2013 June UGC NET Examination in Archaeology, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. The first systematic and scientific attempt to put Indian pre-history on a proper foundation was made by
(A) Meadows Tailor
(B) Yale-Cambridge Expedition
(C) Archaeological Survey of India
(D) Deccan College, Poona
Answer: (B)

2. Who pioneered the Arial photography in Archaeology?
(A) Glyn Daniel
(B) Wooley
(C) O.G.S. Crawford
(D) Pitts River
Answer: (C)

3. Experiments in the realm of domestication of animals and cultivation of plants were made in
(A) Lower Palaeolithic period
(B) Middle Palaeolithic period
(C) Upper Palaeolithic period
(D) Mesolithic period
Answer: (D)

4. Abripataud in France has yielded a very rich sequence of
(A) Lower Palaeolithic
(B) Middle Palaeolithic
(C) Upper Palaeolithic
(D) Mesolithic
Answer: (C)

5. Which of the following is synonymous with the second urbanisation in Indian subcontinent?
(A) Stone Age
(B) Bronze Age
(C) Iron Age
(D) Golden Age
Answer: (C)

6. Which of the following inscriptions mentions ‘Devanampiya Piyadasi’ as Ashok?
(A) Rupnath rock edict
(B) Maski rock edict
(C) Sanchi pillar edict
(D) Bairat rock edict
Answer: (B)

7. Who among the following issued the Potin coins?
(A) Yaudheyas
(B) Satavahanas
(C) Parthians
(D) Western Kshatrapas
Answer: (B)

8. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg shell beads in India?
(A) Chambal Valley
(B) Bhimbetka
(C) Patne
(D) Chaturbhuj Nala
Answer: (C)

9. The King who introduced the figure of Buddha with the legend “BODDO” on the gold and “SAKAMANO BODO” on the copper coins?
(A) Demetrius
(B) Huvishka
(C) Kanishka I
(D) Wima kadphises
Answer: (C)

10. The composer of the Aihole inscription of Pulakesin – II was
(A) Harisena
(B) Ravikirti
(C) Chapada
(D) Banabhatta
Answer: (B)





11. Which of the following inscriptions dated both in Saka era and Kali era?
(A) Junagadh Inscription
(B) Allahabad Pillar Inscription
(C) Aihole Inscription
(D) Besnagar Garuda Pillar Inscription
Answer: (C)
       
12. Which of the following is known as bifacial tool?
(A) Chopper
(B) Chopping
(C) Blade
(D) Parallel sided blade
Answer: (B)

13. Find out why the early man could use copper first?
(A) It was easy to work on it.
(B) It was a pure metal.
(C) Its deposits were easily accessible.
(D) It was available frequently.
Answer: (C)

14. Lakulisa is an incarnation of
(A) Mahavira
(B) Shiva
(C) Visnu
(D) Indra
Answer: (B)

15. Which of the following Harappan site is not in Gujarat?
(A) Rojdi
(B) Lothal
(C) Manda
(D) Surkotda
Answer: (C)

16. Which one of the following places has recently yielded an inscribed sculpture of Ashoka?
(A) Sannati
(B) Junagadh
(C) Mathura
(D) Saranath
Answer: (A)

17. The Harappan bricks were mainly
(A) Hand-made
(B) Made in an open mould
(C) Cut with the help of chisel
(D) Sawn with the help of a saw
Answer: (B)

18. Who built the Rath Temples of ‘Mahabalipuram’?
(A) Mahendravarman Pallav
(B) Mahendravarman
(C) Narshinhvarman-I
(D) None of these
Answer: (C)

19. Which of the following inscription states that image of Jinasena was brought back from Pataliputra to Utkalapradesha?
(A) Barabar Cave Inscription
(B) Hathigumpha Inscription of King Kharavela
(C) Kalinga Edict of Ashoka
(D) Sravanabelagola Inscription
Answer: (B)

20. Which one of the following inscriptions mentions the name of Kalidasa and Bharavi?
(A) Hathigumpha Inscriptions
(B) Banskhera Copper Plate
(C) Aihole Inscription
(D) Allahabad Pillar Inscription
Answer: (C)





