2012 December UGC NET Examination in Visual Arts, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Notre Dame at Paris is
(A) Chapel
(B) Church
(C) Cathedral
(D) Basilica
Answer: (C)

2. Gates of hell by Rodin was influenced by the work of
(A) Michael Angelo
(B) Lorenzo Ghiberti
(C) Donatello
(D) Brunelleschi
Answer: (B)

3. Ornate pillar in Diwan-i-Khas at Fatehpur Sikri bears influence of which Indian provincial style?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Malwa
(D) Deccan
Answer: (B)

4. Famous Parkham Yaksha housed in Mathura Museum belongs to which period?
(A) Mauryan period
(B) Sunga period
(C) Kushan period
(D) Gupta period
Answer: (C)

5. At Mahabalipuram which monolithic rock cut Ratha has apsidal plan?
(A) Bhima Rath
(B) Dharmaraj Rath
(C) Draupadi Rath
(D) Nakul-Sahdev Rath
Answer: (D)

6. According to latest discovery where is found evidence of earliest use of oil in painting?
(A) Holland
(B) Ajanta Caves
(C) Grottoes of Bamiyan
(D) Altamira Caves
Answer: (C)

7. A group of constructivist sculptors are
(A) Malevich, Gabo, Rodchenko
(B) Picasso, Malevich, Gabo
(C) Picasso, Tatlin, Pevsner
(D) Tatlin, Boccioni, Jean Arp
Answer: (A)

8. Standard bronze consists of
(A) 90% copper, 07% tin and 03% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 88% copper, 10% tin and 02% zinc
(D) 95% copper, 02% silver and 03% zinc
Answer: (A)

9. Etruscan Art relates to
(A) Ancient Egypt
(B) Ancient Greek
(C) Ancient Rome
(D) Ancient China
Answer: (C)

10. Ceramics is a
(A) Mixture of cement
(B) Fired clay body
(C) Stone powder
(D) Mixture of plaster

Answer: (B)



11. Yakshi Chandra, the famous stone relief is from
(A) Sanchi
(B) Bharhut
(C) Amaravati
(D) Udaygiri
Answer: (B)

12. The artists whose works expressed the tragedy of the prevailing situation generally belonged to Bengal or Punjab, the provinces severely affected by the partition
(A) Satish Gujral, Kewal Soni, Ganesh Pyne, Latika Katt
(B) Zainul Abedin, Chitta Prasad, B.C. Sanyal, Amar Nath Sehgal
(C) Zainul Abedin, F.N. Souza, Sailor Mookherjee, K.K. Hebbar
(D) N.S. Bendre, Chitta Prasad, Paritosh Sen, Chintamani Kar
Answer: (B)

13. Which one of these is not a form of outdoor advertising?
(A) Bill board
(B) Bus shelter
(C) Dangler
(D) Kiosk
Answer: (C)

14. Which advertising agency is owned by Reliance?
(A) Draft FCB Ulka
(B) Lowe Lintas
(C) Economic Times
(D) Mudra Communication Pvt. Ltd.
Answer: (D)

15. Who is the man behind the latest Indian Rupee Symbol?
(A) Lakshya Raghuvanshi
(B) D. Udaya Kumar
(C) Rajdeep Ghoshal
(D) R. Hiren Sardesai
Answer: (B)

16. Pull strategy is marketing, advertising and sales promotion activity aimed at including trial, purchase and repurchase by
(A) Dealer
(B) Retailer
(C) Consumer
(D) Sales person
Answer: (C)

17. Company’s Logo is its
(A) Corporate Image
(B) Corporate Identity
(C) Brand Recognition
(D) Brand Image
Answer: (B)

18. Which newspaper has initiated the “Teach India” Campaign?www.netugc.in
(A) The Times of India
(B) Mail Today
(C) Hindustan Times
(D) Economic Times
Answer: (A)

19. Scraper is used on plate for
(A) Polishing
(B) Scraping
(C) Texturing
(D) Burnishing
Answer: (B)

20. In print making, drawing Impression is transferred from stone to which type of paper?
(A) Tracing paper
(B) Gelatin paper
(C) French transfer paper
(D) Poster paper

Answer: (C)



