2012 December UGC NET Examination in Library & Information Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Who categorized the user studies into the following three categories ?
(i) Behaviour Studies
(ii) Use studies
(iii) Information flow studies
(A) Maurice B Line
(B) Menzel
(C) Cronin
(D) Voigt
Answer: (B)

2. Which one of the following is not a virtual library?
(A) Without walls.
(B) With distributed physical locations.
(C) Providing integrated and unified remote access to geographically distributed collections.
(D) Which does not exist in reality.
Answer: (B)

3. In 1974, Zurkowski used for the first time, which of the following term ?
(A) Digital Literacy
(B) Media Literacy
(C) Computer Literacy
(D) Information Literacy
Answer: (D)

4. Who defined “to be information literate, a person must be able to recognize when information is needed and have the ability to locate, evaluate and use effectively the needed information.” ?
(A) SLA
(B) ALA
(C) IFLA
(D) CILIP
Answer: (B)

5. Which of the factor is not helping in limiting the external validity ?
(A) Reactive effect
(B) Ecological validity
(C) Interaction between selection bias of experimental variables
(D) Ecological effect
Answer: (D)

6. Semantic differential scale is concerned with
(A) Pool of items
(B) Selection from two opposite positions
(C) Five point scale
(D) Selection from a check list
Answer: (B)

7. In spiral of scientific method, the span of Zenith to descendent is
(A) Empirical phase
(B) Hypothesizing phase
(C) Deductive phase
(D) Verification phase
Answer: (C)

8. Which of the following variable cannot be expressed in quantitative terms ?
(A) Socio-Economic status
(B) Marital status
(C) Numerical Aptitude
(D) Professional Attitude
Answer: (D)

9. National Knowledge Network is to be implemented by
(A) National Knowledge Commission
(B) Information and Library Network
(C) National Information Centre
(D) Department of Information Technology
Answer: (C)

10. Metadata Dublin core refers to
(A) Data elements in database
(B) Bibliographic elements in database
(C) Field elements in database
(D) Subject elements in database

Answer: (A)



11. E-Journal articles can be identified with the help of
(A) Digital Journal Identifier
(B) Journal Source Identifier
(C) Journal Article Identifier
(D) Digital Object Identifier
Answer: (D)

12. Z39.50 is a standard for
(A) Communication formats
(B) Search and Retrieval services
(C) Cataloguing Web Resources
(D) Library Management Services
Answer: (B)

13. In context to modulation, PCM stands for
(A) Pulse Code Modulation
(B) Phase Control Modulation
(C) Popular Code Modulation
(D) Penultimate Code Modulation
Answer: (A)

14. ISO 9000 standard denotes the
(A) consistence confirmance of a product or service to a given set of standard or expectations
(B) Total customer satisfaction
(C) Representation of stakeholders issues.
(D) Detailed list of measuring techniques
Answer: (A)

15. The stages in the product life cycle curve are
(A) Introduction, Growth, Maturity, Decline
(B) Introduction, Growth, Maturity, Profit
(C) Growth, Maturity, Profit, Decline
(D) Introduction, Growth, Maturity, Saturation
Answer: (A)

16. The physical and chemical treatment of materials to retard their further deterioration refers to
(A) Conservation
(B) Rescuing
(C) Prevention
(D) Restoration
Answer: (A)

17. Read the following example and indicate the name of the indexing system used:
‘Remuneration of teachers in French universities.’
The index headings are set as the following two lines:
France
* Universities * Teachers * Remuneration
Universities
* France * Teachers * Remuneration
(A) Chain procedure
(B) POPSI
(C) PRECIS
(D) KWIC
Answer: (C)

18. Research in automatic classification for information retrieval of term or cluster of terms is called
(A) Evaluation theory
(B) Theory of clumps
(C) Time binding theory
(D) Dynamic theory
Answer: (B)

19. As specified by AACR-II (R), the source of information for machine readable data file is
(A) Internal user label
(B) Title page
(C) Colophone
(D) Title frame
Answer: (A)

20. NICRYS is information system for
(A) Machine tools
(B) Food science
(C) Crystallography
(D) Drugs

Answer: (C)



21. The national convention regularly organized by DELNET is known as
(A) CALIBER
(B) ICDL
(C) NACLIN
(D) DELNETCON
Answer: (C)

