2012 December UGC NET Examination in Music, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






This paper has two parts. Part-I consists of 50 objective questions common to all, which is compulsory and carries 2 marks each. Part – II has Four sections viz Part II, Part III, Part IV, Part V – Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet and Percussion Instruments with 25 questions each of 2 marks each. Candidates should select any one of the Part II / Part III / Part IV / Part V as per his / her discipline.

Part – I
Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. The term ‘Matu’ is used for which of the following?
(A) Mukam
(B) Textual part of a song
(C) Matra
(D) Murki
Answer: (B)

2. According to ancient scholars the term ‘vipanchi’ was used for which of the following?
(A) Nine string veena
(B) Seven string veena
(C) Twelve string veena
(D) Three string veena
Answer: (A)

3. As per the method of placement of ‘swaras’ on the 36" wire of veena, what is the place of ‘shudha-madhyam’ according to Pt. Ahobal?
(A) 32"
(B) 18"
(C) 27"
(D) 20"
Answer: (C)

4. ‘Geer’, ‘Gatu’, ‘Gatha’ and ‘Gayatra’ are used in ‘Rigveda’ as a synonym of
(A) Ganesha
(B) Girdhari
(C) Gayatri
(D) Geet
Answer: (D)

5. Which are the two main components of ‘Sam Veda’?
(A) Sanyukta – Niryukta
(B) Avahan – Avgahan
(C) Dhankshree – Geetangi
(D) Archik – Gan
Answer: (D)

6. Which is the correct order for ‘Uddata’, ‘Anuddata’, and ‘Swarita’ respectively?
(A) Lower, middle, upper
(B) Upper, middle, lower
(C) Upper, lower, middle
(D) Middle, upper, lower
Answer: (C)

7. Famous Rabindra Sangeet composed in Purvi Raga is
(A) Jago mangalo loke
(B) Joto tara tabo aakashe
(C) Kar Milan chao birohi
(D) Amar man mane na
Answer: (C)

8. Which Nritya Natya is created by Rabindranath to support of Mahatma Gandhi’s ‘Harijan Unmulan Andolan’?
(A) Chandalika
(B) Shyama
(C) Shap Mochan
(D) Natir puja
Answer: (A)

9. The last prabanda which is kept lively even today?
(A) Nowka Charitram
(B) Geetgovindam
(C) Nandanar Charitam
(D) Krishnalila Tarangani
Answer: (B)

10. Tick the correct order of chronology of the following:
(A) Geet Govind, Natyashastra, Sangeet Ratnakar
(B) Sangeet Ratnakar, Natyashastra, Geet Govind
(C) Natyashastra, Geet Govind, Sangeet Ratnakar
(D) Natyashastra, Sangeet Ratnakar, Geet Govind
Answer: (C)






11. The modulation of voice is expressed through
(A) Kaku
(B) Laya
(C) Bandish
(D) Tala
Answer: (A)

12. What is the interval between Madhyam and Tar Shadaj?
(A) 2: 3
(B) 3: 4
(C) 4: 5
(D) 8: 9
Answer: (A)

13. Who is the author of “Music of Hindustan”?
(A) William Jones
(B) N. Augustus Williard
(C) E. Clementz
(D) Fox Strangeways
Answer: (D)

14. Name the famous musicologist
(A) Kishori Amonkar
(B) Prabha Atre
(C) Pt. Jasraj
(D) B.C. Deva
Answer: (D)

15. What is the name of Odav Scale in western music?
(A) Heptatonic Scale
(B) Hexatonic Scale
(C) Natural Scale
(D) Pentatonic scale
Answer: (D)

16. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Siddharam Jadhav               i. Vichitra Veena
b. Vinayak Vora                      ii. Guitar
c. Ramesh Prem                      iii. Taar Shehanai
d. Brijbhushan Kabra              iv. Sundari
Codes:
      a b c d
(A) iii i ii iv
(B) ii iv iii i
(C) iv iii i ii
(D) i iv ii iii
Answer: (C)

17. Who introduced Sargam Swarlipi and Sanketic Swarlipi?
(A) Maulabaksh
(B) Krishnadhan Bandopadhya
(C) Pt. Vishnu Digamber Paluskar
(D) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande
Answer: (B)

18. Who introduced the word ‘Raga’ for the first time in the musical texts?
(A) Sharangdev
(B) Matang
(C) Narad
(D) Dattil
Answer: (B)

