2012 December UGC NET Examination in Tourism Administration and Management, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Where is the Leonardo Da Vinci Airport?
(A) Rome
(B) Paris
(C) Lisbon
(D) Madrid
Answer: (A)

2. What is sagarmatha?
(A) National Park
(B) Brahmaputra river
(C) Mount Everest
(D) An Island
Answer: (C)

3. What is the IATA code of Port Blair?
(A) IX B
(B) PBR
(C) IX Z
(D) PRT
Answer: (C)

4. Khajuraho dance festival is organised every year in the
(A) First week of November
(B) First week of December
(C) First week of January
(D) First week of February
Answer: (D)

5. Which are the world heritage sites?
(a) Sanchi Stupa
(b) Hampi monuments
(c) Brihadhishwara temple
(d) Golconda Fort
(A) (a), (b), (c) are correct.
(B) (a), (b) are correct.
(C) None are correct.
(D) All are correct.
Answer: (A)

6. Which place was the venue of 10th“PravasiBhartiyaSammelan” (Non resident Indian Conclave)?
(A) Jaipur
(B) Hyderabad
(C) Delhi
(D) Bangalore
Answer: (A)

7. Which is not a Jain Pilgrimage Centre?
(A) Palitana
(B) Pavapuri
(C) Parsvanath
(D) Panchmarhi
Answer: (D)

8. Which is not a skiing resort?
(A) Shimla
(B) Auli
(C) Manali
(D) Gulmarg
Answer: (A)

9. Which pass lies enroute to Leh?
(A) Shipki la
(B) Nathu la
(C) Zozila
(D) Bom di la
Answer: (C)

10. Identify the balloonist who made world record of 69,000 ft ascend?
(A) Steve Fossett
(B) Bran Johnson
(C) Amundson
(D) Vijaypat Singhania

Answer: (D)



11. Which year was celebrated as centenary year of Indian Civil Aviation?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (C)

12. Assertion (A): Air India is facing a huge loss of Rs. 64,000 crores.www.netugc.in
Reason (R): It has a very large number of employees.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

13. Assertion (A): Daylight saving time is advancement of standard time by one hour.
Reason (R): All countries located in high latitudes follow daylight saving time concept.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

14. Which year is considered as a benchmark for declaring a property as heritage hotel?
(A) Before 1850
(B) 1850
(C) 1900
(D) 1950
Answer: (D)

15. On January 14, 2012 which Luxury cruise liner met with an accident near Isola de Gilio (Italy)?
(A) Italinho Concordia
(B) Costa Concordia
(C) Galilio Romanco
(D) Francici Giovani
Answer: (B)

16. Which national is not given “Visa-on arrival” in India?
(A) Singapore
(B) New Zealand
(C) Japan
(D) Thailand
Answer: (D)

17. Service scapes refers to
(A) Natural beauty
(B) Physical beauty
(C) Sense of place
(D) Quality gap
Answer: (B)

18. To distinguish between a tourist and an excursionist what should be the duration of tour?
(A) 12 hours
(B) 18 hours
(C) 24 hours
(D) 36 hours
Answer: (C)

19. In Tourism Multiplier, which of the following is not considered as ‘tourist spending’?
(A) Direct spending
(B) Indirect spending
(C) Induced spending
(D) Demonstrative spending
Answer: (D)

20. A system of calculating international fares based on the maximum permitted mileage between two points
(A) Mileage control
(B) Mileage method
(C) Maximum permitted mileage
(D) Fare construction

Answer: (B)



21. In an itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage
(A) Turn around point
(B) Railing
(C) Connecting point
(D) Embarkation point
Answer: (A)

22. A measurement of revenues required by a hotel over a fixed time period after operating expenses and taxes are deducted is known as
(A) Average room rate
(B) Cash flow
(C) Revenue
(D) Income
Answer: (B)

23. This consists of two lists of “types of journey and itinerary”. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.
List – I                                    List – II
i. One way                               1. DEL -> LON – NYC -> TYO – DEL
ii. Round the World                2. DEL -> LON – NYC – CCU
iii. Open jaw                            3. SXR -> DEL -> MAA
iv. Circular trip                        4. BOM – DXB -> PAR -> BOM
Codes:
       i ii iii iv
(A) 3 1 2 4
(B) 2 3 1 4
(C) 3 2 1 4
(D) 1 2 3 4
Answer: (A)www.netugc.in

24. “DND” is a sign to indicate
(A) Do Not Disturb
(B) Door to Door
(C) Double Income No Kids
(D) Do and Done
Answer: (A)

25. The first Oberoi hotel is located at
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Shimla
(D) Nainital
Answer: (C)

