2012 December UGC NET Examination in Performing Arts – Dance, Drama, Theatre, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






PERFORMING ARTS – DANCE / DRAMA / THEATRE
Paper – II
SPECIAL INSTRUCTIONS
1. Candidates are required to answer all the 25 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and answer all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.

2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer Sheet, the Part Number which they have selected.
PART – I
Common to Dance / Drama / Theatre

1. Match items in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Nartan Nirnaya                    i. Bhoja
b. Shringar Prakash                 ii. Sarangdeva
c. Bhava Prakash                     iii. Pundarika Vitthal
d. Sangit Ratnakar                  iv. Sharada Tanaya
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) ii iii iv i
(C) iii i iv ii
(D) iii ii i iv
Answer: (C)

2. The most prominent writer scholar of dance and its philosophy is
(A) Dr. V. Raghavan
(B) Dr. P.S.R. Appa Rao
(C) Dr. Arudra
(D) Dr. Kapila Vatsyayan
Answer: (D)

3. World Dance Day is celebrated on
(A) 29th April
(B) 27th July
(C) 6th June
(D) 10th February
Answer: (A)

4. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Devilal Samar          i. Yakshagana
b. Balwant Gargi         ii. Rajasthan
c. Shambhu Hegade    iii. Bhavai
d. Mansukh Joshi I      v. Folk Theatre
Codes:
      a b c d
(A) ii iv i ii
(B) ii iii i iv
(C) iii iv i iii
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

5. The world celebrates Theatre Day as announce by UNESCO on
(A) 14th November
(B) 27th March
(C) 23rd March
(D) 31st October
Answer: (B)

6. Pick the odd one out
(A) Girija Devi
(B) M.S. Subbalakshmi
(C) Aban Mistry
(D) Siddheshwari Devi
Answer: (C)

7. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Shabana Azmi         i. Bindadin Maharaj
b. A.R. Raheman        ii. Padmabhushan
c. Devadas                  iii. Dada Saheb Phalke Award
d. Bhupen Hazarika    iv. Oscar
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i ii
(B) ii iv i iii
(C) iii iv i ii
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

8. From the Epics, which character is often used in Dance and Drama to portray woman centric issues?
(A) Draupadi
(B) Sita
(C) Gandhari
(D) Kaikeyi
Answer: (A)

9. Assertion (A): Madhyamakar theatre is the best according to Bharata.
Reason (R): It has sufficient capacity for audiences.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

10. Dr. Karan Singh is the Director General of
(A) IGNCA
(B) ICCR
(C) CCRT
(D) SNA
Answer: (B)






11. Assertion (A): Pratyahar is one part of Purvaranga.
Reason (R): Instruments are put in a proper place in Pratyahar.
Code:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (D)

12. Identify the correct sequence:
(A) Bhatta Lolata, Shankuka, Abhinavagupta, Bhatta Nayaka
(B) Bhatta Lolata, Bhatta Nayaka, Shankuka, Abhinavagupta
(C) Bhatta Lolata, Shankuka, Bhatta Nayaka, Abhinavagupta
(D) Abhinavagupta, Bhatta Nayaka, Bhatta Lolata, Shankuka
Answer: (C)

13. Assertion (A): The Karana-s and Angahara-s are part of Purvaranga of Natyashastra.
Reason (R): Both provide decorative embellishment to Natya.
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answer: (D)

14. Identify the correct sequence:
(A) Light of Asia, Charandas Chor, Tugluque, Krishnay Tubhyam Namh
(B) Krishnay Tubhyam Namh, Light of Asia, Charandas Chor, Tugluque
(C) Light of Asia, Charandas Chor, Krishnay Tubhyam Namh, Tugluque
(D) Light of Asia, Krishnay Tubhyam Namh, Tugluque, Charandas Chor
Answer: (A)

15. Assertion (A): Aharya Abhinaya is predominant in Kathakali.
Reason (R): Noh and Wayanga Wong have extensive make up.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

16. Pick the odd one out:
(A) Minaxi Sheshdri
(B) Madhuri Dikshit
(C) Vaijayantimala Bali
(D) Vidya Balan
Answer: (D)

17. Pick the odd one out:www.netugc.in
(A) Sri Lanka-Kendyan dance
(B) Thailand-Khon
(C) China-Peking Opera
(D) Bali-Royal Ballet
Answer: (D)

18. Match items in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Zakir Hussain                      i. Sitar
b. Vikku Vinayak Rao                        ii. Mohan Veena
c. Shahid Parvez                     iii. Ghatam
d. Vishva Mohan Bhatt          iv. Tabla
Codes:
      a b c d
(A) iv iii i ii
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

