2012 December UGC NET Examination in Performing Arts – Dance, Drama, Theatre, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Special Instructions
1. Candidates are required to answer all the 50 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and answer all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.

www.netugc.in2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer Sheet, the Part Number which they have selected.
PART – I
Common for Dance / Drama / Theatre

1. Match the following:
List – I                        List – II
a. Akhyan                    i. Telugu
b. Krittivas                  ii. Gujarati
c. MadhavKandali      iii. Bengali
d. Ranganath               iv. Assamese
Codes:
      a b c d
(A) ii iii iv i
(B) ii iii i iv
(C) i ii iii iv
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

2. Pick the odd one out Ramayana has been reinterpreted and re-written in many traditions.
(A) Valmiki Ramayana
(B) Kamban Ramayana
(C) Adhyatma Ramayana
(D) Bhama Kalapam
Answer: (D)

3. Assertion (A): The group of professional singers, dancers, musicians and actors are perhaps a class apart from society at large.
Reason (R): They move from place to place and they are responsible for the mobility of ideas.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is true.
(D) (A) is false (R) is false.
Answer: (C)

4. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Shilapadikaram                    i. Nikumbha
b. Ramayana                           ii. Uttara
c. Mahabharata                        iii. Gouindi Adiggal
d. Harivamsha Purana             iv. Narada
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i ii
(B) ii iii iv i
(C) ii iii i iv
(D) iii i ii iv
Answer: (D)

5. Select the correct sequence:
(A) Oral tradition, literary tradition, Pictorial tradition, performing tradition
(B) Performing tradition, Oral tradition, literary tradition, Pictorial tradition
(C) Pictorial tradition, Oral tradition, Performing tradition, literary tradition
(D) Performing tradition, Oral tradition, Pictorial tradition, literary tradition
Answer: (D)

6. Match items in List – I with items in List – II:
List – I                        List – II
a. Rig Veda                 i. Abhinaya
b. Swama Veda           ii. Rasa
c. Yajur Veda              iii. Speech
d. Atharva Veda         iv. Music
Codes:
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) i ii iii iv
(C) ii iii i iv
(D) iv ii iii i
Answer: (A)

7. Assertion (A): Brahma created twenty four ‘Apsara-s’ on the entreaty of Bharata for the performances according to Natya Sastra.
Reason (R): Bharata thought that Apsara-s can portray their characters very well and moreover they are dancers.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (R) is right and (A) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)www.netugc.in

8. Sriharsha, the dramatist and commentator crisply stated four prerequisites for the success of play production. Put them in order according to him.
(A) Sympathetic audience, competent actors and actresses, an expert author, an attractive theme
(B) Competent actors and actresses, an attractive theme, expert author, sympathetic audience
(C) An expert author, an attractive theme, competent actors and actresses, sympathetic audience
(D) An attractive theme, an expert author, sympathetic audience, competent actors and actresses
Answer: (C)

9. Pick the odd one out:
(A) Misrama
(B) Utpadya
(C) Kalpitha
(D) Prakhyatha
Answer: (A)

10. According to Natyasastra, when music and dance predominate in ‘Natya’ it is called as
(A) Rupa
(B) Uparoopaka
(C) Rupaka
(D) DrisyaRoopaka
Answer: (B)






11. Match items in List – I with items in List – II:
List – I                        List – II
a. Aarbhati                  i. Emotional expression
b. Swatvati                  ii. Vocal expression
c. Bharati                     iii. Physical expression
d. Koisiki                    iv. Delicate expression
Codes:
      a b c d
(A) i ii iv iii
(B) ii iii i iv
(C) iii i ii iv
(D) iv i iii ii
Answer:www.netugc.in (C)

12. Assertion (A): Only the superior characters are qualified to figure as heroes in a play. Lord Rama is considered as the principal hero and not Sugreeva in Ramayan.
Reason (R): Sugreeva character is not to be considered as a principal hero because he is not ‘Kshatriya’.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (R) is right and (A) is false.
(D) (A) is correct and (R) is wrong.
Answer: (A)

13. Identify the correct order:
(A) Dhira Prasantha, Dhira Lalitha, Dhirodatta, Dhiroddhatha
(B) Dhiroddhatha, Dhira Lalitha, Dhirodatta, Dhira Prasantha
(C) Dhira Prasantha, Dhiroddhatha, Dhirodatta, Dhira Lalitha
(D) Dhira Lalitha, Dhira Prasantha, Dhiroddhatha, Dhirodatta
Answer: (B)

