2012 December UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. The capital of Himyarites was
(A) Zaffar
(B) Ma’arib
(C) Egypt
(D) Ma’an
Answer: (A)

2. Prophet Muhammad (S.A.W.) migrated to Madinah in the year
(A) 575 A.D.
(B) 620 A.D.
(C) 622 A.D.
(D) 632 A.D.
Answer: (C)

3. Abraha was the governor of
(A) Busra
(B) Damascus
(C) Fustat
(D) Yemen
Answer: (D)

4. The first migration of Muslims was to
(A) Madinah
(B) Kufah
(C) Abyssinia
(D) Taif
Answer: (C)

5. The Battle of Trench was fought in the year
(A) 622 A.D.
(B) 628 A.D.
(C) 630 A.D.
(D) 632 A.D.
Answer: (B)

6. Musailamah Kadhdhab was killed during the caliphate of
(A) H. Abu Bakr
(B) H. Umar
(C) H. Uthman
(D) H. Ali
Answer: (A)

7. Who chose Kufah as the capital of the Caliphate?
(A) H. Ali
(B) H. Uthman
(C) Umar bin Abdul Aziz
(D) Amin
Answer: (A)

8. The battle of Siffin was fought between
(A) H. Ali and H. Aisha
(B) H. Ali and H. Mu‘awiyah
(C) Yazid and H. Abdullah bin Zubair
(D) H. Khalid bin Walid and H. Mu‘awiyah
Answer: (B)

9. Caliph Ali was assassinated by
(A) Abu Lu’luFiroz
(B) Abdullah bin Saba
(C) Abdullah Wahab
(D) Abdul Rahman bin Muljim
Answer: (D)

10. The tragedy of Karbala took place in the year
(A) 661 A.D.
(B) 675 A.D.
(C) 680 A.D.
(D) 690 A.D.

Answer: (C)



11. Who among the following military commanders crushed the power of Abdullah bin Zubair?
(A) Tariq bin Ziyad
(B) Hajjaj bin Yusuf
(C) Musa bin Nusair
(D) Muhammad bin Qasim
Answer: (B)

12. The Arabicization of the State was initiated by
(A) Marwan
(B) Sulayman
(C) Ibrahim
(D) Abdul Malik bin Marwan
Answer: (D)

13. Who among the following is considered to be the founder of Arabic grammar?
(A) Khalil ibn Ahmad
(B) Abu al-Aswad al-Du’ali
(C) Shihab al-Zuhri
(D) Sibwaih
Answer: (B)

14. Who among the following was the first caliph in Islam born of a slave mother?
(A) Yazid III
(B) Walid I
(C) Marwan II
(D) Yazid II
Answer: (A)

15. Who founded the Abbasid dynasty?
(A) Al-Ma’mun
(B) Al-Mehdi
(C) Al-Hadi
(D) None of the above
Answer: (D)

16. Al-Khwarizmi was a
(A) Historian
(B) Chemist
(C) Musician
(D) Mathematician
Answer: (D)

17. Muruj al-Dhahab is written by
(A) Al-Ghazzali
(B) Al-Baladhuri
(C) Al-Mas‘udi
(D) Al-Biruni
Answer: (C)

18. Which of the following is not correctly matched?
(A) Kitab al-Hind – Al-Biruni
(B) Al-Burdah – Sharaf al- Din Muhammad
(C) Al-Itqan– Ibn Taimiyah
(D) Kitab al-Shifa – IbnSina
Answer: (C)

19. When did Imam Bukhari die?
(A) 870 A.D.
(B) 888 A.D.
(C) 894 A.D.
(D) 915 A.D.
Answer: (A)

20. Who was the last Abbasid Caliph?
(A) Al-Qa’im
(B) Al-Zahir
(C) Al-Mu‘tasim
(D) Al-Mustakfi

Answer: (C)



21. Ibn Khaldun was born in
(A) Iraq
(B) Egypt
(C) Syria
(D) Tunisia
Answer: (D)
www.netugc.in

22. Arrange the following Caliphs chronologically use the code given below:
i. Al-Wathiq
ii. Sulayman Ibn Abdul Malik
iii. Salim II
iv. Al-Hadi
Codes:
(A) iv i iii ii
(B) ii iii i iv
(C) i iii ii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (D)

23. Who was the companion of the Prophet known as ‘Tarjuman Al- Qur’an’?
(A) Abdullah Ibn Umar
(B) Abdullah Ibn Mas‘ud
(C) Abdullah Ibn Abbas
(D) Abdullah Ibn Zubair
Answer: (C)

24. The author of ‘Kitab al-Kharaj’ was
(A) Muhammad Ibn Hasan
(B) Abu Yusuf
(C) Asad Ibn Furat
(D) Sahnoon
Answer: (B)

25. Which one of the following is considered as one of the source of Islamic Law?
(A) Mubah
(B) Mustahab
(C) Istislah
(D) Mandub
Answer: (C)
www.netugc.in

