2012 December UGC NET Examination in Folk Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. “Folklore” is an artistic communication in small group” stated by
(A) Richard Bauman
(B) Dan-Ben-Amos
(C) A.K. Ramanujan
(D) E.B. Taylor
Answer: (B)

2. The folk genre ‘Epic’ is a
(A) Sacred Narrative
(B) Individual’s Narrative
(C) Heroic Narrative
(D) Magic Narrative
Answer: (C)

3. The name of the discipline that deals with the Human evolution
(A) Anthropology
(B) Sociology
(C) Linguistics
(D) Philosophy
Answer: (A)

4. Reminiscence of the past in folklore is considered as
(A) Mythology
(B) Popular Antiquities
(C) Ancient Literature
(D) Fossils
Answer: (B)

5. Matrilinial custom of inheritance is prevalent in
(A) Santhal
(B) Mizo
(C) Khasi
(D) Kuki
Answer: (C)

6. Shamanism is
(A) Music tradition
(B) Dance form
(C) Fine Art expression
(D) Medical practice
Answer: (D)

7. “Folklore and Folklife” is authored by
(A) Stith Thompson
(B) Roger D. Abrahams
(C) R.M. Dorson
(D) Archer Taylor
Answer: (C)

8. Identify the correct sequence of Diachronic theory and synchronic theory
I. Structuralism and Functionalism
II. Solar Mythology and Psycho Analytical theory
III. Myth Ritual and Syntagmatic structuralism
IV. Cultural evolution and Finnish theory
Codes:
(A) II and III are correct
(B) III and IV are correct
(C) IV and III are correct
(D) I and IV are correct
Answer: (A)

9. The concept of ‘Folklorismus’ is associated with
I. Roger Abrahams
II. Benjamin Botkin
III. Regina Bendix
IV. Hans Moser
Codes:
(A) I and III are correct
www.netugc.in(B) II and III are correct
(C) II and IV are correct
(D) III and IV are correct
Answer: (D)

10. The characteristics of folklore genre are
I. Functional
II. Variable
III. Structural
IV. Constants
Codes:
(A) I and II are correct
(B) III and IV are correct
(C) II and III are correct
(D) I and IV are correct

Answer: (B)



11. The functions of Riddle are
I. Incorporation
II. Resolution of conflict
III. Separation
IV. Clarification
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) III and IV are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (A)

12. “Ethnography of speaking approach” is associated with
I. Victor Turner
II. Dell Hymes
III. Tedlock
IV. Emilie Durkheim
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) III and IV are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (B)

13. Best examples for ‘folklore’ as cited by Dorson are
I. Pilgrim’s progress
II. Cinderella
III. Household tales
IV. Star Husband tale
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) I and IV are correct
(D) I and III are correct
Answer: (D)

14. Jatra is performed inwww.netugc.in
(A) Assam and Bengal
(B) Bengal and Odisha
(C) Assam and Manipur
(D) Odisha and Manipur
Answer: (B)

15. Rural peasantry life which reflects in the distant past was considered as
(A) Anthropology
(B) History
(C) Folklore
(D) Archeology
Answer: (C)

16. According to Von Sydow six types of environments i.e. time depth, isolation, boundaries, migrating nature of materials, group disposition and geographical experience formed to make
(A) Active Bearers
(B) Passive Bearers
(C) Tale type
(D) Oico type
Answer: (D)

17. “Collective unconscious is called as objective psyche because it is independent of consciousness and it is common to all human beings” this statement is related to
(A) Archetype
(B) Oicotype
(C) Steriotype
(D) Prototype
Answer: (A)

18. The author of “Raw and the Cooked” is
(A) J.S. Mill
(B) AnttiAarne
(C) Levi-Strauss
(D) James Frazer
Answer: (C)

19. Psychoanalysis deals with
(A) Collective consciousness
(B) Castration complex
(C) Clustro phobia
(D) Mass hysteria
Answer: (B)

20. Zend-Avesta is the religious texts of
(A) Jews
(B) Buddhists
(C) Zorastrians
(D) Sikhs
Answer: (C)




21. The author of “Folklore: The pulse of the people”
(A) L.P. Vidyarthi
(B) Sankar Sen Gupta
(C) P.D. Goswami
(D) Mazharul Islam
Answer: (D)

22. The following books are written by J. Handoo
I. A Bibliography of Indian Folk Literature
II. Folklore: An Introduction
III. Folkloristics and Indian Folkore
IV. Ballads and Tales of Assam
Codes:
(A) I and II are correct
(B) I and III are correct
(C) II and III are correct
(D) III and IV are correct
Answer: (A)

23. Which one is the ‘Association of Folklorists’ in India?
I. FOSSILS
II. IFA
III. IFC
IV. AFS
Codes:
(A) II and III are correct
(B) III and IV are correct
(C) I and III are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (C)