14. Which is not correct among these?
(A) Uttamabhinaya
(B) Unnatabhinaya
(C) Madhyamaabhinaya
(D) Adhamaabhinaya
Answer: (B)

15. Pick up the ‘Rupaka’ which has predominance of ‘Lok Dharmi’
(A) Echamriga
(B) Vyayoga
(C) Natika
(D) Prakarana
Answer: (D)

16. Match the colours mentioned in List – I with the Rasa-s mentioned in List – II
List – I            List – II
a. Green           i. Bhayanaka
b. White          ii. Beebhatsa
c. Black           iii. Haasya
d. Blue            iv. Srinagara
Codes:
       a b c d
(A) iv iii i ii
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iii i ii iv
Answer: (A)

17. Assertion (A): The sages asked Bharat “how is it that an actor is able to present the pleasures and pains of a character in a natural way without himself having experienced the exact emotions of the character?”
Reason (R): Bharata replied that it is possible on account of Sattva or innate emotional response.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) (A) is correct and (R) is wrong.
Answer: (C)

18. We have now four types of ‘Pravritti-s’ identify the correct sequence
(A) Aavanthi, Paanchalamadhyama, Daakshinatya, Oodhramagadhi
(B) Daakshinatya, Aavanthi, Oodhramaagadhi, Paanchalamadhyama
(C) Oodhramagadhi, Paanchalamadhyama, Daakshinatya, Aavanthi
(D) Paanchalamadhyama, Oodhramagadhi, Aavanthi, Daakshinatya
Answer: (B)

19. Identify the odd one:
(A) Divya
(B) Kulasati
(C) Nripapatni
(D) Vipralabdha
Answer: (D)

20. Saradatanaya work on ‘Rasa’ and ‘Natya’
(A) Ashtadhyayi
(B) Kaavyalankara
(C) Abhinava Bharati
(D) Bhavaprakasana
Answer: (D)






21. Match the items in List – I with the items in List – IIwww.netugc.in
List – I                        List – II
a. Sāhityadarpaa          i. Singa Bh–upala
b. Nātyadarpaa            ii. Śārdātanaya
c. Bhāvprakaśana        iii. Viśvanātha
d. Rasāravsudhakar     iv. Rāmachandra
Guachandra
Codes:
       a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iii iv ii i
(C) ii i iii iv
(D) i iii iv ii
Answer: (B)

22. Assertion (A): Dhānanjay classified various Rupakas on the basis of Vastu, Neta and Rasa.
Reason (R): He wanted to differ from Bharata’s concept of Daśrupaka who believed that Vritti determines the types of dramatic composition.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (R) is true, (A) is false.
Answer: (A)

23. Which is the correct sequence?
(A) Vi nudharmottara-purā a, Agnipura a, Bhāvprakāśana, Sangitratnākar
(B) Agnipura a, VI nudharmottarapurā a, Sangitratnākar, Bhāvprakāśana
(C) Sangitratnākar, Agnipurana, Bhāvprakāśana, VI nudharmottara-pura a,
(D) Bhāvprakāśana, Sangitratnākar, VI nudharmottara-pura a, Agnipura a
Answer: (A)

24. Who propagated the idea of ‘Sukh Dukhatmaka’ Rasa?
(A) Sāgarnandin
(B) Sārangadeva
(C) Rāmchandra-Guachandra
(D) Sārdātanaya
Answer: (C)

25. Which pair of the following is not matched correctly?
(A) Sringarprakaśa – Bhoja
(B) Abhinaya Darpana– Nandikeshwar
(C) Nātak-Lakshan- Ratnakosa– Vidyānātha
(D) Nātakachandrika – Rupa Goswamin
Answer: (C)

26. Which is the instrument used Kuttiattam?
(A) Mizhavu
(B) Na –k ārā
(C) Tappa
(D) Mukhaveena
Answer: (A)

27. Pick the odd one out
(A) Kedara
(B) Kalyani
(C) Devagandhari
(D) Jhaniha
Answer: (D)

28. Match the List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Lavani                     i. Name of the Tala
b. Jhamp                      ii. Name of the Raga
c. Cha ac.a .di                         iii. Name of the musical composition
d. Bhoop                     iv. Name of the musical instrument
Codes:
      a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iii i iv ii
(C) i ii iv iii
(D) iv iii i ii
Answer: (B)

