2013 September UGC NET Examination in Library & Information Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Which one of the following is not the feature of H-index?
(A) Mathematically simple index
(B) Applied to any level of aggregation
(C) Publication that are hardly ever cited don’t influence it.
(D) Sensitive to performance change.
Answer: (D)

2. An Application Program Interface (API) language is used for
(A) Network Management
(B) Graphical user Interface
(C) Relational Interface in Data Base Management
(D) Database Management System
Answer: (B)

3. The correlational coefficient is
(A) A strength of relationship between two variables.
(B) A typical relationship between two variables.
(C) A linear relationship between two variables.
(D) Non-linear relationship between two variables.
Answer: (A)

4. The following is a collaborative network of Reference Librarians
(A) Worldcat
(B) INDEST
(C) Question point
(D) Global scholar
Answer: (C)

5. Which of the following is not a synchronous virtual reference service ?
(A) Chat
(B) E-mail
(C) Video-conferencing
(D) Voice over IP
Answer: (B)

6. Which of the bibliometric law describes the frequency of publications by author ?
(A) Zipf’s law
(B) Bradford’s law
(C) Lotka’s law
(D) None of the above
Answer: (C)

7. Indian patents on all areas are published in
(A) India : A reference annual
(B) Indian chemical patent index
(C) Gazette of India, Part-III
(D) None of the above
Answer: (C)

8. Which of the following does not protect intellectual property ?
(A) Encryption of data
(B) Digital watermark
(C) Uniquely encoded licences
(D) Plug-ins
Answer: (D)

9. “World directory of sources of Patents” is published by
(A) Bowker-Saur, U.S.A.
(B) WIPO
(C) Patent Information System, India
(D) Derwent, London
Answer: (B)

10. ‘Web of Science’ covers
(A) Sciences
(B) Social Sciences
(C) Arts of Humanities
(D) All the above

Answer: (D)



11. What does encrypting a file mean ?
(A) Set the read only property
(B) Hiding the file
(C) Set a password
(D) Scrambling the contents
Answer: (D)

12. Which of the following identifies user by a login permission to a licensed site.
(A) Authorization
(B) Authentication
(C) Digital signature
(D) All of the above
Answer: (B)

13. Papyras was used as a writing material by
(A) Summarians
(B) Italians
(C) Egyptians
(D) Assyrians
Answer: (C)

14. The intrinsic value of information lies in its
(A) Procurement
(B) Processing and Storage
(C) Communication and Retrieval
(D) Usage
Answer: (D)

15. Identification of an e-article and paying for full-text is known as
(A) Pay-per-view
(B) Consortium
(C) Campus license
(D) E-subscription
Answer: (A)

16. Which of the following web resource for LIS has been compiled by academic librarians of universities of California ?
(A) Infomine
(B) Internet Public Library
(C) Internet Library for Librarians
(D) Current Informed Librarian
Answer: (A)

17. Who said, “Public Library is the responsibility of Local and National Authorities. It must be supported by specific legislation and financed by National and Local Govnerments” ?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Gopala Rao Ekbote
(C) Sinha Committee
(D) UNESCO Manifesto
Answer: (D)

18. The formula K(S) + ΔI = K(S + ΔS) for summation of information is propounded by
(A) Claude Shannon
(B) George Gerbner
(C) Charles Osgood
(D) Mandy Brooks
Answer: (D)

19. ‘Library Technology Project (LTP) Reports’ are published by ________.
(A) ILA
(B) ALA
(C) CILIP
(D) SLA
Answer: (B)

20. Which Education Commission observed “Nothing can be more damaging to a growing department than to neglect its library or give it a low priority” ?
(A) Kothari Education Commission
(B) Radhakrishnan Education Commission
(C) Calcutta University Commission
(D) Mudaliar Commission on Secondary Education

Answer: (A)



21. International Advisory Committee on Documentation, Libraries and Archives (UNESCO) was established in
(A) 1966
(B) 1967
(C) 1968
(D) 1969
Answer: (B)

22. Which law of Library Science states that information is basic input to human growth and development ?
(A) Fourth Law
(B) Third Law
(C) Second Law
(D) Fifth Law
Answer: (B)

23. “Pro Quest” is ________.
(A) Traditional Commercial Publisher
(B) Scholarly Society Publisher
(C) Electronic Aggregator
(D) Publisher of Higher Learning Institutions
Answer: (C)

24. Which of the following is/are part(s) of classified catalogue?
(A) An author-title file
(B) Subject file arranged by library classification
(C) An alphabetical index to the subject file
(D) All of the above
Answer: (D)www.netugc.in

25. The main components of an RFID system include
(A) Handheld Reader, RFID label printer, server and External book return
(B) RFID tags, readers or sensors, Antenna and server
(C) RFID label printer, sensors, antenna and server
(D) RFID tags, server, external book return, sensors
Answer: (B)

