2013 June UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. The term Jāhiliyah stands for
(A) Times of ignorance
(B) Computer age
(C) Healthy times
(D) Rainy season
Answer: (A)

2. The inter-tribal hostilities in pre- Islamic Arabia were called
(A) Wafudul Arab
(B) Ayyam al-Arab
(C) Basus War
(D) Legends
Answer: (B)

3. Al-Rub al-Khali is the name of
(A) An ocean
(B) A river
(C) A capital
(D) A desert
Answer: (D)

4. The Annual Fair of Ukaz in pre- Islamic Arabia was held at
(A) Mecca
(B) Madina
(C) Riyad
(D) Taif
Answer: (D)

5. Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year
(A) 632 A.D.
(B) 656 A.D.
(C) 622 A.D.
(D) 611 A.D.
Answer: (C)

6. The concept of Muakhāt was introduced by Prophet Muhammad at
(A) Mecca
(B) Madina
(C) Taif
(D) Yemen
Answer: (B)

7. Fathe-Mubeen refers to
(A) Badr
(B) Uhud
(C) Tabuk
(D) Sulh-i Hudaybiyah
Answer: (D)

8. The Battle of Basus was fought between
(A) Quraish and Ansar
(B) Banu Bahila and Taghlib
(C) Banu Bakr and Banu Taghlib
(D) None of the above
Answer: (C)

9. The Saba‘ Muallaqats were hung over the walls of
(A) The shrine of Adam
(B) K‘aba
(C) The Shrine of Ibrahim
(D) The Shrine of Ismail
Answer: (B)

10. The famous pre-Islamic poet was
(A) Jarir
(B) Nabighah Dhubyani
(C) Farazda
(D) Abu Nuwas
Answer: (B)





11. The title of ‘Saifullah’ was given to
(A) Al-Muthawna bin Haritha
(B) Rafi bin Umayr
(C) Abu Ubaid ah
(D) Khalid bin Walid
Answer: (D)

12. Tawhid means
(A) Polytheism
(B) Monotheism
(C) Atheism
(D) None of the above
Answer: (B)

13. Muawiyah conquered Cyprus in the yearwww.netugc.in
(A) 649 A.D.
(B) 670 A.D.
(C) 690 A.D.
(D) 636 A.D.
Answer: (A)

14. Arrange the following books in order in which these were written, using the code given below:
(i) Hujjat-ullah al-Balighah
(ii) Bayan al-Quran
(iii) Tafsir al-Quran
(iv) Tahafat al-Falasifah
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (D)

15. The period of Hazrat Ali’s caliphate is from
(A) 634 – 636
(B) 632 – 634
(C) 634 – 644
(D) 656 – 661
Answer: (D)

16. The Institution of Baytal-Māl was established by
(A) Hazrat Umar
(B) Umar bin Abdul Aziz
(C) Amir Muawiyah
(D) Al-Mamun
Answer: (A)

17. Hajjaj bin Yusuf was the Governor of
(A) Mecca
(B) Dahran
(C) Iraq
(D) Yemen
Answer: (C)

18. Siddhanta was translated into Arabic by
(A) Al-Mahdi
(B) Muhammad bin Ibrahim al- Fazari
(C) Ibn al-Muqaffa
(D) Hunayn bin Ishaq
Answer: (B)

19. Arrange the following rulers in chronological order using the code given below:
(i) Nuh bin Nasr
(ii) Abbas Azam
(iii) Mehmud Ghaznavi
(iv) Alp Arsalan
Codes:
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (A)

20. The audit or accounts office during the Abbasid period was known as
(A) Diwan al Kharaj
(B) Diwan al Zimam
(C) Diwan al-Nazir fi-al Mazalim
(D) Diwan al-Shurtah
Answer: (B)





21. The title of ‘al-shaykh al-Rais’ was given to
(A) Al-Razi
(B) Ibn Sina
(C) Al-Majusi
(D) Al-Mawardi
Answer: (B)

22. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Muslim – Umar Brotherhood al-Mukhtar
(B) Tijaniyya – Syed Qutb Order
(C) Tablighi – Muhammad Jamat Ilyas
(D) Sanusiya – Sheikh Order Muhammad bin Ali
Answer: (B)
                
23. The title of Tafsir written by Muhammad bin Jarir al-Tabari is
(A) Ahkam al-Quran
(B) Jami al-Bayan
(C) Tafhim al-Quran
(D) Marif al-Quran
Answer: (B)

24. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Nahrwan – Khāwarij
(B) Kamal Ataturk– B‘ath Party
(C) Ikhwan al- – Jamal Abdul Muslimun Nasir
(D) Ubaidullah – Tahrik-e Sindhi Mujahideen
Answer: (A)

25. The concept of Asma al-Rijal was developed to
(A) Check the authenticity of the Quran
(B) Check the authenticity of Fiqh
(C) Scrutinize the narrators of Hadith
(D) Check the classification of Hadith
Answer: (C)