21. Of the following epigraphs which one is significant for the history of Bhagavatism?
(A) Besanagar Pillar Inscription ofHeliodorus
(B) Rumindei Pillar Inscription of Ashoka
(C) Mathura Pillar Inscription of Chandragupta II
(D) Talagunda Pillar Inscription of Kakustha Varma
Answer: (A)

22. The two main periods of occupation identified of Hallur (Karnataka) are
(A) Upper Palaeolithic – Microlithic
(B) Neolithic – Chalcolithic and Megalithic
(C) Megalithic – Early historic
(D) Microlithic – Neolithic
Answer: (B)

23. Which of the following styles of temples Saptapagoda represents to?
(A) Nagar style
(B) Mahendravarman style
(C) Mammalla style
(D) Vesar style
Answer: (C)

24. Which of the following period was famous for bronzes?www.netugc.in
(A) Pallava
(B) Chola
(C) Gupta
(D) Rashtrakuta
Answer: (B)

25. The manuscript of Kautilya’s Arthashastra was first discovered and studied by
(A) K.A. Nilakantha Shastri
(B) R. Shama Shastri
(C) J. Buhler
(D) Sir William Jones
Answer: (B)

26. About which ruler’s attainments is the Mandsaur inscription?
(A) Harshvardhan
(B) Narsingh Baladitya
(C) Mihirkul
(D) Yashodharma
Answer: (D)

27. Which of the following inscriptions refer to the erection of Garuda pillar in front of a temple?
(A) Mehrauli Iron Pillar Inscription
(B) Allahabad Stone Pillar Inscription
(C) Besnagar Pillar Inscription of Heliodorus
(D) A marble pillar inscription and Dharanikota in Guntur district
Answer: (C)

28. The famous Kailashnath Temple is located at
(A) Ajanta
(B) Ellora
(C) Badami
(D) Belur
Answer: (B)

29. Who introduced the ‘Horseman type of coins’?
(A) Harshavardhana
(B) Amoghavarsha Nripatunga
(C) Gautamiputra Satakarni
(D) Chandra Gupta II
Answer: (D)www.netugc.in

30. Arrange the following foreign travellers in chronological order:
(i) Itsing
(ii) Fahien
(iii) Megasthanes
(iv) Hiuen Tsang
Codes:
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (iv) (iii) (i) (ii)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)





31. Arrange the following monuments in the order of their chronology:
(i) Arjuna Rath at Mamallapuram
(ii) Main Stupa at Sanchi
(iii) Virupaksha Temple at Hampi
(iv) Brihadeshwara Temple at Tanjore
Codes:
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (A)
               
32. Pleistocene animal fossils have been in abundance in
(i) Narmada Valley
(ii) Ganga Valley
(iii) Indus Valley
(iv) Son Valley
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (iv)
Answer: (D)

33. Excavation at Nakjharkhurd in the middle Son valley yielded lower and middle Palaeolithic artefacts in successive stratigraphic context in the formations of
(i) Sihawal
(ii) Patpara
(iii) Beghor
(iv) Khetaunhi
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (iv)
Answer: (A)

34. Assertion (A): The decline of Harappan civilization began from 2000 BC.
Reason (R): It was due to drastic change in climate.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

35. Assertion (A): Neolithic culture developed over the foundation of scarcity of natural food resources.
Reason (R): Food collecting pressure and growth of Mesolithic population resulted in exhaustion of natural food which gave impetus to food production.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) Both (A) and (R) are partly correct.
(D) (A) is correct and (R) is false.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Wherever the works of Harappan art survive, they add greatly to our comprehension of prehistoric cultures.
Reason (R): Because they provide an insight into the minds of the artist.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

37. Assertion (A): Second urbanisation took place in Ganga-Yamuna doab.
Reason (R): The discovery of iron was the cause for it.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

38. Assertion (A): Decline of Harappan city was not sudden.
Reason (R): There is no evidence of Aryan invasion.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is correct.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

39. Assertion (A): Ashokan inscriptions are located on ancient major trade routes.
Reason (R): So that common man can read these inscriptions.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

40. Match the following List – I with the List – II and select the correct answer using the codes given below the list:
List – I                                                                                                                         List – II
a. The concept of the three age system in Archaeology was first introduced by   i. M. Sheshadri
b. The terracotta head rest was first discovered in India by                                            ii. A.E. Douglas
c. Dendro chronology was first developed by                                                    iii. R.E.M. Wheeler
d. The first scientific archaeological excavation in Indian was conducted by        iv. Christian Thomson
Codes:
      a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iv i ii iii
(C) iii ii i iv
(D) ii iv iii i
Answer: (B)





