2012 June UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Umm al-Qura is the name of
(A) Tuwa
(B) Makkah
(C) Madina
(D) Taif
Answer: (B)

2. The real name of Abu Jahl was
(A) Amr bin Hisham
(B) Hisham bin Amr
(C) Umayyah bin Khalf
(D) Amr bin Kulthum
Answer: (A)

3. The famous poet, Imraul Qais belonged to
(A) The Mamluk period
(B) The Abbasid period
(C) The Umayyad period
(D) The Jahili period
Answer: (D)

4. The Harb al-Basus lasted for
(A) 20 years
(B) 30 years
(C) 37 years
(D) 40 years
Answer: (D)www.netugc.in

5. Raising cattle was the main occupation of
(A) The Settled Arabs
(B) The Bedouins
(C) The Ottoman Turks
(D) The Arab Sailors
Answer: (B)

6. The centre of Sabaean Kingdom was
(A) Hijaz
(B) Syria
(C) Yemen
(D) Iraq
Answer: (C)

7. Who among the following is a Muallaqa writer?
(A) Farazdaq
(B) Jareer
(C) Abu Nuwas
(D) Amr bin Kulsum
Answer: (D)

8. The first Islamic State was established at
(A) Makkah
(B) Khaybar
(C) Madina
(D) Tabuk
Answer: (C)

9. The Prophet Muhammad was injured in the battle of
(A) Uhad
(B) Badr
(C) Khandaq
(D) Tabuk
Answer: (A)

10. The first marriage of the Prophet Muhammad was solemnized at the age of
(A) 22
(B) 25
(C) 30
(D) 40

Answer: (B)



11. The Oath of Aqba was taken by the people ofwww.netugc.in
(A) Makkah
(B) Taif
(C) Tabuk
(D) Yathrib
Answer: (D)

12. The Battle of Badr took place in
(A) 1 AH
(B) 2 AH
(C) 3 AH
(D) 4 AH
Answer: (B)

13. The first written constitution given by the Prophet Muhammad is known as
(A) Dastur-e-Makka
(B) Mithaq-e-Tayyiba
(C) Dastur-e-Tabuk
(D) Mithaq-e-Madina
Answer: (D)

14. The Farewell Sermon given by the Prophet Muhammad is known as
(A) Juma al-Wada
(B) Thaniyat al-Wada
(C) Khutbat al-Wada
(D) None of the above
Answer: (C)

15. The Prophet Muhammad expired in the year
(A) 632 A.D.
(B) 635 A.D.
(C) 638 A.D.
(D) 640 A.D.
Answer: (A)

16. A big number of memorizers of the Quran were martyred in the Battle of
(A) Yamama
(B) Qadsiya
(C) Camel
(D) Siffeen
Answer: (A)

17. The Caliphate of Abu Bakr lasted during the period
(A) 630 – 632 A.D.
(B) 632 – 634 A.D.
(C) 638 – 641 A.D.
(D) 635 – 638 A.D.
Answer: (B)www.netugc.in

18. Abu Bakr embraced Islam at the age of
(A) 41
(B) 35
(C) 38
(D) 40
Answer: (C)

19. Ameer Muawiya was first appointed as Governor of Syria by
(A) Abu Bakr
(B) Ali
(C) Uthman
(D) Umar
Answer: (D)

20. Jami al-Quran is the popular title of
(A) Uthman
(B) Ali
(C) Umar
(D) Abu Hafs

Answer: (A)



21. The Navy was introduced during the period of
(A) Abu Bakr
(B) Umar
(C) Uthman
(D) Ali
Answer: (C)

22. Ali shifted his capital from Madina to
(A) Makka
(B) Basra
(C) Karbala
(D) Kufa
Answer: (D)

23. The Battle of Nahrawan was fought between
(A) Ali and Kharijites
(B) Muawiya and Kharijites
(C) Ali and Muawiya
(D) Yazid and Husain
Answer: (A)www.netugc.in

24. Jareer and Farazdaq were eminent
(A) Poets
(B) Vizirs
(C) Historians
(D) Musicians
Answer: (A)

25. The revolt against the Umayyads was led by
(A) Alqamah
(B) Abu Muslim Khorasani
(C) Jarir
(D) Walid
Answer: (B)

26. Tick-mark the odd one in the following:
(A) Qutaiba bin Muslim
(B) Tariq bin Ziyad
(C) Ibn Tufail
(D) Muhammad bin Qasim
Answer: (C)

27. The Military Commander, Tariq bin Ziyad belonged to the period of
(A) The Abbasids
(B) The Safavids
(C) The Mamluks
(D) The Umayyads
Answer: (D)

28. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Abdul Malik – Arabic Currency
(B) Muhammad bin Qasim – The Abbasid Empire
(C) Nizamul Mulk Tusi – The Umayyad Dynasty
(D) Bayt al- Hikmah – Abdul Malik
Answer: (A)

