2012 June UGC NET Examination in Folk Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. ‘Who are the folk? Among others we are’ stated by
(A) Stuart Blackburn
(B) Rozar Abraham
(C) Barre Toelken
(D) Alan Dundes
Answer: (D)

2. ‘Wisdom of many and wit of one’ is a
(A) Riddle
(B) Folktale
(C) Proverb
(D) Folksong
Answer: (C)

3. The name of the discipline that deals with the laws of language is
(A) Sociology
(B) Literature
(C) Linguistics
(D) Psychology
Answer: (C)

4. The quest of identity is the thrust area of
(A) Folklore
(B) History
(C) Economics
(D) Psychology
Answer: (A)

5. Avanculocal custom of marriage is prevalent in
(A) Negroid
(B) Aryan
(C) Dravidian
(D) Mongoloid
Answer: (C)

6. The Malabar Muslims are known as
(A) Shaik
(B) Pathan
(C) Sayed
(D) Mapilla
Answer: (D)

7. The editor of ‘Folklore’
(A) Shankar Sengupta
(B) Jawaharlal Handoo
(C) L. P. Vidyarthi
(D) Vanamamalai
Answer: (A)

8. Kenneth Pike has stated that feature mode, manifestation mode and distribution mode are the characteristic features of
(A) Emic Unit
(B) Type
(C) Etic unit
(D) Motif
Answer: (A)

9. ‘The way a people characteristically looks outward upon universe’ is called as
I. Wordview
II. Folk Religion
III. Folk Ritual
IV. Cosmogony
(A) II and III are correct.
(B) I and II are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (C)

10. Ethno-Musicology is featured by
I. Phonometrics
II. Choriometrics
III. Cantometrics
IV. Rhetoric
(A) I, II and III are correct.
(B) II, III and IV are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (A)






11. The fixed phrase genre is
I. Proverb
II. Curse
III. Ethnic slur
IV. Saying
(A) I and III are correct.
(B) I and IV are correct.
(C) II and III are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (B)

12. The concept of folklore process is associated with
I. Ben – Amos
II. Lauri Hanko
III. Analina Sikala
IV. Theoder Benfey
(A) I and II are correct.
(B) I and III are correct.
(C) II and III are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (C)

13. Folklore in Mass Media:
I. Public Folklore
II. Fakelore
III. Popularlore
IV. Applied Folklore
(A) I and II are correct.
(B) I and III are correct.
(C) II and III are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (B)

14. ‘Chhau’ is performed in
I. Assam
II. Bengal
III. Jharkhand
IV. Odisha
(A) I and II are correct.
(B) I and III are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) II, III and IV are correct.
Answer: (D)

15. R. S. Boggs classification of folklore into Groups, Categories, Types and subdivisions is called
(A) Archival cataloguing system
(B) Library cataloguing system
(C) SPSS cataloguing system
(D) Artifact cataloguing system
Answer: (B)

16. The constant actions of variable characters are:
(A) Interdiction
(B) Liquidation
(C) Function
(D) Designation
Answer: (C)

17. The personality that one projects to the outside world to gain the approval of the society is termed as:
(A) Anima
(B) Super Ego
(C) Persona
(D) Extrovert
Answer: (C)

18. ‘Golden Bough’ is authored by
(A) A. S. Goldenweiser
(B) J. G. Frazer
(C) E. B. Taylor
(D) L. H. Morgan
Answer: (B)

19. The ‘Solar Mythology’ is associated with
(A) Malinowski
(B) Levi-Strauss
(C) Stith Thompson
(D) Max Muller
Answer: (D)

20. The concept of Liminality is associated with
(A) Alan Dundes
(B) Victor Turner
(C) Emilie Durkhiem
(D) Mircea Eliade
Answer: (B)






21. ‘Lai Haraoba’ is a festival of
(A) Assam
(B) Mizoram
(C) Manipur
(D) Nagaland
Answer: (C)

