2012 December UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Arabia is the cradle of
(A) Roman Race
(B) Dravidian Race
(C) Aryan Race
(D) Semetic Race
Answer: (D)

2. The Himayarite Kingdom was established in
(A) North Arabia
(B) South Arabia
(C) East Arabia
(D) West Arabia
Answer: (B)

3. The city of Makkah was established by
(A) Hadhrat Adam
(B) Hadhrat Nuh
(C) Hadhrat Ibrahim
(D) Hadhrat Muhammad
Answer: (C)

4. Nabigha Zubyani belonged to
(A) Jahiliya Period
(B) Mukhazrami Period
(C) Umdayyad Period
(D) Abbasid Period
Answer: (A)

5. Al-Rub’ al-Khali (the Empty Quarter) is located in
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Arabia
(D) Egypt
Answer: (C)

6. The pre-Islamic Arabs were
(A) Fire worshipers
(B) Buddhists
(C) Idol-worshipers
(D) None of the above
Answer: (C)

7. The prophet’s mother, Hadhrat Aminah, belonged to the tribe of
(A) Quraysh
(B) Banu Najjar
(C) Banu Makhzum
(D) Banu S‘ad
Answer: (B)

8. The pre-Islamic Arabs excelled in
(A) Architecture
(B) Poetry
(C) Painting
(D) Prose
Answer: (B)

9. The first verses revealed to Prophet Muhammad are in Surah
(A) Al-Fatiha
(B) Al-Alaq
(C) Al-Ikhlas
(D) Al-Fath
Answer: (B)

10. The State established by the Prophet Muhammad was
(A) Shura-based
(B) Hereditary Monarchy
(C) Military Regime
(D) Dictatorship

Answer: (A)



11. Which event of the Islamic History has been described as Fath-e-Mubeen in the Holy Quran?
(A) Badr
(B) Uhad
(C) Conquest of Makkah
(D) Treaty of Hudaybia
Answer: (D)

12. The Muwa Khat as a social system was introduced by the Prophet Muhammad at
(A) Madina
(B) Taif
(C) Makkah
(D) Khaybar
Answer: (A)

13. The Jewish tribes living in Madina were
(A) Banu Qainuqa
(B) Banu Nadhir
(C) Banu Quraiza
(D) All of above
Answer: (D)

14. The Jews Khaybar were expelled in the year
(A) 510 A.D.
(B) 638 A.D.
(C) 626A.D.
(D) 629 A.D.
Answer: (D)

15. The Treaty of Hudaybia was signed between
(A) Muslims and Christians
(B) Muslims and Jews
(C) Muslims and Mushrikeen
(D) None of the above
Answer: (C)

16. The only lady who claimed prophet hood was
(A) Sajah bint Harith
(B) Shaheen bint Harithwww.netugc.in
(C) Musliha
(D) Musailima
Answer: (A)

17. The Battle of Yamama was fought during the Caliphate of
(A) Abu Bakr
(B) Umar
(C) Uthman
(D) Ali
Answer: (A)

18. The Battle of Qadsiyah was fought during the period of
(A) Ali
(B) Uthman
(C) Umar
(D) Abu Bakr
Answer: (C)

19. The Battle of Siffeen was fought between
(A) Ali and Abdullah
(B) Ali and Muawiya
(C) Ali and Talha
(D) Ali and Zubair
Answer: (B)

20. The Battle of Camel was fought between
(A) Ali and Muawiya
(B) Yazeed and Husayn
(C) Ayesha and Umarwww.netugc.in
(D) Ali and Ayesha
Answer: (D)



21. Who among the Rashidi Caliphs was not martyred?
(A) Abu Bakr
(B) Umar
(C) Uthman
(D) Ali
Answer: (A)

22. Zual-Nurain was the title of
(A) Ali
(B) Uthman
(C) Umar
(D) Abu Bakr
Answer: (B)

23. Khalid ibn Waleed was sacked by
(A) Ali
(B) Uthman
(C) Umar
(D) Abu Bakr
Answer: (C)

24. Umayyad Dynasty was established in the year
(A) 650 A.D.
(B) 661 A.D.
(C) 750 A.D.
(D) 850 A.D.
Answer: (B)

25. The widest expansion of the Islamic State under the Umayyad took place during the rule of
(A) Walid
(B) Hisham
(C) Umar II
(D) Sulayman
Answer: (A)

26. The capital of the Umayyad Dynasty was
(A) Madina
(B) Baghdad
(C) Damascus
(D) Kufa
Answer: (C)

27. The Dome of Rock was built during the reign of
(A) Hisham
(B) Walid
(C) Ameer Muawiya
(D) Abdul Malik
Answer: (D)www.netugc.in

