2013 June UGC NET Examination in Comparative Study of Religions, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. The study of religion is not related to
(A) Historical Approach
(B) Anthropological Approach
(C) Sociological Approach
(D) Mechanical Approach
Answer: (D)

2. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Vedas – Sanskrit
(B) Jain Agams – Prakrit
(C) Quran – Pali
(D) Guru Granth Sahib – Gurmukhi
Answer: (C)

3. Which of the following ideas has never been the part of Primitive society?
(A) Manaism
(B) Totenism
(C) Animism
(D) Capitalism
Answer: (D)

4. What does Animism stand for?
(A) Animal Kingdom
(B) Love for animals
(C) Making of a film involving animals
(D) All things in nature consist of life
Answer: (D)

5. The correct meaning of interfaith dialogue iswww.netugc.in
(A) Different people not having mutual understanding
(B) Two persons having mutual conversation on their faiths
(C) People fighting for their rituals
(D) People fighting for their nation
Answer: (B)

6. Which of the following is the correct meaning of Totemism?
(A) An old man is worshipped as God.
(B) An animal is worshipped as family God.
(C) An old enemy is killed for clan.
(D) An independent inquiry of religious facts.
Answer: (B)

7. Which one of the following scriptures is written in Arabic Language?
(A) Bible
(B) Avesta
(C) Quran
(D) Guru Granth Sahib
Answer: (C)

8. Which one of the following scriptures has 1430 pages?
(A) Guru Granth Sahib
(B) Quran
(C) Bible
(D) Avesta
Answer: (A)

9. The correct meaning of Atheism is
(A) No faith in Motherhood
(B) No faith in Society
(C) No faith in God
(D) No faith in Science
Answer: (C)

10. This religion believes in the transmigration of soul
(A) Islam
(B) Judaism
(C) Sikhism
(D) Christianity

Answer: (C)



11. Revelation is not the source of this religion
(A) Buddhism
(B) Islam
(C) Christianity
(D) Sikhism
Answer: (A)

12. This cannot be included in the beliefs of religion
(A) Violence
(B) Non-violence
(C) Truth
(D) Harmony
Answer: (A)

13. The odd one in the following is:
(A) God, prayer, meditation
(B) Non-violence, Peace, Harmony
(C) Mecca, Hinduism, Tirthankara
(D) Revelation, Scripture, Recitation
Answer: (C)

14. This is not known as the science of religion
(A) Comparative study of religion
(B) Phenomenological study of religion
(C) Hermeneutical study of religion
(D) Fanatic study of religion
Answer: (D)

15. One of the prophets among the following has said that the way to salvation is only through him
(A) Guru Nanak
(B) Moses
(C) Mahavir
(D) Jesus Christ
Answer: (D)

16. The term ‘Rahit Nama’ is associated with this religion
(A) Islam
(B) Buddhism
(C) Sikhism
(D) Jainism
Answer: (C)

17. ‘Ratnatraya’ is the fundamental principle of this religion
(A) Judaism
(B) Christianity
(C) Islam
(D) Jainism
Answer: (D)

18. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Fasting and the month of Ramadan
(B) Guru-Parb and Bhagavan Mahavir
(C) Crucifixion and Jainism
(D) Tipitaka and Christianity
Answer: (A)

19. The Vedas were revealed to
(A) Muni-s
(B) Rishi-s
(C) Acharya-s
(D) Sadhu-s
Answer: (B)

20. The following two Brahmana-Scriptures are related to Rigveda:
(A) Aitareya and Shankhayana
(B) Śatpatha and Gopatha
(C) Taittiriya and Gopatha
(D) Jaiminiya and Tandya

Answer: (A)



21. According to Shankhya philosophy Pramanas are
(A) Four
(B) Six
(C) Eight
(D) Three
Answer: (D)

22. Ramanujacharya is the profounder of
(A) Traitavad
(B) Vishishtadwaita
(C) Karya-Karanavada
(D) Brahmaikyavada
Answer: (B)

