2012 June UGC NET Examination in Education, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Match the following :www.netugc.in
List – I (Characteristic)                                               List – II (Philosophy)
I. Learning by doing                                                   1. Naturalism
II. Education through Environment                           2. Idealism
III. Realization of truth, beauty and goodness           3. Pragmatism
IV. “World as it is here and now”                              4. Realism
                                                                                    5. Existentialism
Code :
      I II III IV
(A) 3 1 2 4
(B) 1 4 2 3
(C) 1 3 2 4
(D) 3 2 4 5
Answer: (A)

2. “No disinterested pursuit of knowledge and no intellectual education for its own sake” was the slogan of the
(A) Realists
(B) Idealists
(C) Pragmatists
(D) Naturalists
Answer: (C)

3. Critically judge the following :
Assertion (A) : Marx advocated the creation of a classless society.
Reason (R) : There are too many classes which are struggling with each other.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Only (A) is true.
(D) Only (R) is true.
Answer: (C)

4. The process of attaining one’s existence as per existentialism is
(A) Essence, struggle, pain and pleasure, lonliness
(B) Lonliness, pain and pleasure, struggle, essence
(C) Lonliness, struggle, pain and pleasure, essence
(D) Essence, pain and pleasure, struggle, lonliness
Answer: (C)

5. Which philosophy says “Do not care to know various theories about God and Soul; do good and be good; that will take you to whatever truth there is” ?
(A) Sankhya
(B) Buddhism
(C) Vedanta
(D) Jainism
Answer: (B)

6. Critically judge the following :
Assertion (A) : There is nothing wrong in getting attached to Maya.
Reason (R) : Though opposite to Brahma, Maya has been created by Brahma only.
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are incorrect.
(C) Only (A) is correct.
(D) Only (R) is correct.
Answer: (D)

7. Which statement/s is/are true as per Buddhist philosophy ?
I. Maya is root cause of all troubles.
II. Sorrow is the root cause of all troubles.
III. Birth and death are causes of  troubles.
IV. Getting involved in worldly pursuits is the cause of all troubles.
(A) All I, II, III and IV are true.
(B) Only I and II are true.
(C) Only II and III are true.
(D) Only II, III and IV are true.
Answer: (D)

8. Which philosophy developed the monitorial system in classrooms ?
(A) Vedic
(B) Vedant
(C) Islam
(D) Buddhism
Answer: (C)

9. Match the following :
List – I (Thinker)                                             List – II (Type of Education)
I. Gandhi                                                         1. Shantiniketan
II. Tagore                                                        2. Integral Yoga
III. Aurbindo                                                  3. Gurukul
IV. Vivekananda                                            4. Man making education
5. Wardha Scheme
Code :
      I II III IV
(A) 5 1 2 4
(B) 5 1 4 2
(C) 3 4 2 5
(D) 4 2 3 5
Answer: (A)

10. The aim of basic education, as per the dream of Gandhiji is to
I. Create a classless society
II. Create a Sarvodaya Society
III. Create a society respecting all religions
IV. Create a society where a rich and poor can live together
(A) All I, II, III and IV are correct.
(B) Statements I, II and III are correct.
(C) Statements II, III and IV are correct.
(D) Statements I, II and IV are correct.
Answer: (C)






11. Which part of Indian Constitution allows every citizen to impart education as per ones own religion ?
(A) Directive Principles
(B) Concurrent list of centre and the States
(C) Democratic rights
(D) Fundamental Rights
Answer: (D)

12. Who is not in favour of logical analysis ?
(A) Kant
(B) Bertrand Russel
(C) Ludwig Wittgenstein
(D) G.E. Moore
Answer: (A)

13. The great sociologist who held the view that “education doesn’t bring about social change; rather the social change results into an educational change” was
(A) McDougal
(B) Aristotle
(C) Durkheim
(D) Dewey
Answer: (C)

14. Why is school considered a miniature society ?
(A) Though small in number, school inmates come from society only
(B) School children are of lower age group than society members
(C) Like a chicken develops into an adult, school children develop into adult society members
(D) The number of school inmates is less than the number of society members
Answer: (A)

15. Why is mother regarded as the first teacher of a child ?
I. The basic learning of the child occurs in the company of mother only.
II. Informal learning of the child with the mother is more effective than the formal learning in later years of life.
III. The child lives in the womb of the mother for 9 months.
IV. The mother tries to impart her best to the child.
(A) All the above four statements are correct.
(B) Only statements II and III are correct.
(C) Only statements II and IV are correct.
(D) Only statements I and II are correct.
Answer: (D)

