2010 June UGC NET Paper I



Kindly find herewith the previous year’s question paper along with answer keys (Solved) of 2010 June UGC NET Paper I, Test Booklet Code (Set or Series) W (General or Compulsory for all subjects, Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00). The question and answer of Set X, Y and Z are not mentioned as they are same with that of Set W.

1. Which one  of  the  following  is  the most important  quality  of  a  good teacher ?
(A) Punctuality and sincerity
(B) Content mastery
(C) Content mastery and reactive
(D) Content mastery and sociable
Answer: (C)

2. The primary responsibility for the teacher’s adjustment lies with
(A) The children
(B) The principal
(C) The teacher himself
(D) The community
Answer: (B)

3. As per the NCTE norms, what should be the staff strength for a unit of 100 students at B.Ed. level?
(A) 1 + 7
(B) 1 + 9
(C) 1 + 10
(D) 1 + 5
Answer: (C)

4. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is
(A) Digestive upsets
(B) Explosive behaviour
(C) Fatigue
(D) Worry
Answer: (B)

5. Which one of the following statements is correct?
(A) Syllabus is an annexure to the curriculum.
(B) Curriculum is the same in all educational institutions.
(C) Curriculum includes both formal and informal education.
(D) Curriculum does not include methods of evaluation.
Answer: (C)

6. A successful teacher is one who is
(A) Compassionate and disciplinarian
(B) Quite and reactive
(C) Tolerant and dominating
(D) Passive and active
Answer: (A)

Read the following passage carefully and answer the questions 7 to 12.
            The phrase “What is it like?” stands for a fundamental thought process. How does one go about observing and reporting on things and events that occupy segments of earth space? Of all the infinite variety of phenomena on the face of the earth, how does one decide what phenomena to observe? There is no such thing as a complete description of the earth or any part of it, for every microscopic point on the earth’s surface differs from every other such point.  Experience shows that the things observed are already familiar, because they are like phenomena that occur at home or because they resemble the abstract images and models developed in the human mind.
            How are abstract images formed?  Humans alone among the animals possess language; their words symbolize not only specific things but also mental images of classes of things. People can remember what they have seen or experienced because they attach a word symbol to them.
            During the long record of our efforts to gain more and more knowledge about the face of the earth as the human habitat, there has been a continuing interplay between things and events. The direct observation through the senses is described as a percept; the mental image is described as a concept.  Percepts are what some people describe as reality, in contrast to mental images, which are theoretical, implying that they are not real.
            The relation of Percept to Concept is not as simple as the definition implies. It is now quite clear that people of different cultures or even individuals in the same culture develop different mental images of reality and what they perceive is a reflection of these preconceptions. The direct observation of things and events on the face of the earth is so clearly a function of the mental images of the mind of the observer that the whole idea of reality must be reconsidered.
            Concepts determine what the observer perceives, yet concepts are derived from the generalizations of previous percepts. What happens is that the educated observer is taught to  accept  a  set  of  concepts  and  then  sharpens  or  changes  these concepts  during  a professional  career.  In any one field of scholarship, professional opinion at one time determines what concepts and procedures are acceptable, and these form a kind of model of scholarly behaviour.

7. The problem raised in the passage reflects on
(A) thought process
(B) human behaviour
(C) cultural perceptions
(D) professional opinion
Answer: (C)

8. According to the passage, human beings have mostly in mind
(A) Observation of things
(B) Preparation of mental images
(C) Expression through language
(D) To gain knowledge
Answer: (B)

9. Concept means
(A) A mental image
(B) A reality
(C) An idea expressed in language form
(D) All the above
Answer: (C)

10. The relation of Percept to Concept is
(A) Positive
(B) Negative
(C) Reflective
(D) Absolute

Answer: (C)



11. In the passage, the earth is taken as
(A) The Globe
(B) The Human Habitat
(C) A Celestial Body
(D) A Planet
Answer: (C)

12. Percept means
(A) Direct observation through the senses
(B) A conceived idea
(C) Ends of a spectrum
(D) An abstract image
Answer: (B)

13. Action research means
(A) A longitudinal research
(B) An applied research
(C) A research initiated to solve an immediate problem
(D) A research with socioeconomic objective
Answer: (C)

14. Research is
(A) Searching again and again
(B) Finding solution to any problem
(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem
(D) None of the above
Answer: (C)

15. A common test in research demands much priority on
(A) Reliability
(B) Useability
(C) Objectivity
(D) All of the above
Answer: (D)

16. Which of the following is the first step in starting the research process?
(A) Searching sources of information to locate problem.
(B) Survey of related literature
(C) Identification of problem
(D) Searching for solutions to the problem
Answer: (A)

17. If  a  researcher  conducts  a  research on finding  out  which  administrative style contributes  more  to institutional effectiveness ? This will be an example of
(A) Basic Research
(B) Action Research
(C) Applied Research
(D) None of the above
Answer: (C)

