2012 December UGC NET Examination in Comparative Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. In which essay of Mathew Arnold, do we find his statement, “Everywhere there is connection, everywhere there is illustration; no single event, no single literature, is adequately comprehended except in relation to other events, to other literatures”?
(A) Study of Poetry
(B) Preface to the 1853 Poems
(C) On the Modern Element in Literature
(D) On Translating Homer
Answer: (C)

2. The devotional poets known as ‘Alwars’ and ‘Nayanmars’ emerged in
(A) South India
(B) Kashmir
(C) West Bengal
(D) Madhya Pradesh
Answer: (A)

3. Canadian Indigenous people of mixed ancestry are known as _______.
(A) Maori
(B) Mohicans
(C) Metis
(D) Igbo
Answer: (C)

4. George Bernard Shaw’s Man and Superman makes use of the Don Juan version of _______.
(A) Mozart
(B) Beethoven
(C) Bach
(D) Handel
Answer: (A)

5. Who, according to Wellek, is the first formal historian of English poetry?
(A) Thomas Wharton
(B) W.J. Court Hope
(C) Leslie Stephen
(D) Edmund Gosse
Answer: (A)

6. “A time-section dominated by a system of literary norms, standards and connections…” is
(A) A movement
(B) A period
(C) An epoch
(D) A generation
Answer: (B)

7. Which Jataka story was translated into Chinese and became the source of the Rama legend in China?
(A) DasharathaJataka
(B) AnamakJataka
(C) SamaJataka
(D) DevadhammaJataka
Answer: (B)

8. The genre not recognized as a separate one by Aristotle is _______.
(A) Lyric
(B) Epic
(C) Tragedy
(D) Comedy
Answer: (A)

9. The great works such as the Odyssey, Aeneid, The Divine Comedy and Faust belong to the category of ________.
(A) Comparative Literature
(B) National Literature
(C) Regional Literature
(D) World Literature
Answer: (D)

10. Comparative Literature attempts to achieve through comparative Studies “a more balanced view, a truer= perspective than is possible from the isolated analysis of a single national literature”. Identify the author of the statement
(A) LilianFurst
(B) Mathew Arnold
(C) S.S. Prawer
(D) Friederich Schlegel

Answer: (A)



11. Identify the prose writer who was not a historian.
(A) Francis Bacon
(B) T.B. Macaulay
(C) Sir Walter Raleigh
(D) Michel Montaigne
Answer: (D)

12. Match the items in List – I with those in List – II and choose the right code from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Shakespeare             i. Andromache
b. Homer                     ii. Hotspur
c. Dostoevsky                         iii. Mary Stuart
d. Schiller                    iv. Raskolnikov
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii i iv iii
(C) iv iii ii i
(D) i iv ii iii
Answer: (B)

13. Who has called genre an “institution”?
(A) Carol Madison
(B) Roy Pascal
(C) Harry Levin
(D) Wayne C. Booth
Answer: (C)

14. A historical situation in which essential difference between two genres of literature is obscured by the presence of terms that are similarly spelt and pronounced is known as ______.
(A) ‘False influence’
(B) ‘Creative treason’
(C) ‘Family of resemblances’
(D) ‘Contamination’
Answer: (D)

15. The author of The Book of Laughter and Forgetting is _______.
(A) Chinua Achebe
(B) Milan Kundera
(C) Salman Rushdie
(D) AmitavGhosh
Answer: (B)

16. Who says, “Motifs are the phenomena of human spirit which have repeated themselves endlessly through centuries”?
(A) Frenzel
(B) Trousson
(C) Goethe
(D) Weisstein
Answer: (C)

17. Who suggests that it is impossible to transplant a genre which is firmly anchored in a specific historic geographical context?
(A) Veselovsky
(B) Etiemble
(C) Posnett
(D) Claudel
Answer: (B)

18. Who is of the view that mythological and legendary themes are indices of humanity because heroes of myths and legends are in us and we are in them, and therefore they partake of our lives?
(A) Ulrich Weisstein
(B) Stith Thomson
(C) Raymond Trousson
(D) Elisabeth Frenzel
Answer: (C)