16. By community we mean a group of people with
(A) Same caste, class, religion or profession
(B) People with similar aim (C) Similar aim and at least one factor as common among caste, class, religion, profession or belief
(D) None of the above
Answer: (C)

17. Teaching Political Science to learners helps in
I. Developing leadership skills in them.
II. Developing political consciousness among them.
III. Inculcating democratic values in them.
IV. Developing awareness about social issues in them.
(A) All the above statements are correct.
(B) Only statements I, II and III are correct.
(C) Only statements II, III and IV are correct.
(D) Only statements, I, II and IV are correct.
Answer: (A)

18. Religion is an institution because
(A) It teaches religion to people
(B) It discharges an important social function
(C) It imparts moral and spiritual education to people
(D) It gives respect to the individual in society.
Answer: (C)

19. Which of the following mobility is not related to modernization ?
(A) Psychic mobility
(B) Scientific mobility
(C) Social mobility
(D) Physical mobility
Answer: (D)

20. Teaching how to respect elders and talk to them is an example of
(A) Social cohesion
(B) Social change
(C) Socialization
(D) Social adjustment
Answer: (C)






21. Which of the following is not a factor for social change in India ?
(A) Caste
(B) Regionalism
(C) Language
(D) Census
Answer: (D)

22. Religion acts as a great barrier in social change because
(A) It preaches values
(B) It depends on social gathering
(C) It expects participation of all age groups
(D) It is based on faith
Answer: (D)

23. Equality of Educational opportunities is possible by
(A) Extending portals of educational institutions to all without any discrimination
(B) Opening more educational institutions
(C) Privatizing the education system in the country
(D) Public funding of Education
Answer: (A)

24. Children of some minority communities are unable to fully participate in Indian educational institutions because
(A) Minority communities have not been spending on education of their children.
(B) There is exclusion process in educational institutions.
(C) Minority communities lack faith in Indian education system.
(D) Indian educational institutions do not have required infrastructure.
Answer: (B)

25. “Give me a dozen of healthy children I can make them Doctor, Judge, Beggar and even a Thief” – Comment made by
(A) J.B. Watson
(B) Hull
(C) Jung
(D) Guthrie
Answer: (A)

26. Which doesn’t belong to the group of the other three ?
(A) Operant Conditioning Theory of Learning
(B) Classical Conditioning Theory of Pavlov
(C) Learning Theory of Watson
(D) Guthrie’s Theory of Learning
Answer: (A)

27. The view that “Anything can be taught at any stage of development” was expressed by
(A) Piaget
(B) Asubel
(C) Bruner
(D) Gagne
Answer: (C)

28. The IQ of a 25 years old boy, whose mental age 16 will bewww.netugc.in
(A) 64
(B) 75
(C) 80
(D) 100
Answer: (A)

29. Which of the following is an incorrect pair ?
(A) Sign Theory of Learning – Tolman
(B) Field Theory of Learning – Lewin
(C) social Learning Theory – Bruner
(D) Trial and Error Theory of Learning – Thorndike
Answer: (C)

30. Critically judge the following :
Assertion (A) : Pleasure or displeasure resulting from a learning experience decides the degree of its effectiveness.
Reason (R) : All pleasant experiences have a lasting influence and are remembered for a long- time while the unpleasant ones are soon forgetten.
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).
(B) Only (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).
Answer: (A)






31. The Rorschach Inkblot-Test consists of
(A) Five black and five coloured cards
(B) Ten black and ten white cards
(C) Five black & white and five multicoloured cards
(D) Ten multicoloured cards
Answer: (C)

32. If Ram is taller than Mohan and Mohan is taller than Sohan, Ram is the tallest. This statement comes under which type of reasoning ?
(A) Inductive Reasoning
(B) Deductive Reasoning
(C) Linear Reasoning
(D) Conditioned Reasoning
Answer: (C)

33. Name of different psychological theories are given in List – I and name of psychologists who were the exponent of the theory are given in List – II. Match the correct name of the psychologists with the theories developed by them :
List – I                                                                        List – II
(a) Theory of Instinct                                      (i) M.C. Dougal
(b) Drive Reduction Theory                            (ii) Hall
(c) Social urges Theory                                   (iii) Adler
(d) Self Actualization Theory                         (iv) Maslow
(v) Freud
Code :
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (v) (iv) (i) (ii)
(C) (i) (v) (ii) (iv)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (D)

