2012 June UGC NET Examination in Archaeology, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Soil associated with human habitation is called:
(A) Palaeosol
(B) Anthrosol
(C) Calisol
(D) Archaeosol
Answer: (B)

2. The Oasis theory of cultural diffusion is associated with the explanation given relating to
(A) Origin and spread of domestication Life
(B) Origin and spread of Urbanisation
(C) Disappearance of the Indus Civilization
(D) Development of Beaker Culture in England
Answer: (A)

3. Which of the following caves associated with anatomically modern humans is located in Africa?
(A) Batadomba lena
(B) Billasurgam
(C) Blombos
(D) Kafje
Answer: (C)

4. Ghoghara on the confluence of the Son and Rehi is famous for
(A) Faunal remains
(B) Palaeolithic tools
(C) Toba volcanic ash
(D) Floral remains
Answer: (C)

5. The oldest well dated microlithic assemblages are known from which of the following sites in India?
(A) Patne
(B) Jwalapuram
(C) Bhimbetka
(D) Morhana Pahar
Answer: (B)

6. Evidence of heat treatment of artefacts has been found at
(A) Baghor I
(B) Bansghat
(C) Patne
(D) Amiliya
Answer: (A)

7. Who was the first scholar to associate Microliths with Mesolithic culture?
(A) Robert Bruce Foote
(B) A. C. L. Carllyle
(C) A. Cunnigham
(D) John Marshall
Answer: (B)

8. Bhirrana in Haryana is a site of
(A) Harappan Culture
(B) Ochre Coloured Pottery culture
(C) Painted Grey ware culture
(D) Black-and-Red ware culture
Answer: (A)

9. Excavations of Sanauli, a site of Harappan Culture is remarkable for yielding
(A) Residential architecture
(B) Defence wall
(C) Human burials
(D) Industrial complex
Answer: (C)

10. Narhan Culture represented by painted Black-and-Red ware and Black slipped ware belongs to:
(A) Mesolithic Period
(B) Neolithic Period
(C) Chalcolithic Period
(D) Early Iron Age

Answer: (C)



11. The sites of Ochre Coloured Pottery are mostly distributed in the
(A) Upper Ganga valley
(B) Middle Ganga valley
(C) Lower Ganga valley
(D) Malwa region
Answer: (A)

12. Overlap phase of Late Harappan and Painted Grey ware has been reported at
(A) Jakhera
(B) Atranjikhera
(C) Bhagawanpura
(D) Hastinapura
Answer: (C)

13. Black slipped ware is considered a fore runner of
(A) Painted Grey ware
(B) Black-and-Red ware
(C) Northern Black Polished ware
(D) Lustrous Red ware
Answer: (C)

14. Which of the following was the most important river of Rigvedic Age?
(A) Yamuna
(B) Ganga
(C) Sindhu
(D) Saraswati
Answer: (D)

15. The event of Jinasena being taken from Pataliputra to Kalinga is found on which of the following?
(A) Hathigumpha Inscription of King Kharavela
(B) Khalimpur Copper Plate Inscription of Dharmapala
(C) Nalanda Copper Plate of Dharmapala
(D) Damodarpur Copper Plate Inscription
Answer: (A)

16. In which of the following inscriptions the word ‘Aryavarta’ occurs?
(A) Hathigumpha Inscription of Kharavela
(B) Junagarh Inscription of Rudradamana
(C) Allahabad Pillar Inscription
(D) Gwalior Inscription of Mihirbhoja
Answer: (C)

17. Which of the following temples was not built by Chola rulers?
(A) Brihadisvara
(B) Korangnath
(C) Airavateshwar
(D) Kailashnatha
Answer: (D)

18. Which of the following statements is correct?
(A) Herakleo was portrayed on the reverse of Indo-Greek coins.
(B) Lakshmi was portrayed on the Indo-Greek coins.
(C) Buddha was for the first time portrayed on Indo-Greek coins.
(D) Lakshmi was portrayed on the coins of Satavahana.
Answer: (A)

19. The first attempt to introduce divinity of Kingship is seen on the coins of
(A) Kanishka I
(B) Huviska
(C) Pushyamitra Sunga
(D) Ashok
Answer: (A)

20. The Bhitargaon temple was built of
(A) Red sand stone
(B) Bricks
(C) Gneiss
(D) Lime stone

Answer: (B)