22. The case study method is
(A) Quantitative method
(B) Survey method
(C) Ethnography method
(D) Qualitative methodwww.netugc.in
Answer: (D)

23. Proppian analysis is based on the genre of folklore:
(A) Fairy Tale
(B) Epic
(C) Ballad
(D) Myth
Answer: (A)

24. The concept of Allo-motifeme is propounded by
(A) Andrew Lang
(B) Franz Boas
(C) Alan Dundes
(D) Roman Jakobson
Answer: (C)

25. Identify which art form does not come under folk performance:
(A) Koodiyattam
(B) Terakuthu
(C) Gidha
(D) Bihu
Answer: (A)

26. Assertion (A): ‘Folklore is artistic communication in small group.’
Reason (R): Folklore in the context has no dichotomy between process and product.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

27. Assertion (A): Folklore is considered as the relics of the civilization by profounders of the Evolution Theory.
Reason (R): Civilization does not reflect advancement.
(A) (A) is false and (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) is false and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

28. Assertion (A): The pressures of the id and super-ego cause repression, which results in dreams.
Reason (R): Individual fantasies cause dreams.
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is correct explanation and (R) is false.
(C) (A) is false explanation and (R) is correct.
(D) (A) is false and (R) is correct explanation.
Answer: (B)

29. Assertion (A): Ethnographic method is the description of physical features of the earth.
Reason (R): Earth comprises all human races.
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

30. Assertion (A): The study of Folklore is static.
Reason (R): Folklore archive is the depository of verbal and nonverbal genres.
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(D) (A) is correct, but (R) is wrong.
Answer: (C)






31. Assertion (A): Legend is a narrative which is wholly created out of Fantasy.
Reason (R): Place and time referred in the legend are believed as true.
(A) (A) is wrong (R) is correct.
(B) (A) and (R) are correct.
(C) (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is correct, (R) is wrong.
Answer: (A)

32. Assertion (A): Durgapuja is the symbolic celebration of victory over evil.
Reason (R): The myth is the explanation for Durgapuja.
(A) (A) is correct and (R) is wrong.
(B) (A) is correct and (R) is also correct.
(C) Both explanation (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is wrong and (R) is correct.
Answer: (B)

33. Assertion (A): Television is a Mass Communication Media.
Reason (R): Television as Mass Media is controlled by masses.
(A) (A) is correct and (R) is wrong explanation.
(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (A)

34. Assertion (A): Proverb functioning as a sentence by itself whereas idiom is part of a sentence.
Reason (R): Proverb and idiom are not cultural derivatives.
(A) (A) and (R) are wrong.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) is wrong (R) is correct.
(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.
Answer: (B)

35. Assertion (A): Memorisation of text by a ballad singer is governed by oral formulaic.
Reason (R): Oral formulaic is dictated by the audience.
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (C)

36. Assertion (A): Finish method is basically diachronic.
Reason (R): Finish method consider only special texts for analysis.
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct and (R) is wrong.
(C) (A) is wrong and (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

37. Assertion (A): Authentication of the accepted norms is one of the functions of folklore.
Reason (R): Folk behaviour is based on tradition.
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct and (R) is wrong.
(C) (A) is wrong and (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

38. The book “Caste and Tribes of South India” is by
I. Heimenderf
II. Rangachary
III. Edgar Thurston
IV. Gopal Naika
(A) II and III are correct.
(B) I and IV are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (A)

39. Saussurian Concepts are:
I. Langere and Parole
II. Diachronic and synchronic
III. Conscious and unconscious
IV. Gross Constituent and Mytheme
(A) IV and III are correct.
(B) I and II are correct.
(C) II and III are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (B)

40. Author of the ‘Savage Art’
(A) Theoder Benfey
(B) Malinowski
(C) Andrew Lang
(D) E. B. Tylor
Answer: (C)






41. Correct sequence of the concepts in ‘Folkloristics’ development.
(A) Solar Mythology, Structuralism, Performance centered, Cultural Metabolism
(B) Structuralism, Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism
(C) Solar Mythology, Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism
(D) Performance centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology
Answer: (A)

