2012 June UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Ma’arib was a
(A) City (B) Village
(C) Dam (D) River
Answer: (C)

2. Yathrib was the old name of
(A) Makkah
(B) Madinah
(C) Taif
(D) Juddah
Answer: (B)

3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S.A.W.) was that of
(A) Quraish
(B) Ghatfan
(C) Kananah
(D) Taghlib
Answer: (A)

4. ‘Bai’at al-Ridhwan’ took place in the year
(A) 622 A.D.
(B) 628 A.D.
(C) 630 A.D.
(D) 634 A.D.
Answer: (B)

5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah waswww.netugc.in
(A) Qusai bin Kilab
(B) Hashim
(C) al-safwan
(D) Abdul Muttalib
Answer: (A)

6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought during the caliphate of
(A) H. Abu Bakr
(B) H. Umar
(C) H. Uthman
(D) H. Ali
Answer: (B)

7. Caliph Uthman was assassinated in the year
(A) 642 A.D.
(B) 648 A.D.
(C) 651 A.D.
(D) 656 A.D.
Answer: (D)

8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in- Chief?
(A) H. Umar
(B) H. Ali
(C) H. Mu’awiyah
(D) H. Abdullah bin Zubair
Answer: (A)

9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?
(A) Abdul Malik
(B) Al-Walid
(C) Mu’awiyah
(D) Sulayman
Answer: (C)

10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?
(A) H. Zubair
(B) H. Talha
(C) H. Bilal
(D) H. Abu Ayyub

Answer: (D)



11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of
(A) Abd al-Malik bin Marwan
(B) Yazid bin Mu’awiyah
(C) Mu’awiyah II
(D) Hisham
Answer: (A)www.netugc.in

12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of
(A) Mu’awiyah bin Abi Sufyan
(B) Mu’awiyah II
(C) Marwan I
(D) Abd al-Malik
Answer: (D)

13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?
(A) Khalid
(B) Jabir
(C) Umar bin Abi Rabiah
(D) Masarjawayh
Answer: (D)

14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?
(A) Mu’awiyah I
(B) Yazid I
(C) Walid I
(D) Mu’awiyah II
Answer: (C)

15. Siddhanta was translated during the rule of
(A) Abbasids
(B) Fatimids
(C) Umayyads
(D) Mamluks
Answer: (A)

16. Who is the author of Kitab al- Hayawan?
(A) Al-Farabi
(B) Al-Ghazzali
(C) Al-Kindi
(D) Al-Jahiz
Answer: (D)

17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from
(A) Sanskrit
(B) Syriac
(C) Pahlavi
(D) Greek
Answer: (C)

18. Futuh al-Buldan is written by
(A) Al-Baladhuri
(B) Al-Bustani
(C) Al-Mas’udi
(D) Al-Tabari
Answer: (A)www.netugc.in

19. Kamil fi al-Tarikh is written by
(A) Sulayman al-Tajir
(B) Ibn al-Asir
(C) Abul Qasim Iraqi
(D) Maqrizi
Answer: (B)

20. Arrange the following personalities in chronological order. Use the codes given below:
(i) Yahya Barmaki
(ii) Nizam al-Mulk al-Tusi
(iii) Abdul Hamid al-Katib
(iv) Haji Khalifah
Codes:
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (C)



21. Imam Shafi’i is the author of
(A) Kitab al-Umm
(B) Kitab al-Kharaj
(C) Kitab al-Zuhd
(D) Kitab al-Nabat
Answer: (A)

22. Arrange the following translators of the Qur’an in chronological order. Use the codes given below:www.netugc.in
(i) Mahmud Hasan
(ii) Abul A’la Maududi
(iii) Shah Abdul Qadir
(iv) Nazir Ahmad
Codes:
(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
Answer: (D)

23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a
(A) Historian
(B) Physician
(C) Mufassir
(D) Muhaddis
Answer: (B)

24. Mafatih al-Ghayb was written by
(A) Fakhr al-Din al-Razi
(B) Al-Baydawi
(C) Ibn Kathir
(D) Al-Mahalli
Answer: (A)

25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?
(A) Muwatta
(B) Sahih al-Bukhari
(C) Jami al-Tirmidhi
(D) Musnad Ahmad
Answer: (D)

26. The author of Kitab al-Risalah was
(A) Numan bin Thabit
(B) Abu Yusuf
(C) Muhammad bin Idris
(D) Muhammad bin Hasan
Answer: (C)

27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?
(A) Ibrahim bin al-Aghlab I
(B) Ziyadat Allah
(C) Ibrahim II
(D) Ziyadat Allah III
Answer: (B)

