2012 December UGC NET Examination in Mass Communication and Journalism, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Mass media, according to, Lazarsfeld and Merton, reinforce
(A) Public image
(B) Religious participation
(C) Social norms
(D) Economic ideas
Answer: (C)

2. The universal model of communication will have
(A) Six components
(B) Five components
(C) Four components
(D) Three components
Answer: (B)

3. E.M. Rogers, in his theoretical advocacy of diffusion of innovation, introduced the concept of
(A) Developmental symbolism
(B) Technocracy
(C) cosmopoliteness
(D) Social interactionism
Answer: (C)

4. When media companies are owned by non-media business houses, it is called
(A) Chain ownership
(B) Joint Stock ownership
(C) Conglomerate media ownership
(D) Business ownership
Answer: (C)

5. George Gerbner while propounding the cultivation Theory emphasized on the concepts of : Heavy viewers, light viewers and mainstreaming, the last one being …..
(A) Resonance
(B) Cognitive association
(C) Affectivity
(D) Priming
Answer: (A)

6. Majid Tehranian has spoken of development becoming a/an
(A) Philosophy
(B) Idea
(C) Ism
(D) Concentric concept
Answer: (C)

7. For Woolfson, individual consciousness, permeated by social communication is
(A) socio-ideological
(B) politico-creative
(C) psycho-persuasive
(D) ideo-cultural
Answer: (A)

8. The news media’s primary responsibility to its audience is to provide truthful and accurate information in support of
(A) Anti-establishment movements
(B) Understanding news values that influence media decisions
(C) Advertising campaigns for establishing brand names
(D) Governmental policies of revenue generation
Answer: (B)

9. The Westley and McLean Model of communication identifies _______ role of the receiver.
(A) The advocacy
(B) The environmental
(C) The gatekeeper
(D) The behavioural
Answer: (D)

10. When media audience derive different meanings from the same text, the message is considered
(A) Polysemic
(B) Denotative
(C) Connotative
(D) Contrived
Answer: (A)






11. When media consumers search for knowledge as a motive, the need becomes
(A) Biased
(B) Selective
(C) Affective
(D) Cognitive
Answer: (D)

12. Stuart Hall asserted that the media created
(A) ‘Virtual imagery’
(B) ‘Societal contact’
(C) ‘Preferred readings’
(D) ‘Perception fluctuation’
Answer: (C)

13. In societal corporation, the Government and society collaborate through
(A) Symmetrical communication
(B) Asymmetrical communication
(C) Individual communication
(D) Corporate communication
Answer: (A)

14. The communication channels are kept open by
(A) Removing regulations
(B) Proactive access
(C) Phatic function
(D) Emotive function
Answer: (C)

15. Metanyms are power conveyors of
(A) Myth
(B) Morality
(C) Creativity
(D) Reality
Answer: (D)

16. The first International Convention related to Copyright was held at
(A) Berne
(B) London
(C) Geneva
(D) Rome
Answer: (A)

17. The Indian Constitution’s provision for the Right to Freedom of Speech and Expression is notionally drawn from
(A) Bill of Rights
(B) Soviet Constitution
(C) Magna Carta
(D) Universal Declaration of Human Rights
Answer: (A)

18. In the cases of defamation, the term ‘Manipulation’ means
(A) Rumour
(B) Propaganda
(C) Abuse
(D) Allegation of fact
Answer: (D)

19. The applicability of Article 14 of the Indian Constitution was invoked by the Supreme Court in the case involving the newspaper:
(A) Sakal
(B) Aajkal
(C) The Hindustan Times
(D) The Times of India
Answer: (D)

20. The Second Press Commission of India recommended the removal of Section 5 of
(A) The Press Council Act, 1978
(B) The Official Secrets Act, 1923
(C) The Contempt of Courts Act, 1971
(D) The Press and Registration of Books Act, 1867
Answer: (B)






21. In research, language and argumentation are expected to objectivise:
(A) Human experiences
(B) Creativity
(C) Idealism
(D) Institutional norms
Answer: (A)

22. The positivist paradigm, adopted by researchers in Mass Communication, makes a liberal use of
(A) Descriptions
(B) Fictional narratives
(C) Aesthetics
(D) Quantifications
Answer: (D)