18. Normal Probability Curve should be
(A) Positively skewed
(B) Negatively skewed
(C) Leptokurtic skewed
(D) Zero skewed
Answer: (D)

19. In communication, a major barrier to reception of messages is
(A) audience attitude
(B) audience knowledge
(C) audience education
(D) audience income
Answer: (A)

20. Post-modernism is associated with
(A) newspapers
(B) magazines
(C) radio
(D) television

Answer: (D)



21. Didactic communication is
(A) intra-personal
(B) inter-personal
(C) organisational
(D) relational
Answer: (B)

22. In communication, the language iswww.netugc.in
(A) the non-verbal code
(B) the verbal code
(C) the symbolic code
(D) the iconic code
Answer: (B)

23. Identify the correct sequence of the following:
(A) Source, channel, message, receiver
(B) Source, receiver, channel, message
(C) Source, message, receiver, channel
(D) Source, message, channel, receiver
Answer: (A)

24. Assertion (A): Mass media promote a culture of violence in the society.
Reason (R): Because violence sells in the market as people themselves are violent in character.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

25. When an error of 1% is made in the length of a square, the percentage error in the area of a square will be
(A) 0
(B) 1/2
(C) 1
(D) 2
Answer: (C)

26. On January 12, 1980, it was a Saturday.  The day of the week on January 12, 1979 was
(A) Thursday
(B) Friday
(C) Saturday
(D) Sunday
Answer: (B)

27. If water is called food, food is called tree, tree is called earth, earth is called world, which of the following grows a fruit?
(A) Water
(B) Tree
(C) World
(D) Earth
Answer: (C)

28. E is the son of A, D is the son of B, E is married to C, C is the daughter of B. How is D related to E?
(A) Brother
(B) Uncle
(C) Father-in-law
(D) Brother-in-law
Answer: (D)

29. If INSURANCE is coded as ECNARUSNI, how HINDRANCE will be coded?
(A) CADNIHWCE
(B) HANODEINR
(C) AENIRHDCN
(D) ECNARDNIH
Answer: (D)

30. Find the next number in the following series:
2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?
(A) 63
(B) 65
(C) 67
(D) 69

Answer: (B)



31. Which of the following is an example of circular argument?
(A) God created man in his image and man created God in his own image.
(B) God is the source of a scripture and the scripture is the source of our knowledge of God.
(C) Some of the Indians are great because India is great.
(D) Rama is great because he is Rama.
Answer: (B)

32. Lakshmana is a morally good person because
(A) he is religious
(B) he is educated
(C) he is rich
(D) he is rational
Answer: (D)

33. Two statements I and II given below are followed by two conclusions (a) and (b). Supposing the statements are true, which of the following conclusions can logically follow?
I. Some religious people are morally good.
II. Some religious people are rational.
Conclusions:
(a) Rationally religious people are good morally.
(b) Non-rational religious persons are not morally good.
(A) Only (a) follows.
(B) Only (b) follows.
(C) Both (a) and (b) follow.
(D) Neither (a) nor (b) follows.
Answer: (C)

34. Certainty is
(A) an objective fact
(B) emotionally satisfying
(C) logical
(D) ontological
Answer: (B)

Questions  from  35 to 36 are  based on  the  following  diagram in  which there are  three  intersecting  circles I, S  and  P  where circle  I  stands  for Indians, circle S stands for scientists and circle P for politicians. Different regions of the figure are lettered from a to g.
2010 June UGC NET Paper I, Set W, Question 35








35. The region which represents non Indian scientists who are politicians.
(A) f
(B) d
(C) a
(D) c
Answer: (A)

36. The region which represents politicians who are Indians as well as scientists.
(A) b
(B) c
(C) a
(D) d
Answer: (C)

37. The population of a city is plotted as a function of time (years) in graphic form below:
2010 June UGC NET Paper I, Set W, Question 37








Which of the following inference can be drawn from above plot?
(A) The population increases exponentially.
(B) The population increases in parabolic fashion.
(C) The population initially increases in a linear fashion and then stabilizes.
(D) The population initially increases exponentially and then stabilizes.
Answer: (D)

In the following chart, the price of logs is shown in per cubic metre and that of Plywood and Saw Timber in per tones.  Study the chart and answer the following questions 38, 39 and 40.
2010 June UGC NET Paper I, Set W, Question 35










38. Which product shows the maximum percentage increase in price over the period?www.netugc.in
(A) Saw timber
(B) Plywood
(C) Log
(D) None of the above
Answer: (A)

39. What is the maximum percentage increase in price per cubic metre of log ?
(A) 6
(B) 12
(C) 18
(D) 20
Answer: (D)

40. In  which  year  the  prices  of  two products  increased  and  that  of  the third increased ?
(A) 2000
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2006