26. The first Shi‘ite dynasty in the history of Islam was
(A) The Safavids
(B) The Idrisids
(C) The Fatimids
(D) The Hamdanids
Answer: (B)

27. Under which dynasty Egypt had become a sovereign. State for the first time since Ptolemic and Pharaonic days?
(A) The Tulunids
(B) The Mamluks
(C) The Ayyubids
(D) The Fatimids
Answer: (C)

28. South Italy was conquered during the rule of
(A) The Fatimids
(B) The Aghlabids
(C) The Tulunids
(D) The Idrisids
Answer: (A)

29. Which dynasty superseded the Tahirid dynasty?
(A) The Hamdanids
(B) The Samanids
(C) The Tulunids
(D) The Saffarids
Answer: (D)

30. Who among the following was the founder of the Ghaznavid dynasty?
(A) Subuktigin
(B) Mahmud Ghaznawi
(C) Mas‘udGhaznawi
(D) Alptagin

Answer: (A)



31. Who among the following was Tabi‘ee Faqeeh?
(A) Asadibn Furat
(B) Sahnun Ibn Sa‘eed
(C) Urwah Ibn Zubair
(D) Dawud Ibn Sulayman
Answer: (C)

32. Al-Hawi al-Kabeer is a book of
(A) Hanafi Law
(B) Shafi‘ee Law
(C) Maliki Law
(D) Hanbali Law
Answer: (B)

33. Fath al-Bari is a commentary of
(A) Sahih Muslim
(B) Sunan Abi Dawud
(C) Jami Tirmidhi
(D) Sahih Bukhari
Answer: (D)

34. Horseshoe type and pointed arches were used in the architecture built by
(A) Umayyads of Spain
(B) Mughals of India
(C) Safavids of Iran
(D) Abbasids of Baghdad
Answer: (A)

35. The fall of Granada took place in the year
(A) 1148 A.D.
(B) 1236 A.D.
(C) 1492 A.D.
(D) 1498 A.D.
Answer: (C)

36. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Mu’tazilah – Al-Muljim
(B) Naqshbandi – Dancing Dervesh
(C) Ithna ‘Ashari – Imamat
(D) Qadrite – Irja
Answer: (C)

37. Arrange the following rulers in order in which they ruled.
Use the code given below:
(i) Bayazid I
(ii) Urkhan
(iii) Murad I
(iv) Uthman I
Codes:
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (ii)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (B)

38. Yanicheri was the name of the army of
(A) Safavids
(B) Timurids
(C) Ghaznavids
(D) Ottomans
Answer: (D)

39. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Ibn Qutaibah – Tawq al- Hamamah
(B) Ibn Hazm – Al-Qanun
(C) Ibn ‘Abd Rabbih– Al-‘Iqd al-Farid
(D) Ibn Khaldun – Kitab al- Hayawan
Answer: (C)www.netugc.in

40. Hisab al-Jabrwa al-Muqābalah was written by
(A) Jabir bin Hayyan
(B) Al-Khwarizmi
(C) Al-Farabi
(D) Umar Khayyam
Answer: (B)



41. Arrange the following personalities in chronological order
Use the code given below:
(i) Ibn Sina
(ii) Al-Razi
(iii) Nasir al-Din al-Tusi
(iv) Al-Kindi
Codes:
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iv) (ii) (i) (iii)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (B)

42. Al-Tabari is associated with
(A) History
(B) Astronomy
(C) Mathematics
(D) Painting
Answer: (A)

43. The Great Mosque of Samarra was built during the reign of
(A) Al-Mamun
(B) Al-Mutawakkil
(C) Al-Muktafi
(D) Al-Saffah
Answer: (B)
www.netugc.in

44. The subject matter of Kitab al- Nagham is
(A) Music
(B) Pottery
(C) Architecture
(D) Painting
Answer: (A)

45. Armughan-e-Hijaz is written by
(A) Sir Syed Ahmad Khan
(B) Shah Waliullah
(C) Altaf Husain Hali
(D) Muhammad Iqbal
Answer: (D)

46. Arrange the following books in chronological order. Use the code given below:
(i) Bal-e-Jibril
(ii) Athar al-Sanadid
(iii) Muqaddamah
(iv) Hujjatullah al-Balighah
Codes:
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (C)

47. Syed Qutub Shaheed was
(A) An Iraqi
(B) An Egyptian
(C) A Syrain
(D) A Libyan
Answer: (B)

48. Ikhwan al-Muslimeen was established in the year
(A) 1920 A.D.
(B) 1924 A.D.
(C) 1928 A.D.
(D) 1941 A.D.
Answer: (C)

49. Bidāya al-Mujtahid deals with
(A) Theory of historical development
(B) Islamic jurisprudencewww.netugc.in
(C) Legal interpretation
(D) Literary criticism
Answer: (B)

50. Al-Hambra was built by
(A) al-Murabitun
(B) al-Muwahhidun
(C) Banu Jawhar
(D) The rulers of Granada

Answer: (D)