41. Match the following List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                                 List – II
a. Indian Architecture                                                                            i. P.V. Kane
b. Epigraphical Studies in India                                                  ii. Percy Brown
c. History of Dharmashastra                                                                  iii. A.S. Altekar
d. Catalogue of the Gupta Gold Coins in the Bayana Hoard                   iv. D.C. Sirkar
Codes:
       a b c d
(A) iv iii i ii
(B) ii iv i iii
(C) iii i ii iv
(D) i iii iv ii
Answer: (B)

42. Match the books of List – I with authors of List – II:
List – I                                                             List – II
a. Prehistoric Indian Rock Paintings                   i. R.K. Varma
b. Stone Age Cultures of Bellary                       ii. B. Subbarao
c. The Mesolithic Age in Mirzapur                     iii. P. Singh
d. The Neolithic Origins                                    iv. E. Neumayer
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iv ii i iii
(D) ii iii i iv
Answer: (C)

43. Match the following structures of List – I with the site of their finding in List – II:
List – I                                     List – II
a. Dockyard                             i. Lothal
b. Large Tank                           ii. Sringaverapura
c. Apsidal Temple                     iii. Sankh
d. Chakra shaped Stupa           iv. Nagarjuna Konda
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) i iv iii ii
Answer: (B)

44. Match the following sites of List – I with the name of the excavators of List – II:
List – I                         List – II
a. Hunsagi                    i. H.D. Sankalia
b. Adamgarh                ii. Gudrun Carnivas
c. Nevasa                     iii. K. Paddayya
d. Chirki                       iv. R.V. Joshi
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii iv i ii
(D) iii iv ii i
Answer: (C)

45. Match the following regions of List – I with excavated sites of List – II:
List – I                                                 List – II
a. Shillong Plateau in Assam                  i. Daojali Hading
b. Garo hills of Meghalaya                    ii. Selbalgiri
c. North Cachar Hills of Assam             iii. Sarutaru
d. Singhbhum                                        iv. barudih
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii ii i iv
(D) ii iii iv i
Answer: (C)

46. Match List – I with items of List – II:
List – I                                                 List – II
a. King and Queen type coins   i. Samudragupta
b. Chakravikrama type coins                 ii. Kumaragupta I
c. Apratigha type coins                         iii. Chandragupta II
d. Standard bearer type coins               iv. Chandragupa I
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iv i iii
(C) iii iv ii i
(D) iv ii iii i
Answer: (A)

47. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the List:
List – I                                                             List – II
a. Draupadi Rath (Mahabalipuram)                   i. Chalukya
b. Kailasanatha Temple (Ellora)                        ii. Ganga
c. Gomateshwara Statue (Sravanabelagola)       iii. Pallava
d. Durga Temple (Aihole)                                 iv. Rashtrakuta
Codes:
      a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iii iv ii i
(C) iv ii i iii
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

48. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the list:
List – I                                                 List – II
(Inscription)                                                      (Rulers)
a. Saranath Buddhist Image Inscription i. Heliodorus
b. Mathura Pillar Inscription                              ii. Rudradaman I
c. Besnagar Garuda Pillar Inscription     iii. Kanishka
d. Junagadh Inscription                                     iv. Huvishka
Codes:
      a b c d
(A) iv ii iii i
(B) ii i iv iii
(C) iii iv i ii
(D) i iii ii iv
Answer: (C)

49. Match the sites of List – I with district of List – II:
List – I                         List – II
a. Sangankal                 i. Barmer (Rajasthan)
b. Tarsang                    ii. Raisen (M.P.)
c. Putlikarar                  iii. Vadodara (Gujarat)
d. Tilwara                     iv. Bellary (Karnataka)
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) ii i iv iii
(D) iv i iii ii
Answer: (B)

50. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the list:www.netugc.in
List – I                                     List – II
a. Dvaja Sthambha                   i. Image Pillar
b. Jaya Sthambha                     ii. Flag-staff
c. Kirti Sthambha                      iii. Victory Pillar
d. Chhaya Sthambha                 iv. Fame Pillar
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)