19. Who speaks of periodization as at oncenotional and ‘real’?
(A) Ulrich Weisstein
(B) S.S. Prawer
(C) Horst Frenz
(D) H.H. Remak
Answer: (A)

20. The first book from a comparative perspective in Tamil, Kambaramayana: A Study (1922) was written by ______.
(A) Kailasapathy
(B) V. Sachidhanadan
(C) V.V.S. Iyer
(D) Fr. Xavier Taninayagam

Answer: (C)



21. Shreelal Shukla’s Rāag Darbāri deals with
(A) Classical music
(B) Caste discrimination
(C) Corruption
(D) Communal disharmony
Answer: (C)

22. Ismat Chughtai is a celebrated ____ writer.
(A) Hindi
(B) Urdu
(C) Gujarati
(D) Marathi
Answer: (B)

23. Identify the set that has the correct chronological order:
(A) Ibsen, Strindberg, Pirandello, Beckett
(B) Beckett, Pirandello, Ibsen, Strindberg
(C) Ibsen, Pirandello, Strindberg, Beckett
(D) Strindberg, Ibsen, Pirandello, Beckett
Answer: (A)

24. The Inheritance of Loss by Kiran Desai won the
(A) Sahitya Akademi Award
(B) The Pulitzer Prize
(C) Jnanpeeth Award
(D) The Booker Prize
Answer: (D)

25. Our Sister Killjoy is a novel written by _______.www.netugc.in
(A) Chinua Achebe
(B) Ama Ata Aidoo
(C) Nadime Gordimer
(D) J.M. Coetzee
Answer: (B)

26. Anandavardhana’s poetic theory as propounded in Dhvanyaloka has an affinity with the poetic credo of
(A) Baudelaire
(B) Valery
(C) Mallarmé
(D) Rimbaud
Answer: (C)

27. Bhart.rhari’s Vākyapadīya is a treatise on
(A) Satire
(B) Drama
(C) Poetry
(D) Linguistics
Answer: (D)

28. The critic who expressed his disagreement with Ānandavardhana’s poetic theory is ______.
(A) Mahimabhat.t. a
(B) Kumarilabhat.t. a
(C) Rajasékara
(D) Sankuka
Answer: (A)

29. The statement, “A poem should not mean but be” was made by _______.
(A) T.S. eliot
(B) Archibald Mcleish
(C) Allen Tate
(D) Ivor Winters
Answer: (B)

30. The concept of “The Death of the Author” was introduced by _______.
(A) Roman Jakobson
(B) Stanley Fish
(C) Roland Barthes
(D) Michel Foucault

Answer: (C)



31. “Horizon of Expectations” was propagated by _______.
(A) Ulrich Weisstein
(B) Hans Robert Jauss
(C) Paul Van Tieghem
(D) Claudio Guitten
Answer: (B)

32. The European play that Utpal Dutt translated and staged to protest against the Emergency period in India was ______.
(A) Macbeth
(B) Faust
(C) Hamlet
(D) Mother Courage
Answer: (A)

33. Ramakien is an adaptation of the Ramayana in ________.
(A) The Philippines
(B) Myanmar
(C) Thailand
(D) Indonesia
Answer: (C)

34. In the middle of the First World War, who felt the need to immerse in a culture born out of the various literatures of our world, each of them powerfully individualized?
(A) T.S. Eliot
(B) Andre Gide
(C) Brandt Corstius
(D) Ferdinand de Saussure
Answer: (B)

35. The ‘Ghazal’ originated in ________.
(A) Andalusia
(B) West Asia
(C) The Indian Subcontinent
(D) Afghanistan
Answer: (A)

36. Bharatendu Harishchandra has translated Bankim Chandra Chattopadhyay’s _______.
(A) “Durgesnandini”
(B) “Sitaram”
(C) “Rajsingha”
(D) “Radharani”
Answer: (C)

37. The act of translation has been categorized into three types –in tralingual, in terlingual and intersemiotic, by ______.
(A) Eugene Nida
(B) Roman Jakobson
(C) Edward Sapir
(D) Theodore Savory
Answer: (B)