21. When was printing press introduced in India?
(A) 1450
(B) 1665
(C) 1556
(D) 1630
Answer: (C)

22. Printing from wood engraving and metal engraving is
(A) Intaglio printing and stencil printing
(B) Relief printing and Intaglio printing
(C) Planographic printing and Intaglio printing
(D) Relief printing and planographic printing
Answer: (B)

23. Japanese applied colour on woodblock with
(A) With brush
(B) With plastic scraper
(C) Roller
(D) Dabber
Answer: (A)

24. What is the life period of leno-cut print maker Chitta Prasad?
(A) 1913 – 1978
(B) 1891 – 1964
(C) 1902 – 1969
(D) 1945 – 1990
Answer: (A)

25. In which collection the painting entitled Ball Room Dance of G.N. Tagore?
(A) NGMA
(B) LKA
(C) IFACS
(D) NM
Answer: (A)

26. Of which painter has a geometric form in his painting ‘City of Churches’?
(A) Rameshwar Broota
(B) Avinash Chandra
(C) Prafulla Mohanti
(D) P.T. Reddy
Answer: (B)

27. Hunting the wild boar is painted in late 18th century in
(A) Pal School
(B) Garhwal School
(C) Bundi School
(D) Guler School
Answer: (C)

28. The famous painting of Rembrandt is
(A) Day watch
(B) Midnight watch
(C) Day night watch
(D) Night watch
Answer: (D)

29. In which medium painting entitled ‘Karbala’ is painted by M.F. Husain?
(A) Oil
(B) Acrylic
(C) Water
(D) Tempera
Answer: (B)

30. Who is famous for architectural design?
(A) Samsad Husain
(B) Satish Gujral
(C) Paritosh Sen
(D) Jogen Chaudhury

Answer: (B)



31. Assertion (A): From prehistoric time stone has been used as most common medium of expression by the artists.
Reason (R): Because it was easily available medium in abundance for expression of emotion and moreover was durable too.
(A) (A) is not correct, (R) is correct.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct, (R) is not correct.
(D) (A) and (R) both are not correct.
Answer: (B)

32. Assertion (A): Impressionism was movement against Camera.
Reason (R): Because invention of Camera discarded the relevance of artist.
(A) (A) is partially correct, (R) is correct.
(B) (A) is correct, (R) is partially correct.
(C) (A) and (R) both are partially correct.
(D) (A) and (R) both are not correct.
Answer: (B)

33. Assertion (A): Plato said Art is imitation.
Reason (R): According to him art is merely a copy of form existing in perceptual world.
(A) (A) and (R) both are not correct.
(B) (A) is correct, (R) is not correct.
(C) (A) is not correct, (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

34. Assertion (A): Henry Moore preferred to have his sculptures in the open for all to see.
Reason (R): As he wanted his art to inspire people, not just for decoration.
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) is not correct (R) is correct.
Answer: (A)

35. Assertion (A): Art should refine and contribute to human progress.
Reason (R): As it enlighten the mind with certain aspects of truth.
(A) (A) is not correct (R) is correct.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

36. Assertion (A): Many modern artists have carved wood sculptures in styles imitating primitive sculptures.
Reason (R): As they thought it addressed the deepest mysteries of life with the profoundest sincerity.
(A) (A) is not correct (R) is correct.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are correct.
(D) (A) and (R) both are not correct.
Answer: (C)

37. Assertion (A): Copyright grants a legal protection to an artist or author against the reprinting of original work.
Reason (R): Copyright material does not require the consent before printing the original work.
(A) (A) and (R) are not correct.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) is not correct (R) is correct.
Answer: (B)

38. Assertion (A): Logo is a symbol. It stands for a company. Convey instantly a feeling about your company.
Reason (R): A logo is a symbol, but it need not, and should not, be a picture of everything you do.
(A) (A) is not correct and (R) is correct.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (R) is correct and (A) is partially correct.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (B)

39. Assertion (A): An advertising agency develops and prepares advertising plans, advertisements and other promotional tools for advertisers.
Reason (R): An advertising agency is an organization run by only one creative person.
(A) (A) and (R) both are not correct.
(B) (A) is correct (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are correct.
(D) (A) is not correct (R) is correct.
Answer: (B)

40. Assertion (A): In “Intaglio process”, plate is made by using acid only.
Reason (R): Intaglio impression comes on paper from deeper portion of ink.
(A) (A) is correct (R) is wrong.
(B) (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are wrong.