Answer: (B)



41. Which one  of  the  following  is  the oldest  Archival  source  of  data  in India ?
(A) National Sample Surveys
(B) Agricultural Statistics
(C) Census
(D) Vital Statistics
Answer: (A)

42. In a large random data set following normal  distribution, the ratio (%) of number  of  data  points  which  are  in the  range  of (mean  ± standard deviation) to the total number of data points, is
(A) ~ 50%
(B) ~ 67%
(C) ~ 97%
(D) ~ 47%
Answer: (B)

43. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) 2
(B) 8
(C) 10
(D) 16
Answer: (B)

44. Which one of the following is an example of Operating System?
(A) Microsoft Word
(B) Microsoft Excel
(C) Microsoft Access
(D) Microsoft Windows
Answer: (D)

45. Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 23?
(A) 01011
(B) 10111
(C) 10011
(D) None of the above
Answer: (D)

46. Which one of the following is different from other members?
(A) Google
(B) Windows
(C) Linux
(D) Mac
Answer: (A)

47. Where does a computer add and compare its data?
(A) CPU
(B) Memory
(C) Hard disk
(D) Floppy disk
Answer: (C)

48. Computers on an internet are identified by
(A) e-mail address
(B) street address
(C) IP address
(D) None of the above
Answer: (C)

49. The Right to Information Act, 2005 makes the provision of
(A) Dissemination of all types of information by all Public authorities to any person.
(B) Establishment of Central, State and District Level Information Commissions as an appellate body.
(C) Transparency and accountability in Public authorities.
(D) All of the above
Answer: (D)

50. Which type of natural hazards cause maximum damage to property and lives?
(A) Hydrological
(B) Hydro-meteorological
(C) Geological
(D) Geo-chemical
Answer: (B)

51. Dioxins are produced from
(A) Wastelands
(B) Power plants
(C) Sugar factories
(D) Combustion of plastics
Answer: (D)

52. The slogan “A tree for each child” was coined for
(A) Social forestry programme
(B) Clean Air programme
(C) Soil conservation programme
(D) Environmental protection programme
Answer: (A)

53. The main constituents of biogas are
(A) Methane and Carbon di-oxide
(B) Methane and Nitric oxide
(C) Methane, Hydrogen  and Nitric oxide
(D) Methane and Sulphur di-oxide
Answer: (A)

54. Assertion (A): In the world as a whole, the environment has degraded during past several decades.
Reason (R): The population of the world has been growing significantly.
(A) (A) is correct, (R) is correct and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is correct, (R) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is correct.
Answer: (B)

55. Climate change has implications forwww.netugc.in
1. soil moisture
2. forest fires
3. biodiversity
4. ground water
Identify the correct combination according to the code:
Codes :
(A) 1 and 3
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (B)

56. The accreditation process by National Assessment and Accreditation Council (NAAC) differs  from that  of  National Board of Accreditation (NBA) in terms of
(A) Disciplines covered by both being the same, there is duplication of efforts.
(B) One has institutional grading approach and the other has programme grading approach.
(C) Once get accredited by NBA or NAAC, the institution is free from renewal of grading, which is not a progressive decision.
(D) This accreditation amounts to approval of minimum standards in the quality of education in the institution concerned.
Answer: (C)

57. Which option is not correct?
(A) Most of the educational institutions of National repute in scientific and technical sphere fall
Under 64th entry of Union list.
(B) Education, in general, is the subject of concurrent list since 42nd Constitutional Amendment
Act 1976.
(C) Central Advisory Board on Education (CABE) was first established in 1920.
(D) India had implemented the right to Free and Compulsory Primary Education in 2002 through 86th Constitutional Amendment.
Answer: (C)

58. Which statement is not correct about the “National Education Day” of India?
(A) It is celebrated on 5th September every year.
(B) It is celebrated on 11th November every year.
(C) It is celebrated in the memory of India’s first Union Minister of Education, Dr. Abul Kalam Azad.
(D) It is being celebrated since 2008
Answer: (A)

59. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
(Articles of the Constitution)              (Institutions)
(a) Article 280                                     (i) Administrative Tribunals
(b) Article 324                                     (ii) Election Commission of India
(c) Article 323                                     (iii) Finance Commission at Union level
(d) Article 315                                                (iv) Union  Public Service Commission
Codes :
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: (A)

60. Deemed Universities declared by UGC under Section 3 of the UGC Act 1956, are not permitted to
(A) Offer programmes in higher education and issue degrees.
(B) give affiliation  to  any  institute of higher education.
(C) open off-campus  and off-shore campus  anywhere  in  the country and overseas respectively without the permission of the UGC.
(D) offer distance education programmes  without the approval  of  the  Distance Education Council

Answer: (C)