2012 June UGC NET Examination in Home Science, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. From which plant source gluten is derived?
(A) Soya
(B) Rice
(C) Corn
(D) Wheat
Answer: (D)

2. HDL is synthesized and secreted from
(A) Pancreas
(B) Liver
(C) Kidneys
(D) Muscles
Answer: (B)

3. Which food service system produces food at a central unit and distributes processed food to other smaller units.
(A) Conventional
(B) Assembly line
(C) Commissary
(D) Cook and Chill
Answer: (C)

4. Which of the following governs the selection of needle?
(A) Type of thread
(B) Type of fabric
(C) Stitch length
(D) Tension of thread
Answer: (B)

5. Which of the following is not a design repeat?
(A) Drop
(B) Mirror
(C) Rotary
(D) Satin
Answer: (C)

6. The term ‘Therbligs’ was given by
(A) Prang
(B) Gilbreth
(C) Denmann W. Ross
(D) Mundell
Answer: (B)

7. Releasing pent up emotional energy is
(A) Body control
(B) Emotional Catharsis
(C) Mental Balance
(D) Emotional Security
Answer: (B)

8. Deliberate manipulation of people’s beliefs, values and behaviour through words, gestures, images is known as
(A) Publicity
(B) Propaganda
(C) Persuasion
(D) Perception
Answer: (B)

9. Triggering the mind of participants to finding out solutions for a problem is called as
(A) Colloquism
(B) Symposium
(C) Debate
(D) Brain Storming
Answer: (D)

10. Chi-square test is used
(A) When there are only two groups for comparison
(B) When the data is in frequencies
(C) To check accuracy of data
(D) When there are three or more groups for comparison
Answer: (B)






11. Which of the following foods are produced by involving lactic acid fermentation?
(a) Beer
(b) Yogurt
(c) Cheese
(d) Vinegar
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (d) and (a)
Answer: (B)

12. Which of the following foods do not contain gluten and is acceptable for patients with celiac disease to consume?
(a) Wheat flour
(b) Rice flour
(c) Gram flour
(d) Corn flour
(A) (b), (c), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (c), (d), (a) are correct
(D) (d), (a), (b) are correct
Answer: (A)

13. The tool of Management that does not deal with personnelwww.netugc.in
(a) Organization chart
(b) Production schedule
(c) Job description
(d) Job specification
(e) Budget
(f) Communication
Code:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (e)
(C) (e) and (c)
(D) (f) and (b)
Answer: (B)

14. In a pattern, darts can be replaced by
(i) Tucks
(ii) Gather
(iii) Style line
(iv) Control seam
Code:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

15. Which of the following methods of printing are currently practiced largely in the Indian textile industry?
(i) Screen Printing
(ii) Digital
(iii) Roller Printing
(iv) Block Printing
Code:
(A) (ii), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (i), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

16. Which among the following are neutral colours?
I. Black
II. Red
III. Green
IV. White
(A) I, II and III are correct
(B) I and II are correct
(C) I and III are correct
(D) I and IV are correct
Answer: (D)

17. Development is a product of
(i) Heredity and Environment
(ii) Learning and Maturation
(iii) Learning and Training
(iv) Learning through observation
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

18. Non-formal education is
(i) Anorganised
(ii) Systematic
(iii) Highly institutionalised
(iv) An educational activity
Code:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (i), (ii) and (iii) are correct
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct
Answer: (A)

19. Which of the following are visual aids?
(i) Black Board
(ii) Posters
(iii) Public address system
(iv) Flash cards
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
Answer: (B)

20. The most appropriate statistical test for analysing qualitative data is
(i) Pearson’s r
(ii) Sign test
(iii) Kruskal-Wallis test
(iv) F-test
(A) Both (i) & (ii) are correct
(B) Both (iii) & (iv) are correct
(C) Both (i) & (iii) are correct
(D) Both (ii) & (iii) are correct
Answer: (D)






21. Assertion (A): Browning in condensed milk occurs due to Millard reaction.
Reason (R): It is due to reaction between reducing Sugar and fat.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

22. Assertion (A): Energy requirements during lactation are higher than during pregnancy.
Reason (R): As the turnover of iron is greater during lactation because of milk secretion.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