26. Which of the following is not the component of a search engine ?
(A) Spider
(B) Index
(C) Search of retrieval mechanism
(D) Natural language technique
Answer: (D)

27. ‘Communities’ is a component of following digital library software
(A) GSDL
(B) D space
(C) Fedora
(D) i-core
Answer: (B)

28. Which one of the following is not an operation involved in quality circles ?
(A) Problem identification
(B) Problem selection
(C) Solution recommendation
(D) Problem shifting
Answer: (D)

29. In a database table, the category of information is called _______.
(A) Tuple
(B) Field
(C) Record
(D) All the above
Answer: (B)

30. The web address that acts as permanent identifier is ______.
(A) URL
(B) DOI
(C) PURL
(D) UDI

Answer: (C)



31. Who developed the sense making approach for human information behaviour which is implemented in terms of four constituent elements ?
(A) T.D. Wilson
(B) B. Dervin
(C) D. Ellis
(D) C.C. Kuhlthau
Answer: (B)www.netugc.in

32. MARC records contain
(i) Description of library materials
(ii) Searchable headings
(iii) Elements to organize collection
(iv) List of index terms
Codes :
(A) (i), (ii), (iii) are correct.
(B) (ii), (iii), (iv) are correct.
(C) (iii), (iv), (i) are correct.
(D) (iv), (i), (ii) are correct.
Answer: (A)

33. RDBMs are advantageous as they :
(i) Manage and Maintain
(ii) Represent data in the form of tables
(iii) Facilitate handling of objects rather than records
(iv) Are developed with mathematic theory of relations
Codes :
(A) (i), (iv) are correct.
(B) (ii), (iii) are correct.
(C) (ii), (iv) are correct.
(D) (iii), (iv) are correct.
Answer: (C)

34. When a library is planning for a new building project, which of the following technique|(s) is|are applicable to the plan and control the complex, long-term project ?
(i) PERT
(ii) TQM
(iii) CPM
(iv) MBO
Codes :
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (ii) is correct.
Answer: (A)

35. Which of the following leadership style(s) are suitable for change management with persuation and inclusiveness ?
(i) Authority
(ii) Systems of Management
(iii) Contingency
(iv) Management
Codes :
(A) (i), (ii) are correct.
(B) (ii), (iii) are correct.
(C) (ii), (iv) are correct.
(D) (ii) is correct.
Answer: (C)

36. Arrange in sequence, the steps in programming:www.netugc.in
(i) Program code
(ii) Program Documentation
(iii) Program test
(iv) Program design
Codes :
(A) iii ii i iv
(B) iv i iii ii
(C) iv iii ii i
(D) ii iv i iii
Answer: (B)

37. Which of the following is/are the major activities/services of a library and networks in India ?
(i) Consortium purchase
(ii) Indexing of Internet resources
(iii) Document delivery
(iv) Staff training
Codes :
(A) (i), (iii), (iv) are correct.
(B) (ii), (iii), (iv) are correct.
(C) (i), (ii), (iii) are correct.
(D) (i), (ii), (iii), (iv) are correct.
Answer: (A)

38. The normal curve in a distribution is
(i) Symmetrical, bell shaped continuously curve
(ii) Asymmetrical, bell shaped continuously curve
(iii) Symmetrical, bell shaped curve which does not touch the ‘X’ axis
(iv) Bell shaped curve
Codes :
(A) (i) and (iv) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iv) are correct.
(D) (i) is correct.
Answer: (B)

39. Arrange the following MARC formats in order of year of their emergence :
(i) CAN MARC
(ii) US MARC
(iii) LC MARC
(iv) MARC 21
Codes :
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

40. Arrange in sequence the following committees in order of that year of commencement :
(i) Library Committee
(ii) Committee on national network system for university libraries
(iii) Review committee on Library Science
(iv) Curriculum Development Committee on Library and Information Science
Codes :
(A) i ii iii iv
(B) iii iv ii i
(C) iii ii i iv
(D) i iii ii iv

Answer: (D)



41. Match the following:
List – I                                                                                                List – II
a. Every unit of population has equal chance of being selected         i. Systematic sampling
b. Every nth case is selected from the list of population                    ii. Cluster sampling
c. Units are randomly selected from the subgroups                            iii. Random sampling
d. Geographic area based units                                                           iv. Stratified sampling
Codes :
      a b c d
(A) i iv iii ii
(B) iv ii i iii
(C) iii i iv ii
(D) ii iii iv i
Answer: (C)

42. Match the following:
List – I                                                                                                                        List – II
a. Approach of measuring two opposite sets of items                                                i. Semantic differential scale
b. Approach of measurement yielding a single score                                      ii. Cumulative scale
c. Approach of measurement adopting bipolar objective rating to study a social phenomenon         iii. Sociometric scale
d. Approach to measure interaction pattern among close associates in a variety of groups   iv. Summated scale
Codes :
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iii i iv ii
(C) i ii iv iii
(D) iv ii i iii
Answer: (D)