23. A distinction between administrative and critical communication research was first drawn by
(A) Harold Lasswell
(B) Walter Lippmann
(C) Paul Lazarsfeld
(D) Elihu Katz
Answer: (C)

24. Human simulations for research are identified as
(A) Role play
(B) Experimentation
(C) Operation
(D) Games
Answer: (D)

25. The fitness of good test of applying chi-square to find out the association between two variables demands a minimum sample of
(A) 20
(B) 30
(C) 40
(D) 50
Answer: (D)

26. Fiske and Hartley have identified the concept of
(A) Community radio
(B) Bardic television
(C) Delinquent media
(D) Juvenile media
Answer: (B)

27. The metaphor of a wired universe interlinked by a network of computers was popularised by
(A) Al Gore
(B) Wilbur Schramm
(C) Jacobson
(D) George Gerbner
Answer: (A)

28. _______ can be called as presentational media.
(A) Magazines
(B) Newspapers
(C) Teletext
(D) Body language
Answer: (D)

29. The Arabic television channel Al- Jazeera has its headquarters at
(A) Cairo
(B) Tunis
(C) Doha
(D) Muscat
Answer: (C)

30. Motilal Ghosh was associated with
(A) Anand Bazaar Patrika
(B) Amrit Bazaar Patrika
(C) Jana Shakti
(D) Ganashakti
Answer: (B)






31. The Mail, published from the erstwhile city of Madras (now Chennai) was
(A) Aneveninger
(B) A morning newspaper
(C) A weekly newspaper
(D) A bi-weekly newspaper
Answer: (A)

www.netugc.in32. The Amit Mitra Committee was to prepare a report on
(A) National broadcast policy
(B) Programme quality of AIR
(C) Broadcast code of ethics
(D) Radio recruitment policy
Answer: (A)

33. Narratology generally deals with two major elements; one is Suzyet, i.e. structure, the other being
(A) Character
(B) Author
(C) Fabula
(D) Climax
Answer: (C)

34. Editing in newspapers means the removal of _____ in writing.
(A) Articles
(B) Fog
(C) Atmosphere
(D) Treatment
Answer: (B)

35. The largest advertising agency of the world is
(A) J. Walter Thompson
(B) Saatehi and Saatehi
(C) David Ogilvy Inc.
(D) MacConn-Erikson Worldwide
Answer: (D)

36. According to a survey, advertisements published by women’s magazines were _______ women.
(A) Conferring status to
(B) Commoditizing
(C) Promoting employment of
(D) Ethicising
Answer: (B)

37. An economy dependent upon selling and purchasing goods and services besides advertising to create a climate of purchases is supposed to promote:
(A) Brand names
(B) Sale society
(C) Consumer culture
(D) Advertising environment
Answer: (C)

38. ________ is the basis of public relations, advocated by the English Philosopher, Jeremy Bentham.
(A) Internationalism
(B) Religious morality
(C) Utilitarianism
(D) Stakeholder benefit
Answer: (C)

39. The systems theory of public relations is described as a set of unitedwww.netugc.in
(A) Pressure groups
(B) Subsystems
(C) Employee systems
(D) Production systems
Answer: (B)

40. Identification and analysis of situation, problem and offering solution to achieve organisational objectives will come under
(A) Diplomacy
(B) Crisis management
(C) Strategic communication
(D) Community relations
Answer: (C)






41. Corporate public relations deals with
(A) The whole organisation
(B) Goods and services
(C) Profits and payments
(D) Publicity and propaganda
Answer: (A)

42. The making of a film based on a novel is called adaptation, whereas a novel based on a film is called
(A) Adoption
(B) Novelization
(C) Spinoff
(D) Telecine
Answer: (B)

43. The mathematical ratio between the vertical and the horizontal measurements of a film/video is referred to as
(A) Frame ratio
(B) Format ratio
(C) Size ratio
(D) Aspect ratio
Answer: (D)

44. A Jump Cut is an editing technique that is employed
(A) At the end of a shot
(B) In between two scenes
(C) Within a scene
(D) In between two sequences
Answer: (C)www.netugc.in

45. Setting the best colour and density for the printing of each shot in film is known as
(A) Colour setting
(B) Colour temperature
(C) Colour combination
(D) Colour timing
Answer: (D)