19. Who originated the Pushtimarg?
(A) Aadi Shankaracharya
(B) Shri Vallabhacharya
(C) Ramamatya
(D) Kumbhandas
Answer: (B)

20. Singing based on a single note is known as
(A) Samik
(B) Gathik
(C) Archic
(D) Aaranyak
Answer: (C)






21. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Pt. Ramshrya Zha                            i. Abhinav Geet Manjiri
b. Pt. Kumar Gandharv                       ii. Bhavarang Lahiri
c. Pt. Balwantrai Bhatt                       iii. Abhinav Geetanjali
d. Pt. Annasaheb Ratanjankar            iv. Anupragvilas
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) iv ii i iii
(C) ii i iii iv
(D) i iii iv ii
Answer: (A)

22. Which western sign is used for 1 Matra in Indian music?
(A) Minim
(B) Crotchet
(C) Quaver
(D) Breve
Answer: (B)

23. What is the interval between Gandhar and Madhyam?
(A) Major Tone Interval
(B) Minor Tone Interval
(C) Major Sixth Interval
(D) Semi Tone Interval
Answer: (D)

24. The author of “Sahsaras” Grantha is
(A) Raghunath Bhoop
(B) Krishna Nand Vyas
(C) Jaidev Thakur
(D) Nayak Bakshoo
Answer: (D)

25. How many Rasas have been mentioned by Bharat in Natyashastra?
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6
Answer: (B)

26. Layakari of playing 6 swaras in the duration of 4 Matras in Western Music is
(A) Septolet
(B) Sextolet
(C) Quintuplet
(D) Quadruplet
Answer: (B)

27. Who wrote commentary on “Nardiya Shiksha”?
(A) Maharana Kumbha
(B) Bhatt Shubhankar
(C) Dattil
(D) Parshvadeva
Answer: (B)

28. What was the title name of Firoz Khan?
(A) Sadarang
(B) Adarang
(C) Rangeele
(D) Prem Priya
Answer: (B)

29. The musicologist who divided Ragas into two parts i.e. Gram Raga and Bhasha Ragas
(A) Narad
(B) Bharat
(C) Matang
(D) Sarangdeva
Answer: (C)

30. Tick the correct name for denoting the value of 14 note in staff notation.
(A) Crotehel
(B) Quaver
(C) Minim
(D) Semibreve
Answer: (A)






31. Who has been a famous conductor of western orchestra?
(A) Pt. Ravishankar
(B) Hari Prasad Chaurasia
(C) Ustad Allauddin Khan
(D) Zubin Mehta
Answer: (D)

32. The main folk dance form of Manipur State is
(A) Chau
(B) Kalvalia
(C) Maharas
(D) Rai-Shera
Answer: (C)

33. One of the main objectives of teaching music is also
(A) To encourage social justice
(B) To provide proper leadership
(C) To discover new facts
(D) To establish music at par with other disciplines
Answer: (D)

34. Which Sampraday was followed by Matang and Abhinavgupta?
(A) Bharat Mat
(B) Hanumat Mat
(C) Shiv Mat
(D) Brahma Mat
Answer: (A)

35. The main objective of Research in music is
(A) To propagate the musicological aspect
(B) To bring out the historical aspect
(C) To discover new facts
(D) To strengthen the practical aspect
Answer: (C)

36. Guru of Matang
(A) Bharat
(B) Dattil
(C) Abhinav Gupta
(D) Acharya Nandikeshwara
Answer: (D)

37. The symbol denoting the position of Madhya ‘Sa’ in Staff Notation is
(A) Clef signature
(B) Key signature
(C) Time signature
(D) Value of Notes
Answer: (A)

38. The philosopher who adopted the view of utility in Aesthetics
(A) Plato
(B) Socrates
(C) Kant
(D) Hegal
Answer: (B)

39. ‘Angika’, ‘Vachika’, ‘Aharya’ and ‘Satvik’ are related to
(A) Pakhawaj
(B) Dhrupad
(C) Khayal Gharana
(D) Dance
Answer: (D)

40. Which one of the following name is also used for Kathak dance?
(A) Bhramar Nritya
(B) Girdhari Nritya
(C) Natwari Nritya
(D) Nagri Nritya
Answer: (D)www.netugc.in






41. In the reign of which of the following emperors, the merger of North Indian and South Indian music took place?
(A) Shivaji Maharaj
(B) Allauddin Khilji
(C) Shahjahan
(D) Humayun
Answer: (D)