29. Which of the following is not correctly matched?
(A) Imam Abu Hanifa – Fiqh
(B) Yeni Cheri – The Fatimids
(C) Tanzeemat – The Ottoman Empire
(D) Malik Zahir Baybars – The Mamluks
Answer: B ()

30. Arrange the following Books in order in which they appeared. Use the code given below :
(i) Sahih Muslim
(ii) Fathur Rahman
(iii) Ihya Uloom al-Din
(iv) Tafhimul Quran
Codes:
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)



31. Arrange the following Caliphs in order in which they appeared. Use the codes given below:
(i) Sulayman
(ii) Walid bin Abdul Malik
(iii) Abdul Malik bin Marwan
(iv) Umar bin Abdul Aziz
Codes:
(A)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (D)

32. The Mosque of Damascus was built by
(A) Walid
(B) Ameer Muawiya
(C) Umar bin Abdul Aziz
(D) Abdul Malik
Answer: (A)

33. The Abbasid rule was consolidated by
(A) Al-Mansur
(B) Al-Mamun
(C) Marwan
(D) Abu Hakim
Answer: (A)

34. Bayt al-Hikmah was established for the development of
(A) Trade and Commerce
(B) Education and Research
(C) Industry
(D) Foreign Relations
Answer: (B)

35. Al-Farabi was a famous
(A) Poet
(B) Physician
(C) Philosopher
(D) None of the above
Answer: (C)

36. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Al-Kindi – Poetry
(B) Qaramitah – Umayyads
(C) Alp Arsalan – Safavids
(D) Zahrawi – Surgery
Answer: (D)

37. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Harun al- Rasheed – Tafsir
(B) Ibn Haitham – Kitab al- Manazir
(C) Abul Faraj Isfahani – Kitab al Aghani
(D) Ibn Muqaffah – Kalilah wa Dimnah
Answer: (A)

38. Arrange the following Caliphs in order in which they ruled. Use the codes given below:
(i) Mamun
(ii) Mutawakkil
(iii) Mutasim
(iv) Wathiq Billah
Codes:
(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(B)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(C)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(D)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (B)

39. Jerusalem was recaptured from the Crusaders by
(A) Al-Mansur
(B) Al-Mustansir
(C) Salahuddin Ayyubi
(D) Sultan Qalawun
Answer: (C)

40. The city of Baghdad was founded by
(A) Mahdi
(B) Walid
(C) Harun Rashid
(D) Abu Jafar Al-Mansur

Answer: (D)



41. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Jamaluddin Afghani – Muqaddimah
(B) Al-Biruni – Kitabul Hind
(C) Ibn Sina – Al-Hawi
(D) Shaikh Ahmad Sirhindi – Fathur- Rahman
Answer: (B)

42. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Shah Wali- Allah – Al-Fawz Al- Kabir
(B) Al-Farabi – Al-Madinah Al- Fadilah
(C) Ibn Rushd – Tahafut Al- Falasifah
(D) Al-Razi – An eminent physician
Answer: (C)

43. The circulation of blood in human body was first discovered by
(A) Ibn Nafis
(B) Ibn Rushad
(C) Ibn Haitham
(D) Al Kindi
Answer: (A)

44. Imam Ghazali taught at
(A) Jamia Al-Azhar
(B) Nizamia College of Baghdad
(C) Bayt al-Hikmah
(D) Zaitunia
Answer: (B)

45. Who among the following is not a Mufassir?
(A) Shibli Nomani
(B) Syed Ahmad Khan
(C) Abul Kalam Azad
(D) Ashraf Ali Thanawi
Answer: (A)

46. Diacritical marks (Irab) in the Quran were first introduced by
(A) Seeb awayh
(B) Hajjaj bin Yusuf
(C) Khaleel bin Ahmad
(D) Ibn Nadeem
Answer: (B)

47. Mafateehul Ghaib was written by
(A) Imam Muhammad
(B) Imam Abu Hanifa
(C) Imam Razi
(D) Imam Bukhari
Answer: (C)

48. Zamakhshari is the author of
(A) Maarif al-Quran
(B) Mafateehul Ghaib
(C) Jami al-Bayan
(D) Al-Kashshaf
Answer: (D)

49. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Abul Ala Maadudi – Tafheemul Quran
(B) Tarjumanul Quran – Syed Ahmad Khan
(C) Tadabbur-e- Quran – Imam Farahi
(D) Maariful Quran – Ameer Ahsan Islahi
Answer: (A)

50. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ashraf Ali Thanawi – Bayan al-Quran
(B) Abdul Majid Daryabadi – Tadabbur-e-Quran
(C) Sanaullah Amiritsari– Tafsir Sanai
(D) Wahiduddin Khan – Tazkeer al- Quran
Answer: (B)

51. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the codes given below:
(i) Bayan al-Quran
(ii) Tafheemul Quran
(iii) Tadabbur-e-Quran
(iv) Tarjumanul Quran
Codes:
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (C)

52. The number of Surahs in the Quran is
(A) 109
(B) 111
(C) 112
(D) 114
Answer: (D)

53. The science of Asma al-Rijal deals with
(A) Scrutiny of narrators of Hadith
(B) Categorization of Hadith
(C) Classification of Hadith
(D) Compilation of Hadith
Answer: (A)

54. Bukhara (the birth place of Imam Bukhari) is presently situated in
(A) Tajikistan
(B) Uzbekistan
(C) Kazakhistan
(D) Turkmenistan
Answer: (B)

55. Imam Muslim was born in
(A) Tehran
(B) Bukhara
(C) Nishapur
(D) Baghdad
Answer: (C)

56. Hidaya was written by
(A) Abu Yusuf
(B) Imam Karkhi
(C) Imam Malik
(D) Abul Hasan Ali Al-Marghinani
Answer: (D)

57. Fatawa Alamgiri is based on
(A) Hanafi School of Law
(B) Maliki School of Law
(C) Shafai School of Law
(D) Hanbali School of Law
Answer: (A)

58. Which of the following pairs is correctly matched ?
(A) Abu Hanifa – Mishkat
(B) Imam Malik – Muwatta
(C) Imam Muhammad – Fiqh-e-Jafari
(D) Fatawa Tatarkhani – Aurangzeb
Answer: (B)

59. Ijma means
(A) Analogical deduction
(B) Speculation
(C) Consensus of opinion
(D) None of the above
Answer: (C)

60. The author of Futuhat al-Makkiyah was
(A) Ibn Rushd
(B) Imam Ghazali
(C) Ibn Taymia
(D) Ibn Arabi
Answer: (D)

61. Hayy bin Yaqazan was a book on
(A) Philosophy
(B) Mathematics
(C) Medicine
(D) Geography
Answer: (A)

62. Author of the book, Maqasid al-Fala- Sifah was
(A) Al-Kindi
(B) Al-Ghazali
(C) Ibn Rushd
(D) Al-Farabi
Answer: (B)

63. The concept of Khalq-e-Quran was propounded by
(A) Murjiites
(B) Hanbalites
(C) Mutazilites
(D) Asharites
Answer: (C)

64. The founder of Suhrawardi order was
(A) Jalaluddin
(B) Badruddin
(C) Shamsuddin
(D) Shahabuddin
Answer: (D)

65. Bhakti Movement originated under the impact ofwww.netugc.in
(A) Islam
(B) Buddhism
(C) Christianity
(D) Jainism
Answer: (A)

66. The founder of Chistia Sufi order was
(A) Moinuddin Chishti
(B) Abu Ishaq Shami
(C) Shaykh Shahabuddin
(D) Abdul Qadir Jeelani
Answer: (B)

67. Ithna Asharis believe in
(A) 12 Imams
(B) 07 Imams
(C) 05 Imams
(D) 09 Imams
Answer: (A)

68. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Muslim Brotherhood – Jamal Abdul Nasir
(B) Sanusi Movement – Shaykh Ahmad Sharif
(C) Khawarij – Abul Hasan Ashari
(D) Jamat-e- Islami – Maulana Ilyas
Answer: (B)

69. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ahl-e-Hadith – Nawab Siddiq Hasan Khan
(B) Shia – Imam Musa Kazim
(C) Baath Party – Muhammad Abduhu
(D) Tablighi Jamat – Maulana Ilyas
Answer: (C)

70. Zawiya is associated with
(A) Khawarij
(B) Shias
(C) Ahl-e-Hadith
(D) Sanusi Movement
Answer: (D)

71. The Aligarh Movement is associated with
(A) Sir Syed Ahmad
(B) Maulana Azad
(C) Sanaullah Khan
(D) Ali Yawar Jung
Answer: (A)

72. The meaning of Mujaddid Alf-e-Thani is
(A) Critic of Islam in the second millennium
(B) Renovator of Islam in the second millennium
(C) Historian of Islam in the second millennium
(D) None of the above
Answer: (B)

73. The Islamic Revolution of Iran took place in the year
(A) 1980
(B) 1977
(C) 1979
(D) 1982
Answer: (C)

74. The institution of Caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year
(A) 1900
(B) 1910
(C) 1920
(D) 1924
Answer: (D)

75. India is reflected in Arabic literature as a country ofwww.netugc.in
(A) Knowledge and Wisdom
(B) Loot and plunder
(C) Folly and ignorance
(D) None of the above

Answer: (A)