19. In context of Natasutra, the word Nata is first used in
(A) Astadhyayi of Panini
(B) Nrutyadhyaya of Ashokmalla
(C) Bharata’s Natyashastra
(D) Natya Darpana of Ramachandra Gunachandra
Answer: (A)

20. Assertion (A): The Devil dances of Sri Lanka are similar to the Bhutan of Tamil Nadu.
Reason (R): Both are part of Tamil culture.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (C)






21. Assertion (A): The Tritala and Aditala are much used in Dance.
Reason (R): Dance is a simple art form.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

22. The status and facilities given to Dancers and Actors is given in
(A) Arthashastra
(B) Kamasutra
(C) ShukranitiSar
(D) Natya Lakshan Ratna Kosha
Answer: (A)

23. The most important Theatrical light device is
(A) Spot light
(B) Fresnel
(C) Flood light
(D) Strobe light
Answer: (A)

24. The technical instrument a must for sound on stage is
(A) Amplifier
(B) Speakers
(C) Mixer
(D) Microphone
Answer: (A)

25. Match items in List – I with List – II:
List – I            List – II
a. Rasalila        i. Gujarat
b. Dashavtar    ii. Mathura
c. Giddad        iii. Maharashtra
d. Padhar         iv. Rajasthan
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

PART – II
DANCE

26. The form of dance which uses extensive Angika Abhinaya is
(A) Mayurbhanja Chhau
(B) Saraikela Chhau
(C) Kshatriya
(D) Purulia Chhau
Answer: (A)

27. Which dance form uses the special walk called ‘Goyedi’?
(A) Odissi
(B) Kolyachanach
(C) Mohiniattam
(D) Kuravanji
Answer: (A)

28. Assertion (A): The Nayika-s is used extensively in all Indian classical dance styles.
Reason (R): According to Bharata, Khandita and Vipralabdha may not be performed on the stage.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

29. Rimli Ibrahim was awarded the best male dancer for 2011 bywww.netugc.in
(A) ICCR
(B) Natyakala
(C) SNA
(D) Attendance
Answer: (D)www.netugc.in

30. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Nalanda                   i. PratimaGauri
b. Kadamba                 ii. KanakRele
c. Darpana                   iii. KumudiniLakhia
d. Nrityagram              iv. Mrunalini
Sarabhai
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iii iv i ii
(C) iii ii iv i
(D) ii iii iv i
Answer: (D)






31. Assertion (A): Trishla is used in Kathakali.
Reason (R): It is used for changing a scene.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

32. Match items in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Ileana Chitaristi                   i. Bharatanatyam
b. AditiMangaldas                  ii. Odissi
c. RamaVaidyanathan             iii. Manipuri
d. Prity Patel                           iv. Kathak
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) ii iv iii i
(C) iii iv ii i
(D) iv ii i iii
Answer: (A)

33. Identify the correct sequence, starting from North to South:
(A) Karathi, Duhmal, Mataki, Kummi
(B) Duhmal, Kummi, Karathi, Mataki
(C) Duhmal, Mataki, Karathi, Kummi
(D) Duhmal, Karathi, Mataki, Kummi
Answer: (D)

34. Choose the odd one: The Gharana’s of Kathak are
(A) Lucknow
(B) Banaras
(C) Raigadh
(D) Delhi
Answer: (D)

35. Match items in List – I with List – II:
List – I            List – II
a. Minakku      i. Hanuman
b. Paccha         ii. Ravana
c. Katti                        iii. Rama
d. Tadi             iv. Sage
Codes:
       a b c d
(A) iii i iv ii
(B) iv iii ii i
(C) iv iii i ii
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

36. Assertion (A): ‘Masak’ is used in Kathak for showing that.
Reason (R): It helps in breath control.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (D)

37. Assertion (A): The play of Kalidas has many descriptions of dances.
Reason (R): Chhalika was one of the styles of that time.
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answer: (A)

38. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Krishnattam             i. Kathak
b. Dasiattam                ii. Odissi
c. Mahari                     iii. Kathakali
d. Kathavachan           iv. Bharatanatyam
Codes:
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) iii iv ii i
(C) iv ii iii i
(D) iii i iv ii
Answer: (B)

39. Identify the correct sequence in ascending order of Matra
(A) Rupak, Dhamar, Zaptala, Tritala
(B) Zaptala, Rupak, Dhamar, Tritala
(C) Rupak, Zaptala, Dhamar, Tritala
(D) Tritala, Rupak, Zaptala, Dhamar
Answer: (C)