Answer: (B)



41. Assertion (A): Guler-Kangra- School of Indian painting is renowned for its delicacy of lines and subtlety of colours.
Reason (R): Because it imbibed highest achievements of early Indian and Mughal art traditions.
(A) (A) and (R) not correct.
(B) (A) is correct (R) is wrong.
(C) (A) and (R) correct.
(D) (A) is wrong (R) is correct.
Answer: (B)

42. Assertion (A): Litho offset is indirect printing.
Reason (R): Litho offset is still medium of expression in Visual Art.
(A) (A) and (R) both are not correct.
(B) (A) is correct (R) is wrong.
(C) (A) is wrong (R) is correct.
(D) (A) and (R) correct.
Answer: (B)

43. Assertion (A): Pahari miniature paintings are based on love and religious themes of Gita Govind, Bihari Satsai and Bhagavata Purana.
Reason (R): Because society in the hills and the patron both were religious mind.
(A) (A) is correct and (R) is correct.
(B) (A) is incorrect and (R) is correct.
(C) (A) is incorrect and (R) is incorrect.
(D) (A) is correct and (R) is incorrect.
Answer: (A)

44. Assertion (A): In wash painting colours are always soft and subtle.
Reason (R): Because of the washing with the water necessary and essential tones of colour remains on the surface.
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) is correct and (R) is correct.
(C) (A) is incorrect and (R) is correct.
(D) (A) is incorrect and (R) is incorrect.
Answer: (B)

45. Assertion (A): In drawing normally 4B Pencil is used.
Reason (R): Because 4B pencil is made of soft graphite which can render light to dark vanishing of shades.
(A) (A) is incorrect and (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect and (R) is correct.
(C) (A) is correct and (R) is correct.
(D) (A) is correct and (R) is incorrect.
Answer: (C)www.netugc.in

46. Match the following:
a. E-Walter D’souza                1. Viscosity
b. Dattatraya Apte                  2. Wood cut
c. Dipak Banerjee                    3. Etching
d. Vilas Shinde                       4. Dimensional print
Codes:
      a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 4 3 1 2
(C) 2 3 4 1
(D) 1 3 2 4
Answer: (A)

47. Match the following:
a. Raja Ravi Varma Litho Workshop              1. Bhopal
b. Ghari Village Workshop                             2. Chennai
c. Bharath Bhavan Workshop                         3. Delhi
d. Chola Mandal                                             4. Mumbai
Codes:
       a b c d
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 4 3 1 2
Answer: (D)

48. Match the following:
a. Aquatint                  1. Different type of graver
b. Mezzotint                2. Needle
c. Engraving                3. Resine
d. Dry point                4. Rocker
Codes:
      a b c d
(A) 3 4 2 1
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Answer: (C)

49. Select the correct sequence of the parts of Orissan temple ground plan:
(A) Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha
(B) Garbhagriha, Jagmohan, Natmandapa, Bhogmandapa
(C) Natmandapa, Bhogmandapa, Garbhagriha, Jagmohan,
(D) Garbhagriha, Bhogmandapa, Natmandapa, Jagmohan
Answer: (B)

50. Select the correct chronological sequence of western philosophers who worked on aesthetics:
(A) Clive Bell, Croce, Aristotle, St. Augustine
(B) St. Augustine, Croce, Clive Bell, Aristotle
(C) Clive Bell, Aristotle, St. Augustine, Croce
(D) Aristotle, St. Augustine, Croce, Clive Bell
Answer: (D)

51. Select the correct sequence of European painting in chronological order:
(A) Last Judgement, the Studio, Tribute Money, Water Lilies
(B) Tribute Money, Last Judgement, the Studio, Water Lilies
(C) Tribute Money, Last Judgement, Water Lilies, the Studio
(D) Water Lilies, the Studio, Tribute Money, Last Judgement
Answer: (B)

