2012 June UGC NET Examination in Forensic Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The book entitled “An Introduction to Criminalistics” was written by
(A) Hans Gross
(B) Soderman
(C) Paul Kirk
(D) Osterburg & O’Hara
Answer: (D)

2. Following are the essential points in a proper sketch of scene of crime
(A) North direction
(B) Scale
(C) Legend
(D) All of the above
Answer: (D)

3. The suitable control sample in case of blood stained soil is usually taken within the distance of _______ from spot.
(A) 3 inches
(B) 1 foot
(C) 2 feet
(D) 3 feet
Answer: (A)

4. In an aircrash case, the following method of survey is most useful.
(A) Strip method
(B) Spiral method
(C) Zonal method
(D) Wheel method
Answer: (D)

5. Match the following:
List – I                                    List – II
(i) William Herschel                1. Forensic Ballistics
(ii) Osborn                               2. Forensic Anthropology
(iii) Krogman                           3. Finger print
(iv) Hatcher                             4. Questioned document
Codes:
      (i) (ii) (iii) (iv)
(A) 3   4    2     1
(B) 2   1    3     4
(C) 4   3    2     1
(D) 1   2    4     3
Answer: (A)

6. Bevelling of a wound is seen in the following injuries.
(A) Contusion
(B) Laceration
(C) Abrasion
(D) Incised wound
Answer: (D)

7. Choose the correct answer:
The steps of investigation in proper sequence is :
(A) Protection of crime scene, interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence
(B) Photography of crime scene, protection of crime scene, interview of witness, collection and dispatch of physical evidence.
(C) Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witness
(D) Interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, protection of crime scene
Answer: (C)

8. Spin-spin coupling is observed in
(A) Raman Spectroscopy
(B) Neutron Activation Analysis
(C) Mass spectrometry
(D) NMR
Answer: (D)

9. In XRF spectrometry, the excitation source is
(A) Electron Gun
(B) X-ray tube
(C) Proton gun
(D) Neutron gun
Answer: (B)

10. Electrode less Discharge Lamp (EDL) is used in
(A) Atomic Absorption Spectrometer
(B) Atomic Emission Spectrometer
(C) Infra-red Spectrometer
(D) X-ray Fluorescence Spectrometer
Answer: (A)






11. Basic requirements of a monochromator are
(A) Resolution
(B) Spectral Range
(C) Dispersion
(D) All of the above
Answer: (D)

12. Following technique provides a unique fingerprint of a chemical structure:
(A) IR Spectrometry
(B) UV Spectrometry
(C) NIR Spectrometry
(D) Visible Spectrometry
Answer: (A)

13. Mass Spectrometry requires the sample to be in:
(A) Liquid state
(B) Vapour state
(C) Solid state
(D) Semisolid state
Answer: (B)

14. Following detector in HPLC generates structural and molecular weight information about the eluted solute:
(A) Electrochemical detector
(B) Fluorescence detector
(C) MS detector
(D) RI detector
Answer: (C)

15. First systematic presentation of Neutron activation analysis method was made by:
(A) Clarke and Overman
(B) Martin and Synge
(C) Henry and Pascal
(D) Piobert and Pascal
Answer: (A)

16. Radiations emitted by radioactive elements are
(A) Alpha rays
(B) Gamma rays
(C) Beta rays
(D) All of the above
Answer: (D)

17. Maintenance of the correct number of chromosomes in cell division (mitosis) is dependent on a process of
(A) DNA duplication
(B) DNA mutation
(C) Single nucleotide polymorphism
(D) All of the above
Answer: (A)

18. The following is not red cell isoenzymes:
(A) Adenosine deaminase
(B) Transferrin
(C) Glutamate pyruvate transaminase
(D) Phosphoglucomutase
Answer: (B)

19. Which of the following is involved in human body’s immune system?
(A) WBC
(B) RBC
(C) Thrombocytes
(D) Serum
Answer: (A)

20. One of the options mentioned is not a step involved in PCR technique:
(A) Annealing
(B) Deuaturation
(C) Extension of nucleotides
(D) Southern blotting
Answer: (D)






21. Assertion (A): Detailed note should be recorded regarding the amount of blood found/splattered at the scene of occurrence.
Reason (R): It would help to evaluate about the length of survival of the victim after assault.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct but (R) is incorrect.
(C) (A) is incorrect but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (A)

22. The main ingredient of Mandrax is
(A) PCP
(B) STP
(C) Methaqualone
(D) GHB
Answer: (C)

23. Dry ashing method is used for the extraction of following poisons from viscera:
(A) Organic volatile
(B) Organic non-volatile
(C) Metallic
(D) None of the above
Answer: (C)

