answer: (C)

38. Select the correct pair from the following:
(A) Andhajanedehoaalo, mritajane – Brahma sangeet
(B) Aamaderjatraholoshuru– Prem
(C) Path diyekejaigocholey– Vichitra
(D) Ogonadi, aponbegepagal-para– Puja
Answer: (A)

39. In which year was Rabindranath Tagore knighted?
(A) 1901
(B) 1919
(C) 1913
(D) 1915
Answer: (D)

40. In which year was Doctorate degree conferred on Tagore by Oxford University?
(A) 1938
(B) 1940
(C) 1941
(D) 1930
Answer: (B)

41. Which of the following is a Rabindra Baul Song?
(A) Alokkusumnadiyo
(B) Amaderjatraholoshuru
(C) Ami tareikhoonjebedai
(D) Aajibijongharenishitrate
Answer: (C)

42. To which thematic category does the song ‘Aajibasantajagratadware’ belong?
(A) Bichitra
(B) Puja
(C) Swadesh
(D) Prakriti
Answer: (D)

43. The song ‘Shubha Karmapathedharonirbhayagaan’ is based on
(A) Thumri Tal
(B) Beh, Choutal
(C) Kirtan
(D) Desh, Ektala
Answer: (A)

44. In which year was the formal foundation of Viswa Bharati laid?
(A) 1930
(B) 1919
(C) 1918
(D) 1913
Answer: (C)

45. What was the main objective of establishing ‘Viswa Bharati’?
(A) Study of Science and Technology
(B) Study of Commerce
(C) Study of Indian Music &Painting
(D) Study of Humanities
Answer: (C)

46. The song ‘Puranoshei diner Katha’ was influenced by
(A) Carnatic music
(B) Western music
(C) Bengalee music
(D) Chinese music
Answer: (B)

47. The song ‘aamarsakalrosherdhara’ belongs to the category
(A) Prakriti
(B) Bichitra
(C) Swadesh
(D) Puja
Answer: (D)

48. Select the correct pair from the following:
(A) Pranchaychokhhunachay– Prakriti
(B) Prangane more shirishshakhay– Bichitra
(C) Meghbolechhejabojabo– Swadesh
(D) Ami bhoykorbona – Puja
Answer: (B)

49. In which year was the school started in Santiniketan?
(A) 1895
(B) 1901
(C) 1930
(D) 1940
Answer: (B)

50. In which year was Tagore’s drama ‘Tapati’ first staged?
(A) 1913
(B) 1919
(C) 1930
(D) 1929
Answer: (D)

Part – V: Percussion Instrumentswww.netugc.in

26. Name of God related to Taal- Prakaran.
(A) Brahma
(B) Vishnu
(C) Shiv
(D) Ganesh
Answer: (C)

27. Avanaddha Vadya which came into existence for the first time.
(A) Patah
(B) Alingya
(C) Durdur
(D) Bhoodundubhi
Answer: (D)

28. Mridang is related to
(A) Earth (Mud)
(B) Wood
(C) Metal
(D) None of these
Answer: (A)

29. ‘Dha Kit Takit Taka’ belongs to
(A) Pakhawaj
(B) Tabla
(C) Mridangam
(D) Ghatam
Answer: (A)

30. Quaida composition belongs to
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Dholak
(D) Nakkara
Answer: (A)

31. ‘Paran’ belongs to
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Dholak
(D) Nakkara
Answer: (B)

32. ‘Dedh Gun’ is depicted by
(A) 3/2
(B) 2/3
(C) 3/4
(D) 4/3
Answer: (A)

33. Fraction depicting ‘Sawa Gun’
(A) 4/5
(B) 5/4
(C) 5/3
(D) 3/5
Answer: (B)

34. Which material is used in putting ‘Syahi’ on tabla?
(A) Wood powder
(B) Iron powder
(C) Stone powder
(D) None of these
Answer: (B)

35.Taal which is mostly used with Khayal style of singing?
(A) Khemta
(B) Dhumali
(C) EkTaal
(D) Punjabi
Answer: (C)

36. TheTaal usually used with Thumari style of singing.
(A) Teen Taal
(B) Jhap Taal
(C) Addha Titala
(D) Deep Chandi
Answer: (D)

37. ‘Laggi’ is used in
(A) Khayal
(B) Tappa
(C) Thumari
(D) Sadara
Answer: (C)

38. Tabla Player awarded Sangat-Samrat.
(A) Ahamad Jaan Thirakua
(B) Alla Rakha
(C) Habibuddin
(D) Munne Khan
Answer: (C)

39. Tabla Player well versed in all the main four styles.
(A) Ahmed Jaan Thirakua
(B) Alla Rakha
(C) Habibuddin
(D) Munne Khan
Answer: (A)

40. Eminent player well versed in both Tabla & Pakhawaj
(A) Ayodhya Prasad
(B) Pagal Das
(C) Prem Vallabh
(D) Pran Vallabh
Answer: (C)

41. Bola of which ‘Prastaar’ is not possible.
(A) Quada
(B) Peshkara
(C) Gat
(D) Laggi
Answer: (C)

42. Gharana of Tabla which is directly related with Pakhawaj.
(A) Delhi Gharana
(B) Punjab Gharana
(C) Ajarada Gharana
(D) Farukhabad Gharana
Answer: (B)

43. Tabla-Baaj in which ‘AAD’ is prominently used.
(A) Delhi Baaj
(B) Poorab Baaj
(C) Ajarada Baaj
(D) None of these
Answer: (C)

44. Gharana of Ustad Quader Baksha
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Lucknow
(D) Banaras
Answer: (B)

45. 9/4 depicts the Layakari of
(A) Aad
(B) Quad
(C) Biyad
(D) None of these
Answer: (B)

46. Who was very much famous for ‘NA DHIN DHIN NA’?
(A) Kanthe Maharaj
(B) Kishan Maharaj
(C) Gudai Maharaj
(D) Anaukhe  Lal
Answer: (D)

47. The place where even today ‘AATA’ is applied to Baya Tabla in the name of Tradition
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Lucknow
(D) Banaras
Answer: (B)

48. Theka in which Bola of 1st & 8thMatra prolongs upto 1 1/2 matra
(A) Deepchandi
(B) Jat Taal
(C) Addha Titaala
(D) Jhumara
Answer: (D)

49. Which treatise of Music is called ‘Saptadhyayee’ also?
(A) Natya Shashtra of Bharat
(B) Sangeet Ratnakar of Sharanga Deo
(C) Dattilam
(D) Brihaddeshi
Answer: (B)

50. How many Taalas are mentioned in Sangeet Ratnakar of Sharangadeo?
(A) 110
(B) 120
(C) 130
(D) 140
Answer: (B)