21. The dates of Attirampakkam and Isampur Lower Palaeolithic sites are
I. 1.5 Million years ago
II. 1.2 Million years ago
III. 0.8 Million years ago
IV. 0.5 Million years ago
Codes:
(A) I and II
(B) I and III
(C) I and IV
(D) II and III
Answer: (A)

22. The following two are Mesolithic Rockshelter sites in India:
I. Bhimbetka
II. Muchatla Chintamanu Gavi
III. Morahna Pahar
IV. Pachad
Codes:
(A) I and IV
(B) I and III
(C) I and II
(D) I, II and IV
Answer: (B)

23. Raymond Allchin excavated which of the following sites in South India?www.netugc.in
I. Piklihal
II. Maski
III. Utnoor
IV. Budihal
Codes:
(A) II and III
(B) I and III
(C) I and IV
(D) II and IV
Answer: (B)

24. Two recently excavated sites of Harappan Civilization are:
I. Kalibangan
II. Bhirrana
III. Lothal
IV. Farmana
Codes:
(A) II and III
(B) I and II
(C) III and IV
(D) II and IV
Answer: (D)

25. Which of the following sites are in Madhya Pradesh?
I. Kayatha
II. Tripuri
III. Eran
IV. Inamgaon
Codes:
(A) I, II and IV
(B) I, II and III
(C) I, III and IV
(D) II, III and IV
Answer: (A)

26. Malwa culture is reported from
I. Inamgaon
II. Navadatoli
III. Kayatha
IV. Gilund
Codes:
(A) I, II and III
(B) II, III and IV
(C) I and II
(D) I and IV
Answer: (A)

27. Crude Black-and-Red ware has been reported from Neolithic context at
I. Koldihwa
II. Gufkaral
III. Jhusi
IV. Chirand
Codes:
(A) I, II and III
(B) I, III and IV
(C) I and II
(D) III and IV
Answer: (D)

28. Which of the following Inscriptions mention Devanampiya Piyadasi as Ashok?
I. Maski Edict
II. Gujarra Inscription
III. Sanchi Edict
IV. Kalsi Edict
Codes:
(A) I, II and III
(B) I, III and IV
(C) I and II
(D) III and IV
Answer: (C)

29. Which of the following scripts were used in Ashokan edicts?
I. Devanagari
II. Brahmi
III. Greek
IV. Nastalique
Codes:
(A) I and II
(B) I and IV
(C) II and III
(D) III and IV
Answer: (C)

30. Which of the following deities are associated with Shaivism?
I. Lakulisa
II. Balarama
III. Skanda
IV. Surya
Codes:
(A) I and II
(B) I and III
(C) I and IV
(D) II and III

Answer: (B)



31. Buddhist cave complexes are found at which of the following site?
I. Aravalam
II. Bagh
III. Ajanta
IV. Barabar caves
Codes:
(A) I and II
(B) II and III
(C) III and IV
(D) I and IV
Answer: (B)

32. Assertion (A): The Indian Subcontinent represents the eastern expansion of the Acheulian culture in the old world.
Reason (R): Only a couple of Acheulian sites are known from eastern Asia.
Codes:
(A) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.
(B) (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.
(C) (A) is correct, but (R) is wrong, (R) is correct explanation.
(D) (A) is wrong, but (R) is correct and (R) is not correct explanation.
Answer: (A)

33. Assertion (A): The Neolithic at Mehrgarh included wheat and barley cultivation and sheep and goat domestication.
Reason (R): All the domesticates were introduced from Southwest Asia.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is incorrect explanation.
Answer: (C)

34. Assertion (A): Growth of Harappan cities was the result of trade and commerce.
Reason (R): Pre-Harappan village cultures were followed by the urban make up.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong and (R) is correct explanation.
(B) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct and (R) is not correct explanation.
(D) (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

35. Assertion (A): The megalithic burial complexes of South India are dated to the Iron Age. Reason (R): Very few habitation sites have been excavated.
Codes:
(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.
(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.
(D) Both (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.
Answer: (C)

36. Assertion (A): Second Urbanization marks the beginning of the early historical period in India.
Reason (R): It was due to the extensive use of iron implements.
Codes:
(A) (A) and (R) are correct, but (R) is wrong explanation.
(B) (A) and (R) are correct, but (R) is correct explanation.
(C) (A) and (R) are wrong.
(D) (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.
Answer: (B)

37. Assertion (A): Most of the Mauryan Inscriptions are in the Prakrit language.
Reason (R): Prakrit was the most popular language during the Mauryan period.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is the correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct, (R) is not correct explanation.
Answer: (D)