23. “Mā Nishada Pratishtham Tvamagamah Shashwatih Samah” uttered firstly by
(A) Valmiki
(B) Vyasa
(C) Kabirdas
(D) Mirabai
Answer: (A)

24. Idol worship was strongly opposed in his social reform and Bhakti movement by
(A) Raidas
(B) Tulasidas
(C) Surdas
(D) Kabirdas
Answer: (D)

25. Inspired by the Vedic knowledge the widow remarriage movement was started by
(A) Keshava Chandra Sen
(B) Swami Ramteerth
(C) Sir Saiyad Ahmad Khan
(D) Dayanand Saraswati
Answer: (D)

26. The oldest name of ‘Jaina Dharma’was
(A) Muni Dharma
(B) Nirgrantha Dharma
(C) Sthānakavāsi Dharma
(D) Yāpanīya Dharma
Answer: (B)

27. The birthplace of Lord Pārśvanātha is
(A) Champā
(B) Sammedashikhara
(C) Koshāmbi
(D) Kāshi
Answer: (D)

28. Identify the text which belongs to the Ardhamagdhi Āgama literature
(A) Samarādityakathā
(B) Līlāvaikathā
(C) Jňātādharmakatha
(D) Nāgakumaracharit
Answer: (C)

29. The main subject matter of the Tattvārthasūtra is
(A) Jaina Narratives and Purāna
(B) Description of the path of liberation
(C) Biography of Jaina Ācāryas
(D) Description of the Jaina sects
Answer: (B)

30. Shravanabelagola is famous as a place of penance of
(A) Ācārya Śivārya
(B) Ācārya Hemachandra
(C) Ācārya Samantabhadra
(D) Ācārya Bhadrabhāhu

Answer: (D)



31. The Jaina text ‘Bhagavati Ārādhanā’ mainly deals with
(A) Jaina Logic
(B) Jaina Mathematics
(C) Description of heavens and hells
(D) Samādhimarana
Answer: (D)

32. The religion which proclaimed ‘Ratnatraya’ as the path of liberation is
(A) Christianity
(B) Hinduism
(C) Jainism
(D) Buddhism
Answer: (C)

33. According to Jainism the dispenser of the fruits of actions is
(A) Disciplined person
(B) Earlier virtuous acts
(C) Parmātmā
(D) Dharmācārya
Answer: (A)

34. The Jaina Monuments of Devagarha are especially famous for
(A) Iconography
(B) Paintings
(C) Stupas
(D) Illustrated Manuscripts
Answer: (A)

35. Contemporary development of Jainism is represented by introduction of
(A) Creation of the group of Samanasand Samanis in between householders and monks.
(B) Increasing worship of Hindu Gods in Jaina community
(C) Attraction towards performing non-attachment
(D) Attraction towards religious activities in youth
Answer: (A)

36. Gautama Buddha was among his six contemporary religious profounder
(A) The eldest
(B) The youngest
(C) Equal to all
(D) Elder to the first two
Answer: (B)

37. The Buddha’s teachings were introduced to Sri Lanka for the first time during the period
(A) 6th Century B.C.
(B) 5th Century B.C.
(C) 4th Century B.C.
(D) 3rd Century B.C.
Answer: (D)

38. The KATHĀVATTHU was authored by
(A) Buddhaghosa
(B) Buddhadatta
(C) Nāgasena
(D) Moggaliputta Tissa
Answer: (D)

39. The place where Siddhartha (Buddha) was born, is known as
(A) Uruvela
(B) Shrāvasttī
(C) Lumbini
(D) Kapilavasttu
Answer: (C)

40. The doctrines of Śūnyvāda were started and propagated by the one known as
(A) Asa ga
(B) Vasubandhu
(C) Nāgārjuna
(D) Nāgasena

Answer: (C)



41. The Sanchi Buddhist Stupa was primarily constructed bywww.netugc.in
(A) Bimbisāra
(B) Prasenajit
(C) Kālāsoka
(D) King Ashoka
Answer: (D)

