2012 June UGC NET Examination in Criminology, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Which one of the following is pre-classical explanation of criminal behaviour ?www.netugc.in
(A) Group conflict theory
(B) Differential association theory
(C) Demonological approach
(D) Ecological factors
Answer: (B)

2. ‘Commercial sex work’ was previously known as
(A) Probation
(B) Prostitution
(C) Destitution
(D) Restitution
Answer: (B)

3. Which of the following is an early set of legal principles, engraved on clay plates, established to ensure property and other rights ?
(A) The Code of Hammurabi
(B) The Magna Carta
(C) Early Roman Law
(D) Ten Commandments
Answer: (A)

4. The examination in a court of the issues of fact and law in a case for the purpose of reaching a judgement is
(A) Charge sheet
(B) Trial
(C) Bail
(D) Summons
Answer: (B)

5. Crimes against Dalits are a form of
(A) Property crimes
(B) Organised crimes
(C) Violent crimes
(D) Hate crimes
Answer: (D)

6. The earlier terminology for Gender Harassment is
(A) Teasing
(B) Human Harassment
(C) Eve Teasing
(D) Adam Teasing
Answer: (C)

7. A socially pervasive condition of normlessness and a dysjunction between approved goods and means is
(A) Animism
(B) Atavism
(C) Anomie
(D) Anomaly
Answer: (C)

8. Assertion (A) : In a capitalist society, the State is the instrument used by persons in power leading to a criminogenic situation.
Reason (R) : This approach questions everything critically and speaks in favour of a socialist society free from the oppressions produced by capitalism. The emphasis should be on the social reality of crime, looking for what ought to be and not what is.
Codes
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

9. Who propounded the concept that crime is a by-product of class struggle ?
(A) Darwin
(B) Sellin
(C) Karl Marx
(D) Sutherland
Answer: (C)

10. Who is the author of the book “The Outsiders” ?
(A) John Braithwait
(B) H. S. Becker
(C) Francis T. Cullen
(D) Edwin Lemart
Answer: (B)






11. ‘Torts’ refers to
(A) Criminal Wrong
(B) Moral Wrong
(C) Civil Wrong
(D) Social Wrong
Answer: (C)

12. Which country among the following does not have capital punishment ?
(A) India
(B) The United States of America
(C) The United Kingdom
(D) Russia
Answer: (C)

13. Identify the correct order in which a case proceeds in the criminal justice system ?
(A) Trial, Investigation, Chargesheet, Judgement
(B) Chargesheet, Investigation, Trial, Judgement
(C) Judgement, Investigation, Trial, Chargesheet
(D) Investigation, Chargesheet, Trial, Judgement
Answer: (D)

14. The main purpose of releasing an offender on probation is
I. Reformation and Rehabilitation
II. Concession to the wrong–doer
III. Saving of public exchequer
IV. Utilization of family and community resources Find the correct combination using the codes given below :
Codes :
(A) I, II & III are correct.
(B) I, II & IV are correct.
(C) I, III and IV are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (C)

15. How many members are there in the Juvenile Justice Board, including the Presiding Magistrate ?
(A) Four
(B) Six
(C) Five
(D) Three
Answer: (D)

16. Which among the following is a form of a Social Disorganization ?
(A) Drug Addiction
(B) Untouchability
(C) Dowry Custom
(D) Child Marriage
Answer: (A)

17. Which is the main law that deals with intoxicating drugs in India ?
(A) Drugs Act
(B) Food Adulteration Act
(C) Police Act
(D) Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
Answer: (D)

18. Which State in India, does not have an Open Air Prison ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Answer: (B)

19. Match the items in List-I with items in List-II.
List-I                                                  List-II
(I) Rigorous Imprisonment                             (a) No labour
(II) Simple Imprisonment                               (b) Unsentenced
(III) Under trial                                               (c) Political prisoners
(IV) Detenues                                                             (d) With hard labour
Codes :
(I)        (II)       (III)     (IV)
(A)       (a)        (d)       (c)        (b)
(B)       (a)        (b)        (c)        (d)
(C)       (d)       (a)        (b)        (c)
(D)       (d)       (b)        (c)        (a)
Answer: (C)