29. Match the List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Kathakali                 i. Folk Dance
b. Garba                      ii. Dance Drama
c. Rabindra Sangit      iii. Folk Theatre
d. Jatra                                    iv. Musical form
Codes:
      a b c d
(A) i iv ii iii
(B) i ii iii iv
(C) ii i iii iv
(D) ii i iv iii
Answer: (C)

30. Assertion (A): Ratan Thaiyam, Mallika Sarabhai and others are mixing theatre and dance.
Reason (R): They are polluting both forms.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is false.
(D) (A) is true (R) is true.
Answer: (C)






31. Identify the correct order in terms of geography (South to North):
(A) Bharatanatyam, Kuchipudi, Chhau, Baul Manipuri
(B) Bharatanatyam, Kuchipudi, Baul, Manipuri, Chhau
(C) Kuchipudi, Bharatanatayam, Chhau, Baul, Manipuri,
(D) Bharatanatyam, Kuchipudi, Baul, Chhau, Manipuri
Answer: (A)

32. Pick the odd one out:
(A) Malavika Sarukai
(B) Astad Daboo
(C) Nassiruddin Shah
(D) Prity Patelwww.netugc.in
Answer: (C)

33. Indian Foundation for Arts is
(A) A performance theatre
(B) Multi-cultural centre
(C) Branch of ford foundation
(D) Granting body
Answer: (D)

34. Assertion (A): The Natyashastra has an entire section on Music.
Reason (R): The music was used according to the requirement of the theatre production.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is false.
(D) (A) is true (R) is true.
Answer: (D)

35. Pick the odd one out:
The voice training is important to both theatre and dance practitioners as
(A) They can impress the audience
(B) It allows certain theatricality.
(C) Both need to speak or sing.
(D) It is one of the four modes of expression
Answer: (D)

36. Pick the odd one but. The leading characteristics of post-modern dance and theatre are
(A) Form dominates over content
(B) There is break down in stage audience communication
(C) Heavy use of visual images, stylized movements and groupings.
(D) The actors or dancers are not important.
Answer: (C)

37. Assertion (A): Time and space are the most important aspects of communication process.
Reason (R): Time and space are modern concepts.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is false (R) is false.
(D) (A) is true (R) is true.
Answer: (A)

38. The South Indian theatre personality who has contributed much to dance music is
(A) Girish Karnad
(B) Kovalan Panikar Narayan
(C) Kamala Hassan
(D) Balmurali Krishnan
Answer: (B)

39. Pick the odd one out
(A) Bharat Ranga Mahotsav- Theatre
(B) The other festival – Contemporary Dance
(C) Savai Gandharva festival – Music
(D) Uday Shankar Festival – Dance
Answer: (C)

40. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Dhrupad                  i. Thangta
b. Mask                       ii. Pakhawaja
c. Puppet                     iii. Chhau
d. Sword-shield          iv. Andhra Pradesh
Codes:
      a b c d
(A) ii iii iv i
(B) ii iii i iv
(C) iii ii iv i
(D) iii iv ii i
Answer: (A)






41. The Puppet Theatre of SEA is known as
(A) Bunaraku
(B) Wayang
(C) Dalang
(D) Kabuki
Answer: (B)

42. Identify the correct full form of WZCC
(A) West Zone Capital Company
(B) Western Zone Cultural Capital
(C) West Zone Cultural Council
(D) West Zone Cultural Centrewww.netugc.in
Answer: (D)

43. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Kalaripayatu            i. Body expression
b. Mime                       ii. Body exercises
c. Parikhanda              iii. Whirling movements
d. Daravesh                 iv. Mind-body training
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv iii ii i
(C) i iv iii ii
(D) iv i ii iii
Answer: (D)

44. Identify the correct sequence:
(A) Natya Shastra, Greek Theatre, Ballet, Modern dance
(B) Greek Theatre, Natya Shastra, Ballet, Modern dance
(C) Natya Shastra, Ballet, Greek Theatre, Modern dance
(D) Natya Shastra, Greek Theatre, Modern dance, Ballet
Answer: (B)

45. Assertion (A): Critical writing in performing arts is of no value.
Reason (R): Artists are self-critical and do not read much.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is false (R) is false.
(D) (A) is true (R) is true.
Answer: (C)