28. The military commander of the Muslim Army, Musa ibn Nusayr belonged to the period of
(A) Umayyads
(B) Abbasids
(C) Fatimids
(D) Saljuqs
Answer: (A)

29. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Abdul Malik – Ottoman
(B) Shahjahan – Mughal Empire
(C) Muhammad Al-Fatih – Constantinople
(D) The Fatimids – Jamial al- Azhar
Answer: (A)

30. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Qutub Minar – Lodhi Dynasty
(B) Mansuri Hospital – Mamluk Dynasty
(C) Quwwatul Islam Mosque – Mughal Empire
(D) Sultan Salim – Fatimid Dynasty

Answer: (B)



31. The Mosque of Cordova was built by
(A) Tariq ibn Ziyad
(B) Musa ibn Nusayr
(C) Abdur Rahman I
(D) None of the above
Answer: (C)

32. Ziryab was the court musician of
(A) Hisham I
(B) Abdur Rahman I
(C) Harun al-Rasheed
(D) Abdur Rahman II
Answer: (D)

33. The duration of the Abbasid Dynasty was
(A) 621 – 1360
(B) 750 – 1258
(C) 670 – 1250
(D) 740 – 1248
Answer: (B)

34. Bayt al-Hikmah was an academy founded for the
(A) Translation and Research
(B) Promotion of Architecture
(C) Promotion of Music
(D) Promotion of Art and Paintings
Answer: (A)

35. The great musician Ibrahim al- Mawsili is associated with
(A) The Umayyads
(B) The Saljuqs
(C) The Abbasids
(D) The Fatimids
Answer: (C)

36. Arrange the following Caliphs in order in which they ruled. Use the code given the below:
(i) Hadi
(ii) Mansur
(iii) Mahdi
(iv) Ameenwww.netugc.in
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (iii), (i), (ii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iii), (i), (iv)
Answer: (D)

37. Baghdad was sacked by the Mongols in
(A) 1258
(B) 1360
(C) 1549
(D) 1247
Answer: (A)

38. Al-Idrisi made significant contribution in the field of
(A) Medicine
(B) Geography
(C) Chemistry
(D) Architecture
Answer: (B)

39. Jabir ibn Hayyan was a great Muslim scientist in the field of
(A) Philosophy
(B) Astronomy
(C) Chemistry
(D) Physics
Answer: (C)

40. Which of the following pairs is correctly matched:
(A) Nizamuddin Tusi – Taj Mahal
(B) Abul Qasim Qaim – Ghaznavids
(C) Muhammad ibn Qasim – Spain
(D) Barmakids – Abbasids

Answer: (D)



41. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Pyramids – India
(B) Obaidullah – Fatimid
(C) Izzuddin Aibak – Mamluk
(D) Salahuddin Ayyubi – Crusades
Answer: (A)

42. Al-Khawarizmi was a great
(A) Geographer
(B) Mathematician
(C) Theologian
(D) Sufi
Answer: (B)

43. The institution of vizirate was introduced in Islamic polity by
(A) Harun al-Rasheed
(B) Hadi
(C) Abul Abbas Saffah
(D) Mahdi
Answer: (C)

44. The author of Al-Qanun fi al-Tibb is
(A) Zakaria al-Razi
(B) Al-Farabi
(C) Ibn Tufail
(D) Ibn Sina
Answer: (D)

45. The Quran was collected and compiled during the period of
(A) Abu Bakr
(B) Umar al-Faruq
(C) Ali Ibn Abi Talib
(D) Umar Ibn Abdul-Aziz
Answer: (A)

46. Who among the following is known for emphasizing Nazm-e-Quran?
(A) Abul Ala Maududi
(B) Hameeduddin Farahi
(C) Mufti Mohd. Shafi
(D) Sir Syed Ahmad Khan
Answer: (B)

47. Which Surah of the Quran is not preceded by Bismillah?
(A) Nuh
(B) Ibrahim
(C) Tauba
(D) Kahf
Answer: (C)

48. The last Quranic verse was revealed to the Prophet Muhammad in
(A) Muzdalfa
(B) Mount Safa
(C) Marwah
(D) Arafat
Answer: (D)

49. There is everything except Tafsir in
(A) Tafsir Razi
(B) Tafsir Tabri
(C) Tafsir Jalalain
(D) Tafsir Kashshaf
Answer: (A)

50. Jami al-Bayan fi Tafsir al-Quran was written by
(A) Imam Razi
(B) Muhammad Ibn Jareer al- Tabari
(C) Imam Zamakhshari
(D) Imam Suyuti
Answer: (B)