52. Select the correct chronology of groups formed by Indian painters:
(A) Group – 1890, Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra
(B) PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890, Young Turks
(C) Young Turks, PAG, Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890
(D) Delhi Shilpi Chakra, Group – 1890, Young Turks, PAG
Answer: (C)

53. Arrange according to chronological order:
(A) Suprematism, Rayonism, Purism, Neo-plasticism
(B) Rayonism, Suprematism, Purism, Neo-plasticism
(C) Purism, Neo-plasticism, Suprematism, Rayonism
(D) Neo-plasticism, Purism, Rayonism, Suprematism
Answer: (B)

54. Select the correct chronology of the paintings creation:
(A) Bodhisattvas, Ragamala, Rock Painting, Composition – II
(B) Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas, Composition – II
(C) Composition – II, Ragamala, Rock Painting, Bodhisattvas
(D) Rock Painting, Bodhisattvas, Ragamala, Composition – II
Answer: (D)

55. Select the correct chronological order:
(A) Government College of Art & Craft, Kolkata, Kala Bhavan, Shantiniketan Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Sir J.J. School of Art, Mumbai
(B) Sir J.J. School of Art – Mumbai, Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Kala Bhavan – Shantiniketan – Kolkata, Government College of Art & Craft – Kolkata
(C) Madras (Chennai) School of Arts & Crafts – Chennai, Government College of Art &Craft, Kolkata, Sir J.J. School of Art, Mumbai Kala Bhavan Shantiniketan, Kolkata
(D) Kala Bhavan, Shantiniketan – Kolkata, Sir J.J. School of Art – Mumbai, Government College of Art & Craft, Kolkata, Madras (Chennai) School of Arts &Crafts – Chennai
Answer: (C)

56. Select the correct sequence of machine used in print making:
(A) Litho Press machine, Etching Press machine, Routing machine, Block printing machine
(B) Routing machine, Etching press machine, Block printing machine, Litho press machine.
(C) Litho press machine, Routing machine, Block printing machine, Etching press machine
(D) Block printing machine, Etching press machine, Litho press machine, Routing machine
Answer: (D)

57. Select the correct sequence of tools used in print-making:
(A) Different cut graver, Needle, Rocker, Levigator
(B) Needle, Different cut graver, Rocker, Levigator
(C) Levigator, Rocker, Needle, Different cut graver
(D) Rocker, Different cut graver, Levigator, Needle
Answer: (B)

58. Sequence in order of invention:
(A) Wood block printing, movable types, lithography, laserprinting.
(B) Movable types, lithography, laserprinting, wood block printing
(C) Lithography, laserprinting, wood block printing, movable types
(D) Laserprinting, wood block printing, movable types, lithography
Answer: (A)

59. Sequence the four P’s of marketing implementation wise:
(A) Product, Price, Place, Promotion
(B) Product, Promotion, Place, Price
(C) Price, Promotion, Product, Place
(D) Product, Promotion, Price, Place
Answer: (A)

60. Sequence the steps of 3D Animation:
(A) Modelling, Rigging, Texture, Rendering
(B) Texture, Rigging, Modelling, Rendering
(C) Modelling, Texture, Rigging, Rendering
(D) Rigging, Rendering, Modelling, Texture
Answer: (C)

61. Choose the correct sequence in chronological order:
(A) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty
(B) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty
(C) Ramkinkar Baij, Sankho Chowdhury, Ajit Chakraborty, Prodosh Dasgupta
(D) Ramkinkar Baij, Prodosh Dasgupta, Ajit Chakraborty, Sankho Chowdhury
Answer: (A)

62. Choose the correct sequence of Dynasties in chronological order:
(A) The Chalukyas, the Guptas, the Pallavas, the Chandellas
(B) The Pallavas, the Chalukyas, the Guptas, the Chandellas
(C) The Guptas, the Chandellas, the Chalukyas, the Pallavas
(D) The Guptas, the Chalukyas, the Chandellas, the Pallavas
Answer: (C)

63. Choose the correct sequence according to the creation:
(A) The Gates of Hell, Monument of Balzac, the Age of Bronze, the Burghers of Calais
(B) The Age of Bronze, the Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell
(C) The Burghers of Calais, Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze
(D) Monument of Balzac, the Gates of Hell, the Age of Bronze, the Burghers of Calais
Answer: (B)

