2012 December UGC NET Examination in Home Science, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. What is the primary reason for blanching food?
(A) Cleans the food
(B) Prevents pest infestation
(C) Inactivates enzymes in food
(D) Prevents food from drying
Answer: (C)

2. RDA’s for Indian women are based on reference woman who has
(A) Body weight 50 kg and height 1.40 m
(B) Body weight 55 kg and height 1.61 m
(C) Body weight 48 kg and height 1.56 m
(D) Body weight 52 kg and height 1.37 m
Answer: (B)

3. Which of the following is not a management approach?
(A) Classic
(B) System Approach
(C) Human Relation
(D) Double Entry System
Answer: (D)

4. Which of the following holds the bobbin in the sewing machine?
(A) Feed dog
(B) Pressure foot
(C) Oscillating hook
(D) Thread take up lever
Answer: (C)

5. Which of the following does not represent Kasuti Embroidery?
(A) Menthi
(B) Aari
(C) Gavanti
(D) Murgi
Answer: (B)

6. Principle of operation of an electric water heater is by
(A) Convection
(B) Radiation
(C) Conduction
(D) Induction
Answer: (D)

7. Sociometry is a tool to measure child’s
(A) Intelligence level
(B) Behaviour problems
(C) Relationship with peers
(D) Relationship with parents
Answer: (C)

8. DRDA is functioning at
(A) District level
(B) Block level
(C) Village level
(D) State level
Answer: (A)

9. ABC of Poster
(A) Attractive, Brief, Clear
(B) Attention, Brief, Clarity
(C) Attractive, Bold, Clear
(D) Attractive, Bold, Colourful
Answer: (A)www.netugc.in

10. Type I error is made when
(A) True null hypothesis is rejected
(B) True null hypothesis is accepted
(C) False null hypothesis is rejected
(D) False null hypothesis is accepted

Answer: (A)



11. Which of the following foods are rich in omega 3 fatty acids?
(a) Lard
(b) Butter
(c) Fatty fish
(d) Olive oil
(e) Mustard seeds
(f) Walnut
Codes:
(A) (a), (b), (c)
(B) (c), (e), (f)
(C) (e), (f), (b)
(D) (f), (c), (d)
Answer: (B)

12. Which of the following micro-organisms cause food borne intoxication?
(a) Staphylococcus aureus
(b) E. coli
(c) Clostridium botulinum
(d) Listeria monocytogenes
(e) Salmonella
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (a) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (d) and (e)
Answer: (B)

13. Which of the following equipments are not used in the kitchen?
(a) Oven (b) Cooking range
(c) Tally machine (d) Bainemarie
(e) Blender (f) Potato peeler
(A) (a) and (d)
(B) (a) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (e) and (f)
Answer: (C)

14. Correct layouts of unidirectional fabrics for garment cutting are
(i) Crosswise fold
(ii) Lengthwise fold
(iii) Double fold
(iv) Open
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

15. Following are novelty yarns.
(i) Crepe yarn
(ii) Bouclé yarn
(iii) Slub yarn
(iv) Flock yarn
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

16. Components of implementing are
(i) Adjusting
(ii) Facilitating
(iii) Controlling
(iv) Checking
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iv) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

17. Language development in children is promoted through:
(i) Story telling
(ii) Conversation
(iii) Social participation
(iv) Solitary play
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

18. Aspects of a Good Lesson Plan
(i) Objectives
(ii) Teacher’s Activities
(iii) Learning Experiences
(iv) Teaching aids
(v) Appraisal
Codes:
(A) (i), (iii), (iv) and (v) are correct.
(B) (ii), (iii), (iv) and (v) are correct.
(C) (i), (iv) and (v) are correct.
(D) All of the above.
Answer: (D)

19. Which among the following are the community services offered in the interest of the public?
(i) Protection
(ii) Transport
(iii) Social
(iv) Communication
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

2012 December UGC NET in Home Science, Paper II, Question 20
















Answer: (A)



21. Assertion (A): Pasteurization in milk is done to destroy the microbes.
Reason (R): It is tested for the presence of lactic acid in milk.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

22. Assertion (A): Acute Renal Failure means the kidneys have failed suddenly.
Reason (R): Various toxins or severe blood loss or trauma affect kidney functioning.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (B)