23. Assertion (A): Large food service institutions use formal competitive bid buying.
Reason (R): Here the purchaser goes to the whole sale market and bids the price.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

24. Assertion (A): Break point of the collar is marked on the placket extension.
Reason (R): Roll line turns back from the centre front line.
Code:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is correct.
Answer: (C)

25. Assertion (A): Brocade, Huckaback, Jacquard and tapestry can be classified under same category.
Reason (R): All can be made on the Jacquard loom.
Code:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is correct.
Answer: (A)

26. Assertion (A): Home Management is not an all-encompassing concept compared to decision making or problem solving.
Reason (R): Home Management does not consider the totality of managerial functioning.
Code:
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true and (R) is false
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the complete explanation.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Ego deals with the real world. It is based on reality principle.
Reason (R): Ego searches for real objects to satisfy the need. The hungry person must get real food to satisfy the hunger.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true, (R) is not correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

28. Assertion (A): Confidentiality is an essential quality of the counsellor.
Reason (R): Counselling relationship will be effective only if the counsellor maintain confidentiality.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

29. Assertion (A): All individuals in a social system do not adopt an innovation at the same time.
Reason (R): But they adopt innovation in an ordered time sequence.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

30. Assertion (A): A non-symmetric distribution is also described as skewed distribution.
Reason (R): In a skewed distribution the length of one of the tails, relative to the central section is disproportionate to the other.
Code:
(A) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (A)






31. Arrange the right sequence in decreasing order of protein content in food.
i. Bread
ii. Cheese
iii. Butter
iv. Boiled egg
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, iv, i
(C) iii, i, ii, iv
(D) iv, ii, i, iii
Answer: (D)

32. Give the sequential involvement of enzymes for the digestion of food in the GIT.
(a) Iso maltase
(b) Pepsin
(c) Ptylin
(d) Amylase
Code:
(A) (a) (b) (d) (c)
(B) (c) (b) (d) (a)
(C) (d) (a) (b) (c)
(D) (b) (a) (c) (d)
Answer: (B)

33. Give the sequence in which a purchase officer places a purchase order?www.netugc.in
(a) Develops order form
(b) Identifies the vendor
(c) Writes specification
(d) Identifies need
(e) Selects method of purchase
Code:
(A) (a) (b) (c) (e) (d)
(B) (d) (c) (a) (e) (b)
(C) (b) (c) (e) (a) (d)
(D) (c) (a) (e) (b) (d)
Answer: (B)

34. Give the correct sequence in the production of garments:
(a) labelling
(b) Assembling
(c) Cutting
(d) Bundling
Code:
(A) (d) (b) (a) (c)
(B) (a) (c) (b) (d)
(C) (c) (a) (d) (b)
(D) (b) (d) (c) (a)
Answer: (C)

35. Give the correct sequence of producing synthetic fibres.
(a) Treatment with finishing chemicals
(b) Extrusion
(c) Polymerization
(d) Dissolving in solution
Code:
(A) (b) (a) (d) (c)
(B) (d) (c) (a) (b)
(C) (a) (b) (c) (d)
(D) (c) (d) (b) (a)
Answer: (D)

36. Indicate the correct sequence of activities in the Home Management process.
(A) Planning, organisation, feedback, implementation.
(B) Planning, organisation, implementation, feedback.
(C) Planning, implementation, organisation, feedback.
(D) Planning, feedback, organisation, implementation.
Answer: (B)

37. Arrange the stages of Psycho-Social development in correct sequence
(i) Generativityvs. Stagnation
(ii) Identity vs. Role confusion
(iii) Ego Integrity vs. Despair
(iv) Initiativevs. Guilt
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iv), (ii), (i) and (iii)
(C) (iii), (ii), (iv) and (i)
(D) (ii), (iv), (i) and (iii)
Answer: (B)

38. Steps to be followed in applying Participatory Rural Appraisal (PRA) techniques
(i) Build up personal rapport with villagers.
(ii) Identify villagers who are willing to share their experiences.
(iii) Setting the climate for discussion.
(iv) Meet the villagers
(v) Select suitable place for interview.
(vi) Show full interest and enthusiasm.
Code:
(A) (i), (iv), (ii), (v), (iii), (vi)
(B) (iv), (v), (iii), (i), (vi), (ii)
(C) (iv), (i), (ii), (vi), (iii), (v)
(D) (v), (vi), (i), (iv), (iii), (ii)
Answer: (C)

