2012 December UGC NET Examination in Comparative Study of Religions, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:
Item – I                                   Item – II
1. William James                     a. The Golden Bough
2. James Frazer                        b. The varieties of religious experience
3. Emile Durkheim                  c. The primitive culture
4. Tylor                                    d. The elementary forms of religious life
Identify the correct combination:
Codes:
      1 2 3 4
(A) b a d c
(B) a c b d
(C) c b d a
(D) d a b c
Answer: (A)

2. Arrange the following scriptures in the Chronological order, choose the correct code:
i. Rigved
ii. Quran
iii. Srimad Bhagvad Gita
iv. Ishopnishad
Codes:
(A) i, iii, iv, ii
(B) i, iv, iii, ii
(C) i, iv, ii, iii
www.netugc.in(D) i, iii, ii, iv
Answer: (B)

3. Tripitak means
(A) Three baskets
(B) Three wise men
(C) Three directions
(D) Three seats
Answer: (A)

4. What is the essential element for religious harmony?
(A) Faith in God
(B) Faith in sacred text
(C) Studying other’s religion
(D) Understanding and respecting other’s religion
Answer: (D)

5. Pluralistic society is
(A) In which people of different faiths live in peaceful manner.
(B) In which people worship God
(C) In which people are atheists.
(D) None among above is true.
Answer: (A)

6. Choose the correct statement from the following:
(A) Tribal religions have prophets.
(B) All tribal, religions have apostles.
(C) Tribal religions have their scripture.
(D) Tribal religions have special festivals.
Answer: (D)

7. Vedas are originally revealed in the language ofwww.netugc.in
(A) Prākrit language
(B) Māgadhi language
(C) Sanskrit language
(D) Vedic Sanskrit language
Answer: (D)

8. Read the following:
Item – I                       Item – II
a. Vedas                      i. Gautama
b. Brahms– utra           ii. Kaāda
c. Kavyaprabandha     iii. R. sis
d. Drama                     iv. Vyāsa
Identity the correct pair:
(A) (a) and (iii)
(B) (b) and (iv)
(C) (c) and (ii)
(D) (d) and (i)
Answer: (A)

9. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Sānkhya – Vaiśeik
(B) Yoga – Vedānta
(C) Sānkhya – Nyāya
(D) Sankhya – Yoga
Answer: (D)

10. The concept follows the Vedic culture
(A) Mahāyanism
(B) Communism
(C) Srama ism
(D) Puruārth-Ćatutya

Answer: (D)www.netugc.in



11. One of the following is true, identify:
(A) Vālm –I ki Rāmāya a is a prose scripture
(B) Vālm –I ki Rāmāya a is a poetics
(C) Vālm –I ki Rāmāya a is an epic scripture
(D) Vālm –I ki Rāmāya a is a Drama scripture
Answer: (C)

12. Prominent preacher of Vaiavabhakti movement is
(A) AchāryaŚankar
(B) Śankar Deva
(C) Jagannāth
(D) Kabir
Answer: (B)

13. The founder of Arya Samaj is
(A) Keśava ĆandraS en
(B) Rājā Rāmamohan Rāi
(C) Swām–i Dayānand Saraswati
(D) Guru Virjānand
Answer: (C)

14. Tirthakar R. abhadev was born in
(A) Ayodhyā
(B) Kāśi
(C) Rājgiri
(D) Vasuku a
Answer: (A)

15. This principle is closely related to Jainism
(A) Theory of Ś–uyavāda
(B) Theory of Syadvāda
(C) Theory of Brahmavāda
(D) Theory of Satkāryavāda
Answer: (B)

16. AcharyaHaribhadra S– uri is the author
(A) Pramā a par –I kśā
(B) Devāgam s–utra
(C) Ātmānuśāsana
(D) adarśana Samuccaya
Answer: (D)

17. The meaning of ‘Pudgal substance’ in Jainism is
(A) Medium of motion
(B) Medium of rest
(C) Matter
(D) Immorality
Answer: (C)

18. The name of the third Jaināgama text is
(A) S–utrakataga S–utra
(B) Sthānāga S–utra
(C) Upāsakadaśānga S–utra
(D) Vipākas–utra
Answer: (B)

19. The Sramaavelagolā Jain temple is located in
(A) Orissa
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
Answer: (D)

20. The name of the Parśvanath’s mother was
(A) Vāmādev–i
(B) Marudev–i
(C) Trisalā
(D) Māyā

Answer: (A)



21. Author of Abhidharkośa is
(A) Vasumitra
(B) Vasubandhu
(C) Nagsen
(D) Nagarjuna
Answer: (B)

22. The commentator of the Tripitaka is
(A) Buddhaghosa
(B) Nāgasen
(C) Vasumitra
(D) Vasubandhu
Answer: (A)

23. Buddhism prominently consists of
(A) Theory of Karma
(B) Secularism
(C) Satyāgrah
(D) Tourism
Answer: (A)

24. The third Buddhist council was held at
(A) Bodhgaya
(B) Rajagaha
(C) Vesāl–i
(D) Pāaliputta
Answer: (D)

25. The propagator of Sarvastivāda Buddhist Philosophy was
(A) Asaga
(B) Nāgasena
(C) Nāgārjuna
(D) Vasubandhu
Answer: (D)