28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?
(A) Abul al-Qasim Unjur
(B) Abu al-Misk Kafur
(C) Ahmad
(D) Muhammad bin Tughj
Answer: (D)

29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?
(A) The Tulunids
(B) The Rasulids
(C) The Ayyubids
(D) The Mamluks
Answer: (C)

30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of
(A) Criminal Law
(B) International Law
(C) Civil Law
(D) Law of Inheritance

Answer: (B)



31. The founder of the Hamdani dynasty was
(A) Sayf al-Daulah
(B) Sa’d al-Daulah
(C) Sa’eed al-Daulah
(D) Abu al-Ma’ali
Answer: (A)

32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of
(A) Al-Masalik wa al-Mamalik
(B) Nafh al-Tib
(C) Kitab al-Shifa
(D) Al-Hawi al-Kabeer
Answer: (D)

33. The books on Hadith arranged according to the names of the companions are known as
(A) Musnad
(B) Jami‘
(C) Sunan
(D) Mujam
Answer: (A)

34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by
(A) Al-Hakam
(B) Abdul Rahman Nasir
(C) Abdul Rahman al-Dakhil
(D) Hajib al-Mansur
Answer: (C)

35. Iran was conquered by
(A) H. Abu Bakr
(B) H. Umar
(C) H. Uthman
(D) H. Ali
Answer: (B)

36. Jundi-Shapur was noted by its academy of
(A) Music and dance
(B) Religious affairs
(C) Medicine
(D) State administration
Answer: (C)

37. Al-Qanuni was the title ofwww.netugc.in
(A) Sulayman I
(B) Salim II
(C) Murad I
(D) Mahmud I
Answer: (A)

38. In these three fields the Ottomans made original contribution:
(A) Chemistry, Biology and Physics
(B) Geography, Historiography and Law
(C) Statesmanship, Architecture and Poetry
(D) Pottery, Carpet making and Calligraphy
Answer: (C)

39. Which of the following is not correctly matched?
(A) Ibn Rashiq – Al-’Umdah
(B) Ibn Khurdadbih – Kitab al- Masalik wa al- Mamalik
(C) Ibn Sina – sayd al-Khatir
(D) Ibn al- Arabi – Fusus al- Hikam
Answer: (C)

40. Mu’jam al-Buldan was written by
(A) Al-Mas’udi
(B) Yaqut
(C) Sulayman al-Tajir
(D) Al-Biruni

Answer: (B)



41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:
(i) Al-Kashshaf
(ii) Kalilah wa Dimnah
(iii) Al-’Iqd al-Farid
(iv) Muqaddamah
Codes:
(A)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
Answer: (D)

42. The city of Samarra was founded by
(A) Harun al-Rashid
(B) Al-Mu’tasim
(C) Al-Mutawakkil
(D) Al-Mahdi
Answer: (B)

43. One of the founders of Arabic calligraphy was
(A) Al-Rayhani
(B) Abu al-Faraj al-Isfahani
(C) Al-Kindi
(D) Hajjaj bin Yusuf
Answer: (A)

44. Futuhat al-Makkiyah deals with
(A) Ghazawat
(B) Theology
(C) Mysticism
(D) Conquest of Makkah
Answer: (C)

45. Al-’Urwat al-Wuthqa is written by
(A) Shah Waliullah
(B) Jamal al-Din al-Afghani
(C) Hasan al-Banna
(D) Al-Mawardi
Answer: (B)

46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:
(i) Allamah Iqbal
(ii) Sir Syed Ahmad Khan
(iii) Ibn Khaldun
(iv) Shah Waliullah
Codes:
(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(B)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (D)

47. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mohammad Iqbal – Hayat-e- Jawaid
(B) Shah Waliullah – Al-Fawz al-Kabeer
(C) Sir Syed Ahmad Khan– Tahzib al- Akhlaq
(D) Al-Mawardi – Al- Ahkam al- Sultaniy yah
Answer: (A)

48. Muhammad Abduhu was the disciple of
(A) Syed Qutub Shaheed
(B) Hasan al-Banna
(C) Rashid Riza
(D) Jamal al-Din al-Afghani
Answer: (D)

49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:
(i) Yazid I
(ii) Al-Walid I
(iii) Umar II
(iv) Marwan I
Codes:
(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(B)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
Answer: (B)

50. Who among the following is not a Mu’allaqah poet?
(A) Al-A’sha
(B) Zuhair bin Abi Sulma
(C) Amr bin Kulthum
(D) Farazdaq

Answer: (D)