26. This consists of two lists of names of cuisines and the region connected, the candidate has to match an item in one list with an item in the other:
List – I                        List – II
(Cuisines)                    (Regions)
i. Chettinadu               1. Karnataka
ii. Udupi                      2. Karaikudi
iii. Moppila                  3. Malabar
iv. Awadh                   4. Lucknow
Codes:
       i ii iii iv
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 2 1
(C) 2 1 3 4
(D) 4 3 1 2
Answer: (C)

27. During which plan period “Tourism” was awarded the status of an Industry?
(A) 5th Five Year Plan
(B) 6th Five Year Plan
(C) 7th Five Year Plan
(D) 8th Five Year Plan
Answer: (C)

28. In which year the Government of India introduced National Action Plan?
(A) 1982
(B) 1988
(C) 1992
(D) 2002
Answer: (C)

29. Who is the first Director General of Tourism?
(A) Somnath Chibb
(B) M.P. Bezbaruah
(C) S.K. Mishra
(D) L.K. Jha
Answer: (A)

30. Marketing is a process of
(A) Transactional exchange
(B) Relational exchange
(C) Circulatory exchange
(D) All of the above

Answer: (D)



31. The uncontrolled factors with immediate effect on business are called
(A) Actors
(B) Environs
(C) Mixes
(D) Variables
Answer: (A)

32. Which destination is not covered by the “Maharaja Express”?
(A) Gaya
(B) Varanasi
(C) Allahabad
(D) Khajuraho
Answer: (C)

33. Which State/Union Territory has the largest number of wild life sanctuaries?
(A) Madhya Pradesh
(B) Andaman and Nicobar Islands
(C) Karnataka
(D) Assam
Answer: (B)

34. Where is the highest Golf Course in the world located?www.netugc.in
(A) Darjeeling
(B) Gulmarg
(C) Almora
(D) Nainital
Answer: (B)

35. Two additional variables to explain service marketing along with product marketing are
(A) Physical evidence and process
(B) Placement and packaging
(C) Place and Publicity
(D) Partnership and Positioning
Answer: (A)

36. “Promotion Mix” includes
(A) Advertising
(B) Sales Promotion
(C) Direct Marketing
(D) All of the above
Answer: (D)

37. The leverage associated with investment activities is referred to
(A) Operating leverage
(B) Financial leverage
(C) Combined leverage
(D) None of the above
Answer: (A)

38. Which financial organisation authorises the foreign currency dealers to buy and sell foreign currency in India?
(A) State Bank of India
(B) Reserve Bank of India
(C) Ministry of Finance
(D) Ministry of Home Affairs
Answer: (B)

39. What is the ratio of FDI in the Accommodation sector in India?
(A) 49 %
(B) 51 %
(C) 71 %
(D) 100 %
Answer: (D)

40. Which of the following is India’s first Submarine Museum?
(A) INS Kursura
(B) INS Vikrant
(C) Sagar Kanya
(D) INS Virat

Answer: (A)



41. ‘OPERA’ is a
(A) Travel company
(B) Software used for reservation of hotel rooms
(C) Airline charter company
(D) Franchise hotel chain
Answer: (B)

42. Gandhara Art is the outcome of
(A) Gracco – Roman technique
(B) Gracco – Bactrian technique
(C) Gracco – Persian technique
(D) Gracco – Indian technique
Answer: (A)

43. The restaurant service orders are taken by
(A) Captain
(B) Steward
(C) Busboy
(D) Waiter
Answer: (A)

44. In which Indian city, the “Fort William” is located?
(A) Chennai
(B) Kolkata
(C) Bangalore
(D) Mangalore
Answer: (B)

45. Which is not the randomized sampling method?
(A) Snowball sampling
(B) Stratified sampling
(C) Cluster sampling
(D) Systematic sampling
Answer: (A)

46. Qualitative research is based on questions that are based on one of the following:
(A) Likert scale
(B) Staple scale
(C) Semantic scale
(D) Unstructured
Answer: (D)www.netugc.in

47. This consists of two lists of cities and airline codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:
List – I                        List – II
i. Bagdogra                 1. BHJ
ii. Bhuj                        2. IXR
iii. Ranchi                    3. BDQ
iv. Vadodara               4. IXB
Codes:
       i ii iii iv
(A) 4 1 2 3
(B) 4 2 3 1
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Answer: (A)

48. The statement of hypothesis is framed in the form of one of the following:
(A) Interrogative
(B) Declarative
(C) Assertive
(D) Conclusive
Answer: (B)

49. Standard deviation is
(A) The square root of the variance
(B) The square root of the median
(C) The square root of mode
(D) The square root of dispersion
Answer: (A)

50. Which one of the following is scheduled method?
(A) Self-administered
(B) Online survey
(C) Mail Survey
(D) Administered by enumerator

Answer: (D)