42. Identify the order of ‘Young Turks’ of Folklore as given by Alan Dundes.
(A) Ben Amos, Roger Abrahams, Richard Bauman
(B) Roger Abrahams, Ben Amos, Richard Bauman
(C) Richard Bauman, Roger Abrahams, Ben Amos
(D) Ben Amos, Richard Bauman, Roger Abrahams
Answer: (A)

43. Identify the sequence of Research Process.
(A) Data collection, Literature Survey, Analysis, Report Writing
(B) Literature Survey, Data collection, Analysis, Report writing
(C) Literature Survey, Analysis, Report writing, Data collection
(D) Report writing, Literature Survey, Data collection, Analysis
Answer: (B)

44. Find out the chronological order of the development of Folkloristics.
(A) Folklorism, Folklore, Popular Antiquities, Public Folklore
(B) Popular Antiquities, Folklorism, Folklore, Public Folklore
(C) Popular Antiquities, Folklore, Folklorism, Public Folklore
(D) Public Folklore, Folklorism, Folklore, Popular Antiquities
Answer: (C)

45. Sequence the folklorists who are connected with historic – geographical method.
I. Kaarle Krohn
II. C. W. Von SyDow
III. Axel Orlik
IV. Julius Krohn
(A) I, II, III, IV
(B) I, III, II, IV
(C) IV, I, III, II
(D) IV, II, I, III
Answer: (C)

46. Arrange folklore classification as done by Richard M. Dorson
I. Social Folk Custom
II. Oral Folklore
III. Performing Folk Arts
IV. Material Culture
(A) I, III, II, IV
(B) II, I, IV, III
(C) II, I, III, IV
(D) I, IV, II, III
Answer: (B)

47. Identify the order of cities having Kalamandalam, Manavsangrahalaya, Kalakshetra, Sangeet Natak Akadami.
I. New Delhi
II. Thrissur
III. Chennai
IV. Bhopal
Codes
(A) II, III, I, IV
(B) II, IV, III, I
(C) IV, III, II, I
(D) IV, II, III, I
Answer: (B)

48. Arrange the order of wind, percussion, string and mixed instruments:
I. Kinnera
II. Sarangi
III. Chanda
IV. Shehnai
Codes :
(A) I, III, II, IV
(B) II, I, IV, III
(C) IV, III, II, I
(D) IV, II, III, I
Answer: (C)

49. Sequence the festivals with places Rio, Madrid, San Francisco, Berlin:
I. Mardi Gras
II. Carnival
III. La Tomatina
IV. Love Parade
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) II, IV, III, I
(C) IV, III, II, I
(D) I, III, IV, II
Answer: (A)

50. Sequence the folk performances associated with States:
Mizoram, Manipur, Karnataka, Tamilnadu
I. Doddatta
II. Khuallam
III. Thabal Chong ba
IV. Karagatam
Codes :
(A) I, III, II, IV www.netugc.in
(B) IV, I, II, III
(C) III, I, II, IV
(D) II, III, I, IV
Answer: (D)

No. 51 to 56 consists of two lists. Match List-I with List-II:

51. List – I (Art Form)                                    List – II (State of Origin)
I. Mohiniyattam                                              1. Andhra Pradesh
II. Lavani                                                        2. Odisha
III. Gotipua                                                     3. Kerala
IV. Kuchipudi                                                 4. Maharashtra
Code
       I II III IV
(A) 1 4 3 2
(B) 2 3 4 1
(C) 4 1 2 3
(D) 3 4 2 1
Answer: (D)