23. Assertion (A): Invoice is a document that comes with supplies.
Reason (R): Cash payment has to be made on the basis of it.
Codes:
(A) (A) and (R) are true.
(B) (A) and (R) are false.
(C) (R) is true, (A) is false.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answer: (D)

24. Assertion (A): Both garment bias and true bias can be used for finishing necklines.
Reason (R): Both have same amount of stretch.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

25. Assertion (A): Cross dyeing and union dyeing are same.
Reason (R): Both may produce multicoloured effects.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (D)

26. Assertion (A): Standing in a static posture is fatiguing.
Reason (R): Blood circulation is affected in the extremities while standing for work.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the complete explanation.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

27. Assertion (A): Self-concept is an image of a person. It is the way one perceives oneself; one’s abilities and limitations.
Reason (R): Self-concept is the understanding of the self, in comparison to the past self, without social comparison.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

28. Assertion (A): Home is a place for development of both sexes through equal opportunities.
Reason (R): The personal and professional development of both sexes is not possible within home.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Electronic media is a mass media.
Reason (R): All mass media are not electronic media.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) (A) is wrong, but (R) is correct.
Answer: (C)

30. Assertion (A): The existence of a correlation between two variables can be shown to exist only when there is variability.
Reason (R): If one of the variables is a constant, with no variability, then the correlation coefficient is not even defined.
Codes:
(A) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) & (R) are not true.
(C) (A) is true & (R) is false.
(D) (A) is false & (R) is true.

Answer: (A)



31. Give the sequence of stages of sugar cookery in making brittle.
(a) Soft ball
(b) Soft crack
(c) Hard crack
(d) Two thread
(e) Firm ball
Codes:
(A) (a), (b), (c), (e), (d)
(B) (d), (a), (e), (b), (c)
(C) (e), (d), (c), (b), (a)
(D) (b), (d), (e), (a), (c)
Answer: (B)

32. For a successful outcome of the nutrition programme for the community, state the sequential order of steps to be taken.
(a) Implementation
(b) Mobilising resources
(c) Monitoring and evaluation
(d) Prioritise problem
(e) Identify target
(f) Setting objectives
Codes:
(A) (e), (d), (f), (b), (a), (c)
(B) (a), (d), (e), (f), (b), (c)
(C) (d), (e), (f), (a), (b), (c)
(D) (d), (f), (e), (b), (c), (a)
Answer: (A)

33. Give the correct sequence of managerial functions listed below:
(a) Reporting
(b) Staffing
(c) Planning
(d) Organising
(e) Co-ordinating
(f) Budgeting
(g) Directing
Codes:
(A) (c), (d), (b), (f), (g), (a), (e)
(B) (c), (d), (b), (g), (e), (a), (f)
(C) (b), (d), (f), (c), (a), (g), (e)
(D) (e), (g), (d), (f), (b), (a), (c)
Answer: (B)

34. Give the correct sequence for applying the following in a garment:
(a) Interlining
(b) Interfacing
(c) Underlining
(d) Lining
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (b), (c), (a), (d)
(C) (c), (d), (b), (a)
(D) (d), (a), (c), (b)
Answer: (B)

35. Give the correct sequence of removing lipstick stain from fabric.
(a) Wash in hot soapy water.
(b) Sponge with a grease solvent.
(c) Bleach the stain.
(d) Rinse in hot water and dry in sun.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (d), (c), (b), (a)
(C) (c), (d), (a), (b)
(D) (b), (a), (c), (d)
Answer: (D)

36. How are colours classified? Indicate the correct sequence.
(A) Secondary, primary, intermediate, tertiary, quaternary
(B) Binary, primary, intermediate, quaternary, tertiary
(C) Primary, secondary, intermediate, tertiary, quarternary
(D) Binary, secondary, intermediate, tertiary, quaternary
Answer: (C)

37. Arrange constituent processes of observational learning in correct sequence:
(i) Production
(ii) Motivation
(iii) Retention
(iv) Attention
Codes:
(A) (iii), (iv), (i) and (ii)
(B) (iv), (iii), (i) and (ii)
(C) (ii), (i), (iii) and (iv)
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (B)