20. Which Committee first recommended the principle of reformation and rehabilitation of offenders ?
(A) Justice V. R. Krishna Iyer Committee (1986)
(B) Indian Jails Committee (1919- 1920)
(C) All India Jails Reform Committee (1980-83)
(D) None of the above
Answer: (B)






21. For studying recidivists in a jail, what type of research design cannot be adopted ?
(A) Experimental research design
(B) Descriptive research designwww.netugc.in
(C) Exploratory research design
(D) Formulative research design
Answer: (A)

22. ‘Control group’ is used in Experimental Research Design for
(A) Description
(B) Counting
(C) Comparison
(D) None of the above
Answer: (C)

23. For studying phenomena associated with children below seven years, the most suitable method of data collection would be
(A) Rating scale
(B) Structured interview
(C) Observation method
(D) Questionnaire
Answer: (C)

24. What is the main law dealing with prisons in India ?
(A) The Transfer of Prisoners Act
(B) The Prisoners Act
(C) The Prisons Act
(D) None of the above
Answer: (C)

25. In Recklers’s Containment Theory, the inner containment refers to the ability to direct oneself and this is related to
(A) Social ostracise
(B) Learning theory
(C) Massive impact
(D) Self concept
Answer: (D)

26. Shaming Theory was propounded by
(A) Albert Cohen
(B) Sutherland
(C) John Braithwaite
(D) David Matza
Answer: (C)

27. A combination of two or more preexisting theories into a single reformulated explanation of crime causation is called
(A) Graded theory
(B) Integrated theory
(C) Life-course theory
(D) Pre-existing theory
Answer: (B)

28. Who expanded the Differential Association theory to include the Principles of Modern Behaviour Theory ?
(A) Albert Reiss
(B) Sutherland
(C) Ronald L. Akers
(D) Travis Hirschi
Answer: (C)

29. Who among the following is associated with Labelling Theories ?
(A) Suzane Ageton
(B) Edwin Lemart
(C) Charles Tittle
(D) David P. Farrington
Answer: (B)

30. Which among the following is not a source of crime data ?
(A) Uniform crime reports
(B) Crime in India
(C) National Crime Victimisation Survey of America.
(D) Census Report
Answer: (D)






31. Which one of the following is not a source of crime data ?
(A) Bureau of Justice Statistics of America
(B) National Crime Records Bureau of India
(C) National Institute of Justice of America
(D) Census of India
Answer: (D)

32. Mala in se means
(A) Insistent wrong
(B) Inherent wrong
(C) Immediate wrong
(D) Indebted wrong
Answer: (B)

33. Constitutional theory is propounded by :
(A) R. H. Goddard
(B) E. H. Sutherland
(C) Cyril Burt
(D) John Howard
Answer: (A)

34. Who among the following is the main exponent of Psychoanalytic Theory ?
(A) Murray
(B) Pavlov
(C) Sigmund Freud
(D) Catell
Answer: (C)

35. Anticipatory bail is granted by
(A) District Magistrate
(B) Chief Judicial Magistrate
(C) Sessions Judge
(D) Metropolitan Magistrate
Answer: (C)

36. ‘Re-imposition of a Criminal Sanction by a Sentencing authority is
(A) Bail
(B) Sentencing
(C) Judicial Custody
(D) None of the above
Answer: (B)

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A) : The punishment should fit the crime. Reason (R) : Punishment should be assigned to each crime in a degree that results in more pain than pleasure derived from crime. In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) & (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) & (R) are wrong.
Answer: (B)

38. Match the items in List-I with items in List-II.
List-I                                                   List-II
(I) Differential Opportunity Theory               1. Albert K. Cohen
(II) Routine Activity Theory                          2. Sykes & Matza
(III) Sub-Culture Theory                                3. Cloward and Ohlin
(IV) Drift Theory                                            4. Cohen & Felson
Codes :
(I)        (II)       (III)     (IV)
(A)       3          4          1          2
(B)       1          2          3          4
(C)       4          3          2          1
(D)       4          1          2          3
Answer: (A)

