2013 June UGC NET Examination in Criminology, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Which of the following discipline does not directly contribute to Criminology?
(A) Geography
(B) Economics
(C) Sociology
(D) Geology
Answer: (D)

2. What type of crime is committed by a Chartered Accountant who manipulates accounts of a business corporation?
(A) Smuggling
(B) Cyber Crime
(C) White Collar Crime
(D) Money Laundering
Answer: (C)

3. Which of the following is not an economic offence?
(A) Food adulteration
(B) Cheating
(C) Tax Evasion
(D) Money Laundering
Answer: (B)

4. Which of the following is not an offence against person?
(A) Rape
(B) Hurt
(C) Cheating
(D) Murder
Answer: (C)

5. Match the items in List – I with items in List – II:
List – I                                                List – II
i. Born Criminal                                  a. Freud
ii. Anomie                                           b. Merton
iii. Sadism                                           c. Lombroso
iv. Differential Association                 d. Sutherland
Codes:
       i ii iii iv
(A) a d c b
(B) c b a d
(C) a b c d
(D) d c b a
Answer: (B)www.netugc.in

6. Who propounded the theory of hedonism in Criminology?
(A) Beccaria
(B) Lombroso
(C) Hooton
(D) Sigmund Freud
Answer: (A)

7. Who among the following is associated with the Cartographical School in Criminology?
(A) Joseph Gall
(B) Johannes Lange
(C) Malthus
(D) Quetelet
Answer: (D)

8. Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt in companionship groups?
(A) Merton
(B) Erickson
(C) Sutherland
(D) Parsons
Answer: (C)

9. Assertion (A): Fast going up migration and mobility are causing social disorganisation, juvenile delinquency and crime.
Reason (R): Migrants are all the time concern with their survival and accept few social responsibilities.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

10. Who has given this definition: “Crime is both normal and functional.”?
(A) Beccaria
(B) Emile Durkheim
(C) Freud
(D) Lombroso

Answer: (B)



11. Rejection of goals and acceptance of means are known as
(A) Ritualism
(B) Innovation
(C) Rebellion
(D) Socialization
Answer: (A)

12. The name of Franz Joseph Gall is associated with
(A) Body type
(B) Chromosomes
(C) Atavism
(D) Phrenology
Answer: (D)

13. The first study of ‘Family Tree’ examining hereditary aspects of criminal tendency was conducted in which country?
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) United States of America
Answer: (D)

14. Who among the following has developed the concept of ‘Inferiority Complex’?
(A) Maslow
(B) Adler
(C) Cattel
(D) Cyril Burt
Answer: (B)

15. What does the term ‘Electra complex’ mean?
(A) Extraordinary attachment with father
(B) Extraordinary attachment with mother
(C) Extraordinary attachment with brother
(D) Extraordinary attachment with sister
Answer: (B)

16. What is the main purpose behind an experimental research design in criminological research?
(A) To describe and analyse a social phenomenon.
(B) To probe and find out occurrence of crime.
(C) To find out and analyse the frequency of a criminal occurrence.
(D) To study cause and effect relationship.
Answer: (D)

17. For setting up a probability sample, which method is used?
(A) Intelligent guess
(B) Random numbers
(C) Informed opinion
(D) Experience and insight
Answer: (B)

18. Among the following, on which study sample interview technique cannot be used for information gathering:
(A) Industrial workers
(B) Track drivers
(C) University students
(D) Nursery school children
Answer: (D)

19. What does the statistics of regression measure?
(A) Difference between variables
(B) Correlation between variables
(C) Association between variables
(D) Corresponding change in variables
Answer: (D)

20. Which one of the following is not a method of adaptation, according to Merton?
(A) Retreatism
(B) Conformity
(C) Intuition
(D) Rebellion

Answer: (C)



21. Assertion (A): Visibility of crime is also a factor in determining whether a person is labelled criminal.
Reason (R): People who live in ghetto areas are more likely to be visible in committing a crime. They are also more likely to be visible after crimes are committed because of their greater contact with public serviles.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

22. Containment theory has been propounded bywww.netugc.in
(A) Reckless and Dinis
(B) Reckless and Sutherland
(C) Sutherland and Dinis
(D) Reckless and Hirschi
Answer: (A)

23. Assertion (A): Critical criminology is a theoretical perspective in criminology which borrows from conflict perspectives such as Marxism, feminism, political economy theory and radical approaches.
Reason (R): The focus of critical criminology is the genesis of crime and nature of ‘justice’ within the structure of ‘class’ and ‘status’ inequalities. Law and Punishment are viewed as connected to a system of social inequality.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

24. Various sectors of Criminal Justice system are:
I. Courts
II. Police
III. Prisons
IV. Special Homes
Find the correct combination, using the codes given below:
(A) I, II and III are correct.
(B) I and II are correct.
(C) II and III are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (A)

25. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Guilty mind – Mens Rea
(B) Physical act – Actus Reus
(C) Eye for Eye – Lextalionis
(D) Hedonism – Atavism
Answer: (D)

26. Which one of the following is correctly matched?
(A) U.N. Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice – Beijing Rules
(B) Child Abuse – Crime syndicates
(C) Children’s home – Juvenile in conflict with law
(D) Special home – Children in need of care and protection
Answer: (A)

27. The Juvenile Justice Act mainly deals with the following types of children:
I. Children in Conflict with Law.
II. Children in Foreign Countries.
III. Children in Need of Care and Protection
IV. Non-Resident Indian Children
Choose the correct answer, using the codes given below:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I and III are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (C)