64. Match the artists to their respective art movement:www.netugc.in
a. Claude Monet         i. Surrealism
b. Salvador Dali          ii. Fauvism
c. Gustav Courbet       iii. Realism
d. George Rouault      iv. Impressionism
Codes:
      a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iv i iii ii
(C) i ii iv iii
(D) iv iii i ii
Answer: (B)

65. Match the following aesthetes to theories they propounded:
a. Croce                       i. Theory of Communication
b. Aristotle                  ii. Theory of Imagination
c. Tolstoy                    iii. Theory of Imitation
d. Collingwood           iv. Theory of Intuition
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii i ii
(C) ii i iv iii
(D) iii iv i ii
Answer: (B)

66. Match the authors with their work:
a. Benjamin Rowland                         i. Survey of Indian Sculpture
b. V.S. Agrawal                      ii. Indian Architecture
c. Percy Brown                       iii. The Art and Architecture of India
d. S.K. Saraswati                    iv. Indian Art
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) ii iii i iv
Answer: (A)

67. Match the authors with their books:
a. A.K. Coomarswamy           i. Art and Society
b. Herbert Read                      ii. Contemporary Art in India
c. Mulkraj Anand                    iii. Rajput Painting
d. P.N. Mago                          iv. An Album of Indian Painting
Codes:
       a b c d
(A) ii iv ii i
(B) iii i iv ii
(C) iv ii i iii
(D) i ii iii iv
Answer: (B)

68. Match the painters with their paintings:
a. Nandalal Bose         i. Mother and Child
b. Jamini Roy              ii. Huts
c. Rathin Mitra            iii. Mother feeding her Child
d. H.A. Gade              iv. Open Air Restaurant
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii iii iv i
(C) iii i iv ii
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

69. Match the artist to their group:
a. K.H. Ara                 i. Calcutta Group
b. Gopal Ghose           ii. Society of Contemporary Art
c. Kanval Krishna       iii. Bombay Progressive Group
d. Ganesh Payne         iv. Delhi Shilpi Chakra
Codes:
       a b c d
(A) iii i iv ii
(B) iii ii iv i
(C) iv ii i iii
(D) i ii iii iv
Answer: (A)

70. Match the following:
a. Salarjang Museum                           i. Mumbai
b. Prince of Wales Museum                ii. Delhi
c. Indian Museum                               iii. Hyderabad
d. National Gallery of Modern Art     iv. Kolkata
Codes:
      a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iii i iv ii
(C) ii i iii iv
(D) iv ii i iii
Answer: (B)

71. Match the following sculptors with their respective mediums:
a. Satish Gujral                        i. Brunt Wood
b. P. Daroz                              ii. Bronze
c. Rabindra Reddy                  iii. Ceramic
d. Meera Mukherjee                iv. Fibre Glass
Codes:
      a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i iii iv ii
(C) iv i ii iii
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

72. Match the following:
a. Matisse                    i. City Square
b. Brancusi                  ii. Guitar
c. Picasso                     iii. Bird in Space
d. Giacometti              iv. The Back
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iv iii ii i
(C) ii iii iv i
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

73. Match the following:
a. Identification                                  i. Package Design
b. Consumer Appeal                           ii. Containment
c. Protection & Convenience              iii. Consumer Acceptance
d. Economy                                         iv. Brand
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv i iii ii
(C) iii iv ii i
(D) i iii ii iv
Answer: (B)www.netugc.in

74. Select the correct match:
a. Stop Motion            i. Computer tool
b. Montage                  ii. Animation
c. Motion Blurs           iii. Cinema
d. Lumiere Brothers    iv. Visual Editing
Codes:
      a b c d
(A) ii iv i iii
(B) iv ii iii i
(C) iii iv i ii
(D) i iii ii iv
Answer: (A)

75. Select the correct match:
a. Toulouse Lautrec     i. Illustration
b. Piet Mondrian         ii. Logo
c. Mickey Patel           iii. Design
d. SudarshanDheer     iv. Poster
Codes:
     a b c d
(A) iv iii i ii
(B) iii iv i ii
(C) iv iii ii i
(D) i ii iv iii

Answer: (A)