40. The dress of female Manipuri dancer is called
(A) Kamandi
(B) Kumin
(C) Kummi
(D) Kikli
Answer: (B)






41. Match items in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Bharata                    i. Shurparnakha
b. Lakshamana            ii. Shikhandi
c. Arjun                       iii. Manthara
d. Bhima                     iv. Hidimba
Codes:
       a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iii i iv ii
(C) iii i ii iv
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

42. The feet and wrist movements of some of the SEA dancers are similar to those seen in
(A) Kuchipudi
(B) Jatra
(C) Manipuri
(D) Odissi
Answer: (C)

43. The text written by Raigadh King Shri Chakradhar Singh is
(A) Nritya Ratna Kosha
(B) Nartan Sarwaswam
(C) Nartan Nirnaya
(D) Abhinaya Navanita
Answer: (B)

44. The last Karana according to the Natyashastra is
(A) Shakatasya
(B) Gangavataran
(C) Vishnukranta
(D) Lolita
Answer: (B)

45. Jathiswaram is the combination of
(A) Swara and Jaati
(B) Mridangabols and Adavus
(C) Musical notes and Adavubols
(D) Swara and Hasta
Answer: (C)

46. Identify the correct sequence:
(A) Hasita, Smita, Uphasita, Atihasita
(B) Smita, Uphasita, Hasita, Atihasita
(C) Smita, Hasita, Atihasita, Uphasita
(D) Smita, Hasita, Uphasita, Atihasita
Answer: (D)

47. The Lambada dance of Karnataka is performed during
(A) Sharad
(B) Vasant
(C) Navaratri
(D) Chaitra
Answer: (B)

48. ‘Nadir dir dir dir Tom dir dir dir Dhim ta Dhim Tanan’ …… can be words of
(A) Kirtanam
(B) Tillana
(C) Varnam
 (D) Korvai
Answer: (B)

49. Identify the correct sequence:
(A) Matsya, Varaha, Parashurama, Balarama
(B) Varaha, Matsya, Parashurama, Balarama
(C) Matsya, Varaha, Balarama, Parashurama
(D) Matsya, Parashurama, Balarama, Varaha
Answer: (A)

50. Identify the correct sequence:
(A) Shanta Rao, Maya Rao, Ram Gopal, Malavika Surukai
(B) Ram Gopal, Shanta Rao, Maya Rao, Malavika Surukai
(C) Shanta Rao, Ram Gopal, Maya Rao, Malavika Surukai
(D) Ram Gopal, Maya Rao, ShantaRao, MalavikaSurukai
Answer: (C)

PART – III
DRAMA/THEATRE

26. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                                            List – II
a. Traditions of Indian Theatre           i. BalwantGargi
b. Performance Tradition in India       ii. Farley Richmond
c. Folk Theatre of India                      iii. Suresh Awasthi
d. Indian Theatre                                iv. M.L. Varadapande
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii i iii iv
(C) iv iii i ii
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

27. Assertion (A): Mohan Rakesh’s woman protagonists are strong individuals who want to live on their own terms.
Reason (R): They always rest content with a drab, mediocrish existence whatever the consequences.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (D)

28. Which is the correct sequence?
(A) Tughlaq, Nagmandala, the Fire and the Rain, Yayati, Hayvadana
(B) Nagmandala, Yayati, Tughlaq, the Fire and the Rain, Hayvadana
(C) Yayati, Tughlaq, Hayvadana, Nagmandala, the Fire and the Rain
(D) The Fire and the Rain, Hayvadana, Tughlaq, Nagmandala, Yayati
Answer: (C)

29. She is the only director who writes and directs OPERAS in Punjabi and Urdu.
(A) Amal Allana
(B) Sheela Bhatia
(C) Neelam Mansingh Chowdhury
(D) Anuradha Kapoor
Answer: (B)

30. Pick the odd one out:
(A) Raktakarbi
(B) Visarjan
(C) Shesh Nahin
(D) Mukta Dhara
Answer: (C)

31. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                    List – II
a. Bio Mechanics                     i. Matterson
b. Berliner Ensemble               ii. Antoine
c. Theatre Libre                       iii. Meyerhold
d. Symbolism                          iv. Brecht
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii iii i iv
(C) i ii iii ii
(D) iv i iv iii
Answer: (A)

32. Assertion (A): Brecht was criticised by the progressive activists for not using social realism as his problem based Epic Theatre failed to provide solutions.
Reason (R): Brecht did not want to immerge his audience in reality and wanted them to ‘cry tears from the brain’; to absorb messages and ideas on which they could act.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (R) is true, (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