24. Following color test is applied for the detection of opiates:
(A) Marquis
(B) Mecke
(C) Froehde’s
(D) All of the above
Answer: (B)

25. Lysergic acid is found in
(A) Ergot fungus
(B) Psilocybe mexicanna
(C) Lophophora Williamsie
(D) Argimoni wexicanna
Answer: (A)

26. Screening tests are performed for
(A) Tentative identification
(B) Definite identification
(C) Quantitative analysis
(D) Semiquantitative analysis
Answer: (A)

27. The combination of the following liquids is most suitable in the density gradient column:
(A) bromoform and phenol
(B) bromobenzene and methanol
(C) bromoform and bromobenzene
(D) bromoform, benzene and phenol
Answer: (C)

28. Mc Naughten, who shot Edward Drummond was suffering from delusion of
(A) Infidelity
(B) Persecution
(C) Poverty
(D) Nihilism
Answer: (B)

29. ‘Stass-Otto’ process is used for:
(A) Extraction of poisons
(B) Extraction of DNA
(C) Extraction of antigens
(D) Isolation of compliments
Answer: (A)

30. Following is active principle of Abrus:
(A) Abrinwww.netugc.in
(B) Adbrin
(C) Abrinine
(D) Abricodine
Answer: (A)






31. In case of poisoning of living persons, the following are preserved, except:
(A) Vomit
(B) Excereta
(C) Stomach wash
(D) Unsoiled clothings
Answer: (D)

32. The following wounds will heal without a scar formation:
(A) Abrasion
(B) Laceration
(C) Chop wound
(D) Stab wound
Answer: (A)

33. In firing case muzzle pattern is found in
(A) Contact fire
(B) Firing from 4 ft
(C) Firing from 8 ft
(D) Long distance firing
Answer: (A)

34. Burning, blackening and tattooing are useful for determination of
(A) Time of fire
(B) Distance of fire
(C) Ricocheting of bullet
(D) None of the above
Answer: (B)

35. Pump action of a firearm is also called
(A) Lever action
(B) Bolt action
(C) Trombone action
(D) Air action
Answer: (C)

36. Richochet of bullet means
(A) Penetration of bullet
(B) Deflection of bullet
(C) Unfired bullet
(D) Tandem bullet
Answer: (B)

37. Fouling is useful in determination of approximate
(A) Distance of fire
(B) Time of fire
(C) Penetration of projectile
(D) Velocity of projectile
Answer: (B)

38. Amatol contains
(A) TNT and RDX
(B) TNT and Tetryl
(C) TNT and PETN
(D) TNT and Ammonium Nitrate
Answer: (D)

39. 7.62 mm AK-47 assault rifle has the magazine capacity of
(A) 20
(B) 25
(C) 30
(D) 40
Answer: (C)

40. The ejector is not present in the following:
(A) Carbine
(B) Revolver
(C) Service rifle
(D) Shot gun
Answer: (D)






41. Match the following:
List-I                                                               List-II
(a) Ram rod                                                     (i) Fired Bullet
(b) Chamber marks                                          (ii) Shot gun
(c) Rifling mark                                               (iii) Fired cartridge
(d) Choking of barrel                                      (iv) Muzzle loader
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (D)

42. Assertion (A): The penetration power of shot gun is more than service rifle.
Reason (R): Rifle produces more energy inside the barrel as compared to shot gun. Codes :
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

43. The diameter of LG Pellet is
(A) 0.25”
(B) 0.35”
(C) 0.40”
(D) 0.45”
Answer: (B)

44. Walker Test of GSR is done for the identification of presence of
(A) Metallic residue
(B) Nitrate
(C) Sulphur
(D) Nitrite
Answer: (D)

45. It is not the component of rifle Cartridgewww.netugc.in
(A) Cartridge case
(B) Primer
(C) Projectile
(D) Wad
Answer: (D)

46. Vaginal secretion consists of
(A) Urea
(B) Doderlain’s bacilli
(C) Glyoxalase I
(D) Serum Cholinesterase
Answer: (B)

47. “Counter Immuno Electro Phoresis (CIEP)” is applied detection of
(A) DNA
(B) P30
(C) Protein
(D) Isoenzymes
Answer: (B)

48. Fecal matter as evidence is encountered in cases like
(A) Rape
(B) Murder
(C) Bestiality
(D) Hanging
Answer: (C)

49. The angle of tool application should be considered for making standard tool marks by:
(A) Hammer
(B) Pliers
(C) Screwdriver
(D) Prybar
Answer: (C)