24. Indira Gandhi National Centre for Arts is situated in
(A) Chennai
(B) New Delhi
(C) Mumbai
(D) Kolkata
Answer: (B)

25. Identify the wind instrument from the following:
(A) Chenda
(B) Ektara
(C) Bansuri
(D) Ginni
Answer: (C)

26. Assertion (A): ‘Wisdom of many and wit of one’.
Reason (R): Proverbs are the community creation.
(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false and (R) is correct explanation.
(D) (A) is correct and (R) is false.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Set of units arranged in the linear form based on the principle of difference is known as syntagmatic structure.
Reason (R): Syntagmas are formed based on syntax.
(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.
(D) (A) is correct and (R) is false.
Answer: (C)

28. Assertion (A): Dramatis personal are the variable characters that appear in the tale but their functions are constant.
Reason (R): Functions do not form the basic structure of a tale.
(A) (A) is correct explanation but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is correct explanation.www.netugc.in
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (A)

29. Assertion (A): Survey methodology is the field that studies the sampling and individuals from a population with a view towards marking statistical inferences about the population using the sample.
Reason (R): Statistical inferences are deployed only in ‘case study method’.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false and (R) is correct.
(D) (A) is correct and (R) is false.
Answer: (B)

30. Assertion (A): Multiculturalism is study of the ethnic group in a region.
Reason (R): Ethnography is the appropriate method for studying multiculturalism.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is false but (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (C)



31. Assertion (A): The content of the myth is not found in isolation.
Reason (R): Appropriation and addition in a creative process is done by all cultures.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.
(B) (A) is true and (R) is not correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false (R) is correct explanation.
Answer: (B)

32. Assertion (A): Festival is a cluster of verbal and nonverbal expressive traditions.
Reason (R): Festival is sponsored by power groups.
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct and (R) is not correct explanation.
(C) (A) is false and (R) is correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

33. Assertion (A): Folk speech is embedded in dialects.
Reason (R): Folklore is contextual.
(A) (A) is wrong (R) is correct explanation.
(B) (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct (R) is correct explanation.
(D) (A) is correct (R) is wrong.
Answer: (C)

34. Assertion (A): Culture is communication.
Reason (R): It consists of encoder and decoder.
(A) (A) is correct and (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation.
Answer: (D)

35. Assertion (A): Each ballad performance is a unique performance text.
Reason (R): Performance text is governed by context.
(A) (A) is wrong and (R) is correct.
(B) (A) is correct (R) is correct explanation.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Historical Geographical method is employed to find out the stereo-type of a narrative genre.
Reason (R): Stereo-type narrative genres are folklore
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.
(C) (A) is correct (R) is wrong.
(D) (A) is wrong and (R) is correct.
Answer: (A)

37. Assertion (A): Analytical categories are universal.
Reason (R): Folklore genres are in multiple existences.
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (A) is correct and (R) is correct explanation.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) (A) is wrong and (R) is correct.
Answer: (B)

38. Characteristics of Folklore are
I. Version and Variation
II. Tradition
III. Liminality
IV. Universality
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) I and IV are correct
(D) III and IV are correct
Answer: (A)

39. Hermeneutics deals with
(A) Story telling
(B) Textual interpretation
(C) Narrative inquiry
(D) Semiotics
Answer: (B)

40. According to which theory barbarians are considered as survivals in the stage of development of civilisation
(A) Evolution theory
(B) Myth ritual theory
(C) Migration theory
(D) Psycho analytical theory
Answer: (A)
(D) (A) is correct and (R) is false.

Answer: (C)



41. Arrange the sequence of functions in the fairy tales according to Proppian schema
(A) Interdiction, Violation, Reconnaissance, Absentation
(B) Violation, Interdiction, Absentation, Reconnaissance
(C) Absentation, Interdiction,Violation, Reconnaissancewww.netugc.in
(D) Reconnaissance, Violation, Absentation, Interdiction
Answer: (C)

42. Identify the chronological order of these scholars:
(A) Morgan, Lang, Levi-Strauss, Abrahams
(B) Levi-Strauss, Morgan, Abrahams, Lang
(C) Lang, Morgan, Abrahams, Levi-Strauss
(D) Abrahams, Morgan, Lang, Levi-Strauss
Answer: (A)

43. Find out the chronological order of establishment of folklore studies in India
(A) Gauhati University, Calicut University, Hyderabad University, Mysore University
(B) Hyderabad University, Calicut University, Mysore University, Gauhati University
(C) Calicut University, Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University
(D) Mysore University, Gauhati University, Hyderabad University, Calicut University
Answer: (D)