26. Kitab al-Hidayah was compiled by
(A) Imam Tahawi
(B) Imam Karkhi
(C) Allama Marghinani
(D) Imam Razi
Answer: (C)

27. Muwatta was compiled by
(A) Mālik bin Anas
(B) Imam Shafai
(C) Ahmad bin Hanbal
(D) Abu Hanifa
Answer: (A)

28. Sahifa i-Sādiqa, was compiled by
(A) Abdullah bin Zubair
(B) Abdullah bin Amr bin al-Ās
(C) Zamakhshari
(D) Wāthiq
Answer: (B)

29. Ijma means
(A) Reasoning
(B) Disagreement
(C) Consensus
(D) Consultation
Answer: (C)

30. The most flexible school of Islamic Law is
(A) The Maliki School
(B) The Zahiri School
(C) The Hanafi School
(D) The Hanbali School
Answer: (C)





31. The founder of the Mamluk dynasty was
(A) Baybars
(B) Shajar al-Durr
(C) Qalawun
(D) Al-Ashraf
Answer: (B)

32. The most distinguished scholar of the Ghaznavid period was
(A) Al-khwarizmi
(B) Al-Kindi
(C) Nāsir bin Ahmad
(D) Al-Biruni
Answer: (D)

33. Siyāsat Nama was composed by
(A) Al-Māwardi
(B) Al-Kindi
(C) Al-Fārābi
(D) Nizāmul-Mulk Tūsi
Answer: (D)www.netugc.in

34. The Safavid dynasty was established in the year
(A) 1258 A.D.
(B) 1260 A.D.
(C) 1450 A.D.
(D) 1501 A.D.
Answer: (D)

35. The Revolution for the restoration of Constitution in Iran took place in the year
(A) 1909
(B) 1905
(C) 1900
(D) 1501
Answer: (B)

36. Ibn Rushd was the author of
(A) Tahāfut al-Falasifa
(B) Tahāfut al-Tahāfut
(C) Tarikh al-Rusul
(D) Al-Kitāb al Māliki
Answer: (B)

37. During the Fātimid period Dar-al-Hikmah was established by
(A) Baybars
(B) Al-Nāsir
(C) Al-Zāhir
(D) Al-Hākim
Answer: (D)

38. The Ottomon dynasty was established in the year
(A) 1924
(B) 1905
(C) 1299
(D) 1517
Answer: (C)

39. The Jānisāri forces were established by
(A) Murād I
(B) Murād II
(C) Sulaiman the Magnificent
(D) Salim
Answer: (A)

40. The twelve peaked crown was given to Ghizilbashi army by
(A) Hyder
(B) Junayd
(C) Salim
(D) Shaikh Saifuddin
Answer: (A)





41. Egypt was annexed by Ottomans during the rule of
(A) Sulaiman the magnificent
(B) Salim I
(C) Salim II
(D) Murad I
Answer: (B)

42. The famous hospital ‘Al-Māristān al- Mansuri’ at Cairo was established by
(A) Baybars
(B) Al-Nasir
(C) Qalawun
(D) Saifud-din Qutuz
Answer: (C)

43. The Theory of Irtifāqāt was propounded bywww.netugc.in
(A) Sir Syed Ahmad Khan
(B) Sir Muhammad Iqbal
(C) Hasan al-Banna
(D) Shah Waliullah
Answer: (D)

44. The concept of ‘Pan-Islamism” was given by
(A) Jamalud-din Afghani
(B) Ibn Taimiyyah
(C) Muhammad bin Abdul Wahhab
(D) Shah Waliullah
Answer: (A)

45. The movement of Ikhwan al-Muslimun was started by
(A) Syed Qutb
(B) Hasan al-Banna
(C) Abul-Ala Mawdudi
(D) Syed Ahmad Shahid
Answer: (B)

46. The Egyptian scholar who permitted the Muslims to wear the European dress was
(A) Jamal ud-din Afghani
(B) Hasan al-Banna
(C) Muhammad Abduh
(D) Yusuf al Qarzāwi
Answer: (C)

47. Which of the following is correctly matched?
(A) Ulugh Beg – Astronomy
(B) Umar Khayyam – Hadith
(C) Firdausi – Chemistry
(D) Abu Nasr Siraj – Geography
Answer: (A)

48. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Abu Bakr Khwarizmi – Mathematics
(B) Al-Kindi – Tafsir
(C) Ibn Nafis – Geography
(D) Al-Masudi – Philosophy
Answer: (A)

49. Which of the following pairs is notcorrectly matched?
(A) Jalalud-din Rumi – Poetry
(B) Abu Hamid Ghazali – Tassawuf
(C) Ibn Khaldun – Sociology
(D) Jabir bin Hayyan – History
Answer: (D)

50. Which of the following is not correctly matched?
(A) Sultan Sanjar – Saljuqs
(B) Tahmasp – Safavids
(C) Sultan Muizz – Fatimids
(D) Sultan Muhammad – Timurids
Answer: (D)