39. The meaning of ‘radical’ in radical criminology is :
I. Anomie
II. Origin
III. Abuse
IV. To get to the root of Choose the correct combination using the codes.
Codes :
(A) I & II are correct.
(B) II & III are correct.
(C) II & IV are correct.
(D) III & IV are correct.
Answer: (C)

40. Learning theory is associated with
(A) Burgess
(B) Bandura
(C) Eysenck
(D) Sutherland
Answer: (B)






41. Among the following which country first started probation service for offenders ?
(A) England
(B) India
(C) America
(D) France
Answer: (C)

42. Who postulated that ‘criminal behaviour is learnt’ ?
(A) Mark Colvin
(B) John Hagan
(C) E. H. Sutherland
(D) Albert Bandurawww.netugc.in
Answer: (C)

43. In the year 2010 how many offences under the Juvenile Justice Act, 2000 were registered by the police ?
(A) 15,000 – 20,000
(B) 20,000 – 25,000
(C) 25,000 – 30,000
(D) More than 30,000
Answer: (B)

44. Given below are values of Arithmetic Mean (X) and Standard Deviation (SD). Which among these reflect the most normal distribution ?
(A) X=3.54 ; SD =4.753
(B) X=14.08 ; SD =7.852
(C) X=17.05 ; SD =34.538
(D) X=7.52 ; SD =1.913
Answer: (D)

45. Who among the following can pass sentence of death ?
(A) First Class Magistrate
(B) Session Judge
(C) Second Class Magistrate
(D) All the above
Answer: (B)

46. ‘Constitutional prohibition against a second trial for the same offence’ is called :
(A) Single Jeopardy
(B) Double Jeopardy
(C) Triple Jeopardy
(D) None of the above
Answer: (B)

47. Liability without fault or intention is known as
(A) Treason
(B) Criminal negligence
(C) Strict liability
(D) Reckless behavior
Answer: (C)

48. Arrange the following sequence in which they proceed in the Jail Administration Process. Use the codes given below :
I. Quarantine
II. Admission
III. Classification
IV. Release
Codes
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) I, II, IV, III
(D) IV, III, II, I
Answer: (A)

49. Arrange the following in the sequence in which it happens. Use the codes given below :
I. Compulsive Drinker
II. Chronic Alcoholic
III. Ceremonial Drinker
IV. Curious Drinker
Codes
(A) I, II, III, IV
(B) III, IV, I, II
(C) IV, III, II, I
(D) IV, III, I, II
Answer: (D)

50. A Statement recorded by the Police Officer during investigation is
(A) Acceptable evidence
(B) Admissible evidence
(C) Inadmissible evidence
(D) All the above
Answer: (C)

51. Who among the following is not empowered to conduct ‘Summary Trials’ ?
(A) Chief Judicial Magistrate
(B) Metropolitan Magistrate
(C) District Magistrate
(D) Additional Session Judge
Answer: (C)

52. ‘In camera trials’ are permitted in
(A) Murder cases
(B) NDPS cases
(C) Rape cases
(D) All the above
Answer: (C)

53. Which among the following statute gives the right to the victim to prefer an appeal against any adverse order passed by the trial court ?
(A) Code of Criminal Procedure
(B) The Unlawful Prevention of Activities Act
(C) The Indian Penal Code
(D) All the above
Answer: (A)

54. Writ of Habeas Corpus requires
(A) Produce the person in the Police Station
(B) Produce the person in the Jail
(C) Produce the person in the Court
(D) None of the above
Answer: (C)

55. Match the List-I with List-II.
List-I                                       List-II
(a) Anomic                                          I. Becker
(b) Differential Abolition Theory       II. Cloward and Ohlin
(c) Labelling Theory                            III. Merton
(d) Differential Opportunity Theory   IV. Sutherland
Codes :
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       IV        III        I           II
(B)       I           III        II         IV
(C)       III        IV        I           II
(D)       IV        I           III        II
Answer: (C)

56. Law of ‘Criminal Saturation’ as enunciated by
(A) Charles Soring
(B) S. A. Hooten
(C) Ensico Ferri
(D) Gordon
Answer: (C)

57. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Subculture Theory – Ausbin T. Turk
(B) Drift Theory – Frank Tannebaum
(C) Classical School – William. J. Chambliss
(D) Female Criminology – Freda Adler
Answer: (D)

58. An administrative action to remove a person from parole status in response to a violation of conditions is called
(A) Split sentence
(B) Probation revocation
(C) Parole revocation
(D) Parole restitution
Answer: (C)

59. Repetition of criminal behaviour is called
(A) Restitution
(B) Retribution
(C) Recidivism
(D) Reintesation
Answer: (C)

60. A State confinement facility having custodial authority over adults sentenced to confinement is called
(A) Observation Home
(B) Juvenile Justice Board
(C) Prison
(D) Special Home
Answer: (C)

61. The values and behavioural patterns characteristics of prison inmates is called
(A) Remission
(B) Prison population
(C) Prisonization
(D) Prison Sub-culture
Answer: (D)

62. The political alliance between terrorist organizations and drugsupplying cartels is called
(A) Political Nexus
(B) Drug Nexus
(C) Terrorist Nexus
(D) Narco Terrorism
Answer: (D)

63. One who studies crime and criminal Justice on a Cross-National level is called
(A) Procutorate
(B) Procurate
(C) Ethno Centricism
(D) Comparative criminologist
Answer: (D)

64. Fraudulent use of credit card is called
(A) Cheating
(B) White collar crime
(C) Embezzlement
(D) Cyber crime
Answer: (D)

65. The authorized seizure of money negotiable instruments, securities, or other things of value is called
(A) Interdiction
(B) Money laundering
(C) Forfeiture of property
(D) Legalization
Answer: (C)

66. What official committee is associated with the issue of corruption in India ?
(A) Santhanam Committee
(B) Malimath Committee
(C) A. N. Mulla Committee
(D) Krishna Iyer Committee
Answer: (A)

67. What does the term ‘Kleptomania’ stand for
(A) Quarrelsome behaviour
(B) Stealing
(C) Sexual misbehaviour
(D) Repressing others
Answer: (B)

68. Till what age can a woman prisoner keep her child, with her in the prison ?
(A) Upto 5 years
(B) Upto 7 years
(C) Upto 9 years
(D) Upto 11 years
Answer: (B)

69. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two continuous variables ?
(A) Correlation
(B) Standard deviation
(C) Median
(D) Regression
Answer: (A)

70. Match items of List-I with items of List-II.www.netugc.in
List-I                                                               List-II
(I) Relationship between two variables                      a. Interval scale
(II) Experimental Research                                         b. Convergent validity
(III) Scale                                                                    c. Correlation
(IV) Validity                                                               d. Randomized two-group design
Codes :
(I)        (II)       (III)     (IV)
(A)       c          d          a          b
(B)       a          b          c          d
(C)       d          b          c          a
(D)       b          d          c          a
Answer: (A)

71. A construct that is evaluated by a group of experts, who look at a measuring technique and decide whether it measures what its name suggests is called
(A) Correlation
(B) Face validity
(C) Standard Deviation
(D) Reliability
Answer: (B)

72. The Jurisdiction of a Court is
(A) the geographic area it covers
(B) the subject matter it deals with
(C) its place in the hierarchy of the court system
(D) all of the above
Answer: (D)

73. Which one of the following is not a Judicial decision option in a case of child in conflict with law ?
(A) Admonition
(B) Committee to an Institution
(C) Probation
(D) Life imprisonment
Answer: (D)

74. Which one of the following is not a victim Assistance Programme ?
(A) Crisis intervention
(B) Follow up of case
(C) Counselling
(D) Bail
Answer: (D)

75. Arrange the following in the sequence in which they proceed in the Criminal Justice System. Use the codes given below :
I. Sentencing
II. Chargesheet
III. FIR
IV. Admission to Jail
Codes :
(A) II, III, IV, I
(B) I, II, III, IV
(C) III, II, I, IV
(D) IV, III, II, I
Answer: (C)