52. List – I (Concept)                                     List – II (Profounder)
I. Myth-Ritual                                     1. Van Gennp
II. Rites of Passage                             2. Edward Said
III. Orientalism                                   3. Malinowski
IV. Morphology of Folktale               4. Vladimir Propp
Code
      I II III IV
(A) 1 4 3 2
(B) 2 3 4 1
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 2 1
Answer: (C)
53. List – I (Approach)                       List – II (Scholars)
I. Binary Opposition                           1. Kaarle Krohn
II. Comparative Philology                  2. Levi-Strauss
III. Historical Geographical Method  3. Richard Bauman
IV. Performance Approach                 4. Max Muller
Codes:
       I II III IV
(A) 4 3 2 1
(B) 2 3 4 1
(C) 2 4 1 3
(D) 1 3 2 4
Answer: (C)

54. List – I (Books)                                         List – II (Author)
I. An Outline of Indian Folklore                    1. Sankar Sengupta
II. Theoretical Essays in Indian Folklore        2. Durga Bhagwat
III. Folklore and Folklife in India                  3. P. D. Goswami
IV. Folk Literature of Assam                         4. J. Handoo
Codes:
       I II III IV
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 4 2
(C) 2 4 1 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (C)

55. List – I (Epic)                                            List – II (States)
I. Siri                                                               1. Rajasthan
II. Prithwiraj Raso                                          2. Manipur
III. Khamba Thoibi                                         3. Tamil Nadu
IV. Silappathikaram                                        4. Karnataka
Codes:
       I II III IV
(A) 4 1 2 3
(B) 2 4 3 1
(C) 3 2 4 1
(D) 1 3 2 4
Answer: (A)

56. List – I (Scholar)                                       List – II (Area of Study)
I. Homi Bhaba                                                1. Performance Studies
II. Hayden White                                            2. Cultural Studies
III. Clifford Geertz                                         3. Historical Studies
IV. Joel Sherzer                                              4. Post-Colonial Studies
Codes:
      I II III IV
(A) 1 3 2 4
(B) 4 3 2 1
(C) 2 4 1 3
(D) 3 4 1 2
Answer: (B)

57. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Panchatantra was translated into Hindi by : George Muller
(B) Panchatantra was translated into English by : Theodore Benfey
(C) Panchatantra was translated into German by : Max Muller
(D) Panchatantra was translated into Hebrew : Roger Abrahams
Answer: (B)

58. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Cauvery : Andhra Pradesh
(B) Brahmaputra : Assam
(C) Satluz : Uttar Pradesh
(D) Mahanadi : Punjab
Answer: (B)

59. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Munda : Jharkhand
(B) AO-Naga : West Bengal
(C) Irula : Maharashtra
(D) Khond : Kerala
Answer: (A)

60. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) ‘Folklore comes early an stays late in the lives of all of us’ : Richard Bauman
(B) ‘Folklore is the survival of the past refuses to die’ : Francis Potter
(C) ‘Folklore is the weapon of class conflict’ : Y. M. Sokolov
(D) ‘Folklore is a body of  traditional belief, custom and expression, handed down largely by  word of mouth’ : B. A. Botkin
Answer: (A)

61. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) Objective investigation of facts attempts to expand the limits of knowledge : Basic research
(B) Objective investigation of facts attempts to find the solution to a specific problem : Applied research
(C) Objective investigation of facts is a myth : Field research
(D) Objective investigation of facts : Individualistic
Answer: (D)

62. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) Folklorisation Process : Archer Taylor
(B) Fakelore : Dorson
(C) Folklore Process : Lauri Honko
(D) Folklore : W. J. Thoms
Answer: (A)

63. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) Komal Kothari : Rajasthan
(B) Haridas Bhatt : Karnataka
(C) Rama Raju : Andhra Pradesh
(D) Shankar Sengupta : Tripura
Answer: (D)
64. Sequence the order of Analysis in Levi-Straussian structuralism:
I. Identifying gross constituents
II. Reanalysing the units into horizontal and vertical order
III. Finding the binary opposition.
IV. Rewriting the story of myth in to minimum sontences
(A) I, II, III, IV
(B) II, III, IV, I
(C) III, IV, II, I
(D) IV, II, I, III
Answer: (D)