34. Which one of the statement is incorrect in the context of determinants of attention ?
(A) All types of stimuli are not able to bring forth the same degree of attention.
(B) It is always better to introduce novelty to secure attention.
(C) Moving stimulus catches our attention quickly.
(D) Too much repetition of a stimulus captures our attention.
Answer: (D)

35. In the conditioning approach to learning :
(A) The subject should be in readiness to receive the unnatural stimulus.
(B) The unnatural stimulus follows the natural stimulus.
(C) Response to natural stimulus required to be reinforced.
(D) The natural stimulus follows the unnatural stimulus.
Answer: (B)

36. If a group of children learns a lot of arithmetic skills by way of completing a project on ‘Celebration of  Deepawali festival’. This will be known as a kind of
(A) Incidental learning
(B) Formal learning
(C) Informal learning
(D) Non-formal learning
Answer: (A)

37. Which of the following is a method of qualitative research ?
(A) Experimental research
(B) Normative Survey
(C) Ethenomethodology
(D) Ex-post factor Research
Answer: (C)

38. Which of the following is not common to experimental and Ex-post Facto designs of  research  ?
(A) Cause and Effect relationship
(B) Manipulation of independent variable
(C) Controlling extraneous variables
(D) Observation of dependent variable
Answer: (B)

39. An operational definition of a construct is the one which defines it in terms of
(A) Other constructs
(B) Implied behaviour pattern
(C) Activities necessary to measure it
(D) Other equivalent words in the dictionary
Answer: (C)

40. Which of the following is not a characteristic feature of research process ?
(A) Empirical approach
(B) Systematic endeavour
(C) Uncontrolled conditions
(D) Critical analysis
Answer: (C)






41. Read the following statements about field studies :
I. A field study is conducted in a real life setting.
II. It effectively uses scientific method.
Which of the following is true ?
(A) I is correct, but II is not.www.netugc.in
(B) II is correct, but (I) is not.
(C) Both I and II are true.
(D) None of the two is true.
Answer: (A)

42. Read the following :
I. Correlation coefficient may be negative as well as positive.
II. Reliability of a test can be negative.
Which of the following is correct ?
(A) I is wrong, but II is correct.
(B) Both I and II are correct.
(C) I is correct, but II is wrong.
(D) Both I and II are wrong.
Answer: (C)

43. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Test-Retest : Stability
(B) Split-Half : Internal consistency
(C) KR-20 : Stability
(D) Parallel Form : Equivalence
Answer: (C)

44. Read the following two lists of items :
List – I                                                            List – II
(a) Intelligence                                    (1) Alfred Binet
(b) Attitude                                         (2) L.L. Thurstone
(c) Projective Techniques                    (3) Rorschach
(d) Semantic Differential                    (4) Osgood
(5) Guilford
Which of the following is the correct matching ?
       (a) (b) (c) (d)
(A) (4) (3) (2) (5)
(B) (2) (4) (3) (1)
(C) (5) (2) (1) (4)
(D) (1) (2) (3) (4)
(5) Guilford
Answer: (D)

45. Which of the following is NOT a measure of dispersion ?
(A) Range
(B) Mode
(C) Mean Deviation
(D) Standard Deviation
Answer: (B)

46. The variance reflecting a systematic difference between groups of measures is termed as
(A) Total Variance
(B) Error Variance
(C) Experimental Variance
(D) Within Groups Variance
Answer: (C)

47. The difference between a statistical average based on the entire population and the one based on a sample is known as
(A) Standard Error
(B) Mean Difference
(C) Sampling Error
(D) Mean Deviation
Answer: (C)

48. The standard deviation of sampling distribution of a statistic is known as
(A) Sampling Variance
(B) Standard Error
(C) Sampling Error
(D) Standard Variance
Answer: (B)

49. In the process of statistical inference, the Type II Error is committed when we
(A) Accept a true null hypothesis
(B) Reject a true null hypothesis
(C) Reject a false null hypothesis
(D) Accept a false null hypothesis
Answer: (B)

50. If a researchers conducts a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness. This will be an example of
(A) Basic Research
(B) Action Research
(C) Applied Research
(D) Fundamental Research
Answer: (C)