43. Match the following :
2013 September UGC NET in Library & Information Science, Paper III, Question 43
Codes :
       a b c d
(A) iv i iii ii
(B) iv iii i ii
(C) iii i ii iv
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Algorith                                           i. Instruction to the computer
b. Flow charts                                                 ii. Debugging
c. Program code                                  iii. Pictorially represented direction lines
d. Program test                                    iv. Set of explicit and finite steps
Codes :
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) iii i iv ii
(C) iv iii i ii
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

45. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Cumulative Book Index                  i. D.K. Publishers & Distributors
b. Publisher’s weekly                          ii. Whitaker
c. Publishing in India                          iii. Wilson
d. Book seller                                      iv. R.R. Bowker
Codes :
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iii iv i ii
(C) i iii ii iv
(D) iv ii i iii
Answer: (B)

46. Match the following :
List – I                                                List – II
a. INDEST AICTE                             i. Centrally funded
b. CSIR consortia                               ii. Open
c. UGC Infonet                                   iii. Shared Budget
d. IIM consortia                                  iv. Closed group
Codes :
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i iii ii iv
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii
Answer: (A)

47. Match the following :
List – I                                    List – II
a. Special library                      i. Provides bibliographical services
b. Public library                       ii. Conservation of knowledge
c. National library                   iii. Popularisation of Govt. information
d. Academic library                iv. Critical compilation
Codes :
      a b c d
(A) i iii iv ii
(B) ii iv i iii
(C) iii iv i ii
(D) iv iii i ii

Answer: (D)

48. Match the following language and their function:
List – I                                    List – II
a. Procedural                           i. Scan arbitrary files and extra information
b. Special purpose                   ii. Manipulate data and change memory
c. Practical extraction report   iii. Create documents to view with web server
d. Hyper text mark up             iv. Data base queries
Codes :
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i iii ii iv
(C) iii iv i ii
(D) ii iii iv i
Answer: (A)

49. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Information over load                                 i. Indexing and abstracting
b. Variation in quality and reliability              ii. Translation
c. Multiplicity of language                              iii. Reviews and digests
d. Information scatter                                                 iv. Alert services
Codes :
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) ii iv iii i
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

50. Match the following :
List – I                                                List – II
a. Coding                                            i. Received signal not the one transmitted
b. Noise                                               ii. Measure of closeness of relationship
c. Entropy                                           iii. Message to a signal
d. Equivocation                                   iv. Measure of uncertainty
Codes :
       a b c d
(A) iv ii iii i
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

51. Match the following :
List – I                                                List – II
a. Information Theory                         i. Ogden and Richards
b. Theory of Signs                               ii. Locke
c. Triadic Relationships                       iii. Shannon
d. Doctrine of Signs                            iv. Morris
Codes :
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) iii iv i ii
(C) i iii iv ii
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

52. Match the following :
List – I                                                List – II
a. Intra-Facet Relation                        i. S : 5210t3
b. Intra-Array Phase Relation             ii. Q 20 m4
c. Intra-Facet Phase Relation              iii. SO b2
d. Inter-Subject Phase Relation          iv. X.440j56
Codes :
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iv ii iii i
(C) ii iii i iv
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

53. Match the following :
List – I                                    List – II
a. Organisational chart            i. Identification of responsibility for specific tasks
b. Flow charts                                     ii. Examine specific detailed procedure
c. Activity charts                     iii. Division of responsibility & functions
d. Decision table                     iv. Diagrams composed of symbols and directional lines
Codes :
      a b c d
(A) i iv ii iii
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

54. Match the following :
List – I                                                                                                            List – II
a. Information should be as accurate as possible                                            i. Broadus
b. Get the best title on any subject but add midiocres that are well read.      ii. Haines
c. Know the community’s character and interest                                           iii. McColvin
d. Consider the duration as well as intensity of the demand                                     iv. Drury
Codes :
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii iii i iv
(C) i ii iv iii
(D) iv i iii ii

Answer: (A)

55. Match the functions performed by different layers of OSI model :
List – I                                                                                    List – II
a. Delivery of Packets from source of destination                  i. Application layer
b. Data transmission rate                                                         ii. Data link layer
c. Access to network resources                                               iii. Network layer
d. Provide hop-topop delivery                                                iv. Physical layer
Codes :
      a b c d
(A) i iii ii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii iv i ii
(D) iii i iv ii
Answer: (C)

56. Match the following :
List – I                                                List – II
a. Gender                                            i. Dependent variable
b. Information Technology                 ii. Variable
c. Usership in libraries                         iii. Binomial variable
d. Logical set of attributes                  iv. Independent variable
Codes :
      a b c d
(A) i iv ii iii
(B) iii iv i ii
(C) ii i iv iii
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