26. ‘Madhyamika Kārikā was authored by’www.netugc.in
(A) Vasumitra
(B) Nāgārjuna
(C) Vasubandhu
(D) Śāntarakśita
Answer: (B)

27. Ananda belonged to
(A) Parśvanath
(B) Mahavir
(C) Buddha
(D) Makkhal–i
Answer: (C)

28. Who was Moses?
(A) A Disciple of Christ
(B) First Pope
(C) An Evangelist
(D) A Prophet
Answer: (D)

29. Letters of St. Paul are found in
(A) Jewish History
(B) Old Testament
(C) New Testament
(D) Roman History
Answer: (C)

30. The head of the Apostles was
(A) St. Peter
(B) St. Thomas
(C) St. John
(D) St. Paul

Answer: (A)



31. The Book of Genesis speaks about
(A) The Birth of Jesus
(B) Creation of the first humans
(C) Christian Roman Empire
(D) Egyptian Kings
Answer: (B)

32. Parables of Jesus are found in
(A) Books of the Prophets
(B) Gospels of the New Testament
(C) Acts of the Apostles
(D) Egyptian Kings
Answer: (B)

33. Identify the correct chronological order using the codes given below:
I. St. Paul
II. St. Augustine
III. Karl Barth
IV. Anselm of Canterbury
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) I, II, IV, III
(C) II, I, IV, III
(D) IV, I, III, II
Answer: (B)

34. Match the following and identify the correct codes:
a. Roman Emperor                              i. Protestant Reform
b. Archbishop of Canterbury              ii. Apostle of India
c. St. Thomas                                      iii. Anglican Church
d. Martin Luther                                 iv. Constantine the Great
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii i iv ii
(C) i iv ii iii
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

35. The Aqsa Mosque is situated in
(A) Medina
(B) Mecca
(C) Jerusalem
(D) Cairo
Answer: (C)

36. The Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year
(A) 570 A.D.
www.netugc.in
(B) 600 A.D.
(C) 622 A.D.
(D) 630 A.D.
Answer: (C)

37. The battle of Badr was fought in the year
(A) 624 A.D.
(B) 625 A.D.
(C) 628 A.D.
(D) 630 A.D.
Answer: (A)

38. The Shafeli Fiqh School of jurisprudence was founded by
(A) Malik Ibn Anas
(B) Abu Yusuf
(C) Muhammad Ibn Idris
(D) None of the above
Answer: (C)

39. Arrange the following battles in order in which they appeared. Use the code given below:
I. Yamamah
II. Siffin
III. Uhud
IV. Qadisia
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) III, I, IV, II
(C) I, III, IV, II
(D) II, III, IV, I
Answer: (B)

40. Which one of the following is correctly matched?
(A) IbnArabi – Wahdat al- Shuhud
(B) Imam Ghazali – Hujjatullahal-Balighah
(C) Shah Wali- Allah – Kitab al- Hind
(D) MaulanaMaududi – Tafhim al- Quran

Answer: (D)



41. Which one of the following is not correctly matched?
(A) The Prophetic Mosque – Medina
(B) Capital of the Abbasids – Damascus
(C) Quran – The Book of Allah
(D) Hadith – Sayings of Prophet Muhammad
Answer: (B)

42. Identify the KachiBani from the following:
(A) Bawan Akhri
(B) Patti
(C) Suchaji-Kuchaji
(D) PranSangli
Answer: (D)

43. Who were Guru Arjun Dev’s contemporary emperors?
(A) Babar and Akbar
(B) Akbar and Jehangir
(C) Humayun and Jehangir
(D) Jehangir and Shahjahan
Answer: (B)

44. Who is the Author of Ramkali Sad?
(A) Baba Sunder
(B) Bhai Mardana
(C) Satta and Balwand
(D) BhatKal
Answer: (A)

45. Identify the correct chronological order of the following events of life of Guru Gobind Singh?
(A) Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Mukatsar, Battle of Bhangani
(B) Creation of Khalsa, Battle of Bhangani, Battle of Chamkaur,Battle of Mukatsar
(C) Battle of Mukatsar, Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Bhangani
(D) Battle of Bhangani, Creation of Khalsa, Battle of Chamkaur, Battle of Mukatsar
Answer: (D)

46. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:
Item – I                                               Item – II
a. KabbitSwwayye                              i. Rattan Singh Bhangu
b. GurSobha                                        ii. Kesar Singh Chhiber
c. Bansawlinamaha                             iii. BhaiGurdas
d. PrachinPanthParkash                      iv. KaviSenapati
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iii i iv ii
(C) iii iv ii i
(D) iii iv i ii
Answer: (C)

47. GurwaraRori Sahib Amnabad is associated with
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru AngadDev
(C) Guru Amar Dass
(D) Guru ArjanDev
Answer: (A)

48. Maharaja Ranjit Singh belonged to the Misal
(A) Bhangian
(B) Shukarchakian
(C) Shahidan
(D) Phoolkian
Answer: (B)

49. Choose the correct definition of magic
(A) It is Divine Power.
(B) It is a way to control the secret powers.
(C) It is repetition of hymn.
(D) It is an art to please the Devil.
Answer: (B)

50. E.B. Taylor was
(A) An Anthropologist
(B) A Psychologist
(C) A Theologian
(D) A Magician

Answer: (A)