65. Identify the pair which is not correct:
(A) Krishna : Janmastami
(B) Kali : Holi
(C) Jagannath : Rathyatra
(D) Balaji : Bramhotsava
Answer: (B)

66. Oral formulaic theory associated with
(A) Milman Parry
(B) Alan Lomax
(C) Walter Scott
(D) Edmund Leach
Answer: (A)

67. Which are the lexical items associated with ‘oral formulaic theory’?
I. Chorus
II. Incremental repetition
III. Refrain
IV. Melody
(A) I & III
(B) II & III
(C) II & IV
(D) I & IV
Answer: (B)

68. The concept of cultural hegemony is associated with
(A) Karl Marx
(B) Antonio Gramsci
(C) Althussarwww.netugc.in
(D) Laccan
Answer: (B)

69. Identify the correct pair:www.netugc.in
(A) Motif Index – Stith Thompson
(B) Tale Type Index – Kaarle Krohn
(C) Epic Index – Albert B Lord
(D) Proverbial – Index Von Sydow
Answer: (A)

70. The Author of “Art of Subversion”.
(A) Anti Arne
(B) Jacob Grimm
(C) Jack Zipes
(D) Jackobson
Answer: (C)

Read the passage below and answer the question that follow based on the passage.
Not all contacts with informants are made through participation in the community’s activities. Though a large number will, of course, come through introductions and leads supplied by nonperforming folk whom the collector has met during the course of participation, some may have to be sought out by the collector using survey field methods. Many tradition bearers, especially passive ones, may not even be known as performers by their friends and neighbours. Visits to all the farms and rural households within a certain area may turn up some passive bearers from whom a collector may garner a fair amount of folklore. Occasionally, exceptional performers with extraordinary repertories who are not known for their talents by their fellow countrymen will be located by such a survey. Some traditional singers and storytellers are part of a private family tradition and while these talented folk would never think of performing for local people, they may consent to perform for a friendly stranger. In the case of a community which has not previously been covered by field work, or where the field worker has neither the time nor the inclination to avail himself of the many avenues to leads which will come from participation, the survey may be the only road to finding the tradition bearers in a given area. Whatever the reason may be for the collector seeking informants without leads, there can be no greater thrill than to discover by one’s own initiative an unusually fine folklore informant. And since most communities at this late date have at most only one or a few really talented traditional performers (if they have any at all), the collector is indeed fortunate who makes even one such discovery on any field trip. For the field worker who can take advantage of participation, however, the road leading to most of his informants will be paved for him by one or another of his participant contacts.

71. Which of the following method is useful for identifying passive bearers of tradition?
(A) Participant observation
(B) Survey field method
(C) Non-Participant observation
(D) Discovery method
Answer: (C)

72. Participant observation method is useful to
I. Identify informants
II. Find out traditional bearer
III. Find out friends and neighbours
IV. Identify passive bearers
(A) I, II, III and IV are correct.
(B) I, III & IV are correct.
(C) I, II & IV are correct.
(D) III, II & IV are correct.
Answer: (C)

73. Assertion (A): Survey field method helps in locating exceptional and extra-ordinary performers and repertories.
Reason (R): They are non-performing artists.
(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is correct and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is correct explanation.
Answer: (D)

74. Arrange the sequence of research activity to identify informants as per the passage.
I. Participant observation.
II. Discovery of folklore informant.
III. Survey field method.
IV. Informant’s contact.
(A) I, III, II, IV
(B) I, III, IV, II
(C) II, III, I, IV
(D) III, IV, I, II
Answer: (B)

75. Match the items:
List – I (Group)                       List – II (Feature of Group)
I. Traditional bearers               1. Performers
II. Talented folk                      2. Private family Tradition
III. Passive bearers                  3. Non- Performing Folk
IV. Collectors                                     4. Participant observers
       I II III IV
(A) 1 4 2 3
(B) 2 3 4 1
(C) 3 1 2 4
(D) 4 2 3 1
Answer: (A)