44. Citation of Books according to MLA style sheet select the right answer
(A) Title of Book, Last name, First name, Publisher, Place of Publication, Year
(B) Last name, First name, Title of book, Place of Publication, Publisher, Year
(C) Year, Last name, First name, Title of Book, Place of Publication, Publisher
(D) Last name, First name, Year, Title of Book, Place of publication, Publisher
Answer: (B)

45. Geographically arrange the rivers from North to South India
(A) Brahmaputra, Tapti, Tamraparani, Krishna
(B) Krishna, Tapti, Brahmaputra, Tamraparani
(C) Brahmaputra, Tapti, Krishna, Tamraparani
(D) Brahmaputra, Krishna, Tamraparani, Tapti
Answer: (C)

46. Sequence the four functions of folklore as narrated by William Bascom.
I. Folklore lets people escape from repressions imposed upon them by society.
II. Folklore validates culture, justifying its rituals and institutions.
III. Folklore is a pedagogic device which reinforces morals and values
IV. Folklore is a means of applying social pressure and exercising social control.
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) I, III, II, IV
(C) III, I, IV, II
(D) IV, II, I, III
Answer: (A)

47. Give the chronological order of the books of Alan Dundes
I. Folklore matters
II. Interpreting Folklore
III. Life is like a Chicken Coop Ladder
IV. The morphology of North American Indian Folktales
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) IV, I, III, II
(C) II, IV, I, III
(D) IV, II, III, I
Answer: (D)

48. Identify the order of concepts according to the pro founders, Derrida, Foucault, Reoccur and Barthes
I. Difference
II. Death of the Author
III. Meta-Archaeology
IV. Narrative Identity
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) I, III, IV, II
(C) IV, II, III, I
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

49. Sequence the deities Siva, Kamakhya, Visnu, and Surya with the places
I. Kashi
II. Konark
III. Guwahati
IV. Thiruvananthapuram
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) III, I, II, IV
(C) I, III, IV, II
(D) II, IV, I, III
Answer: (C)

50. Sequence the folk performances associated with the states Punjab, Bengal, U.P. Odisha
I. Baul
II. Ramlila
III. Bhangra
IV. Dalkhai
Codes:
(A) III, I, II, IV
(B) II, III, IV, I
(C) I, IV, III, II
(D) IV, II, I, III
Answer: (A)

Q. No. 51 to 55 consists of two lists. Match List – I with List – II
51.
List – I                                                            List – II
(Research Method)                                         (Research Approach)
a. Survey method                                i. Quantitative approach
b. Experimental method                      ii. Field approach
c. Hermeneutic method                       iii. Textual approach
d. Ethnographicmethod                      iv. Qualitativeapproach
Codes:
      a b c d
(A) ii iii iv i
(B) i iv iii ii
(C) iv i ii iii
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

52
List – I                                                List – II
a. Nibelungenlied                                i. France
b. Kalevala                                          ii. Germany
c. Chanson de Geste                           iii. Estonia
d. Kalevipoeg                                      iv. Finland
Codes:
      a b c d
(A) i iii ii iv
(B) iii i iv ii
(C) ii iv i iii
(D) ii iii iv i
Answer: (C)

53.
List – I                                    List – II
(Concept)                                (Profounders)
a. Gross constituent                i.Alan Dundes
b. Motifeme                            ii. LawriHonko
c. Function                              iii. Levi-Strauss
d. Multiform                           iv. V. Propp
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) iv i iii ii
(C) i iii ii iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

54.
List – I                                    List – II
(Folk group)                (State)
a. Badaga                    i. Karnataka
b. Boya                        ii. Maharashtra
c. Dhangar                   iii. Andhra Pradesh
d. Okkaliga                 iv. Tamil Nadu
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) i iii iv ii
Answer: (A)

55.
List – I)                       List – II
(Genre                         (Content)
a. Ballad                      i. Museum
b. Legend                    ii. Poetic narrative
c. Material culture       iii. Healing practice
d. Shamanism              iv. Prose narrative
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iii iv i
www.netugc.in
(C) iv ii i iii
(D) ii iv i iii
Answer: (D)

56. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Separation in rites of passage is – Liminality
(B) Between and betwixt position in rites of passage – Liminality
(C) Incorporation in rites of passage is followed by – Reincorporation
(D) Separation in rites of passage is followed by – Reincorporation
Answer: (B)

57. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Insiders’ perspective – Etic
(B) Outsiders’ perspective – Emic
(C) Insiders’ perspective – Emic
(D) Researchers’ perspective – Emic
Answer: (C)

58. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Dynamics of Folklore – Alan Dundes
(B) Folklore and Folklife – Richard Bauman
(C) Verbal Art as Performance – Ben-Amos
(D) Folklore Genres – Elliot Oring
Answer: (D)

59. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Vgadi – Odisha
(B) Baisakhi – Punjab
(C) Bihu – Karnataka
(D) Onam – Assam
Answer: (B)

60. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Indian Oedipus – E.B. Taylor
(B) Fakelore – Alan Dundes
(C) Schematicanalysis– Levi-Strauss
(D) Acculturaion – A.K. Ramanujan
Answer: (C)

61. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) The analysis of the results is much more subjective – Qualitative research
(B) The data is usually gathered using less structured research instruments – Quantitative research
(C) The data is usually gathered using more structured research instruments – Quantitative research
(D) The research is more intensive and more flexible, allowing the researcher to proble since she/he has greater latitude to do so
Answer: (B)

62. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Film and Television Institute of India – Kolkata
(B) Regional Resource Centre – Uduppi
(C) National Folklore Support Centre – Chennai
(D) Indira Gandhi National Centre for the Arts – New Delhi
Answer: (A)

63. Sequence various levels in language study:
I. Morphology
II. Phonetic
III. Phonemic
IV. Syntactic
Codes:
www.netugc.in(A) I, II, III, IV
(B) II, III, I, IV
(C) III, IV, II, I
(D) I, IV, II, III
Answer: (B)

64. Identify by the correct pair
(A) Shayadri – Surya
(B) Kailash – Vishnu
(C) Sabarimala – Ayyappan
(D) Aravali – Kali
Answer: (C)

65. Who applied Morphology of the Folktale to analyse American Indian tales?
(A) Stith Thompson
(B) Alan Dundes
(C) Brenda F. Beck
(D) Margaret Trawick
Answer: (B)

66. ‘Id’ is related to
I. Morality
II. Instinct
III. Desire
IV. Libido
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (D)

67. ‘Folklore is the expression of oppressed’. This definition is associated with
(A) Psycho analytical approach
(B) Analytical psychological approach
(C) Marxian approach
(D) Max Webbarian approach
Answer: (C)

68. Identify the pair which is not correct:
(A) Introvert – Eric Fromm
(B) Anima – Jung
(C) Oedipus complex – Freud
(D) Mirror stage – Laccan
Answer: (A)

69. The author of ‘Interpretation of Culture’ is
(A) Clifford Marcus
(B) Clifford Geerz
(C) Hobsbowm
(D) Margaret Mead
Answer: (B)

70. Verrier Elwin worked on
(A) Western India
(B) South India
(C) Middle India
(D) Coastal India
Answer: (C)

Read the passage below and answer the questions that follow based on the passage:
Story-telling has been an integral ingredient of the cultures of all societies throughout human history. Narratives recounting unusual happenings accepted as truth on faith, or incidents rather vaguely believed to have taken place, and stories of purely fictitious formulations are told and retold. Correspondingly, myths, legends and folktales have been accepted as the three basic forms of narratives of universal distribution. These three have generally been taken as “prose narrative forms” in western folklore scholarship. It is, however, to be noted that this three-fold classification of narratives does not apply to folklore material in all societies, and secondly such narrative genres are not necessarily in prose form in all societies. This in various North-Eastern societies, both tribal and non-tribal, the lines between the three categories – myth, legend and tale – are not very clearly drawn, and even if the notion of distinction between them is present, separate terms to designate them are not available. While folktales normally do have the prose character, other narrative items which have the contents normally associated with myths and legends are more often than not in the verse form and they are chanted or sung. This is particularly true of items connected with ritualistic beliefs and practices.

71. Identify the prose narrative form given in the passage
(A) Proverb
(B) Ballad
(C) Myth
(D) Epic
Answer: (B)

72. In the North-Eastern societies the distinction between prose narrative forms are not available identify the prose narratives that are found in Western folklore:
I. Myth
II. Belief
III. Legend
IV. Anecdote
Codes:
(A) I & II are correct.
(B) II & IV are correct.
(C) I & III are correct.
(D) I & IV are correct.
Answer: (C)

73. Assertion (A): Three fold classification of narrative does not apply to all societies.
Reason (R): They are also found in verse form.
(A) (A) is correct and (R) is not correct explanation.
(B) Both (A) & (R) are not correct.
(C) (A) is false and (R) is correct
(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.
Answer: (C)

74. Sequence the order of folk genres as appear in the passage
(A) Legend, Myth, Folktale, Belief
(B) Myth, Legend, Folktale, Belief
(C) Folktale, Legend, Belief, Myth
(D) Belief, Legend, Myth, Folktale
Answer: (A)

75. Match the items of List – I with List – II.
List – I                        List – II
(Genre)                        (Nature of Genre)
a. Myth                        i. Believed as fact
b. Folktale                   ii. Accepted as truth
c. Belief                       iii. Fictions formulation
d. Legend                    iv. Ritualistic practice
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) ii iv i iii
(C) i ii iii iv
(D) iv ii i iii
Answer: (C)