38. Assertion (A): All the epigraph of Ashoka in the Deccan was engraved in Brahmi script.
Reason (R): The Rock Edicts of Maski was engraved both in Brahmi and Kharoshthi.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.
(B) (A) is wrong and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is correct and (R) is wrong.
Answer: (C)

39. Assertion (A): The early rock cut architecture is based on wooden proto-types.
Reason (R): Pre-rock cut structures were mainly made of wood.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is correct explanation.
(B) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is not correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

40. Assertion (A): All the Ajanta caves are related to Buddhism.
Reason (R): They were occupied by the Mahayana Buddhists.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is not correct explanation.
(D) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.

Answer: (C)



41. Assertion (A): Gold coins were issued by the Kushanas in good number.
Reason (R): Gold was not available in India.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is not correct explanation.
(B) (A) is wrong and (R) is correct and (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

42. Assertion (A): Goddess Ardokso was portrayed on the early coins of Samudragupta.
Reason (R): Goddess Ardokso with cornucopiae as an attribute in one of her hands was not known to the people of India.
Codes:
(A) (A) is wrong and (R) is correct, (R) is incorrect explanation.
(B) (A) is correct and (R) is wrong, (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

43. Assertion (A): The Aihole Inscription of Pulakesin II describes victory over Harshavardhan.
Reason (R): Pulakesin II did not have any armed conflict with Harshavardhan.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct, (R) is incorrect explanation.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The Sohgaura Copper Plate Inscription is a record of the provision of grain by the State to the people.
Reason (R): There was sufficient food grain in the State granary.
Codes:
(A) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.
(B) (A) is correct and (R) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.
Answer: (C)

45. Assertion (A): The anthropomorphic images of Lord Buddha began to be manufactured in Mathura and Gandhara.
Reason (R): Hinayana Buddhist did not make images of the Buddha in human form.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is incorrect explanation.
(B) (A) is wrong and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is incorrect explanation.
(D) Both (A) and (R) are correct, (R) is correct explanation.
Answer: (D)

46. Arrange the following human ancestors in correct chronological order.
I. Australopithecus afraensis
II. Homo erectus
III. Ardipithecus ramidus
IV. Australopithecus anamensis
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) IV, II, III, I
(C) III, IV, I, II
(D) I, II, III, IV
Answer: (C)

47. The cultural sequence of the middle Ganga plain is:
I. Neolithic
II. Chalcolithic
III. Mesolithic
IV. Early Iron Age
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, III, IV, I
(C) III, I, II, IV
(D) IV, III, II, I
Answer: (C)

48. Arrange the following sites in chronological order:
I. Chopani Mando
II. Narhan
III. Mahagara
IV. Mahurjhari
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) I, III, II, IV
(C) II, III, IV, I
(D) III, IV, II, I
Answer: (B)

49. Arrange the following sites according to the year of investigation.
I. Dholavira
II. Kalibangan
III. Chanhududaro
IV. Surkotda
Codes:
(A) II, III, IV, I
(B) II, I, III, IV
(C) III, IV, II, I
(D) III, II, IV, I
Answer: (D)

50. Arrange the following stupa sites in chronological order:
I. Amaravati
II. Nagarjunakonda
III. Vaishali
IV. Sarnath
Codes:
(A) IV, II, III, I
(B) III, I, II, IV
(C) II, III, IV, I
(D) IV, III, II, I
Answer: (B)

51. Arrange the following caves in chronological order:
I. Aravalem Caves
II. Badami Caves
III. Karle Caves
IV. Bhaja Caves
Codes:
(A) IV, III, I, II
(B) I, II, III, IV
(C) II, I, III, IV
(D) III, II, I, IV
Answer: (A)

52. Arrange the following in chronological order:
I. Mandapas
II. Brihadisvara
III. Nachana
IV. Stupa No. 2 of Sanchi
Codes:
(A) IV, III, I, II
(B) II, I, III, IV
(C) III, IV, II, I
(D) I, III, II, IV
Answer: (A)

53. Arrange the following in chronological order:
I. Caves of Udaigiri and Khandagiri
II. Caves of Bhaja and Karle
III. Lomash rishi caves of Barabar
IV. Cave No. 19 of Ajanta
Codes:
(A) II, I, III, IV
(B) II, III, I, IV
(C) IV, I, II, III
(D) III, IV, I, II
Answer: (B)