42. The famous Buddhist text related with Nāgasena is known as
(A) Visuddhimaggo
(B) Abhidhammttha-Sa gaho
(C) Mahāva so
(D) Milindapañho
Answer: (D)

43. The Buddhism prevalent in Sri Lanka is known as
(A) Theravāda
(B) Sabbatthivāda
(C) Mahāyāna
(D) Mahāsańghika
Answer: (A)

44. The Buddha’s teaching on the four Noble Truths compiled in the Tripitaka is available under thediscourse known as
(A) Mahāparinibbāna Sutta
(B) Dhaniya Sutta
(C) Dhammacakkapavattana Sutta
(D) Mūlapariyāya Sutta
Answer: (C)

45. Ajanta, the main centre of the Buddhist Art is located in the state
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Answer: (B)

46. This is a book of the Old Testament Bible
(A) Book of Revelation
(B) Book of Isaiah
(C) Confessions
(D) Letter to the Romans
Answer: (B)

47. This is a famous Old Testament city
(A) Rome
(B) Corinth
(C) Goa
(D) Jericho
Answer: (D)

48. The Sermon on the Mount is found in
(A) Book of Wisdom
(B) Gospel of St. John
(C) Gospel of St. Matthew
(D) Letter to the Ephesians
Answer: (C)

49. The head of the Apostles of Jesus was
(A) St. Thomas
(B) St. Paul
(C) St. Andrew
(D) St. Peter
Answer: (D)

50. Jesus was born at
(A) Bethlehem
(B) Nazareth
(C) Jerusalem
(D) Jericho
Answer: (A)

51. Match the items of List – I and List – II and identify the correct combination:
List – I                        List – II
a. Exodus                    i. Liberator of Israel
b. King David                         ii. Wise King
c. Solomon                  iii. Ideal King
d. Moses                      iv. Liberation from Egypt
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i iii iv ii
(C) iii i ii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (A)

52. Protestant Reformation was started by
(A) Karl Barth
(B) Martin Luther
(C) St. Ambrose
(D) St. Augustine
Answer: (B)

53. Indian Christianity began in
(A) First Century A.D.
(B) 4th Century A.D.
(C) 16th Century A.D.
(D) 19th Century A.D.
Answer: (A)

54. The ancient centre of Orthodox Christianity is
(A) Constantinople
(B) Moscow
(C) Rome
(D) Jerusalem
Answer: (A)

55. This is a branch of Christian theology with reference to environment
(A) Reformation Theology
(B) Liberation Theology
(C) Natural Theology
(D) Eco-Theology
Answer: (D)

56. The Abbasid rule lasted during the period
(A) 661 A.D. – 750 A.D.
(B) 665 A.D. – 1150 A.D.
(C) 670 A.D. – 1250 A.D.
(D) 750 A.D. – 1258 A.D.
Answer: (D)

57. Arrange the following caliphs in order in which they appeared. Use the codes given below:
I. Mamun
II. Harun Rashid
III. Mutawakkil
IV. Mutasim
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) II, I, IV, III
(C) I, II, III, IV
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

58. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Al- Khwarizmi – The Father of Historiography
(B) Jabir Ibn Hayyan – The Father of Chemistry
(C) Ibn Sina – The Father of Algebra
(D) Al-Razi – The discoverer of blood circulation
Answer: (B)

59. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Al-Zahrawi – Surgery
(B) Ibnul Muqaffa – Kalilah Wa Dimnah
(C) Shaikh Ahmed Sirhindi – Fathur Rahman
(D) Ibnul Haytham – Kitabul Manazir
Answer: (C)

60. Author of the book Tarjumanul Quran was
(A) Sir Syed Ahmed Khan
(B) Maulana Ashraf Ali Thanawi
(C) Maulana Mahmud Hasan
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Answer: (D)

61. Author of the book Al-Ahkam al- Sultaniyah was
(A) Al-Mawardi
(B) Ibn Khaldun
(C) Ibn Jarir
(D) Ibn Kathir
Answer: (A)