42. Which musicologist adopted the Sansthan Niyam in Raga-Ragini classification?
(A) Lochan
(B) Chandidas
(C) Ramamatya
(D) Vidyapati
Answer: (A)

43. Name of the deshi taal
(A) Singhkati
(B) Singh Nandan
(C) Singh Bhoopal
(D) Singh Vandana
Answer: (B)

44. Total number of Matras of Taal Shadpitaputrak
(A) 10
(B) 8
(C) 4
(D) 12
Answer: (D)

45. Baj of Tabla playing
(A) 6
(B) 4
(C) 2
(D) 1
Answer: (C)

46. Total number of main syllables ofTabla
(A) 10
(B) 7
(C) 5
(D) 16
Answer: (A)

47. Gharana established by Pt. Ram Sahay
(A) Lucknow Gharana
(B) Farukhabad Gharana
(C) Ajarada Gharana
(D) Banaras Gharana
Answer: (D)

48. Which title was awarded to Gyan Prakash Ghosh (a famous Tabla player)?
(A) Padmashree
(B) Padma Bhushan
(C) Bharat Bhushan
(D) Bharat Ratna
Answer: (B)

49. Which composition is expandable from the following?
(A) Tukda
(B) Tihai
(C) Fard
(D) Rela
Answer: (D)

50. ‘Taal’ used with ‘Sadra’ style of singing
(A) Matt Taal
(B) Tivra
(C) Sool Taal
(D) Gaj Jhampa
Answer: (C)

PART – II
Hindustani Music

51. Who was the disciple of Pt. Balkrishnabuva Ichalkaranjikar?
(A) Pt. Kumar Gandharva
(B) Pt. Bhimsen Joshi
(C) Pt. Vishnu Digamber Paluskar
(D) Pt. Omkarnath Thakur
Answer: (C)

52. In which tala famous vocalist Ustad Amir Khan has sung maximum Velambit Khyals?
(A) Teental
(B) Ektala
(C) Zoomra
(D) Tilwada
Answer: (C)

53. What is the term for Shruti in Western Music?
(A) Tone
(B) Scale
(C) Microtone
(D) Semitone
Answer: (C)

54. How many Gram Ragas have been mentioned in Music Granthas?
(A) 10
(B) 72
(C) 30
(D) 20
Answer: (C)

www.netugc.in55. What is the pen-name of Goharjaan?
(A) Chhaganpiya
(B) Daraspiya
(C) Sagunpiya
(D) Prempiya
Answer: (A)

56. The name of Vidushi Kesarbai Kerkar’s Guruji is
(A) Allauddin Khan
(B) Bhaskarbuva Bakhale
(C) Alladiya Khan
(D) Ramkrishnabuva Vazhe
Answer: (C)

57. Placement of ‘Dhaivat’ in the present division of Shruti and Swara is
(A) 14th Shruti
(B) 16th Shruti
(C) 18th Shruti
(D) 20th Shruti
Answer: (C)

58. Which Raga does not belong to Kafi Thata?
(A) Durga
(B) Gaud Malhar
(C) Bhimpalasi
(D) Bogeshwari
Answer: (A)

59. Frequency of ‘Pancham’ is
(A) 360
(B) 320
(C) 300
(D) 270
Answer: (A)

60. Writer of Brihaddeshi is
(A) Matang
(B) Sarangdeva
(C) Dattil
(D) None of these
Answer: (A)

61. Book Authored by Pt. Omkarnath Thakur is
(A) Sangeetanjali
(B) Abhinav Sangeet
(C) Sangeetraj
(D) Rag Vigyan
Answer: (A)

62. Acharya of Grammar is
(A) Panini
(B) Bhankar Bhav
(C) Ramgopal
(D) Kanthe Maharaj
Answer: (A)

63. Padma Shri Awardee Artist of 2012 is
(A) Pt. Buddhadev Das Gupta
(B) Zia Fariduddin Dagar
(C) Bhupendra Hazarika
(D) None of these
Answer: (B)

64. What is the term used for small phrases in music?
(A) Akshiptika
(B) Sthay
(C) Mukhchalan
(D) Murki
Answer: (B)

65. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List – I                        List – II
a. Matang                    1. Swara Mela Kala Nidhi
b. Ramamatya             2. Rag Tarangini
c. Lochan                    3. Brihaddeshi
d. Somnath                  4. Rag Vibodh
Codes:
      a b c d
(A) 3 1 2 4
(B) 2 3 4 1
(C) 4 2 1 3
(D) 2 4 3 1
Answer: (A)