28. Match the items in List – I with items in List – II:
List – I                        List – II
i. Sutherland                a. Outsider
ii. Young A.                b. Principles of Criminology
iii. Cohen A.                c. Imagining crime
iv. Becker                    d. Delinquent Boys
Codes:
       i ii iii iv
(A) b d c a
(B) b c d a
(C) a b c d
(D) c a d b
Answer: (B)

29. According to Juvenile Justice Act ‘begging’ means
(A) Soliciting or receiving alms in a public place.
(B) Entering into any private premises for the purpose of soliciting or receive alms.
(C) Exposing or exhibiting any soar, wound, injury deformity or disease for extorting alms.
(D) All of the above
Answer: (D)

30. ‘Observation Home’ under the Juvenile Justice Act is established for
(A) Children in need of care and protection
(B) Juveniles in conflict with law
(C) Both (A) and (B) of above
(D) None of the above

Answer: (B)



31. Who was the Chairperson of the Commission which developed the Indian Penal Code?
(A) Dr. Ambedkar
(B) Lord Macaulay
(C) Colonel Sleeman
(D) Lord Curzon
Answer: (B)

32. Directive Principles of State Policy seek to make India
(A) Democratic State
(B) Secular State
(C) Welfare State
(D) Sovereign State
Answer: (C)

33. The concepts associated with E.H. Sutherland are:
I. Crime is learned.
II. Born Criminal
III. White Collar Crime
IV. All of the above
Choose the correct combination using the codes given below:
(A) I and III are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I and II are correct.
(D) IV is correct.
Answer: (A)

34. Which one of the following is considered as a contemporary form of crime?
(A) Beggary
(B) Commercial sex
(C) Cyber crime
(D) Dowry death
Answer: (C)

35. Which Section of the Code of Criminal Procedure deals with Victims Compensation Scheme?www.netugc.in
(A) 357(a)
(B) 375(a)
(C) 315(a)
(D) 351(a)
Answer: (A)

36. The statement given by the victim, to the Court, regarding his/her victimization, its loses etc., is called
(A) Restorative Justice Statement
(B) Offender Impact Statement
(C) Victim Impact Statement
(D) None of the above
Answer: (C)

37. In India, how many prisons are functioning at present?
(A) About 400
(B) About 900
(C) About 1400
(D) About 1900
Answer: (C)

38. Who was the Chairperson of the ‘All India Committee on Prison Reforms 1980-1983’?
(A) Justice M.N. Venkatachaliah
(B) Justice A.S. Anand
(C) Justice Krishna Iyyer
(D) Justice A.N. Mulla
Answer: (D)

39. What is the minimum time an offender has to spend in jail who has been sentenced to life imprisonment?
(A) 7 years
(B) 14 years
(C) 20 years
(D) 25 years
Answer: (B)

40. Which State in the country has the largest number of open-air jails?
(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Uttrakhand

Answer: (C)



41. Which authority grants probation to offenders?
(A) Police
(B) Prosecution
(C) Court
(D) Jail authority
Answer: (C)

42. Which authority approves or grants “special remission” to jail inmates?
(A) Central Jail Supdt.
(B) I.G. of Prisons
(C) Jail Minister
(D) All the above
Answer: (D)

43. Among Narcotic producing countries, which one is not a part of “Golden Crescent”?
(A) Afghanistan
(B) Iran
(C) Pakistan
(D) Kazakhstan
Answer: (D)

44. First Information Report (FIR) can be lodged with
(A) Superintendent of Police
(B) Session Judge
(C) Officer-in-charge of the Police Station
(D) Inspector General of Police
Answer: (C)

45. Which school of thought used the concept of social disorganization in explaining juvenile delinquency?
(A) Classical school
(B) Positive school
(C) Chicago school
(D) None of the above
Answer: (C)

Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:www.netugc.in
Although there is no agreement among the experts about the characteristics of sociopaths, there are some generally recognized characteristics. One is the inability of the person to form warm, interpersonal relationships. Another is the lack of a feeling of guilt and disregard for community or group standards. Various others are lack of foresight; virtual absence of moral judgement; no super ego; no life plan; limited capacity for love and emotional involvement; sexual immaturity. Physiological, psychological, psychiatric and sociological explanations have been advanced in an attempt to explain the causes of sociopathy. It has been argued, that they have genetically abnormal brain. Psychologists have argued that early childhood experiences account for the development of this phenomenon.

46. This paragraph deals with the understanding of
(A) Prostitutes
(B) Antisocial personality
(C) Criminals in general
(D) Suicides
Answer: (B)

47. The causes of the ‘Phenomenon’, mentioned in the para are
(A) Lack of guilt
(B) No regard for community
(C) Lack of super ego
(D) All of the above
Answer: (D)

48. The cause associated with the phenomenon described is
(A) Presence of life plan
(B) Presence of foresight
(C) Disregard for community
(D) all of the above
Answer: (C)

49. Which of the following cause the phenomena?
(A) Absence of a abnormal brain
(B) Presence of a genetically abnormal brain
(C) Presence of a brain
(D) None of the above
Answer: (B)

50. Find the odd one out-Sociopathy is explained by
(A) Psychological factors
(B) Physiological reasons
(C) Sociological reasons
(D) Economic reasons

Answer: (D)