46. Separation of a programme signal from the carrier wave is
(A) Modulation
(B) Demodulation
(C) Co-modulation
(D) Clear modulation
Answer: (B)

47. The down-the-line interview is conducted
(A) Face-to-face
(B) With panellists
(C) When the interviewer is at studio and the interviewee at another centre
(D) In a large crowd
Answer: (C)

48. The commercial broadcasting wing of AIR, Vividh Bharati, was started as a counter to
(A) Voice of America
(B) BBC
(C) Radio Ceylon
(D) Radio Moscow
Answer: (C)

49. Extra programmes to make the already exiting radio programmes more attractive and interesting are well known as
(A) Add-ons
(B) Infusions
(C) go-buttons
(D) Frills
Answer: (D)

50. What is an F-stop?
(A) Measurement of the flow of electricity
(B) The size of the opening of a diaphragm
(C) Measurement of the light temperature
(D) The valve that stops the movement of a Camera mounted on a tripod
Answer: (B)

51. Assertion (A): The social media have become a global craze in recent times.
Reason (R): Social media cut across the barriers of age, sex, culture and status.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

52. Assertion (A): Corporate ownership of media is beneficial for audiences in the rural hinterland.
Reason (R): Market-driven media will not bother much about their social responsibility as they concentrate more on returns than anything else.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

53. Assertion (A): The printing technology of massive production will soon be replaced by customised printing, possibly at home.
Reason (R): The new technology of communication has already affected the exiting technology through colour Xeroxing.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

54. Assertion (A): Educational broadcasting in India demands complete overhauling in terms of contents and presentation to reach larger audience.
Reason (R): The private sector participation in educational broadcasting has necessitated the need for life-long learning.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

55. Assertion (A): It is difficult to use folk media for the development of scientific temperament among masses in rural India.
Reason (R): Folk media depend upon religious discourses to reach out to the masses with moralistic overtones.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

56. Assertion (A): New media has a negative impact on the writing skills of the new generation.
Reason (R): New media has altered the art of writing.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

57. Assertion (A): The Public Relations exercises seldom save a company in crises.
Reason (R): Public Relations exercises are dubious in nature.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

58. Assertion (A): Radio is making a comeback as people listen to radio more these days.
Reason (R): Only those who drive cars listen to radio.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

59. Assertion (A): The editors have lost out to the commercial influence within the newspapers.
Reason (R): Existence of “news whole” is the reason for that.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

60. Assertion (A): There is a decline in the popularity of the old media as new media penetrates the society.
Reason (R): Because the ownership of new media is not centered on one person or one organization.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

61. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(Concepts)                   (Similar Concepts)
a. Dailies                     1. T-numbers
b. F-stops                    2. Clapper board
c. Cinemascope           3. Rushes
d. Slate                        4. Vitascope
Codes:
      a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 1 2 3 4
(D) 4 3 2 1
Answer: (B)

62. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Salman Khan                       1. Duska Dum
b. Sunidhi Chauhan                2. Bade Achhe Lagte Hain
c. SakshiTanwar                      3. Indian Idol
d. ArchanaPuran Singh           4. Comedy Circus
Codes:
       a b c d
(A) 4 2 3 1
(B) 1 3 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Answer: (B)

63. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(Films)                         (Heroine)
a. Aradhana                 1. Rekha
b. Pyasa                       2. Rani Mukherjee
c. Umrao-Jan               3. Sharmila Tagore
d. Black                       4. Waheeda Rehman
Codes:
       a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (A)

64. Match List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Daskathia                1. Kerala
b. Koodiyattam           2. Odisha
c. Raslila                      3. Maharashtra
d. Keertana                 4. Manipur
Codes:
      a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 4 2 1 3
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2
Answer: (C)

65. Match List – I with the List – II:
List – I                        List – II
a. Mathrubhoomi         1. Odisha
b. Dinamalar                2. Kerala
c. Sadhana                   3. Tamil Nadu
d. Dharitri                   4. Gujarat
Codes:
       a b c d
(A) 3 2 4 1
(B) 4 1 2 3
(C) 2 3 4 1
(D) 1 4 3 2
Answer: (C)