39. Arrange the stages of the adoption process in correct sequence.
(i) Interest
(ii) Awareness
(iii) Evaluation
(iv) Adoption
(v) Trial
(A) (i), (ii), (iii), (v), (iv)
(B) (v), (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (ii), (i), (iii), (v), (iv)
(D) (iii), (v), (ii), (i), (iv)
Answer: (C)

40. Sequence the following scales of measurement from the lowest to the highest:
(i) Interval scale
(ii) Ordinal scale
(iii) Nominal scale
(iv) Ratio scale
(A) (ii), (iii), (i), (iv)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iii), (ii), (iv), (i)
Answer: (C)






41. Match the foods in List-I to its pigments in List-II.
List-I               List-II
(Food)                         (Pigments)
(a) Beet root    i. Flavones
(b) Carrot        ii. Betalin
(c) Onions       iii. Chlorophyll
(d) Spinach      iv. Carotenoids
Code:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii
Answer: (B)

42. Match the glands with their respective hormones:www.netugc.in
(a) a cells pancreas      i. Adrenal corticoid steroid
(b) Adrenal cortex       ii. Insulin
(c) b cells pancrease    iii. Prolactin
(d) Pituitary                 iv. Glucagon
Code:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii i ii
(D) ii i iii iv
Answer: (A)

43. Match the catering unit with the right type of method of service. Catering Unit Method of Service
(a) Cafeteria                i. Centralized
(b) Hospital                 ii. Scramble
(c) Railways                iii. Buffet
(d) Conference Hall    iv. Plated service
Code:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii i iv iii
(C) iii iv i ii
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

44. Match the fashion terms given in List-I with their meanings given in List-II.
List-I                           List-II
(a) Classic                    i. exclusive custom fitted clothing
(b) Fad                        ii. Ready to wear
(c) Haut couture          iii. last through ages
(d) Pret-aporteriv        iv. short lived craze
Code:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv i ii
(C) ii iii iv i
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

45. Match List-I with List-II.
List-I               List-II
(a) Cotton        i. Plant stem
(b) Pineapple   ii. Seed hair
(c) Flax            iii. Plant leaf
(d) Coir           iv. Fruit husk
Code:
        a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i ii iv iii
(C) iii iv ii i
(D) iv i iii ii
Answer: (A)

46. Match the following in List-I with List-II.
List-I                                       List-II
I Human Resources                 1. Interrelated
II Resources                            2. Recurring
III Routine decisions              3. Golden oblong
IV Proportion                          4. Intangible
Code:
I           II         III        IV
(A)       4          1          2          3
(B)       4          1          3          2
(C)       1          2          3          4
(D)       2          4          1          3
Answer: (A)

47. Match the items in List-I with List-II.
List-I                                                                                       List-II
I Clay Modelling                                                                     1. M.K. Gandhi
II Pre basic education                                                                         2. 6 months–72 months’ children
III International Women’s day                                               3. Imagination & creativity
IV Beneficiaries of Supplementary nutrition in ICDS.          4. 8th March
5. 8th July
Code:
I           II         III        IV
(A)       3          2          5          1
(B)       2          5          4          2
(C)       3          1          4          2
(D)       1          3          2          4
Answer: (C)

48. Match the following in List-I wit hList-II.
List-I                                                   List-II
(a) Change in knowledge                    i. Self-reliance
(b) Change in attitude                         ii. Doing things
(c) Change in confidence                    iii. What people know
(d) Change in skill                               iv. Reaction towards certain things
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       iii         i           ii          iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         i           ii          iii
Answer: (C)

49. Match the traditional methods of communication with the State in India.
List-I                                       List-II
Traditional Method                 Name of the State
(a) Odissi                                 i. Kerala
(b) Oyil Attam                                    ii. Karnataka
(c) Kathakali                           iii. Tamil Nadu
(d) Yakshgana                         iv. Orissa
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       iv         ii          i           iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (A)

2012 June UGC NET in Home Science, Paper II, Question 50


















Answer: (B)