38. Who said, “The art of translation is a subsidiary art and derivative”?
(A) Wills Barnstone
(B) Hillaire Belloc
(C) Roman Jakobson
(D) George Steiner
Answer: (B)

39. The concept of “Transformal Generative Grammar” was propagated by ______.
(A) Chomsky
(B) Saussure
(C) Bloomfield
(D) Bassnett
Answer: (A)

40. Giuseppe Verdi composed an opera based on the following tragedy of Shakespeare:
(A) Hamlet
(B) King Lear
(C) Othello
(D) Macbeth

Answer: (C)



41. Three Idiots is an adaptation of a novel by __________.
(A) Shoba De
(B) ArvindAdiga
(C) Kiran Desai
(D) ChetanBhagat
Answer: (D)

42. During the European Renaissance the visual arts did not flourish in________.
(A) France
(B) Italy
(C) England
(D) Spain
Answer: (C)

43. The following play includes dance and music on an extensive scale:
(A) Gashiram Kotwal
(B) Tughlaq
(C) Evam Indrajit
(D) Druvaswammini
Answer: (A)

44. The Japanese ‘No Theatre’ includes the elements of
(A) Sculpture
(B) Dance and music
(C) Sculpture and dance
(D) Painting and dance
Answer: (B)

45. Identify the author of the statement, “Alanguage is a dialect that has an army and a navy”.
(A) Claude Pichois
(B) A.M. Rousseau
(C) Leonard Forster
(D) Max Weinreich
Answer: (D)

46. F.R. Leavis staunchly disagreed with the view of the following scholar that “literature can be treated as a document in the history of ideas and philosophy”.
(A) C.P. Snow
(B) Carl Jung
(C) René Wellek and Austin Warren
(D) Hippolyte Taine
Answer: (C)

47. The following theorist did not belong to the school of Cultural Materialism or New Historicism:
(A) Raymond Williams
(B) Stephen Greenblatt
(C) George Lukacs
(D) Frederic Jameson
Answer: (C)

48. Who wrote Freudianism and the Literary Mind?
(A) Kenneth Burke
(B) Frederick J. Hoffman
(C) Ernst Kris
(D) Lionell Trilling
Answer: (B)

49. The great fascination for myths in the20th century literature was influenced by ________.
(A) Sir James Frazer’s The Golden Bough
(B) Northrop Frye’s Anatomy of Criticism
(C) Vladimir Proppe’s Morphology of Folk
(D) Apuleius’ the Golden Ass
Answer: (A)

50. The first translation of the complete Bible into English was done by_______.www.netugc.in
(A) Tyndale
(B) Luther
(C) Wycliffe
(D) Purvey
Answer: (C)

51. Where does Rene Wellek demonstrate that the word ‘literature’ has narrowed its meaning?
(A) Discriminations: Further Concept of Criticism
(B) Yearbook of Comparative and General Literature
(C) Concepts of Criticism
(D) Theory of Literature
Answer: (A)

52. The French ‘Symbolistes’ called for anon-rhetorical poetry in the ______.
(A) 1840s
(B) 1860s
(C) 1880s
(D) 1900s
Answer: (C)

53. Kalidasa’s Sakuntala was first translated into a Western language by_______.
(A) William Jones
(B) Arthur Ryder
(C) Monier-Williams
(D) Heinrich Heine
Answer: (A)

54. Which of the following authors was a product of the Sturm und Drang movement?
(A) A.W. Schlegel
(B) J.W. Goethe
(C) Thomas Mann
(D) Friedrich Schiller
Answer: (B)

55. Rohinton Mistry is a diasporic novelist of ________.
(A) India
(B) Canada
(C) England
(D) Australia
Answer: (B)

56. The three-fold division, Antiquity –Middle Ages – Modern Age is
(A) The product of the Renaissance
(B) The aftermath of the Reformation
(C) An evolution from the Classicalage
(D) The result of the Romantic Revival
Answer: (A)