57. Match the following :
List – I                                                                                                                        List – II
a. The assessment device that appears to measure the subject matter it purports to   i. Content validity
b. The assessment device in which individual’s test score predicts the probable behavior on a second variable       ii. Construct validity
c. The assessment device which adequately measures the major dimensions of the behavior under consideration   iii. Criterionrelated validity
d. The assessment device which appears to measure the general elements it purports to measure                 iv. Face validity
Codes :
      a b c d
(A) i ii iv iii
(B) ii i iii iv
(C) iv iii i ii
(D) iii i ii iv
Answer: (C)

58. Match the following :
List – I                                                            List – II
a. Behaviour studies                            i. Extent of use of facilities/services
b. Use studies                                      ii. Pattern of Science communication
c. User studies                                     iii. Interaction of user with communication system
d. Information flow studies                iv. Use of communication medium
Codes :
      a b c d
(A) i iv ii iii
(B) iii iv i ii
(C) ii iii i iv
(D) ii iv iii i
Answer: (B)

59. Match the following:
List – I                                                List – II
a. National Library of the World        i. Wilfred Ashworth
b. Special Libraries                              ii. L.J. Strauss
c. Scientific and Technical Libraries   iii. A. Esdaile
d. Handbook of Special Libraries       iv. C.M. Lewis
Codes :
      a b c d
(A) i iv iii ii
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

60. Match the following :
List – I                        List – II
a. Halftone                  i. Translate instructions from original software to new platforms
b. Threshold                ii. Imaging with varying densities
c. Emulation                iii. Transfer of digital materials
d. Migration                iv. Minimum level to detect a signal
Codes :
      a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iii ii iv i
(C) ii iv i iii
(D) ii i iii iv
Answer: (C)

61. Assertion (A) : Colon classification is the most successful classification schemes in India.
Reason (R) : The most important factor behind the success of any classification scheme is the revision and publication of different editions at regular intervals.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

62. Assertion (A) : Proliferation of LIS schools in India produced mediocre professionals.
Reason (R) : Curriculum and teaching techniques have not been upgraded at university level.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are partially true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

63. Assertion (A) : Several Library Science departments in India have shifted to integrated MLIS program.
Reason (R) : MLIS Program (integrated) is a right solution to knowledge explosion in the field.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

64. Assertion (A) : UGC is financially supporting all academic libraries.
Reason (R) : UGC is primarily responsible for the overall development of libraries of higher education in India.
Codes :
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)www.netugc.in

65. Assertion (A) : The entire scholarly publishing system is in danger of eroding due to increasing influence of predatory publishing.
Reason (R) : Many prey on Junior researchers and graduate students with personalized messages praising their earlier work and inviting them to submit a new manuscript.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

66. Assertion (A) : Metrics based evaluation is not suitable for assessing research performance of individual.
Reason (R) : Construction of citation profiles depend upon the databases used.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)

67. Assertion (A) : Effective methods of communicating in H.R. Management of libraries still remains elusive.
Reason (R) : The management do not have the needed direction of approach, precision of thoughts and their expression and empathy.
Codes :
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is partially true.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (C)

68. Assertion (A) : UDC is used in subject gateways for resource discovery with high recall.
Reason (R) : In online environment, a faceted scheme has a distinct advantage over an enumerative one.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is partially true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is partially true, (R) is true.
Answer: (A)

69. Assertion (A) : MARC should never be used outside the context of the cataloguing rules.
Reason (R) : MARC is simply a coding scheme for entering bibliographic information into computer records.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

70. Assertion (A) : Library Associations in India striving hard for the enactment of Library Acts.
Reason (R) : Library Acts help in systematic development of libraries.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (D)

71. Assertion (A) : It is a time to separate the copyright issues for scholarly works from entertainment works.
Reason (R) : The scholarly works are public funded fact based, collaborative and intellectual heritage of the institution.
Codes :
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true but
(R) is not the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

72. Assertion (A) : With quick and comprehensive availability of informative through internet resources, need for reference service with a human touch is decreasing.
Reason (R) : Internet resources can satisfy all types of information needs of information seekers.
Codes :
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) and (R) are true.
Answer: (A)

73. Assertion (A) : Scholar frequency to visit academic libraries has decreased tremendously over the period of last two decades.www.netugc.in
Reason (R) : E-scholarly resources are easily accessible to everyone from anywhere anytime.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

74. Assertion (A) : H-index lacks sensitivity to performance changes.
Reason (R) : It can never decrease and is insensitive to number of citations received.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

75. Assertion (A) : Z 39.50 standard protocol enables communication among networked computers through a single search interface.
Reason (R) : Z 39.50 application in library consortia environment can enhance resource sharing.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)