66. The Rhythm of Staff Notation similar to Ektal of Hindustani Music is
(A) Simple Duple Time
(B) Simple Triple Time
(C) Simple Quadruple Time
(D) Compound Duple
Answer: (A)

67. Which Raga does not belong to ‘Kanhra Anga’?
(A) Bhimpalasi
(B) Adana
(C) Shahana
(D) Suha
Answer: (A)

68. The following combination of notes depicts which Raga? ‘Pa Dha, Ma Pa, Ga Ma Dha Pa, Re Sa’
(A) Bhatiyar
(B) Marubihag
(C) Bihag
(D) Nand
Answer: (D)

69. Tumba of Tambura is made of
(A) Wood
(B) Red Pumpkin
(C) White Gourd
(D) None of these
Answer: (B)

2012 December UGC NET in Music, Paper III, Question 70


















Answer: (A)

71. Which Treatise is written by Prof. Premlata Sharma?
(A) Ras Sidhanta : Mul, Shakha, Pallav, Patjhar
(B) Bhartiya Sangeet Ka Itihas
(C) Sangeet Manjari
(D) Sangeet Bodh
Answer: (A)

72. The word used for ‘Art’ in Vedic yug
(A) Udar Kala
(B) Rupatmak Kala
(C) Shilp
(D) Pratikvadi Kala
Answer: (C)

73. Karun Ras is related to which swaras?
(A) Sharaj – Rishabh
(B) Gandhar – Nishad
(C) Gandhar – Pancham
(D) Gandhar – Madhyam
Answer: (B)

74. What is the term for small parts of Geet and Alaps?
(A) Roopkalapti
(B) Bidari
(C) Sthayi
(D) Matu
Answer: (B)

75. Which Gharana pays special attention to ‘Layakari’?
(A) Kirana
(B) Gwalior
(C) Patiala
(D) Agra
Answer: (D)


PART – III
Karnatak Music

51. The term ‘Vasu’ stands for the number
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10
Answer: (B)

52. Name of 12th Chakra is
(A) Rudra
(B) Disi
(C) Aditya
(D) Rishi
Answer: (C)

53. Value of the Vivadi interval is
(A) One Sruti
(B) Two Srutis
(C) Three Srutis
(D) Four Srutis
Answer: (A)

54. Name of 50th melakartha raga is
(A) Namanarayani
(B) Visvambhari
(C) Gamanasrama
(D) Dhavalambari
Answer: (A)

55. Who is the author of Silappadikaram?
(A) Andal
(B) Bharathiyar
(C) Ilangovadikal
(D) Tirujnana Sambandar
Answer: (C)

56. Sudda mela of ancient Tamils corresponds to the modern mela?
(A) Natabhairavi
(B) Sankarabharanam
(C) Hanuma thodi
(D) Harikamboj
Answer: (D)

57. Select the original name of Manika Vasagar:
(A) Vadavurar
(B) Tayumanavar
(C) Adiyarkkunallar
(D) Andal
Answer: (A)

58. Composer of 72 Melaragamalika is
(A) Maha Vaidyanatha Iyer
(B) Patnam Subramanya Iyer
(C) Pallavi Seshayer
(D) Subbarama Iyer
Answer: (A)

59. The name Sri comes in
(A) Sapta tala scheme
(B) Shodasa Swaras
(C) Bhutha Sankya
(D) Chappu Talas
Answer: (C)

60. Bana-ma denotes the raga
(A) Maya Malavagavla
(B) Dheera Sankarabharanam
(C) Mecha Kalyani
(D) Kharaharapriya
Answer: (B)

61. What was the ancient name for orchestra in India?
(A) Kutapa
(B) Brinda
(C) Grama
(D) Murchhana
Answer: (A)

62. ‘Ninnukori’ Aditala varnam in Mohanam raga is composed by
(A) Swati Thirunal
(B) Ramanad Srinivasa Iyyangar
(C) Patnam Subramanya Iyer
(D) Pallavi Sheshayyar
Answer: (B)

63. Select the Ubhayavakra ragam from the following:
(A) Begada
(B) Reethigavla
(C) Gavla
(D) Sri
Answer: (B)

64. Who is Uthama Vaggeya?
(A) One who is author of both music and lyrics.
(B) One who is the composer of only music.
(C) One who is the composer of only lyrics.
(D) One who is the author of Lakshana Granthas.
Answer: (A)