46. Match items in List – I with the items in List – II
List – I                        List – II
a. Kutiyattam              i. Bhopal
b. K.N. Panikkar         ii. Nartan Kairali
c. Ratan Thiyam          iii. Sopanam
d. Ranga Mandala       iv. Chorus Repertory
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) ii iii iv i
(C) i iv iii ii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

47. Assertion (A): The Performing Arts have always served as a very vital and potent means of communication.
Reason (R): In preliterate, non literate and semi-literate societies music, dance and theatrical forms have often been the most important vehicles for carrying a message.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (R) is false, (A) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

48. Assertion (A): The Indian Theatre tradition has survived only in the countryside.
Reason (R): The urban elite in India completely took to western style theatre during British colonial rule.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false, (R) is true
Answer: (C)

49. International Theatre Institute (ITI) is set up by
(A) U.S.A.
(B) U.S.S.R.
(C) UNI
(D) UNESCO
Answer: (D)

50. The acting manual of Kutiyattam is known as
(A) Hastalakshan Kosha
(B) Kramadepika
(C) Gosthi
(D) Hasta-Deepika
Answer: (B)


PART – II
DANCE

51. Identify the correct sequence:
(A) Talaisaman, Mattal, Addigai, Ghoonghru
(B) Talaisaman, Addigai, Mattal, Ghoonghru
(C) Ghungharu, Talaisaman, Mattal, Addigai
(D) Mattal, Addigai, Talaisaman, Ghoonghru
Answer: (A)

52. The full form of ISTA is
(A) International School of Theatre Anthropology
(B) Indian School of Theatre Anthropology
(C) Indian School of Theatre Arts
(D) International Scheme for Theatre Arts
Answer: (A)

53. Assertion (A): Hip movements in Indian classical dance are popular.
Reason (R): Odissi has a lot of Bhangis.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (B)

54. Assertion (A): The performer’s life is based on an alteration of balance.
Reason (R): The performer is never immobile when appears so.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (C)

55. The Mask dance and Dance Dramas are
(A) Kathakali
(B) Wayang Wong
(C) Noh
(D) None of the above
Answer: (D)

56. The Chakradar Toda has the Tihairepeated
(A) 3 times
(B) 9 times
(C) In multiples of 3
(D) 4 times
Answer: (C)

57. Identify the correct sequence:
(A) Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Vadivelu, Balasaraswati
(B) Vajid Ali Shah, Kalaka Prasad, Vadivelu, Balasaraswati
(C) Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Balasaraswati Vadivelu,
(D) Vadivelu, Kalaka Prasad, Vajid Ali Shah, Balasaraswati
Answer: (B)

58. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Bharatanatyam        i. Lai Haroba
b. Kshyatriya               ii. Mahari
c. Odissi                      iii. Vazoovur
d. Manipuri                 iv. Vaishnava
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii iv i ii
(C) iii iv ii i
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

59. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Aditala                    i. Mishrachapu
b. Rupakam                 ii. Tritala
c. Chautala                  iii. KhandaEka
d. Deepachandi           iv. Dadra
Codes:
      a b c d
(A) ii iv i iii
(B) ii iv iii i
(C) iv i iii ii
(D) iii i ii iv
Answer: (A)

60. Identify the correct order:
(A) Shyama, Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Jatayu Moksham
(B) Man and machine, Malvika Agni Mitra, Shyama, Jatayu Moksham
(C) Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Shyama, Jatayu Moksham
(D) Malvika Agni Mitra, Man and Machine, Jatayu Moksham, Shyama
Answer: (C)

61. The Natuvnar plays
(A) Gong
(B) Cymbals
(C) Talam
(D) Manjira
Answer: (C)

62. The famous Tandava was performed at
(A) Tillai Forest
(B) Chidambaram
(C) Kailash temple
(D) Brihadishwara
Answer: (A)

63. ‘Haveli Sangit’ is the music used in
(A) Krishna worship
(B) Odissi
(C) Manipuri
(D) Rasalila
Answer: (A)

64. One of the Trinity-s of South Indian music is
(A) Maharaja Swati Thirunal
(B) Purandaradasa
(C) Balamurali Krishnan
(D) Shyama Shastri
Answer: (D)

65. Assertion (A): The sculptures and dancers have a common medium of body to work with.
Reason (R): Both are affected by shapes.
Codes:
(A) (A) is false (R) is true.
(B) (A) is false (R) is false.
(C) (A) is true (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (C)

66. Assertion (A): Amir Khusaru contributed greatly to dance.
Reason (R): His poetry is often used by creative choreographers.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is true (R) is true.
(C) (A) is false (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (B)

67. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Ragamala                 i. Radha
b. Miniature                 ii. Git-Govinda
c. Pahari                      iii. Kalpasutra
d. Western India         iv. Ragini
Codes:
      a b c d
(A) iv ii iii i
(B) iv ii i iii
(C) iv iii ii i
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

68. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Erotic                       i. Khajuraho
b. Karana                     ii. Kumbhakonam
c. Nataraj                     iii. Champaner
d. Shal Bhanjika          iv. Kailash
Codes:
      a b c d
(A) i ii iv iii
(B) i ii iii iv
(C) ii i iii iv
(D) iv iii i ii
Answer: (A)

69. The common links between the dances of SEA countries is
(A) Tradition
(B) Culture
(C) Religion
(D) Philosophy
Answer: (C)

70. Match items in List – I with List – II
List – I            List – II
a. Hudo           i. Rajasthan
b. Rasiya         ii. Maharashtra
c. Lazim          iii. Chhatisgarh
d. Santhal        iv. Gujarat
Codes:
      a b c d
(A) i iv iii ii
(B) iv i iii ii
(C) iv i ii iii
(D) iv iii i ii
Answer: (C)

71. Match items in List – I with List – II
List – I                        List – II
a. Bharatanatyam        i. Thumari
b. Kathak                    ii. Ata Katha
c. Kathakali                 iii. Astapadi
d. Odissi                      iv. Pallavi
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iii i ii iv
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii
Answer: (C)

72. Assertion (A): The tribals dance because they are afraid of the forces of nature.
Reason (R): It is human to dance for peace and harmony.
Codes:
(A) (A) is false (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) (A) is true (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (C)

73. BHARATA is
(A) Bhav, Raga, Tala
(B) Name of a country
(C) A group of experts of Dramatic art
(D) All of above
Answer: (D)

74. Pick the odd one out:
The early pioneer of Modern dance in India was
(A) Ravindranath Tagore
(B) Rukminidevi Arundel
(C) Mrinalini Sarabhai
(D) Uday Shankar
Answer: (D)

75. Put in correct sequence:
(A) Mandala, Pani, Puta, Bhramari
(B) Mandala, Bhramari, Pani, Puta
(C) Bhramari, Mandala, Pani, Puta
(D) Puta, Mandala, Pani, Bhramari
Answer: (B)


PART – III
DRAMA/THEATRE

51. Match items in List – I with List – II
List – I                                    List – II
a. Theatre and its Double        i. Antoine Andre
b. Theatre Libre                       ii. Herold Pinter
c. Theatre within Theatre        iii. Artaud Antoninwww.netugc.in
d. Theatre of the Absurd        iv. Pirandello Luigi
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii iii i iv
Answer: (C)

52. Assertion (A): Pirandello tried to explore the relationship between appearance and reality through his plays.
Reason (R): He believed in theory of mask and face.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (A)

53. Which is the correct sequence?
(A) Agamemmon, Antigone, Medea, Peace
(B) Medea, Peace, Agamemmon, Antigone
(C) Antigone, Medea, Agamemmon, Peace
(D) Peace, Agamemmon, Antigone, Medea
Answer: (A)

54. The famous American Play “The Adding Machine” is written by
(A) Arthur Miller
(B) Edward Albee
(C) Elmer Rice
(D) Eugene O’Neill
Answer: (C)

55. Pick the odd one out:
(A) Peter Brook – Empty space
(B) Aristotle – Poetics
(C) Eugenio Barba – The third theatre
(D) Bertolt Brecht – The Beggar’s opera
Answer: (D)

56. Match the items in List – I with List – II
List – I                                                List – II
a. The exception and the rule              i. Samuel Beckett
b. Happy Days                                    ii. Moliere
c. The lady from the sea                      iii. Bertolt Brecht
d. The Misanthrope                             iv. Henrik Ibsen
Codes:
      a b c d
(A) iv ii iii i
(B) iii i iv ii
(C) ii iii i iv
(D) i iv ii iii
Answer: (B)

57. Assertion (A): The plays of Bertolt Brecht are Non-Aristotelian Darma.
Reason (R): They tend to evoke Pity and Fear in the audience.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (R) is true but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
www.netugc.in
Answer: (B)