38. The sequential order of Extension Educational Process is
(i) Objectives
(ii) Teaching
(iii) Situation
(iv) Reconsideration
(v) Evaluation
Codes:
(A) (ii), (i), (iii), (iv), (v)
(B) (iii), (ii), (i), (v), (iv)
(C) (iii), (i), (ii), (v), (iv)
(D) (i), (iii), (ii), (iv), (v)
Answer: (C)

39. Panchayati Raj Institution in the hierarchy of governance from grassroots upwards is
(a) Gram Sabha
(b) Block Panchayat
(c) District Panchayat
(d) Gram Panchayat
Codes:
(A) (c), (b), (d), (a)
(B) (d), (a), (b), (c)
(C) (a), (b), (d), (c)
(D) (a), (d), (b), (c)
Answer: (D)

40. Arrange the correct sequence of steps in Research.
(i) Review of Literature
(ii) Objectives
(iii) Rationale
(iv) Methodology
(v) Interpretation
(vi) Results
Codes:
(A) (ii), (iii), (iv), (i), (vi), (v)
(B) (iii), (ii), (i), (iv), (vi), (v)
(C) (i), (iii), (ii), (iv), (v), (vi)
(D) (ii), (i), (iv), (iii), (v), (vi)

Answer: (B)



41. Match the foods in List – I with its rich nutrients in List – II:
List – I                        List – II
Food                            Nutrients
(a) Papaya                   (i) Iron
(b) Orange                   (ii) Calcium
(c) Dates                      (iii) Vitamin C
(d) Ragi                       (iv) Vitamin A
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (C)

42. Match the following biochemical tests in List – I to the diseases in List – II :
List – I                                    List – II
(Biochemical Tests)                 (Disease)
(a) Creatinine                          (i) Hepatic
(b) Bilirubin                             (ii) Coronary
(c) T3T4                                    (iii) Kidney
(d) LDL                                  (iv) Thyroid
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (B)

43. Match the records in List – I with the Department in List – II where they are used:
List – I                                    List – II
(Records)                                (Department)
(a) Stock book                         (i) Purchase
(b) KOT                                  (ii) Personnel
(c) Payroll record                    (iii) Store
(d) Specifications                    (iv) Dining room
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (B)

44. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(a) Diagonal basting                (i) Permanent stitch
(b) Hemming                           (ii) Functional as well as decorative
(c) Herring bone stitch            (iii) Temporary stitch
(d) Buttonhole stitch               (iv) Decorative stitch
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (C)

45. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(a) Wale                                   (i) Series of loops extending crosswise
(b) Weft                                  (ii) Longitudinal yarns
(c) Warp                                  (iii) Crosswiseyarns
(d) Courses                              (iv) Coloumn of loops parallel to length
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (C)

www.netugc.in46. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(a) Orientation of the building            (i) Grouping
(b) Disposition of rooms                     (ii) Roominess
(c) Personal protection                        (iii) Aspect
(d) Spaciousness                                 (iv) Privacy
Codes:
     (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (C)

47. Match the items of List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(a) First menstruation                          (i) Albert Bandura
(b) Authoritative parenting                 (ii) Balwadis and day care centres
(c) Observational learning                   (iii) Spermache
(d) ICCW                                            (iv) Democratic parenting
(v) Menarche
(vi) Permissive parenting
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (v) (iv) (i) (ii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (v) (iv) (ii) (i)
Answer: (A)

48. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
www.netugc.in
(a) Personal letter                                (i) Audio visual aid
(b) Method demonstration                  (ii) Mass contact method
(c) Television                                       (iii) Individual contact method
(d) Campaign                                      (iv) Group contact method
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (D)

49. Match the following in List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(a) Use of goods and services             (i) Parker
(b) Handling money                            (ii) Entrepreneurship
(c) Income generation                         (iii) Standard of living
(d) Values                                           (iv) Budget
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (A)

50. Match the method of research tools from List – I to List – II:
List – I                                                                                                                        List – II
(a) A planned methodical watching the subject or situation                                      (i) Focus Group Discussion
(b) The opinion of subjects in group are observed and noted by researcher               (ii) Interview
(c) A document that contains a set of questions.                                                        (iii) Observation
(d) A set of structured questions in which responses are recorded by researcher      (iv) Questionnaire
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (ii) (iii)
(B) (i) (iii) (iv) (ii)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (C)