65. Tisrajathi Druvtala is having how many matras?
(A) 11
(B) 10
(C) 14
(D) 8
Answer: (A)

66. Anudrutam is used in which tala?
(A) Jhampa tala
(B) Rupaka tala
(C) Ata tala
(D) Mattya tala
Answer: (A)

67. Select one itaranama mudrakar:
(A) Syama Sastri
(B) Swati Thirunal
(C) Tyagaraja
(D) Ramanad Srinivasa Iyyangar
Answer: (B)

68. Mandari is a janya raga of
(A) 63rd Melakartha
(B) 65th Melakartha
(C) 51st Melakartha
(D) 45th Melakartha
Answer: (C)

69. ‘Kedaram’ is a
(A) Arohana Vakra raga
(B) Avarohana Vakra raga
(C) Ubhaya Vakra raga
(D) Shadava – Shadava ragam
Answer: (A)

70. Bilahari is awww.netugc.in
(A) Dvi anyaswara Bhashanga raga
(B) Three anyaswara Bhashanga raga
(C) Ekanyaswara Bhashanga raga
(D) Upanka raga
Answer: (C)

71. Who is the father of the greatcomposer Thiruvottiyur Tyagayyar?
(A) Veena Seshanna
(B) Veena Kuppayyar
(C) Patnam Subramania Iyer
(D) Maha Vydyanatha Iyer
Answer: (B)

72. Who is the composer of Krishnaleela Tharangini?
(A) Narayana Theerthar
(B) Jayadeva
(C) Tyagaraja
(D) Bhadrachalam Ramadas
Answer: (D)

73. Name the chakra of Simhendra Madyamam Raga:
(A) Rishi
(B) Disi
(C) Aditya
(D) Netra
Answer: (B)

74. Who composed ‘Ahstothara Satharagamalika?
(A) Muthuswami Dikshitar
(B) Syama Sastri
(C) Tyagaraja
(D) Maha Vydyanatha Iyer
Answer: (A)

75. Which reputed book was given to Tyagaraja by Saint Narada?
(A) Swararnavam
(B) Naradiya Siksha
(C) Brihaddesi
(D) Ragavibodha
Answer: (A)


PART – IV
Rabindra Sangeet

51. Which opera was the first one written by Rabindranath?
(A) Parishodh
(B) Mayar Khela
(C) Valmiki-Pratibha
(D) Kalmrigaya
Answer: (C)

52. In which opera is the song ‘Sakali phooralo’ included?
(A) Valmiki Pratibha
(B) Kalmrigaya
(C) Parishodh
(D) Mayar Khela
Answer: (B)

53. What is the total number of songs written by Tagore?
(A) 4,000
(B) 3,500
(C) 2,000
(D) None of these
Answer: (D)

54. Who prepared the maximum number of notations of Tagore’s song?
(A) Sarala Devi
(B) Jyotirindranath Tagore
(C) Dinendranath Tagore
(D) Indira Devi
Answer: (C)

55. Which of the following songs is based on Western Music?
(A) Phule phule dhole dhole
(B) Prem e chhilo
(C) Basanta ki sudhu kebal
(D) Eyito bhalo legechhilo
Answer: (A)

56. Which song was composed by Tagore for harvest ceremony?
(A) Jete jodi hoi, jabo
(B) Aaye re mora fasal kati
(C) O amar desher mati
(D) Esho shyamol sundaro
Answer: (B)

57. The song ‘eto din je boshechhilem pathcheye aar kaal gooney’ is included under the thematic category:
(A) Prakriti
(B) Puja
(C) Bichitra
(D) Swadesh
Answer: (A)

58. The song ‘Suno lo suno lo balika’ is from
(A) Valmiki Pratibha
(B) Mayar khela
(C) Shyama
(D) Bhanusingher Paadvali
Answer: (D)

59. Rabindranath composed the song ‘Joy hok taba joy’ on the occasion of
(A) Wedding of Surendranath Tagore
(B) Felicitation of Jagdishchandra Bose
(C) Felicitation of Bankimchandra
(D) Thirty Second Indian National Congress
Answer: (B)

60. In which dance drama does the character ‘Uttiyo’ appear?
(A) Kaalmrigaya
(B) Shyama
(C) Valmiki-Pratibha
(D) Chandalika
Answer: (B)