33. Which is the correct sequence?
(A) Kanyadan, Ghasiram Kotwal, Shrimant, Shantata! Court Chalu Ahe
(B) Shrimant, Shantata! Court Chalu Ahe, Ghasiram Kotwal, Kanyadan
(C) Shantata! Court Chalu Ahe, Kanyadan, Shrimant, Ghasiram Kotwal
(D) Ghasiram Kotwal, Kanyadan, Shantata! Court Chalu Ahe, Shrimant
Answer: (B)

34. The ‘Image Theatre’ is conceived by
(A) Peter Brooke
(B) Richard Schechner
(C) Augusto Boal
(D) Elia Kazan
Answer: (C)

35. Which pair is NOT correctly matched?
(A) K.N. Panikkar – Revival of Sanskrit Theatre
(B) Badal Sircar – Agit-prop Theatre
(C) Anamika – Gender- Haksar Sensitive Theatre
(D) M.S. Sathyu – Parsi Theatre
Answer: (D)

36. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                    List – II
a. Arms and the Man              i. Albert Camus
b. Hedda Gabbler                   ii. Luigi Pirandello
c. The Myth of Sysyphus        iii. George Bernard Shaw
d. The Rules of the Game       iv. Henrik Ibsen
Codes:
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) iv i ii iii
Answer: (A)

37. Assertion (A): The encounter with the tradition has given rise to new contemporary Indian Theatre.
Reason (R): The directors were prompted by quest for identity and search for roots.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (R) is true, (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

38. Which is the correct sequence?
(A) Creating a Role, the Empty Space, Theatre of the Oppressed, the Floating Islands
(B) The Floating Islands, the Empty Space, Creating a Role, Theatre of the Oppressed
(C) Theatre of the Oppressed, Creating A Role, the Floating Islands, the Empty Space
(D) The Empty Space, The Floating Islands, Creating a Role, Theatre of the oppressed
Answer: (A)

39. The noted director who first discovered the theatrical potentialities of Dharmaveer Bharati’s ANDHA YUG
(A) E. Alkazi
(B) Satyadev Dubey
(C) B.V. Karanth
(D) Ratan Thiyam
Answer: (B)

40. Which pair is not correctly matched?
(A) Rabindranath – Shambhu Tagore  Mitra
(B) Vijay Tendulkar – Jabbar Patel
(C) Girish Karnad – B.V. Karanth
(D) Mohan Rakesh – K.N. Panikkar
Answer: (D)

41. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                                List – II
a. Movement                                       i. Visual Interpretation of Each Moment
b. Composition                                    ii. Stage Picture in Action
c. Pantomimic Dramatization              iii. Rational Arrangement of Characters on Stage
d. Picturization                                    iv. Visual Performance of a Play
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

42. Assertion (A): The schedule of rehearsals can be considered set and inviolable, irrespective of the nature of the play.
Reason (R): Each play demands its own approach in scheduling rehearsals.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

43. Choose the correct sequence:
(A) Scene Analysis, Visualisation, Composition, Picturization
(B) Picturization, Visualisation, Scene Analysis, Composition
(C) Composition, Visualisation, Scene Analysis, Picturization
(D) Picturization, Scene Analysis, Composition, Visualisation
Answer: (A)

44. It is the strongest Acting Area of the stage.
(A) UP RIGHT
(B) UP CENTRE
(C) DOWN CENTRE
(D) UP LEFT
Answer: (C)

45. Pick the odd:
(A) Jack – Scenery
(B) Hood – Light
(C) Foundation – Make up
(D) Flat – Property
Answer: (D)

46. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Stanislavsky – An Actor Prepares
(B) John Gassener – Producing the Play
(C) Augusto Boal – Theatre of Opressed
(D) Peter Brooke – Floating Islands
Answer: (D)

47. Assertion (A): The Theatre cannot exist without written script.
Reason (R): The actors of Ancient Italy could easily improvise the scenario.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

48. ‘Orion Theatre Company’ was founded by the noted dramatist
(A) Wole Soyinka
(B) Dario Fo
(C) Tom Stoppard
(D) Jean Jenet
Answer: (A)

49. Which is the correct sequence?
(A) Radio, Theatre, Film, Television
(B) Theatre, Radio, Film, Television
(C) Film, Theatre, Radio, Television
(D) Radio, Theatre, Television, Film
Answer: (B)

50. Match the items in List – I with the items in List – II:www.netugc.in
List – I                        List – II
a. Nora                        i. Hamlet
b. Ophilia                    ii. Oedipus
c. Jockasta                   iii. Othello
d. Desdimona              iv. Doll’s House
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iii ii iv i
(C) i iii ii iv
(D) ii iv iii i
Answer: (A)