62. The number of Surahs in the Quran is
(A) 100
(B) 110
(C) 114
(D) 120
Answer: (C)

63. Author of the book Kashful Mahjub was
(A) Khwaja Muinuddin Chishti
(B) Hazrat Nizamuddin Auliya
(C) Syed Ali Bin Uthman Al- Hujwiri
(D) Shaikh Baba Farid
Answer: (C)

64. The Aligarh Movement is associated with
(A) Nawab Siddiq Hasan Khan
(B) Sir Syed Ahmed Khan
(C) Maulana Azad
(D) Maulana Abdul Majid Daryabadi
Answer: (B)

65. Arrange the following Sufis in chronological order in which they appeared. Use the codes given below:
I. Qutbuddin Bakhtiar Kaki
II. Fariduddin Ganjshakar
III. Muinuddin Chishti
IV. Nizamuddin Auliya
Codes:
(A) I, II, IV, III
(B) III, II, I, IV
(C) III, I, II, IV
(D) II, I, III, IV
Answer: (C)

66. Adi Sakhian was edited by
(A) Dr. Piar Singh
(B) Dr. McLeod
(C) Bhai Vir Singh
(D) None of the above
Answer: (A)

67. Who sponsored Ernest Trumpp to translate Sri Guru Granth Sahib?
(A) German Govt.
(B) India Office Library
(C) Asiatic Society
(D) Methodist Church
Answer: (B)

68. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:
List – I                                    List – II
a. The Adi Granth                   i. Ernest Trumpp
b. Colebrooke                          ii. Prof. Gurmukh Singh
c. Hafizabadi Janamsakhi       iii. Bhai Santokh Singh
d. Chooramani                        iv. Willayat wali Janansakhi
Codes :
       a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iii ii iv i
(C) i iii ii iv
(D) iii ii i iv
Answer: (No option is correct)

69. Which place in Karnataka is associated with the Guru?
(A) Bangalore – Guru Gobind Singh
(B) Bidar – Guru Nanak
(C) Mysore – Guru Gobind Singh
(D) Dharwar – Guru Har Rai
Answer: (B)

70. Identify the correct order in which the following appeared:
(A) Marriage of Nanaki, Marriage of Guru Nanak, Birth of Mardana, Birth of Bhagat Ravidas
(B) Bhagat Ramanand, Bhagat Ravidas, Bhagat Surdas, Samarth Ram Das
(C) Patti, Sukhmani Sahib, Anand Sahib, Jap Sahib
(D) The Adi Granth, Faridkoti Teeka, Sri Guru Granth Sahib Darpan, Hum Hindu Nahin
Answer: (B)

71. Which one of the following statements is not correct?
(A) Gurdwaras are not only the place of worship but also the community centre.
(B) Role of Takhat Sahib and Gurdwara is different.
(C) Any one can preach Sikhism in Gurdwara.
(D) There can be no idol worship in Gurdwara.
Answer: (C)

72. Identify the most essential requirement for a Sikh
(A) Sikh parents
(B) Married life
(C) Faith in one God
(D) Daily attendance in Gurdwara
Answer: (C)www.netugc.in

73. Match the following List – I and List – II:www.netugc.in
List – I                                    List – II
a. Khand                                 i. Close to Guru
b. Masand                               ii. Congregation of Amritdhari Sikh
c. Panth                                   iii. One of the sons of Sixth Guru
d. Baba Gurdita                      iv. Five
Identify the correct combination.
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) i iii iv ii
Answer: (No option is correct)

74. According to the ‘Sikh code of conduct’ the remains of a dead body after the cremation are
(A) To be left in the cremation ground.
(B) To be left for animals.
(C) To be immersed in the water of any stream.
(D) To be dispersed on the mountains.
Answer: (C)

75. Identify the correct match:
(A) Guru Nanak – Shah Jahan
(B) Guru Amar Das – Akbar, the Great
(C) Guru Hargobind – Babar
(D) Guru Har Rai – Jahangir

Answer: (B)