61. In which dance drama does the character ‘Prakriti’ appear?
(A) Chandalika
(B) Shyama
(C) Mayar Khela
(D) Valmiki-Pratibha
Answer: (A)

62. The song ‘aaj jyotsnarate sobai gechhe boney’ is from the thematic category
(A) Prakriti
(B) Bichitra
(C) Swadesh
(D) Puja
Answer: (A)

63. The first English translation of the song ‘Jana gana mana adhinayaka’ was made by
(A) Bhimrao Shastri
(B) Indira Devi
(C) Dwijendralal Roy
(D) Rabindranath Tagore
Answer: (B)

64. In which year did Tagore renounce his knighthood?
(A) 1918
(B) 1919
(C) 1928
(D) 1940
Answer: (B)

65. What is the source of the name ‘Pratibha’ in Tagore’s ‘Valmiki- Pratibha’?
(A) It was his daughter’s name.
(B) It was his brother’s daughter’s name.
(C) It refers to the talent of Valmiki.
(D) It was Indira Devi’s daughter’s name.
Answer: (B)

66. On what raag is the song ‘Shudhu Jaoa asha shudhu smriti bhara’ based?
(A) Misra-behag
(B) Khambaj
(C) Yaman-Kalyan
(D) Vibhas
Answer: (A)

67. In which taal was the song ‘gaanguli mor saibaleri dal’ based?
(A) Jhaptal
(B) Ektaal
(C) Choutal
(D) Thumri
Answer: (D)

68. What was the name of the school founded by Tagore in Shantiniketan?
(A) Shantiniketan Vidya Bhavan
(B) Shantiniketan Pathshala
(C) Shantiniketan Ashrama Vidyalaya
(D) Shantiniketan Vidya Mandir
Answer: (C)

69. The theme of Gitinatya Kalmrigaya is based on
(A) Ramayan
(B) Mahabharta
(C) Puran
(D) Brahman
Answer: (A)

70. Which song is not included in Basant Seasonal song?
(A) Ore griho basi
(B) Aj Sabar range rang milate hobe
(C) Basanto Jagroto dare
(D) Pous toder dak diyeche
Answer: (D)

71. Which is not a Swadeshi Sangeet?
(A) Oei Bhuwanmohini Ma
(B) Je Tomaye Chare Charuk
(C) Banglar Mati Banglar Jal
(D) Namo Namo Karuna Ghano Namo He
Answer: (D)

72. Identify the raga and Tal of the song “Mahaviswe Mahakashe Mahakal Majhe”:
(A) Yaman, Tiwra
(B) Bilabal, Jhumra
(C) Yaman, Jhaptal
(D) Bhairav, Tiwra
Answer: (A)

73. Which song is not included in Bichitra Paryaye?
(A) Jaboe Ami Jaboe
(B) Dur Deshi Oei Rakhal Chhele
(C) Ogo Nadi Apan Bege
(D) Klanti Amar Khama Karo Prabhu
Answer: (D)

74. Which song is composed by Rabindranath accordingly a gat based on Raga Desh?
(A) Aso Shymolo Suodoro
(B) Bajilo Kahar Vina
(C) Biroso Din, Birola kaj
(D) Kato Katha Tare
Answer: (A)

75. Which song is used in the Basantosav Procession at Shantiniketan?
(A) Ore Grihorasi
(B) Aji Dhaner Khete
(C) Hey, Chironutan
(D) Duyare Dao More Rakhiya
Answer: (A)

PART –V
PERCUSSION

51. Composition consisting of Tihai which is played three times and reaches sam
(A) Tihai
(B) Mukhada
(C) Chakradar
(D) Peshkar
Answer: (C)

52. Who is not a Tabla player amongst these?
(A) Sapan Chaudhary
(B) Dilawar Khan
(C) Jahangeer Khan
(D) Rojevel Loyal
Answer: (B)

53. Which University honoured ‘Doctor of Music’ degree to Ustad Jahangeer Khan?
(A) Aligarh Muslim University
(B) Indira Kala Sangit Vishwa Vidyalaya
(C) Delhi University
(D) Banaras Hindu Vishwa Vidyalaya
Answer: (B)