54. Arrange the following in chronological order:
I. Khajuraho temples
II. Deogarh temple
III. Virupaksha-Pattadakal
IV. Mahabodhi temple
Codes:
(A) II, IV, III, I
(B) II, I, III, IV
(C) IV, I, II, III
(D) III, II, I, IV
Answer: (A)

55. Arrange the following parts of temples in sequence:
I. Garbhagriha
II. Mukh Mandap
III. Antaral
IV. Mahamandapa
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) I, III, IV, II
(C) IV, III, II, I
(D) II, III, IV, I
Answer: (B)

56. Arrange the usage of following scripts in chronological order:
I. Brahmi
II. Deonagri
III. Kutila
IV. Greek
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) I, II, III, IV
(C) I, III, IV, II
(D) I, IV, III, II
Answer: (D)

57. Arrange the following in chronological order:
I. Hindu Shahi coins of Afghanistan
II. The Chakravikrama type coins
III. The gold coins of Kujula Kadphises
IV. Coins of Azes I
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, III, IV
(C) IV, III, II, I
(D) II, III, IV, I
Answer: (C)

58. The coins of Chandragupta II were issued in
I. Gold
II. Silver
III. Copper
IV. Bronze
Codes:
(A) I and III
(B) I and II
(C) I and IV
(D) II and IV
Answer: (B)

59. The gold coins of the Gupta dynasty were issued in the following sequence:
I. Lion slayer type coins
II. King and Queen type coins
III. Kartikeya type coins
IV. Chhatra type coins
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, III, IV
(C) II, III, I, IV
(D) II, IV, I, III
Answer: (B)

60. Arrange the anthropomorphic form of Lord Buddha in chronological order:
I. Gandhara
II. Ajanta
III. Sarnath
IV. Bodh-Gaya
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) I, II, III, IV
(C) I, IV, III, II
(D) I, IV, II, III
Answer: (A)

61. Match the items of List-I wish List-II.
List – I                                                List – II
(a) Loess                                              (I) Interglacial condition
(b) Morain                                           (II) Hot-humid climate
(c) Raised sea level                             (III) Cold dry condition
(d) Laterite                                          (IV) Glacial condition
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (IV) (II) (III) (I)
(B) (II) (III) (I) (II)
(C) (III) (IV) (I) (II)
(D) (III) (I) (IV) (II)
Answer: (C)

62. Match the items of List-I with the List-II:
List – I                                                List – II
(a) Acheulian Tools                             (I) Mesolithic
(b) Polished stone celts                       (II) Upper Palaeolithic
(c) Microliths                                       (III) Neolithic
(d) Blade-Bladelet Tools                    (IV) Lower Palaeolithic
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (I) (III) (IV)
(B) (IV) (I) (III) (II)
(C) (III) (IV) (II) (I)
(D) (IV) (III) (I) (II)
Answer: (D)

63. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                                List – II
(a) Langhnaj                                        (I) V. N. Misra
(b) Sarai Nahar Rai                             (II) H. D. Sankalia
(c) Bagor                                             (III) V. S. Wakankar
(d) Bhimbetka                                     (IV) G. R. Sharma
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (IV) (I) (III)
(B) (I) (II) (III) (IV)
(C) (II) (I) (IV) (III)
(D) (III) (IV) (II) (I)
Answer: (A)www.netugc.in

64. Match the items of List-I wish List-II.
List – I                                                List – II
(a) Mehrgarh                                       (I) B. Subbarao
(b) Sanganakalla                                  (II) J. F. Jarrije
(c) Jodhpur- Ganeshwar                      (III) G. R. Sharma
(d) Koldihwa                                      (IV) R. C. Agrawal
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (III) (IV) (II) (I)
(B) (II) (III) (IV) (I)
(C) (I) (II) (III) (IV)
(D) (II) (I) (IV) (III)
Answer: (d)

65. Match the item of List-I wish List-II.
List – I                                    List – II
(a) Lothal                                (I) R. C. Gaur
(b) Mitathal                             (II) Purushottam Singh
(c) Atranjikhera                       (III) S. R. Rao
(d) Imlidih                               (IV) Suraj Bhan
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (I) (II) (III) (IV)
(B) (III) (IV) (I) (II)
(C) (I) (IV) (III) (II)
(D) (IV) (III) (II) (I)
Answer: (b)