66. Match List – I with the List – II:
List – I                                                            List – II
(Films)                                                 (Directors)
a. The Birds                                         1. Robert Flaharty
b. Nanook of the North                      2. Satyajit Ray
c. The Days and Nights in Forest       3. Alfred Hitchcock
d. October                                           4. S.M. Eisenstein
Codes:
       a b c d
(A) 4 3 1 2
(B) 2 4 3 1
(C) 1 2 4 3
(D) 3 1 2 4
Answer: (D)

67. The correct sequence of the stages in the developmental idea campaigns is
(A) Distribution, penetration, participation, legitimacy, identification
(B) Identification, legitimacy, participation, penetration, distribution
(C) Identification, participation, penetration, legitimacy, distribution
(D) Participation, penetration, legitimacy, identification, distribution
Answer: (B)

68. Find out the correct chronological sequence of following news agencies:
(A) Free press of India, United Press of India, Press Trust of India, Press News Bureau
(B) United Press of India, Press News Bureau, Press Trust of India, Free Press of India
(C) Press News Bureau, Free Press of India, United Press of India, Press Trust of India
(D) Free Press of India, Press News Bureau, United Press of India, Press Trust of India
Answer: (C)

69. Identify the correct chronological order of the following books:
(A) Mass media and National Development; The Political Economy of Growth; Communication for development: One World, Multiple Cultures; The Internet Galaxy
(B) The Internet Galaxy; Communication for Development: One World; Multiple Cultures; The Political Economy of Growth; Mass Media and National Development
(C) Communication for Development; One World, Multiple Cultures; The Internet Galaxy; Mass Media and National Development; The Political Economy of Growth
(D) The Political Economy of Growth; Communication for Development; One World; Multiple Cultures; The Internet Galaxy; The Mass Media and National Development
Answer: (A)

70. Which is the correct order of the following newspaper houses in India in terms of circulation and revenue?
(A) Dainik Bhaskar, The Hindustan Times, Jagran, The Times of India
(B) The Times of India, Jagran, The Hindustan Times, Dainik Bhaskar
(C) The Hindustan Times, The Times of India, Dainik Bhaskar, Jagran
(D) Jagran, Dainik Bhaskar, The Hindustan Times, The Times of India
Answer: (B)

Read the following passage and answer question nos. 71 to 75:
The Swiss Linguist Ferdinand de Saussure is the founder of semiology, and the American philosopher Charles Sanders Peirce is the founder of semiotics – both sciences are involved with how to interpret signs. In recent years, in part to make life simpler for ourselves, we have taken to using the term semiotics to stand for both methods of analysing signs. But what is a sign? I will explain Saussure’s theories first and then deal with Peirce’s. For Saussure, the important thing to remember about signs is that they are made up of sounds and images, what he called signifiers, and the concepts these sounds and images bring to mind, what he called signifiers, and the concepts these sounds and images bring to mind, what he called signified … Words are signs, but so are many other things, such as facial expressions, body language, clothes, haircuts – you name it. To a semiotician, everything can be taken for a sign … Saussure said there was something very important to remember about signs: The relation between signifier and signified is based on CONVENTION, IS ARBITARRY. The word tree and the large stemmed plant for which the word tree stands is not natural but historical, tied to conventions and choices that people made. He distinguished symbols from signs by saying that symbols, which he saw as a subcategory of signs, are not completely arbitrary …. What is important to remember is that symbols have enormous significance in our lives and play an important role in our thinking and behaviour. Peirce had a different system. He believed there were three different kinds of signs: icons, indexes, and symbols, Icons signify by resemblance, indexes signify on the basis of convention.

71. What do the semiotics and semiology mean?
(A) Both mean analysing of signs.
(B) Semiotics is theory and semiology is the interpretation of that theory.
(C) Semiotics studies signs while semiology creates models.
(D) Semiotics studies signs while semiology studies symbols.
Answer: (A)

72. Signifier means:
(A) Meaning
(B) Concepts
(C) Signs and symbols that one sees around
(D) A collection of signs and symbol
Answer: (C)

73. Facial expressions, hair cuts and body languages are known as
(A) Signs
(B) Meaning
(C) Semiotics
(D) Semiology
Answer: (A)

74. The connection between the signifiers and signified is
(A) Logical
(B) Arbitrary
(C) Calculations
(D) Theory oriented
Answer: (B)

75. The symbol, according to Peirce is based on
(A) Customs
(B) Deductions
(C) Formula
(D) Relativism
Answer: (A)