54. Vishnu taal consists of
(A) 15 Matras
(B) 16 Matras
(C) 17 Matras
(D) 19 Matras
Answer: (C)

55. The Author of Bhartiya Talon ka Shastriya Vivechan is
(A) B.C. Deva
(B) Acharya Brihaspati
(C) Appa Tulsi
(D) Arun Kumar Sen
Answer: (D)

56. Number of Taali-Khali in Taal Ek taal
(A) 3 Tali 3 khali
(B) 4 Tali 1 khali
(C) 4 Tali 2 khali
(D) 4 Tali 3 khali
Answer: (C)

57. ‘Dhatita Dha ti/ta/Dha Dha Tita Dhage tinakin’ this quaida is related with which gharana?
(A) Delhi
(B) Poorab
(C) Nana Panse gharana
(D) Ajarada
Answer: (A)

58. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Bafati Khan                         i. Ghatam
b. Dilawar Khan                      ii. Dholak
c. Vikku Vinayak Ram           iii. Ganjeera
d. Harishankar                         iv. Nakkara
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i iv ii iii
(C) ii iii iv i
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

59. Assertion (A): More elaborations are possible of Quaida between Quaida and rela.
Reason (R): Because Quaida is composed with plenty of syllables.
www.netugc.in
Codes:
(A) (A) is correct (R) is wrong.
(B) (A) is wrong (R) is correct.
(C) (A) is correct, (R) is correct.
(D) (A) is wrong, (R) is wrong.
Answer: (A)

60. Jal-Tarang is a
(A) Tat Vadya
(B) Avanaddha Vadya
(C) Ghan Vadya
(D) Sushir Vadya
Answer: (C)

61. Quaida composed with the boles – ‘Dha dha dha ghin dha ghin dhatak ghetak dingdinagen’ belongs to the _______ gharana.
(A) Punajab
(B) Delhi
(C) Lucknow
(D) Ajarada
Answer: (D)

62. Matras of Ashtmangal taal
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 24
Answer: (C)

63. Author of “Pakhawaj Aur Tabla Ke Gharane Aur Paramparaen” is
(A) Yogmaya Shukla
(B) Aban E. Mistri
(C) Shobharani Kudeshiya
(D) Anuradha Paal
Answer: (B)

2012 December UGC NET in Music, Paper III, Question 64






Answer: (C)

2012 December UGC NET in Music, Paper III, Question 65









Answer: (D)

66. Assertion (A): Avanaddha Vadyas are playing an important role in music.
Reason (R): Richness is increased through the accompaniment of Avanaddha Vadyas in music concerts.
Codes:
(A) (A) wrong, (R) wrong.
(B) (A) correct, (R) wrong.
(C) (A) wrong, (R) correct.
(D) (A) correct, (R) correct.
Answer: (D)

67. ‘Ra’ of ‘Ghintaran’ is produced by finger of
(A) Tarjani
(B) Madhyama
(C) Anamika
(D) Kanishtha
Answer: (A)

68. ‘Taal Kaal Kriya Manam’ is mentioned in
(A) Amar Kosh
(B) Sangeetaranava
(C) Sangeet Darpan
(D) Sangeet Ratnakar
Answer: (A)

69. Baj of Chanti
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Farukhabad
(D) Lucknow
Answer: (A)

70. How many ‘Ghar’ are there in Dayan Tabla
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 16
Answer: (D)

71. ‘Uthan’ is mostly used with
(A) Vocal Music
(B) Tantra Vadya
(C) Nritya
(D) Folk Music
Answer: (C)

72. Which Chapter is dedicated to Taal- Anga in Natya Shashtra?
(A) 28th
(B) 29th
(C) 30th
(D) 31st
Answer: (D)

73. The instrument played by Parbat Singh
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Changa
(D) Upanga
Answer: (B)

74. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Alla Rakha                          i. Purushottam Das
b. Gudai Maharaj                    ii. Zakir Hussain
c. Karamatulla                         iii. Kumar Lal
d. Ghan Shyam Pakhawaji      iv. Sabir Khan
Codes:
      a b c d
(A) i ii iv iii
(B) iii iv ii i
(C) iv iii i ii
(D) ii iii iv i
Answer: (D)

75. Match the following:
List – I                        List – II
a. Dhrupad                  i. Punjaabi Taal
b. Khayal                     ii. Deepchandi
c. Thumari                   iii. Teen Taal
d. Tappa                      iv. Chaar Taal
Codes:
      a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i ii iii iv
(C) ii i iv iii
(D) iii iv i ii
Answer: (A)