66. Match the items of List-I wish List-II.
List – I                                                List – II
(a) Mortimer Wheelar                          (I) Temples of Northern India
(b) H. D. Sankalia                               (II) Murals of Ajanta
(c) Krishna Deo                                   (III) Archaeology from the Earth
(d) M. N. Deshpande                          (IV) Pre and Protohistory of India and Pakistan
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (III) (IV) (I) (II)
(B) (II) (III) (IV) (I)
(C) (III) (II) (I) (IV)
(D) (I) (III) (II) (IV)
Answer: (a)

67. Match the items of List-I wish List-II.
List – I                                    List – II
(a) Bamiyan                             (I) Karnataka
(b) Pottadaka                          (II) Afghanistan
(c) Arikamedu                         (III) West Bengal
(d) Pandurazardhibi                (IV) Pondichery
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (I) (IV) (II)
(B) (I) (II) (III) (IV)
(C) (IV) (III) (II) (I)
(D) (III) (IV) (I) (II)
Answer: (a)

68. Match the items of List-I wish List-II.
List – I                                    List – II
(a) Y. D. Sharma                     (I) Dholavira
(b) B. B. Lal                            (II) Manda
(c) R. S. Bisht                                     (III) Ropar
(d) J. P. Joshi                           (IV) Kalibangan
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (I) (IV) (III)
(B) (III) (IV) (I) (II)
(C) (III) (II) (I) (IV)
(D) (I) (III) (II) (IV)
Answer: (B)

69. Match the items of List-I wish List-II.www.netugc.in
List – I                                    List – II
(a) Lingaraja temple                (I) Dravida
(b) Brihadesvar temple            (II) Bhumija
(c) Khajuraho temples             (III) Kalinga
(d) Bhojpur temple                  (IV) Rekha
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (III) (I) (IV) (II)
(B) (III) (I) (II) (IV)
(C) (III) (II) (IV) (I)
(D) (I) (II) (III) (IV)
Answer: (A)

70. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                    List – II
(a) Bhojpur                              (I) Chola
(b) Khajuraho                          (II) Paramara
(c) Khandgiri-Udaigiri            (III) Chandella
(d) Thanjavur                          (IV) Chedi
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (III) (IV) (I)
(B) (I) (II) (III) (IV)
(C) (II) (III) (I) (IV)
(D) (I) (II) (IV) (III)
Answer: (A)

71. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                    List – II
(a) Samudragupta                    (I) Besnagar Pillar Inscription
(b) Chandragupta II                (II) Allahabad Pillar Inscription
(c) Heliodorus                         (III) Mehrauli Iron Pillar Inscription
(d) Dharmapala                       (IV) Khalimpur Copper Plate Inscription
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (II) (III) (I) (IV)
(B) (III) (IV) (II) (I)
(C) (I) (II) (III) (IV)
(D) (II) (IV) (III) (I)
Answer: (A)

72. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                    List – II
(a) Ardokso                             (I) Kumargupta I
(b) Lakshmi                             (II) Kanishka I
(c) Shiva                                  (III) Chandragupta II
(d) Kartikeya                           (IV) Samudragupta
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (IV) (II) (III) (I)
(B) (IV) (III) (II) (I)
(C) (I) (II) (IV) (III)
(D) (II) (III) (I) (IV)
Answer: (B)

73. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                                List – II
(a) Chakravikrama type coins             (I) Chandragupta I
(b) Apratigha type coins                     (II) Samudragupta
(c) Asvamedha type coins                   (III) Chandragupta II
(d) King and Queen type coins           (IV) Kumargupta I
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (I) (II) (III) (IV)
(B) (III) (IV) (II) (I)
(C) (II) (III) (I) (IV)
(D) (IV) (II) (I) (III)
Answer: (B)

74. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                    List – II
(a) Nataraja                             (I) Harappan Civilization
(b) Sultanganj Buddha            (II) Pallava Period
(c) Dancing Girl                      (III) Pala Period
(d) Soma-Skanda                    (IV) Chola Period
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (IV) (I) (III) (II)
(B) (II) (III) (I) (IV)
(C) (IV) (III) (I) (II)
(D) (IV) (III) (II) (I)
Answer: (C)

75. Match the items of List-I wish List-II:
List – I                                    List – II
(a) Baladeva                            (I) Chakra
(b) Brahma                              (II) Trishula
(c) Vishnu                               (III) Kamandla
(d) Shiva                                 (IV) Hala
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (I) (III) (II) (IV)
(B) (IV) (III) (I) (II)
(C) (II) (IV) (III) (I)
(D) (II) (IV) (II) (I)

Answer: (B)