22. Report on ‘the development of digital libraries of the past decade’ is categorized as
(A) Review Report
(B) Trend Report
(C) Research Report
(D) State of the art report
Answer: (B)

23. Name of the President of Sri Lanka can be found in
(A) International who’s who
(B) Stateman’s Yearbook
(C) Who’s who in the world
(D) Wilson Biographies
Answer: (B)

24. Which of the following has stopped publishing in the print from since 2012 ?
(A) Europa World Yearbook
(B) Times of India Directory
(C) New Encyclopedia Britannica
(D) Keesing’s Contemporary Archives
Answer: (C)

25. Which of the following is not providing encyclopedia type of information ?
(A) Encyclopedia of Associations
(B) Compton’s Encyclopedia
(C) Worldbook Encyclopedia
(D) Encyclopedia Americana
Answer: (A)

26. Who used the phrase ‘control-access directional type sources’ ?
(A) R.E. Bopp
(B) B.C. Wynar
(C) W.A. Katz
(D) R. Balay
Answer: (C)

27. Raja Rammohan Roy Library Foundation (RRRLF) was established by
(A) Indian Library Association
(B) Department of Culture, Govt. of India
(C) Govt. of West Bengal
(D) Ministry of Home Affairs, Govt. of India
Answer: (B)

28. Which State Public Library Act has the provision to collect library fund through land tax ?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Maharashtra
Answer: No one is correct.

29. Association of College and Research Libraries (ACRL) (USA) is a
(A) Division of American Library Association
(B) Independent Association for Academic & Research Libraries
(C) Division of Special Libraries Association (USA)
(D) Division of IFLA
Answer: (A)

30. Which of the following is not an implication of Fourth Law of Library Science ?
(A) Classified arrangement
(B) Stack-room-guides
(C) Issue Methods
(D) Rural Library Services

Answer: (D)



31. Which one of the following is not a recommendation of National Knowledge Commission (India)?
(A) Preparation of a National Census of Library
(B) Encourage greater community participation in library management
(C) Raja Rammohan Roy library foundation to act as the National co-ordination agency
(D) Facilitate donation and maintenance of private collection
Answer: (C)

32. Digital library function incorporate:
(i) Creating and capturing
(ii) Storage and management
(iii) Search and access
(iv) Abstracting and reviewing
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

33. Which topology of computer network provides faster server access ?
(i) BUS Network Topology
(ii) RING Network Topology
(iii) MULTIPLE RING Network Topology
(iv) STAR Network Topology
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

34. Which of the following are ISDN services ?
(i) RSS
(ii) Teletext
(iii) Voice mail
(iv) Video conference
Codes :
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer: (C)

35. Vocabulary in a database is controlled by :
(i) Thesaurus files
(ii) Import files
(iii) Standard files
(iv) Authority files
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

36. CCF for bibliographic record refers to
(i) Data transfer
(ii) Data storage
(iii) Standard tags of data identification
(iv) Formatting of records
Codes :
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (iii), (i) and (ii) are correct.
Answer: (A)www.netugc.com

37. Which of the following are not reference service ?
(i) Preparation of user profile
(ii) Initiation of freshman
(iii) Compilation of documentation list
(iv) Readers Advisory
Codes :
(A) (i) and (ii) (B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii) (D) (iii) and (iv)
Answer: (C)

38. Which of the following functions are analysed by ALA as reference service functions ?
(i) Consultation function
(ii) Guidance function
(iii) Instruction function
(iv) Bibliographic function
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

39. Which of the following are the scientists’ approach according to Melvin J. Voigt (1961)?
(i) Current Approach
(ii) Everyday Approach
(iii) Exhaustive Approach
(iv) ‘Catching up’ or ‘brushing up’ approach.
Codes :
(A) (ii), (iii) and (iv)
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (D)

40. Magazines are suitable for
(i) Leisure and entertainment
(ii) Scholarly information
(iii) Popular information
(iv) Subject information
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.