58. Which is the correct sequence?
(A) The Master Builder, The Three Sisters, All My Sons, Krapp’s Last Tape
(B) The Three Sisters, All My Sons, Krapp’s Last Tape, The Master Builder
(C) Krapp’s Last Tape, the Master Builder, All My Sons, The Three Sisters
(D) All My Sons, The Master Builder, The Three Sisters, Krapp’s Last Tape
Answer: (A)

59. The play “Look Back in Anger” is written by the British playwright
(A) Tom Stoppard
(B) Herold Pinter
(C) John Osborne
(D) Arnold Wesker
Answer: (C)

60. Pick the odd one out:
(A) Comedy of Humours – Jonson
(B) Greek Comedy – Menander
(C) Comedie- Francaise – Aristophanes
(D) Commedia dellárte – Dario Fo
Answer: (C)

61. Match the items in List – I with List – II
List – I            List – II
a. Utsikāka      i. V tti
b. Kai iki         ii. Sandhi
c. Vimarśa       iii. Avasthā
d. Phalayoga   iv. Rupaka
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv i ii iii
(C) ii iii iv i
(D) i iv iii ii
Answer: (B)

62. Pick the odd one out:
(A) Prārabha
(B) Prayatna
(C) NiyatPhalaprāpti
(D) Praveśaka
Answer: (D)

63. Assertion (A): The term Nātyadharmi stands for non-realistic presentation.
Reason (R): Nātyadharmi means one which is highly conventional and symbolical.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (R) is true but (A) is false.
Answer: (B)

64. Which is the correct sequence?
(A) Kārya, Patākā, Bija, Prakari, Bindu
(B) Bindu, Bija, Patākā, Kārya, Prakari
(C) Prakari, Patākā, Bija, Bindu, Kārya
(D) Bija, Bindu, Patākā, Prakari, Kārya
Answer: (D)

65. ‘Arthopak epaka’ is one kind of
(A) Presentation Device
(B) Stage of Plot Development
(C) Instrument of Plot Construction
(D) Dramatic Irony
Answer: (A)

66 Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Kallol                       i. GirishKarnad
b. Ma Nishada             ii. RatanThiyam
c. Chakravyuha           iii. K.N. Panikkar
d. PashuGayatri          iv. UtpalDutt
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv i ii iii
(C) ii iii iv i
(D) i iv iii ii
Answer: (B)

67. Parsi Theatre’s famous Urdu Play ‘Bazm-e-Fani’ (The Transitory Assembly) was a reworking of Shakespeare’s
(A) Hamlet
(B) Midsummer Night’s Dream
(C) Merchant of Venice
(D) Romeo and Juliet
Answer: (D)

68. Indicate odd one out
(A) Kamala
(B) Gidhade
(C) Vasanakand
(D) Baby
Answer: (C)

69. Assertion (A): The contemporary India theatre is ‘A National Theatre’ in true sense of the word.
Reason (R): It seldom makes use of indigenous material from our classical and traditional theatre forms.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

70. Put in correct chronology in the context of their Geographical aspect from North to South:
(A) Kutiyattam, Nautanki, Bhand Jashna, Yakshagana, Maach
(B) Bhand Jashna, Maach, Nautanki, Yakshagana, Kutiyattam
(C) Nautanki, Yakshagana, Kutiyattam, Maach, Bhand Jashna
(D) Bhand Jashna, Nautanki, Maach, Yakshagana, Kutiyattam
Answer: (D)

71. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Apron                      i. Orchestra
b. Pit                            ii. Intensity of light
c. Dimmer                   iii. Portion of the stage
d. Flat                          iv. Basic unit of scene construction
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) ii iii i iv
(C) iv ii iii i
(D) i iv ii iii
Answer: (A)

72. Assertion (A): Director is never considered to be a creative artist.
Reason (R): The Director simply interpretates the play written by the Playwright.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

73. The two materials with which the Director works to express the play are
(A) Lines and Colours
(B) Sound and Sight
(C) Actor and Stage
(D) Voice and Speech
Answer: (C)

74. Pick the odd one out
(A) Composition
(B) Picturization
(C) Movement
(D) Analysis
Answer: (D)

75. Which is the correct sequence of the following equipments on the stage?
(A) Grand Drapery, Act Curtain, Tormentors, Teaser
(B) Act Curtain, Tormentors, Teaser, Grand Drapery
(C) Tormentors, Grand Drapery, Act Curtain, Teaser
(D) Teaser, Tormentors, Grand Drapery, Act Curtain
Answer: (A)