57. Who formulated the theory of aninexorable step-by-step progression of the three major literary kinds, epic, lyric and drama, in Greek literary history?
(A) Alexander Veselovsky
(B) S.S. Prawer
(C) Ulrich Weisstein
(D) Quintilian
Answer: (A)

58. Name the author of The German Novel
(A) Anna Balakian
(B) André Gide
(C) Roy Pascal
(D) René Etiemble
Answer: (C)

59. The ancient Greeks distinguished between ________.
(A) Metaphase and paraphrase
(B) Fidelity and transparency
(C) Adaptation and transcreation
(D) Imitation and adaptation
Answer: (A)

60. Who is of the view that genre studies involve two different directions, towards abstraction and differentiation?
(A) René Wellek
(B) S.S. Prawer
(C) Ludwig Wittgenstein
(D) Brandt Corstius
Answer: (B)

61. This novel is not a powerful attack on the legal-judicial system ______
(A) Kafka’s The Trial
(B) Tolstoy’s Anna Karenina
(C) Hugo’s Les Miserable
(D) Camus’ the Outsider (The Stranger)
Answer: (B)

62. The triadic structure of strophe antistrophe and epode, which incorporates dance movements into the structure of poetry, was initiated by ______.
(A) Sappho
(B) Horace
(C) Pindar
(D) Catullus
Answer: (C)

63. One source of Goethe’s Faust was ______
(A) Early Italian Renaissance paintings
(B) The 18th century English landscape paintings
(C) The paintings of Rembrandt
(D) The paintings of Titian
Answer: (A)

64. The concept of hegemony as a sophisticated tool for cultural analysis was developed by _______.
(A) Antonio Gramsci
(B) Theodor Adorno
(C) Herbert Marcuse
(D) Raymond Williams
Answer: (A)

65. The concept of ‘subaltern’ was first defined by ________.
(A) G. Spivak
(B) Homi K. Bhabha
(C) Antonio Gramsci
(D) Edward Saed
Answer: (C)

66. The first aesthetician to consider Svabhāvokti in Sanskrit poetics is _________.
(A) Ruyyaka
(B) Rudrata
(C) Bhamaha
(D) Bānabhat...ta
Answer: (C)

67. The concept of ‘Prefiguration’ has been formulated by ______.
(A) Ulrich Weisstein
(B) S.S. Prawar
(C) Francois Jost
(D) René Wellek
Answer: (B)

68. A study of the fortunes of Greek heroes in plays from Sophocles to Sartre has been done by _______.www.netugc.in
(A) John White
(B) Anthony Burgess
(C) Kate Hamburger
(D) Raymond Trousson
Answer: (C)

69. According to Prawer, the history of the pastoral goes back to _______.
(A) Virgil
(B) Bion
(C) Aristotle
(D) Theocritus
Answer: (D)

70. T.R. Henn’s The Harvest of Tragedy depends _______
(A) New criticism
(B) Genre criticism
(C) Thematological Studies
(D) Culture Studies
Answer: (B)www.netugc.in

71. Identify the novelist who used the terms of ‘Chutnefiction’ and ‘pickling’ as metaphors in his/her text?
(A) Arundhati Roy
(B) Vikram Seth
(C) ShashiTharoor
(D) Salman Rushdie
Answer: (D)

72. Shivaji Savant’s Mrintunjaya depicts the life of _________.
(A) Karna
(B) Bhima
(C) Arjuna
(D) Yudhishthira
Answer: (A)

73. Who is of the view that General Literature is the study of literature without regard to linguistic frontiers and Comparative Literature is the study of literatures in relation to each other?
(A) R.A. Sayce
(B) Benedetto Croce
(C) Lane Cooper
(D) Paul Van Tieghem
Answer: (A)

74. Identify the Australian writer:
(A) Michael Ondaatje
(B) YasmineGooneratne
(C) ShyamSelvadurai
(D) ShyamSelvon
Answer: (B)

75. Defoe’s canonical text Robinson Crusoe has been rewritten as Foe by _______.
(A) Graham Swift
(B) Nadine Gordimer
(C) Graham Greene
(D) J.M. Coetzee

Answer: (D)