Answer: (C)



41. Planting the virus ‘Trojan Horse’ in computer network is
(i) Hacking (ii) Tampering
(iii) Decryption (iv) Intrusion
Codes :
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (B)

42. Which of the following are the fundamental conditions for a subject to be protected by IPR ?
(i) The work must be original
(ii) The work must be man made
(iii) The work must be intelligible
(iv) The work must be recorded/ fixed
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

43. Which of the following are the problems of present information environment ?
(i) Information indiscipline
(ii) Information literacy
(iii) Information overload
(iv) Information technology
Codes :
(A) (i), (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (i) and (ii) are correct
Answer: (A)

44. Assertion (A) : Qualitative measures must be made quantifiable in order to be convincing.
Reason (R) : Qualitative measures are a necessary complement to quantitative measures.
Codes :
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

45. Which of the following are not partners of National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) ?
(i) IIT Madras
(ii) IIT Delhi
(iii) IIIT Bangalore
(iv) NIT Rourkela
Codes :
(A) (iii) and (iv)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (ii)
Answer: (A)

46. Assertion (A) : Internet can replace libraries.
Reason (R) : Google searches will satisfy the maximum users needs.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

47. Assertion (A) : Federated search technique is an integral component of an information portal.
Reason (R) : ‘Content Index’ contains content that is find by the search server.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

48. Assertion (A) : A combination of hypertext and Hypermedia contains text, images, sounds and other information.www.netugc.com
Reason (R) : Hypermedia information is represented in a linear fashion.
Codes :
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (A)

49. Assertion (A) : Book selection should be done judiciously.
Reason (R) : A library should acquire important and latest book selection tools.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (C)

50. Assertion (A) : TQM promotes the way in which a library is organised and perform its ICT functions.
Reason (R) : TQM is seen as a hindrance to library and information services.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (D)

51. Assertion (A) : The array of classes 11, 12, 13 and the array of classes 31, 32, 33 are said to be collateral arrays.www.netugc.com
Reason (R) : They are derived from the original universe ‘O’.
Codes :
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (B)

52. Assertion (A) : RDF supports the use and exchange of metadata on the web.
Reason (R) : Bibliographic standards are the means to create and disseminate secondary information.
Codes :
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

53. Assertion (A) : Informative abstracts provide a concise summary of the subject content of an article.
Reason (R) : These are title-oriented than finding-oriented.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

54. Assertion (A) : E-publications have added enormous quantity of literature but adversely affected the quality of literature.
Reason (R) : Present decade has accepted E-publication as channels of fast communication.
Codes :
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are false.
(D) Both (A) & (R) are true.
Answer: (D)

55. Assertion (A) : Encyclopedias are not relevant for finding geographically information.
Reason (R) : Encyclopedias are the substitute for all categories of reference sources.
Codes :
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

56. Assertion (A) : LIS profession is not considered at par with medical and legal professions.
Reason (R) : There is no constitutional body for LIS profession like Medical Council of India (MCI) and Bar Council of India (BCI).
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

57. Assertion (A): Dr. S.R. Ranganathan has been called ‘Father of Library and Information Science’ in India.
Reason (R): Library Science education in India was started by Dr. S.R. Ranganathan.
Codes :
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

58. Assertion (A): The exclusive rights conferred by Intellectual property rights can generally be transferred / licenced to third parties.
Reason (R) : The creators want to make monetary benefits out of their intellectual product.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

59. Which is the correct sequence of the national libraries in the order of their year of establishment?
(i) British Library (formerly British Museum Library)
(ii) Library of Congress (Washington D.C.)
(iii) Lenin Library (Moscow)
(iv) Bibliotheque Nationale (Paris)
Codes :
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (A)

60. What is the correct order of SCONUL’s “Seven Pillar Model of Information Skills”?
(i) Recognise information need
(ii) Construct strategies for locating
(iii) Compare and evaluate
(iv) Locate and access
Codes :
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (i), (ii), (iv), (iii)
(D) (ii), (iii), (i), (iv)
Answer: (C)

61. Identify the correct order as per increasing data storage capacity :
(A) CDROM, DVD, Cartridge, BlueRay Disc
(B) DVD, Cartridge, BlueRay Disc, CDROM
(C) Cartridge, CDROM, DVD, BlueRay Disc
(D) BlueRay Disc, DVD, Cartridge, CDROM
Answer: (C)

62. Identify the correct order of the LIS Associations as per their year of establishment
(A) CLA, ALA, SLA, IASLIC
(B) ALA, SLA, CLA, IASLIC
(C) SLA, IASLIC, ALA, CLA
(D) CLA, SLA, IASLIC, ALA
Answer: (B)