51. Tafsir Tarjumanul Quran was written by
(A) Abul Ala Maududi
(B) Ameen Ahsan Islahi
(C) Abul Kalam Azad
(D) Sir Syed Ahmad Khan
Answer: (C)

52. Which of the following collections of Hadith is regarded as most authentic?
(A) Mishkat
(B) Sunan Darmi
(C) Jami Tirmizi
(D) Sahih al-Bukhari
Answer: (D)

53. Which of the following is included in Sihah Sittah?
(A) Sahih Muslim
(B) Mishkat
(C) Reyadh al-Saliheen
(D) Hujjatullah al-Baligha
Answer: (A)

54. Imam Abu Daud was born in
(A) Nishapur
(B) Sijistan
(C) Bukhara
(D) Isfahan
Answer: (B)

55. Kitab al-Kharaj was authored by
(A) Abu Hanifa
(B) Imam Muhammad
(C) Abu Yusuf
(D) Imam Malik
Answer: (C)

56. Imam Darul Hijra is the title of
(A) Imam Muslim
(B) Imam Ahmad Ibn Hanbal
(C) Imam Shafai
(D) Imam Malik
Answer: (D)

57. Imam Ahmad Ibn Hanbal was born in
(A) Baghdad
(B) Marv
(C) Rayy
(D) Damascus
Answer: (A)

58. Fatawa Tatar-Khania is based on
(A) Hanafi School of Law
(B) Maliki School of Law
(C) Shafai School of Law
(D) Hanbali School of Law
Answer: (A)

59. Which of the following is not treated as a source of Islamic law?
(A) Hadith
(B) Ilham
(C) Ijma
(D) Quran
Answer: (B)

60. Which of the following is not a school of Fiqh?
(A) Hanafi
(B) Hanbali
(C) Wasiti
(D) Maliki
Answer: (C)

61. Abul Hasan al-Ashari is famous for
(A) Sociology
(B) Mathematics
(C) Medicine
(D) Ilm-e-Kalam
Answer: (D)

62. The term ‘Irtifaqat’ was coined by
(A) Shah Waliullah
(B) Al-Kindi
(C) Jahiz
(D) Ibn Sina
Answer: (A)

63. The book Tahafat al-Tahafut deals with
(A) History
(B) Philosophy
(C) Political Science
(D) Geography
Answer: (B)

64. The founder of Naqshbandi Sufi order was
(A) Nizamuddin
(B) Najmuddin
(C) Bahauddin
(D) Qutbuddin
Answer: (C)

65. The prominent Sufi known as Sayyid al-Taifah is
(A) Moinuddin Chishti
(B) Hasan Basari
(C) Rabia Basari
(D) Junaid Baghdadi
Answer: (D)

66. Ramanuj is associated with
(A) Bhakti Movement
(B) Shakti Movement
(C) Saraswati Movement
(D) Rama Krishna Movement
Answer: (A)

67. Ismailis believe in
(A) Eight Imams
(B) Seven Imams
(C) Eleven Imams
(D) Twelve Imams
Answer: (B)

68. The Kharijites are
(A) Sufis
(B) Ahl-e-Hadith
(C) Shias
(D) None of the above
Answer: (D)

69. Maulana Abul laith was an eminent representative of
(A) Tablighi Jamat
(B) Ahl-e-Hadith
(C) Jamat-e-Islami
(D) Muslim League
Answer: (C)

70. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Barelwis – Ahmad Raza Khan
(B) Ahl-e-Hadith – Abul Ala Maududi
(C) Muslim Brotherhood – Sayyid Qutb
(D) Shias – Institution of Imamat
Answer: (B)

71. Scientific Society was founded by
(A) Syed Ahmad Khan
(B) Shibli Nomani
(C) Qasim Nanautawi
(D) Zakir Hussain
Answer: (A)

72. Nadwatul Ulama was founded by
(A) Maulana Abul Hasan Ali Nadwi
(B) Maulana Mohammad Ali Mungiri
(C) Maulana Manzoor Ahmad Nomani
(D) Sayyid Sulaiman Nadwi
Answer: (B)

73. The Parliament of Iran is known as
(A) Mahfil
(B) Shura
(C) Majlis
(D) House of Commons
Answer: (C)

74. Najmuddin Erbakan is associated with
(A) Revival of Islam in modern Iran
(B) Revival of Islam in modern Egypt
(C) Revival of Islam in modern Iraq
(D) Revival of Islam in modern Turkey
Answer: (D)

75. The greatest Arab Indologist was
(A) Al-Beruni
(B) Al-Masudi
(C) Ibn Batuta
(D) Merchant Sulaiman
Answer: (A)