50. Nodes are seen in the following fibre:
(A) Cotton
(B) Wool
(C) Silk
(D) Linen
Answer: (D)

51. 4-R rule is connected with:
(A) Arson
(B) Glass fracture
(C) Fiber
(D) Soil
Answer: (B)

52. A crater – shaped hole in glass is _______ on the side where the projectile entered the glass:
(A) Similar
(B) Narrower
(C) Wider
(D) Irregular
Answer: (B)

53. The most suitable technique for liquid ink individualization is
(A) Reflected light examination
(B) T. L. C
(C) Microscopic examination
(D) Short wave ultra violet light
Answer: (B)

54. The following is considered as part of gait pattern:
(A) Step length
(B) Foot angle
(C) Walking line
(D) All of the above
Answer: (D)

55. Black mineral colours in the soil are generally related to the presence of the following elements:
(A) Manganese and iron
(B) Copper minerals
(C) Chromium minerals
(D) Iron phosphate minerals
Answer: (A)

56. The following bones are useful for the determination of stature:
(A) Fibula and Pisiform
(B) Radius and Talus
(C) Femur and Ulna
(D) Humerus and Hyoid
Answer: (C)

57. The following is not a feature of a female skull:
(A) Prominent parietal eminence
(B) Prominent frontal eminence
(C) Prominent glabella
(D) Roundish shaped orbits
Answer: (C)

58. The period of mixed dentition extends
(A) 4 – 10 yrs
(B) 4 – 12 yrs
(C) 6 – 12 yrs
(D) 8 – 12 yrs
Answer: (C)

59. The accuracy of sex determination from pelvis is
(A) 80%
(B) 85%
(C) 90%
(D) 95%
Answer: (D)

60. Which of the following sutures of the skull is last to fuse?
(A) Basi-occiput with Basisphenoid
(B) Sagittal
(C) Coronal
(D) Lamdoid
Answer: (D)

61. The total number of carpal bones in a child aged 16 yrs is
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10
Answer: (C)

62. Assertion (A): A ‘plain’ impression made by ink are unsatisfactory for fingerprint analysis. Reason (R): In ‘plain’ impression, larger number of points or junctions does not appear.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

63. The following forms the finger ridges:
(A) dermal cells
(B) dots or islands
(C) rows of sweat pores
(D) minutiae
Answer: (C)

64. Match the following:
List-I                                       List-II
I. Latent finger prints              1. Fingerprints deposited on paint or blood and readily visible
II. Patent prints                       2. Plain fingerprints
III. Plastic prints                     3. Invisible fingerprints
IV. Tapprints                           4. Fingerprints formed in a soft material like putty
Codes:
       I II III IV
(A) 3 2 4 1
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 4 3 1 2
Answer: (C)

65. In primary fingerprint classification, following patterns are given numerical value:www.netugc.in
(A) Loops
(B) Arches
(C) Whorlswww.netugc.in
(D) All of the above
Answer: (C)

66. Erasure of a writing using rubber is called:
(A) Mechanical erasure
(B) Soft erasure
(C) Hand erasure
(D) Chemical erasure
Answer: (A)

67. In case of amputation of one finger, the following print is considered in classification:
(A) Next finger of the same hand
(B) Corresponding finger of the other hand
(C) Thumb impression of other hand
(D) Index finger of other hand
Answer: (B)

68. The injury sustained by skin due to an alternating current is called
(A) Brush burn
(B) Filigree burn
(C) Joule burn
(D) Arborescent mark
Answer: (C)

69. Dowry deaths are booked under which Section of Indian Law
(A) 320 IPC
(B) 304 A IPC
(C) 304 B IPC
(D) 375 IPC
Answer: (C)

70. The colour of blood in deaths due to burns is
(A) Cherry red
(B) Pink
(C) Blue
(D) Brown
Answer: (A)

71. Multiple parallel superficial cuts criss-crossing each other are suggestive of
(A) Fabricated wounds
(B) Suicidal wounds
(C) Accidentally sustained wounds
(D) Homicidal wounds
Answer: (B)

72. The greatest dimension of an incised wound is
(A) Breadth
(B) Depth
(C) Length
(D) Breadth and depth are equal
Answer: (C)

73. Appearance of a bruise at a site away from the site of impact is called
(A) Artificial bruise
(B) True bruise
(C) Ectopic bruise
(D) Chemical bruise
Answer: (C)

74. In which of the following injuries foreign bodies are not found?
(A) Grazed abrasion
(B) Chop wound
(C) Lacerated wound
(D) Contusions
Answer: (D)

75. The following factors do not influence in the formation of a bruise:
(A) force used
(B) sex of a person
(C) age of a person
(D) color of a person
Answer: (D)