63. Arrange the following State Library Acts in chronological order :
(i) Karnataka Public Library Act
(ii) Uttar Pradesh Public Library Act
(iii) Goa Public Library Act
(iv) Bihar Public Library Act
Codes :
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (i), (ii), (iii), (iv)
(C) (ii), (iii), (iv), (i)
(D) (iii), (i), (iv), (ii)
Answer: (A)

64. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Mean                                   i. Most frequently occurring value
b. Mode                                   ii. Average
c. Median                                iii. Measure of dispersion
d. Standard Deviation                        iv. Middle Value
Codes :
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) ii i iv iii
(C) iv iii i ii
(D) ii iii iv i
Answer: (B)www.netugc.com

65. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Bradford                             i. Citation indexing
b. Lotka                                   ii. Distribution of articles published in periodicals
c. Zipf                                    iii. Scientific productivity of author
d. Garfield                              iv. Frequency of word occurrence in a text
Codes :
      a b c d
(A) iv i iii ii
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

66. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Altavista                              i. Subject search engine
b. Lycos                                  ii. Meta search engine
c. Geoindex                            iii. Regional search engine
d. Savvysearch                        iv. General search engine
Codes :
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iii iv ii i
(C) iv iii i ii
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

67. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Pen drive                             i. Communication device
b. i-Pad                                    ii. Web server device
c. Wifi Modem                        iii. Storage device
d. Cloud computing                iv. Computing device
Codes :
      a b c d
(A) i iii ii iv
(B) iii iv i ii
(C) iv iii ii i
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

68. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Informix                              i. Image software
b. Omni Page                          ii. Remote login software
c. TIFF viewer                        iii. DBMS software
d. Team Viewer                      iv. OCR software
Codes :
      a b c d
(A) ii i iii iv
(B) iii iv i ii
(C) i ii iii iv
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

69. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Means of improving operations and services          i. Preservation
b. Preparation of to-do-list                                          ii. Standards
c. Performance guidelines                                           iii. Time management
d. Reinforce the spines of books                                iv. Evaluation
Codes :
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iv ii iii i
(C) ii iv iii i
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

70. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Chain indexing                                i. Derek Austin
b. Relational indexing                         ii. S.R. Ranganathan
c. Subject Indexing                            iii. J.E.L. Farradane
d. PRECIS                                          iv. E.J. Coats
Codes :
      a b c d
(A) i ii iv iii
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (B)

71. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Collateral classes                 i. Class comprising two or more entities
b. Multiple classes                   ii. Classes of the same order but not belonging to one in the same order
c. Chain of classes                   iii. A subject fixed with others in the universal of subject
d. Co-ordinate classes             iv. A sequence of classes made up of any given class and its universe
Codes :
      a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i iii ii iv
(C) ii i iv iii
(D) i iv ii iii
Answer: (C)

72. Match the following:
List – I                                    List – II
a. William Martin                    i. Little Science Big Science
b. Alvin Toffler                       ii. Information society
c. Eric J de Solla Price            iii. Documentation
d. S.C. Bradford                     iv. The Third Wave
Codes :
      a b c d
(A) ii iv iii i
(B) iv ii iii i
(C) ii iv i iii
(D) i iv ii iii
Answer: (C)

73. Match the following :
List – I                                                List – II
a. Communication Barrier                   i. Radio
b. Communication Medium                ii. Shanon & Weaver
c. Communication Model                   iii. Videoconferencing
d. Interactive Communication            iv. Noise
Codes :
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv i ii iii
(C) ii iii iv i
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

74. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Osgood and Schramm                     i. General Model
b. Berlo                                               ii. Mathematical Model
c. Shannon and Weaver                      iii. Circular Model
d. George Gerbner                              iv. S-M-C-R Model
Codes :
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

75. Match the following:
List – I                                                                                                                        List – II
a. Information contribution to the GNP of a nation                                                   i. Social information
b. Information that changes human activity                                                               ii. Technological information
c. Information that establishes interaction between government and people             iii. Economic information
d. Information that forms a modern society                                                               iv. Political information
Codes :
      a b c d
(A) iii i iv ii
(B) i iii iv ii
(C) iv ii i iii
(D) ii iii iv i

Answer: (A)www.netugc.com